ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

1

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνουμε πως στο Σχολείο μας θα ξεκινήσουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με θέμα :

«Κατακτώ τις δεξιότητες του μέλλοντος με βοηθό ένα…ΡΟΜΠΟΤ!!!»

 

3

 

Λίγα λόγια για την ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ!!!

Η Ρομποτική, είναι κλάδος της Μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης, που εξετάζει συμπεριφορές διαφόρων εξαρτημάτων, που σε συνδυασμό μεταξύ τους, ολοκληρώνουν μια τελειωτική λειτουργία ακριβείας, κάτι το οποίο, μπορεί να λάβει χώρο στην ιατρική, σαν την αντικατάσταση του ανθρώπινου χεριού, σε μικροεπεμβάσεις, (σημειωτέο) είναι πάντα προγραμματιζόμενης κίνησης, κ οι αποφάσεις είναι (ακόμα) του ανθρώπου.[1] Ωστόσο, ο κλάδος της Ρομποτικής μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.[2] Είναι μια επιστήμη πολλά υποσχόμενη, και το μέλλον θα δείξει, κατά πόσο μπορεί να εξελιχθεί.

Ιστορική Αναδρομή

Ο όρος ρομπότ πρωτοεμφανίζεται σε ένα θεατρικό έργο επιστημονικής φαντασίας του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ το 1921 και προέρχεται από τη σλαβική λέξη robota που σημαίνει εργασία.[3] Η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες μαζικής παραγωγής αντικαθιστά τους ανθρώπους με εξειδικευμένες μηχανές που εκτελούν μια προκαθορισμένη σειρά κατεργασιών στα προϊόντα που παράγονται. Στόχος της αυτοματοποίησης, η οποία γίνεται εφικτή με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 20ό αιώνα, είναι η αυξημένη παραγωγικότητα, η βελτιωμένη ποιότητα, η αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων αλλά και η ελεγξιμότητα των μέσων παραγωγής.

Το 1961 κατασκευάζεται και τίθεται σε λειτουργία το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ. Σύμφωνα με έναν ευρέως αποδεκτό ορισμό, χρονολογούμενο από το 1980, ένα βιομηχανικό ρομπότ είναι μια επαναπρογραμματιζόμενη μηχανή σχεδιασμένη να μετακινεί αντικείμενα, εργαλεία ή διατάξεις μέσω μιας ποικιλίας προγραμματιζόμενων κινήσεων, για την εκτέλεση εργασιών. Ο ορισμός αυτός αντανακλά την τρέχουσα χρήση των ρομπότ στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί έναν αναπτυγμένο και ώριμο τομέα εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας και των προϊόντων της. Τυπικές εφαρμογές τους στη βιομηχανία περιλαμβάνουν τη φόρτωση – εκφόρτωση προϊόντων τη βαφή την κοπή κ.τ.λ.

Άλλοι τομείς εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η εξερεύνηση του διαστήματος, η ιατρική, οι αγροτικές εφαρμογές, η έρευνα και διάσωση κ.τ.λ. Η ρομποτική τεχνολογία στους τομείς αυτούς, παρά την ύπαρξη πρωτοτύπων, είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. Τα αίτια για το γεγονός αυτό μπορούν να αναζητηθούν στην έλλειψη βαθύτερης κατανόησης των μηχανισμών ελέγχου που επιτρέπουν στον άνθρωπο να χειρίζεται επιδέξια μια ποικιλία αντικειμένων στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, ο επιτυχής χειρισμός ενός ποτηριού αποτελεί μια καθημερινή ενέργεια ενός ανθρώπου, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να εξηγήσει τις λεπτομέρειες και την αλληλουχία των ενεργειών που είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση της δράσης του. Η ερευνητική δραστηριότητα για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας σ’ αυτόν τον τομέα είναι, επομένως, ιδιαίτερα έντονη.

