

Αγαπητοί γονείς,
παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που αφορούν :
α) στην έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης από εκπαιδευτικό,
β) στην έγκριση στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και
γ) στην έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2025-2026.»
Παρακαλώ, διαβάστε με προσοχή τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση και εφόσον έχετε γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ .
Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που χρειάζεται έγκριση για σχολικό νοσηλευτή. Η βεβαίωση από το Νοσοκομείο πρέπει να γράφει συγκεκριμένα πράγματα :
Σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δόθηκαν:
‘Όλες οι γνωματεύσεις εκδίδονται αποκλειστικά από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ από Δημόσιο Νοσοκομείο μέχρι και έξι μήνες πριν την κατάθεση του αιτήματος του γονέα /κηδεμόνα.
Πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια η αναγκαιότητα υποστήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή με φράσεις όπως «κρίνεται αναγκαία» «είναι απαραίτητη» ή παρόμοιες αυτών.
Η γνωμάτευση εκδίδεται και σφραγίζεται αποκλειστικά και μόνο από Διευθυντή/ντρια Κλινικής του ΕΣΥ ανάλογης με την πάθηση ή σχετικής με την πάθηση σε περίπτωση που το οικείο Νοσοκομείο δε διαθέτει την ακριβή ειδικότητα ή Κλινική
ή
Καθηγητής/τρια Πανεπιστημιακής Κλινικής του πεδίου της πάθησης
Η γνωμάτευση πρέπει να φέρει ευδιάκριτη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας (στρογγυλή)
Για πρώτη φορά πρέπει να αναγράφεται το έτος πρώτης διάγνωσης της πάθησης. Αποκλειστικά και μόνο για γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι 8-5-2025 (ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου) και δε φέρουν τη συγκεκριμένη επισήμανση ενώ είναι σωστές σε όλες τις άλλες προϋποθέσεις, ο γονέας θα βεβαιώσει προφορικά στο σχολείο αυτή την πληροφορία. Όλες οι εκδοθείσες γνωματεύσεις από 9-5-2025 και μετά, πρέπει να αναγράφουν αυτή την πληροφορία.
Στην περίπτωση που ο/η Διευθυντής/ντρια ή Καθηγητής/τρια που έχει εκδώσει τη γνωμάτευση δεν είναι ο ίδιος ο θεράπων ιατρός του παιδιού, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνυπογράψει και να σφραγίσει, (χωρίς να είναι προαπαιτούμενο ή απαραίτητο) εάν όμως το κάνει απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής του.
Δεν είναι απαραίτητο πλέον να αναγράφεται ο σκοπός της έκδοσης.
………………………….
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 15/5/2025 και θα κανονίζουμε ραντεβού για λόγους ευνόητους.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2025-26
Με εκτίμηση
Η Δ/ντρια
Ελένη Σαββάκη
Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μου παιδιά,
λίγες μέρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου θέλω να σας εκφράσω την αγάπη μου και να δώσω πολλές ευχές για υγεία και ανάσταση ψυχική και σωματική!!!
Παρακάτω θα βρείτε ευχές, έθιμα , προσευχές και πληροφορίες για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
Η Δ/ντρια και το Διδακτικό Προσωπικό
Αγαπητοί γονείς,
το δελτίο τύπου για την εισαγωγή στα Πρότυπα, στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία και στα Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026 και η ΥΑ Αριθμ. 31737/Δ6 : «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία, σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία και σε Πειραματικά Σχολεία (ΦΕΚ Β’ 1391) βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!
Με εκτίμηση!
Η Δ/ντρια
Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνουμε πως οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 24/3/2025 .Οι μαθητές όλων των τάξεων θα προσέλθουν κανονικά το πρωί . Θα ακολουθήσουν οι Δράσεις ανά τμήμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η παράδοση της σημαίας στην Σημαιοφόρο και τους παραστάτες του ΣΤ1 .
Θα αποχωρήσουν μετά την λήξη των εκδηλώσεων στις 11:00΄ .
Το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει.
Οι μαθητές θα φορούν ρούχα αντίστοιχα με την περίσταση μπλε και άσπρο.
Για την επόμενη μέρα της παρέλασης στις 25/3/2025 :
συμμετέχουν μόνο οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης . Έχουν αποσταλεί οδηγίες με όλες τις λεπτομέρειες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων / και με έντυπο σε όλους του γονείς.
Η-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΤΟΥ-1821-ΓΙΑ-ΔΙΗΓΗΣΗ-ΜΕ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΣΕ-ΜΙΚΡΕΣ-ΤΑΞΕΙΣ
και αγαπημένοι στίχοι από τον Εθνικό μας Ύμνο (στ. 144-147)
Ἡ Διχόνοια ποὺ βαστάει
Ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερή·
Καθενὸς χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, καὶ σύ.
Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει
Ἔχει ἀλήθεια ὡραία θωριά·
Μὴν τὸ πιάστε, γιατὶ ρίχνει
Εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.
