Μηνιαία αρχεία: Νοέμβριος 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αγαπητοί γονείς,
σας ενημερώνουμε πως σύμφωνα με το (εδαφ. θ’, παρ. 16, κεφ. Α. άρθ. 11, ΠΔ 79/2017Α΄109) που καθορίζει τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, κατά το β’ δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου και το α’ δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου πρέπει να επικαιροποιείται η εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Εάν δεν προβείτε στην επικαιροποίηση της εγγραφής θεωρείται πως το παιδί διακόπτει τη φοίτησή του στο ολοήμερο πρόγραμμα.
Παρακαλούμε σημειώστε σωστά την ώρα αποχώρησης, διότι είναι πολύ σημαντικό για τον σωστό προγραμματισμό της λειτουργίας των τμημάτων. Επίσης, να επιστραφούν μέχρι την Παρασκευή 22/11/2024 για λόγους έγκαιρης οργάνωσης, χωρίς καθυστέρηση, καθώς οι πλατφόρμες κλείνουν και εμείς θέλουμε να είμαστε εμπρόθεσμοι. Επισημαίνουμε για λόγους ευνόητους πως κανένα παιδί δεν αποχωρεί χωρίς τη συνοδεία ενήλικα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παραλαβής από άλλο πρόσωπο μας ενημερώνετε εγκαίρως.
Επίσης , υπενθυμίζουμε πως το ολοήμερο έχει πρόγραμμα διατροφής και μελέτης, δεν αποτελεί κέντρο φύλαξης . Για αυτό παρακαλούμε να υπενθυμίζετε στα παιδιά την συμπεριφορά τους και πως οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπ/κών, τόσο κατά την ώρα της διατροφής ΄(13:15΄-14:00΄) αλλά και τις επόμενες δύο ώρες που είναι οι ώρες μελέτης ( 14:15΄-15:00΄ και 15:15΄- 16:00΄). Στις αίθουσες υπάρχουν βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για τους μαθητές που τελειώνουν νωρίτερα τις εργασίες τους. Οι εκπ/κοί υποστηρίζουν και βοηθούν όλα τα παιδιά με κάθε τρόπο, παιδαγωγικά και συναισθηματικά.
Το έγγραφο επικαιροποίησης θα δοθεί αύριο στους μαθητές και σε έντυπη μορφή, ωστόσο μπορείτε να το κατεβάσετε από το παρακάτω link
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024-2025
Με εκτίμηση,
η Δ/ντρια
Ελένη Σαββάκη
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 51 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!
Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνουμε πως οι εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 8:15΄-10:00΄ με αφιέρωμα στο Χρονικό, ποιήματα, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ανά τμήμα.
Υπενθυμίζουμε πως στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Σχολείου και η απουσία τους πρέπει να είναι δικαιολογημένη από τους γονείς- κηδεμόνες.
Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.
Λίγα λόγια… για την ιστορία…
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη διακυβέρνηση του στρατού, καθεστώς που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια…..
Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. Έντεκα φοιτητές συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο:
«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων». Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.[3]
Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του ’60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του ’68.[4]
Τα γεγονότα
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών . Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».
Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της Χούντας αυξήθηκαν. Κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε σημεία της επαρχίας, δημιουργήθηκαν συνθήκες εξέγερσης….
Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή…
Μια σύντομη παρουσίαση των γεγονότων…
ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ….
Αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τοίχους, μπορεί να ναι κι από αίμα
όλο το κόκκινο στις μέρες μας είναι αίμα,
μπορεί να ναι κι απ’ το λιόγερμα, που χτυπάει στον απέναντι τοίχο.
………………….
Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι
και να λένε
“Τέτοια ποιήματα
σου φτιάχνω εκατό την ώρα”.
Αυτό θέλουμε κι εμείς.
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
απ’ τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.
«Καπνισμένο Τσουκάλι»
Γιάννης Ρίτσος
Ας μην ξεχνάμε….
Με εκτίμηση,
η Δ/ντρια