Τα έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν επηρεάσει τους περισσότερους στον τρόπο με τον οποίο φαντάζονται τα ρομπότ. Από τα βιβλία του Ρώσου συγγραφέα Ισαάκ Ασήμωφ τη δεκαετία του 1940 έως τα κινηματογραφικά έργα, όπως Ο πόλεμος των άστρων, τα ρομπότ παρουσιάζονται σαν ανθρωποειδή τα οποία μπορούν να περπατούν, να μιλούν, να βλέπουν, να ακούνε και, σε μερικές περιπτώσεις, να είναι προικισμένα με αισθήματα. Στην επιστημονική κοινότητα, ρομπότ θεωρούνται οι μηχανές αυτές, οι οποίες ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, είναι ικανές να αλλάξουν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, μέσα από δράσεις που ακολουθούν κάποιους εγγενείς κανόνες και με βάση δεδομένα για το ίδιο το ρομπότ και για το περιβάλλον του, που αποκτώνται από τα αισθητήρια με τα οποία είναι εφοδιασμένο.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής;

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει:

  • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • δημιουργικότητα
  • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
  • παρατηρητικότητα
  • ερευνητικό πνεύμα
  • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • ικανότητα λήψης αποφάσεων

 

Με συνεργασία μπορούμε να βοηθήσουμε να επικοινωνούν καλύτερα και να διασκεδάζουν με παρέες και όχι μόνα τους, χωρίς να τους στερήσουμε την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!

Προς το παρόν ευχόμαστε να μην κλείσουμε…

Την Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” …Αξίζει ..πριν 2 χρόνια είχαμε την χαρά να την απολαύσουμε με τους μαθητές μας , ως εκπαιδευτική επίσκεψη.

Μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για τις απουσίες και τον λόγο…

Με εκτίμηση!

Η Δ/ντρια

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ…ΑΝΘΙΣΕ!!!

 

20211125 080847

Αγαπημένα μας παιδιά… κοιτάξτε τι καταφέραμε σε 3 μόνο μέρες!!! ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΑΣ ΑΝΘΙΣΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ..

Λίγα μόνο αστεράκια έμειναν από τα 200 που παραγγείλαμε για αρχή … Στόχος μας τα 300 …και ίσως και πιο πολλά

Ας ενώσουμε τις ευχές μας για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς κορωνομάσκες , αλλά με πολλά χαμόγελα , αγκαλιές που μας λείπουν… Οι περισσότερες ευχές λένε: “ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ!!!”

Στολίζουμε, λοιπόν, με αστεράκια το δεντράκι μας και στέλνουμε την αγάπη μας σε όλα τα παιδιά που την έχουν περισσότερη ανάγκη!!!

Στολίζουμε και τις τάξεις μας και το Σχολείο μας… Φέρτε ένα στολιδάκι αν σας περισσεύει…

Την άλλη εβδομάδα θα φτιάξουμε κουραμπιέδες , όπως κάθε χρόνο… αχνομαγειρέματα!!! Ετοιμαστείτε , λοιπόν..

Κάντε όνειρα, ευχές …κα ο Αη Βασίλης θα σας ακούσει… Εμένα με άκουσε ..και το βλέπω στα μάτια σας !!!

20211125 080859 1 20211125 080907 1 20211125 080925 1 20211125 081420 20211125 081439 1

20211125 081439 20211126 081540 20211126 082159

Μύρισε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Αφιερωμένο…

Με αγάπη!!

Η Δ/ντρια

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ!!! ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΜΑΣ!!!

1

Αγαπημένα μου παιδιά,

νομίζω πως ήρθε η ώρα για λίγη δράση….

MAKE A WISH !!!! Ελληνικά : ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ!!!

Τι λένε οι υπεύθυνοι:

«Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι’ αυτό και δεσμευόμαστε να  εκπληρώνουμε την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια μας. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν  τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια…»

Είκοσι δύο  χρόνια συμπληρώνει φέτος το πρόγραμμα που αφορά σε ένα χάρτινο Αστέρι το οποίο διατίθεται με τη συμβολική δωρεά των 2 Ευρώ.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και γονείς,

Αγαπημένα μας ζουζούνια,

Φέτος, με κάθε Αστέρι της Ευχής μπορείτε να στείλετε τις δικές σας ευχές στα παιδιά του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος και να τους δώσετε δύναμη να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο από την ασθένεια στη θεραπεία.

Make-A-Wish Ελλάδος

Με κεντρικό μήνυμα «Κάθε αστέρι κρύβει αγάπη και… ΕΥΧΕΣ!», το Αστέρι της Ευχής  μας καλεί  να αποκτήσουμε  το δικό μας  χάρτινο αστέρι, με μία δωρεά των 2€ συνεισφέροντας στην εκπλήρωση ευχών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι φέτος έχουμε την ευκαιρία να «επικοινωνήσουμε» με τα παιδιά ευχής και να τους γράψουμε μηνύματα αγάπης και ελπίδας σε μία αποσπώμενη καρδιά. Οι καρδιές θα σταλούν πίσω στα παιδιά ευχής μέσω του Οργανισμού, σε ένα δείγμα συμπαράστασης και αγάπης. Πρωταγωνιστές μας για φέτος, η Βασιλική και ο Γιάννης, παιδιά ευχής που δηλώνουν τη σημασία της εκπλήρωσης της ευχής.