Ἀπὸ στόμα ὁποὺ φθονάει,
Παλληκάρια, ἂς μὴν ’πωθῆ,
Πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
Τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.
Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
Τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
Δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
Με εκτίμηση!
Η Δ/ντρια
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Θρίαμβος της Ορθοδοξίας είναι η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και γιορτάζεται πανηγυρικά στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες εκκλησίες που χρησιμοποιούν το Βυζαντινό Τελετουργικό για να τιμήσουν, αρχικά, μόνο την τελική ήττα της εικονομαχίας το 843 και αργότερα, την αντίθεση σε κάθε ετεροδοξία.
Στα τέλη του 7ου και τις αρχές του 8ου αιώνα, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πνευματικοί άνθρωποι παρουσίασαν θεωρίες, υποστηρίζοντας ότι η προσκύνηση των ιερών εικόνων που υπήρχαν σε σπίτια και στους ναούς ήταν ειδωλολατρική πράξη. Τις θεωρίες αυτές ασπάστηκε ο αυτοκράτορας Λέων Γ´ και το 726 διέταξε την απαγόρευση ύπαρξης και προσκύνησης των εικόνων, ενώ παίρνοντας αφορμή από φαινόμενα εικονολατρίας, επέβαλε την άποψη ότι η χριστιανική πίστη παρακκλίνει στην ειδωλολατρία. Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους (επίσης αναφερόμενους ως Εικονοκλάστες) και Εικονολάτρες (επίσης αναφερόμενους ως Εικονόφιλους και Εικονόδουλους.
Στο μέσο αυτής της περιόδου, το 787, η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος διατύπωσε τη διδασκαλία που έχει και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία και διακηρύσσει την τιμητική προσκύνηση των εικόνων. Παρά, την διδασκαλία αυτή το 787, οι εικονομάχοι άρχισαν να προβληματίζουν ξανά την Εκκλησία. Μετά το θάνατο του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, ο μικρός γιος του Μιχαήλ Γ΄, με τη μητέρα του την αντιβασιλέα Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο Α΄, κάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 για να φέρει ειρήνη στην Εκκλησία. Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης, όλοι έκαναν μια θριαμβευτική πομπή από το ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αγιά Σοφιά, επαναφέροντας τις εικόνες στον αυτοκρατορικό ναό. Αυτό συνέβη στις 11 Μαρτίου 843 (που εκείνο το έτος ήταν η πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής).
Η Σύνοδος αυτή, όρισε να τελείται κάθε χρόνο πανηγυρική γιορτή στην επέτειο αυτής της ημέρας και την ονόμασε «Κυριακή της Ορθοδοξίας»
Η βυζαντινή τέχνη ήταν η τέχνη και τα διάφορα προϊόντα που αναπτύχθηκαν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η Βυζαντινή τέχνη αναπτύχθηκε για μια χιλιετία, μεταξύ του πέμπτου και του δέκατου πέμπτου αιώνα, πρώτα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , στη συνέχεια στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία , η οποία συγκέντρωσε την κληρονομιά της και της οποίας η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα. την πραγματικότητα, η κύρια γεύση της βυζαντινής τέχνης ήταν να περιγράψει τις προσδοκίες του ανθρώπου προς το θείο. Ωστόσο, η βυζαντινή τέχνη είχε πολύ διαφορετικές στυλιστικές εκφράσεις μεταξύ τους στα περισσότερα από χίλια χρόνια ζωής της, αλλά στην Ανατολική Αυτοκρατορία η τέχνη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.από τον 4ο Αιώνα ως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, και κατ’ επέκταση η τέχνη που ακολούθησε τις ίδιες αρχές έξω από τα χωροχρονικά όρια της συγκεκριμένης κρατικής οντότητας. Διαχρονικά σημαντικότερο κέντρο της βυζαντινής τέχνης ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Κωνσταντινούπολη, η ακτινοβολία της βυζαντινής τέχνης όμως απλώθηκε σε μεγάλο μέρος του μεσογειακού κόσμου και στην ανατολική Ευρώπη ως τη Ρωσία και την Αρμενία.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού και την εδραίωση της χριστιανικής αυτοκρατορικής εξουσίας στο Βυζάντιο, η βυζαντινή τέχνη έγινε το κατεξοχήν μέσο για την οπτικοποίηση του υπερβατικού κόσμου και τη διάδοση των μηνυμάτων της νέας θρησκείας και της νέας κονωνικοπολιτικής ιδεολογίας. Για τον σκοπό αυτό, η βυζαντινή τέχνη συνέχισε, αφενός, την αρχαία ελληνική παράδοση της ιδιαίτερης προτίμησης στην ανθρώπινη μορφή και στράφηκε, αφετέρου, προς τον μυστικισμό και την εσωτερικότητα της Ανατολής. Τελικά όμως δημιούργησε τη δική της, ιδιαίτερη φυσιογνωμία που της επέτρεψε να κυριαρχήσει στην ορθόδοξη χριστιανική Ανατολή για σχεδόν μιάμιση χιλιετία εκφράζοντας την πνευματικότητα και τη θρησκευτική συγκίνηση πλατειών στρωμάτων του πληθυσμού της.
