Αρχική » ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Στην Α’ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ο κάθε μαθητής παρακολουθεί μαθήματα που είναι κοινά για όλους (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) και θα πρέπει να επιλέξει και 3 μαθήματα από τα προσφερόμενα 8, ανάλογα με τους Τομείς που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ. Οι Τομείς που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ είναι οι παρακάτω 9:

  1. Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής
  2. Τομέας Διοίκησης & Οικονομίας
  3. Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
  4. Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών
  5. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού
  6. Τομέας Μηχανολογίας
  7. Τομέας Πληροφορικής
  8. Τομέας Υγείας & Πρόνοιας – Ευεξίας
  9. Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

Κάθε ΕΠΑΛ μπορεί να έχει 3 – 5 από τους παραπάνω Τομείς, ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου, το πλήθος και το μέγεθος των αιθουσών, το πλήθος των μαθητών κ.α. Ο Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων λειτουργεί σε ελάχιστα ΕΠΑΛ και μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Δείτε τις ειδικότητες που έχει κάθε ΕΠΑΛ ανά Περιφέρεια και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εδώ.

Τα 3 μαθήματα που θα επιλέξει ο μαθητής στην Α’ τάξη θα πρέπει να είναι συναφή με τον Τομέα που θα επιλέξει στη Β’ τάξη.

Στη Β’ Τάξη ο κάθε μαθητής, εκτός από τα κοινά μαθήματα (γενικής παιδείας), θα πρέπει να επιλέξει και έναν Τομέα από αυτούς που λειτουργούν στο ΕΠΑΛ που φοιτά. Κάθε Τομέας έχει συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία θα πρέπει ο μαθητής να παρακολουθεί υποχρεωτικά. Κάποια από τα μαθήματα είναι θεωρητικά (Θ), κάποια εργαστηριακά (Ε) και κάποια άλλα συνδυάζουν θεωρία και εργαστήριο.

Στη Γ’ Τάξη οι Τομείς χωρίζονται σε Ειδικότητες. Ο κάθε μαθητής, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, θα πρέπει να επιλέξει και μία συγκεκριμένη Ειδικότητα του Τομέα που τον ενδιαφέρει. Κάθε Ειδικότητα έχει συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία θα πρέπει ο μαθητής να παρακολουθεί υποχρεωτικά. Κάποια από τα μαθήματα είναι θεωρητικά (Θ), κάποια εργαστηριακά (Ε) και κάποια άλλα συνδυάζουν θεωρία και εργαστήριο.

Σημείωση: το Πρόγραμμα Σπουδών μπορεί να αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, από το Υπουργείο Παιδείας.

Δείτε τους Τομείς, τις Ειδικότητες και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών των ημερήσιων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2020-2021. Όπως θα παρατηρήσετε, στα ΕΠΑΛ δεν διδάσκονται καθόλου τα Αρχαία Ελληνικά.

Δείτε τις Ειδικότητες και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Δείτε τον πλήρη ενημερωτικό οδηγό για τα ΕΠΑΛ του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση