Αγαπητοί γονείς,
σας ενημερώνουμε, ότι την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” στη σχολική μας μονάδα.
Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα γεύματα κατά την αποχώρησή τους από το υπόστεγο. Θα αποφύγουμε την διανομή μέσα στις τάξεις για λόγους ευνόητους. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα σιτίζονται στις αίθουσες κατά τη διάρκεια της διατροφικής αγωγής. Πρέπει να έχουν μαζί τους μωρομάντιλα και μια πετσετούλα.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα παίρνουν το γεύμα μαζί τους και για αυτό πρέπει να έχουν μαζί τους μια σακουλίτσα.
Επισημαίνουμε πως στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» συμμετέχουν μόνο οι μαθητές που οι γονείς τους κατέθεσαν θετική υπεύθυνη δήλωση.
Υπενθυμίζουμε πως οι μαθητές πρέπει να λαμβάνουν όλα τα γεύματα και όχι επιλεκτικά, καθώς ο σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια καλών διατροφικών συνηθειών.
Παρακάτω μπορείτε να δέτε το μηναίο μενού:
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ 2021 22
Αφιερωμένο στα μικρά ζουζούνια…. υπάρχουν καλύτερα παιδικά προγράμματα από αυτά που προβάλλουν την βία…
ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ!!!
Στο Σχολείο μας υλοποιούνται προγράμματα διατροφικής αγωγής σε όλες τις τάξεις στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων…
Αγαπητοί γονείς,
σύμφωνα με έρευνες κατέχουμε την παγκόσμια πρωτιά στην κεντρική Παιδική Παχυσαρκία…
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της Κεντρικής Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Ανακοινώθηκαν οι διαστάσεις του φαινομένου της Κεντρικής Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη «γενική» παιδική παχυσαρκία – κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παιδιά.
Μελέτες σε παιδιά έδειξαν πράγματι ότι οι δείκτες της κεντρικής παχυσαρκίας επιβαρύνονται από κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και συσχετίζονται ισχυρά με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αντίστασης στην ινσουλίνη, των αυξημένων λιπιδίων του αίματος και δεικτών της υποκλινικής φλεγμονής (Σχήμα 1).
Σχήμα 1: Επίδραση διαφόρων παραγόντων και συνέπειες της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας (Πηγή: Hobfauer 2012).
Σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση προσδιορίστηκε ο επιπολασμός, αλλά και η σχέση των Διατροφικών Συνηθειών και της Φυσικής Δραστηριότητας με την Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής το διατροφολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Λάμπρου Συντώση και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition, τον Αύγουστο του 2015 (Grigorakis DA, Georgoulis M, Psarra G, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Sidossis LS (2015). Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutr, Aug 2).
Σε ένα μεγάλο πανελλαδικό δείγμα 124.133 μαθητών (49,2% κορίτσια), τα οποία φοιτούσαν στην 3η (49.2%) και 5η τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη, προσδιορίστηκαν ο επιπολασμός της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας και οι συνήθειες του τρόπου ζωής (διατροφική συμπεριφορά και φυσική δραστηριότητα) που σχετίζονται με την κεντρική παιδική παχυσαρκία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών με κεντρική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι: Ελλάδα με 33,4% (Grigorakis et al. 2015), Η.Π.Α. με 32,9% (Xi et al. 2014, ), Πορτογαλία με 23,8% (Albuquerque et al. 2012), Ισπανία με 21,3% (Schroder et al. 2014), Αυστραλία με 18,3% (Garnett et al. 2011).
Διαβάστε περισσότερα..
https://www.elde.gr/pagkosmia-prwtia-ellada-kentriki-paidiki-paxysarkia/
Παιδί παχύσαρκο=παχύσαρκος ενήλικας
Με εκτίμηση!
Η Δ/ντρια