ΤΡΕΛΟΖΟΥΖΟΥΝΙΑ ΣΕ …ΔΡΑΣΗ!!!

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021!!! Ώρα ….μαθήματος! Γλώσσα …μαθηματικά!!!

Και ξαφνικά μέσα από μία χάρτινη σακούλα βγαίνει ένα κατάμαυρο μεγάλο τηγάνι!!!

ΩΩΩΩΩΩΩ ! γούρλωσαν τα μάτια τους τα παιδιά!!!

— Τι είναι αυτό , κυρία; ρώτησαν τα τρελοζουζούνια…

— Είναι…ένα μαγικό τηγάνι. .θα φτιάξουμε αυγά μάτια!!!, είπε η κυρία της Α΄ τάξης…

— Αυγά; χαχαχααχ!!!

Χαρτόνια, κόλες, ψαλίδια μπήκαν στον χορό!!! και οι μικροί σεφ ξεκίνησαν …αυγά μάτια!!!

Βγήκαν και πλαστελίνες!!! συλλαβές σχηματίστηκαν και έγιναν λέξεις… ΠΑ..ΠΙ…ΤΑ…ΤΟ...!!!

Χαμόγελα ξεχύθηκαν στην αίθουσα … Τι ωραία χαμόγελα ακόμη και κάτω από την μάσκα!!!

Πόσα πράγματα μαθαίνουμε  στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι!!!

«…το παιχνίδι είναι αρχαιότερο από τον πολιτισμό, διότι ο πολιτισμός προϋποθέτει πάντα την ανθρώπινη κοινωνία, και τα ζώα δεν περίμεναν να έρθει ο άνθρωπος για να μάθουν να παίζουν…»

 

Αγαπητοί γονείς,

παρατηρώντας καθημερινά τα παιδιά στο διάλειμμα και όχι μόνο, βλέπουμε πως το “παιχνίδι” τους δυσκολεύει… δεν μπορούν να το διαχειριστούν…Αυτή την αυθόρμητη…με κανόνες πολλές φορές δραστηριότητα δεν την ευχαριστιούνται…

Γιατί άραγε; Μεγάλη συζήτηση και ευελπιστώ να μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και σκέψεις από κοντά..

Δείτε τα … Με τις δασκάλες τους δημιούργησαν , έπαιξαν , έμαθαν… Πολλές φορές ακούμε:” τι έκαναν σήμερα στο σχολείο…τίποτε …τηγάνισαν αυγά, έφτιαξαν ψωμί, κουραμπιέδες…έχασαν μάθημα πάλι!!! ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΨΗ!!!

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξεις συλλαβές , προστακτική, κανόνες, συμβουλές, συνήθειες;

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να δεις συναισθήματα;;;

Δείτε τα προσωπάκια τους…

Το παιχνίδι είναι ούτως ή άλλως μια δραστηριότητα αυθόρμητη, μια βιολογική ανάγκη και τάση κάθε ανθρώπου μέσα από την οποία το άτομο πειραματίζεται, ανακαλύπτει, αλληλεπιδρά κι επικοινωνεί.

Φυσικά, όταν γίνεται λόγος για το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι προσαρμόζεται στην εκάστοτε εκπαιδευτική κατάσταση, υπακούοντας σε ορισμένους κανόνες και αποσκοπώντας σε σαφείς στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει το στοιχείο της ευθυμίας.

Κάθε εκπαιδευτικός που υιοθετεί ως μέρος της διδακτικής του μεθόδου δραστηριότητες παιχνιδιού, οφείλει να ελέγχει την καταλληλότητά τους κατά περίπτωση, προκειμένου αυτές να αποβούν εποικοδομητικές.

Το παιχνίδι

Παιδί, παίζω, παιχνίδι, παιδεία… παιχνίδι…τι πλούσια γλώσσα!!!!  Επιβεβαιώνεται  η στενή  σχέση του παιχνιδιού με το παιδί, η χαρά της δράσης και η πνευματική καλλιέργεια.

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ό,τι μαθαίνουν, το μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.

Εκφράζονται, εξελίσσονται σε κοινωνικό, συναισθηματικό, σωματικό επίπεδο, ερευνούν, πειραματίζονται, δημιουργούν, συνεργάζονται και επικοινωνούν μέσω μιας κοινής «παγκόσμιας» γλώσσας, δηλαδή το παιχνίδι.

Το παιχνίδι εξ ορισμού του διαθέτει και μια διάσταση εκπαιδευτική. Οι παιδαγωγοί που παρατηρούν τα παιδιά την ώρα που παίζουν αναγνωρίζουν σε αυτή τη δραστηριότητα μια εκδοχή ή καλύτερα διάσταση εκπαιδευτική, αφού μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα.

Το παιχνίδι καλλιεργεί στάσεις, αποτελεί τρόπο έκφρασης, πηγή πληροφοριών και μέσον κοινωνικοποίησης.

Επίσης, είναι ουσιώδης ο ρόλος του στην αισθητηριακή και νοητική ανάπτυξη καθώς τη μάθηση των παιδιών αφού προσφέρει άφθονα ερεθίσματα για παρατήρηση, πειραματισμό, σχεδιασμό, ερμηνεία γεγονότων, κατανόηση αυτών, επίλυση προβληματικών καταστάσεων, ανάπτυξη δεξιοτήτων προσανατολισμού και κίνησης. Όλες οι παραπάνω επιδράσεις  λειτουργούν σφαιρικά και συμβάλλουν στην μάθηση και στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού

Το παιχνίδι σύμφωνα με έρευνες:

  • προσφέρει  γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα
  • δημιουργεί σχέσεις ζωής
  • αναπτύσσει δεξιότητες και ικανότητες
  • παρέχει το νόημα για την πρόσληψη νέων συνδέσεων και σχέσεων μεταξύ ιδεών, εμπειριών, ικανοτήτων και γνώσεων
  • διευκολύνει τη μάθηση  
  • προσφέρει εμπειρίες στις οποίες θα βασιστεί η επόμενη γνώση
  • οικοδομεί… την σκέψη και το συναίσθημα…

Δεν τελειώνουν τα θετικά στοιχεία ενός καλού παιχνιδιού …

Αφιερώστε 15 λεπτά ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού με τα παιδιά σας…  χωρίς δίκτυα… 15 ΄αρκούν … να μάθουν να μοιράζονται, να διεκδικούν με ευγένεια, να σκέφτονται, να συν…αισθάνονται!!!

Δώστε τους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες μοναδικές…… με νοσταλγία θυμάμαι τα ατελείωτα παιχνίδια στις αυλές και στους δρόμους…

Άλλη εποχή, αλλά και σήμερα τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη για λίγο παιχνίδι… έστω στην αυλή του Σχολείου, στην τάξη τους… να μοιραστούν πράγματα και συναισθήματα;;;

Εύχομαι σύντομα να ξαναπαίξουν όπως παλιά!!!

Αυγοθύελλα και Διατροφή…κάνουν την Α΄ τάξη ζωηρή!!!

… έχει και συνέχεια!

Με πολλά χαμόγελα!

Η Δ/ντρια!