Αγαπητοί γονείς,

Εδώ και τέσσερα χρόνια, πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με τα υπόλοιπα δέντρα στολίζουμε και το δέντρο των ευχών, το δέντρο του Make A Wish!!! ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ!! Ακόμη και πέρσι τα καταφέραμε με τα σχολεία κλειστά  και 208 αστεράκια με ευχές στόλισαν το  δέντρο μας , με ευχές των μαθητών μας , προσφέροντας 2 ευρώ και συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση της   ευχής  ενός παιδιού με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Πέρσι δώσατε δυναμικό “ΠΑΡΩΝ” λίγο πριν ξεκινήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα!!!

Αγαπημένα μας ζουζούνια,

Έχω ήδη παραλάβει 200 αστέρια και από αύριο  Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 θα μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας αστέρι και να γράψετε την ευχούλα σας… Θα το κρεμάσετε στο δεντράκι μας και μετά τις γιορτές θα το πάρετε σπίτι σας για να θυμάστε την ευχούλα σας… Θα σας το δίνουν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης… πριν το μάθημα και στο διάλειμμα…

Φέτος, στόχος  είναι τα 300 αστέρια !  Είμαστε πολλοί … και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δείξουμε μεγαλύτερη αγάπη. !!!

Τι λέτε; θα τα καταφέρουμε;

Βάλτε στην άκρη τον θυμό σας, την ζήλεια σας, την βία που καμιά φορά σας κάνει να ξεπερνάτε τα όρια και…δείξτε αγάπη , όπως ξέρουν μόνο οι “καλοί άνθρωποι”…

Περιμένω… Μην μας απογοητεύσετε… Εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που μας έχουν ανάγκη!!!

Η καρδιά μας στέλνει τα μηνύματα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!

Κάντε μια ευχή και ζωγραφίστε την καρδούλα που θα πάρετε!!!

2

Όμορφες στιγμές από πέρσι… Κάθε μέρα λίγο πριν το μάθημα … με ραντεβού…ήρθατε και στολίσαμε..

20210124 231505 139698455 743640713200621 4254616864094179107 o 20210124 231436 20210124 231342 20210124 231156 20210114 114339

Ας ενώσουμε τις καρδιές μας…

Με αγάπη!

Η Δ/ντρια

 


Make A Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος)

 

Αρ. Πρωτοκόλλου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ.2.1/ΜΓ/68152/126587/Δ7 & Φ.14/118351/ΦΔ/125759/Δ1

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ…

 

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε πως οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα  πραγματοποιηθούν την Τετάρτη  17  Νοεμβρίου 2021 και ώρα 8:15΄-10:00΄ με αφιέρωμα στο Χρονικό,  ποιήματα, θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Υπενθυμίζουμε πως στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Σχολείου και η απουσία τους πρέπει να είναι δικαιολογημένη από τους γονείς- κηδεμόνες.

Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ) ανά τμήμα.

Λίγα λόγια… για την ιστορία…

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη διακυβέρνηση του στρατού, καθεστώς που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια…..

Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. Έντεκα φοιτητές συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο:

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων». Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.[3]

Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του ’60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του ’68.[4]

Τα γεγονότα

 

 

 

Η παλιά σιδερένια πύλη

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών . Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».

Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της Χούντας αυξήθηκαν. Κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε σημεία της επαρχίας, δημιουργήθηκαν συνθήκες εξέγερσης….

Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή,

Διαβάστε περισσότερο στο Χρονικό που ακολουθεί…

 

ΕΔΩ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-1973-2021

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

ζούμε δύσκολες καταστάσεις…

αλλά η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρέπει να είναι το όπλο μας…

Χαμογελάμε κατά μέσα.

Αυτό το χαμόγελο,

το κρύβουμε τώρα.

Παράνομο χαμόγελο,

όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος,

παράνομη και η αλήθεια.

Κρύβουμε το χαμόγελο,

όπως κρύβουμε στην τσέπη μας,

τη φωτογραφία της αγαπημένης μας..

………………………….

Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι
και να λένε
“Τέτοια ποιήματα
σου φτιάχνω εκατό την ώρα”.
Αυτό θέλουμε κι εμείς.
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
απ’ τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.

“Καπνισμένο Τσουκάλι”

Γιάννης Ρίτσος

 

Καλή Κυριακή!

Με εκτίμηση!

Η Δντρια