ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η Αγία Βαρβάρα ήταν Μικρασιάτισσα αγία και μεγαλομάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.
Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός (ειδωλολάτρης) πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη……….
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ «ΒΑΡΒΑΡΑΣ»
Βαρβάρα, κολυβόζουμο, χυλός, σταρόζουμο, πολυσπόρια ή ασουρές ονομάζεται αυτό το υπέροχο, γευστικό και πλήρως θρεπτικό γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου. Επειδή μάλιστα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις αρρώστιες, τη φτιάχνουν κυρίως για να την «γλυκάνουν» με κάποιον τρόπο και να προστατεύει τα παιδιά όπως συνηθιζόταν
Το έθιμο της Βαρβάρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Βόρειας Ελλάδας.
Είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή της Θράκης και της Μακεδονίας. Είναι συνδεδεμένο με την προβολή της θεραπευτικής ιδιότητας της Αγίας στην αρρώστια της ευλογιάς, αλλά και με την παραγωγή του σιταριού, τόσο απαραίτητου για την παρασκευή του πολύτιμου ψωμιού.
Η λατρεία της Αγίας Βαρβάρας είναι απλωμένη σε όλη την Ελλάδα, αλλά το έθιμο της «ΒΑΡΒΑΡΑΣ» συναντάται κυρίως στην Μακεδονία και την Θράκη, ερχόμενο από τα παράλια της Μικράς Ασίας μαζί με τους πρόσφυγες το 1922.
Μνήμες…
Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, η μνήμη μου γυρίζει πίσω στο πατρικό μου, σε εκείνα τα κρύα πρωινά που ανοίγαμε τα μάτια μας και μας περίμεναν οι σουπιερίτσες με την αχνιστή Βαρβάρα και το σπίτι μοσχοβολούσε κανέλα και σουσάμι καβουρντισμένο!!!
Η “Βαρβάρα” παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί – πρωί.
Το πρωί βγαίναμε από το σπίτι με τα κατσαρολάκια να μοιράσουμε την αχνιστή κολυβόσουπα από σπίτι σε σπίτι!!! Ήταν μεγάλη γιορτή και την περιμέναμε με χαρά…
Δυστυχώς σήμερα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα προβλήματα της καθημερινότητας έγιναν αιτία να απομακρυνθούμε από τα παραδοσιακά μας πρότυπα, να διακόψουμε τις κοινωνικές μας επαφές και σταδιακά να χάνουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και την ανθρωπιά μας.
Εμείς όμως αντιστεκόμαστε και …έτοιμη η Βαρβάρα να μοιραστεί…
Διαβάστε περισσότερα…
Αγαπημένα μου παιδιά,
αφιερώστε λίγα λεπτά να διαβάσετε και αυτά …. αξίζει να διατηρήσουμε τα έθιμά μας , τον πολιτισμό μας…
Χρόνια Πολλά!
Η Δ/ντρια