Στα νεότερα χρόνια, η βυζαντινή τέχνη εκτιμήθηκε με καθυστέρηση, καθώς ο θαυμασμός της ιταλικής Αναγέννησης για την αρχαιότητα και του γαλλικού Διαφωτισμού για τον ορθολογισμό προκάλεσαν γενικότερη αποστροφή για τον Μεσαίωνα και το Βυζάντιο. Με «μούμιες» έμοιαζαν οι «ασκητικές και με γεροντικά χαρακτηριστικά προσώπου μορφές» της βυζαντινής τέχνης για τον θεωρητικό την τέχνης Friedrich Theodor Vischer[1]. «Απίστευτο πείσμα στη συνεχή επανάληψη απαρχαιωμένων μοτίβων» διέκρινε τη βυζαντινή τέχνη και λογοτεχνία κατά τον ιστορικό της αναγεννησιακής τέχνης Jacob Burckhardt [2]. Ακόμα και στην Ελλάδα το κλίμα άρχισε να αλλάζει μόλις στα τέλη του 19ου αι. με την ίδρυση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (1884). Ακολούθησαν η σύσταση θέσης ειδικού Εφόρου Χριστιανικών Μνημείων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (1910) και η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου στην Αθήνα (1914).
Αγαπητοί γονείς,
σας ενημερώνουμε πως οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για εγγραφή στην Α΄ τάξη του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά για τη σχολική χρονιά 2025-26 γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου
(http://gym- ralleion.att.sch.gr/wordpress/)
από την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 (ώρα 00:00) μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 (ώρα 23:59).
Αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 100, θα γίνει κλήρωση. Το Ράλλειο Γυμνάσιο είναι δημόσιο σχολείο και δέχεται μαθήτριες από όλες τις περιοχές.
Η κατάθεση αίτησης εγγραφής δεν αποκλείει την
παράλληλη κατάθεση αίτησης και σε κάποιο Πρότυπο – Πειραματικό σχολείο.
Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή στο σχολείο μας γίνεται χωρίς εξετάσεις.
Το σχολείο λειτουργεί στη διεύθυνση: Πειραιώς και Επονιτών 21
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον
ιστότοπο του σχολείου http://gym-ralleion.att.sch.gr E-mail: mail@gym-ralleion.att.sch.gr
Καλή επιτυχία στα παιδιά μας.
Με εκτίμηση,
Η Δ/ντρια
Ελένη Σαββάκη
Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι προόδου Β΄ τριμήνου για την Γ΄,Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ θα επιδοθούν στους γονείς -δια ζώσης- την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 και ώρα :13:15΄ μετά τη λήξη των μαθημάτων.
Την ίδια ώρα θα ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης οι εκπαιδευτικοί για την πρόοδο των παιδιών τους.
Επισημαίνουμε πως η βαθμολογία που σας παραδίδουμε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδώσει την πραγματική εικόνα της επίτευξης των μαθησιακών στόχων .
Η ποσοτική αξιολόγηση – βαθμολογία ήταν πάντα μια προβληματική ιδέα, καθώς η κοινωνία που ζούμε είναι μια κοινωνία ανισοτήτων και οι μαθητές μας δεν ξεκινούν από την ίδια κοινωνική ή οικονομική αφετηρία. Στις συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αναντίρρητα και αυτού του είδους η βαθμολογία δεν μπορεί να «περιγράψει» την προσπάθεια των μαθητών. Λαμβάνουμε πάντα υπ΄όψιν τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών , την προσπάθειά τους και τις συνθήκες που μας περιβάλλουν.
Επιβραβεύουμε κυρίως την προσπάθεια και συμβάλλουμε στην διατήρηση της καλής διάθεσης και ψυχολογίας.
Μην αγχώσετε τα παιδιά σας για το θέμα αυτό…Μιλήστε πρώτα για τα θετικά τους στοιχεία και ενδυναμώστε τα , ώστε να καλύψουν τα αρνητικά και να προσπαθήσουν για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους. Η καλή ψυχολογία είναι ο αρωγός κάθε προσπάθειας.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και σίγουρα έχει ένα καλό στοιχείο. Σε αυτό θα στηριχθούμε για να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Τα παιδιά δείχνουν με τον δικό τους τρόπο αυτό που τα απασχολεί… ίσως με μια ζωγραφιά, ένα πόνο στην κοιλιά, έναν πονοκέφαλο, ένα χαμόγελο “κλειστό”… μια τάση σιωπής… Δίνουν ένα μήνυμα δικό τους.. Για αυτό δεν τα πιέζουμε και δεν μιλάμε μπροστά τους με έντονη φωνή … Συζητάμε με απλά λόγια και τα αντιμετωπίζουμε ως ίσους , όπως θέλουμε να αντιμετωπίζουν οι άλλοι εμάς … Είμαστε δίπλα τους ακόμη και αν δεν πάρουν “ΑΡΙΣΤΑ”, σίγουρα θα τα καταφέρουν όταν κατανοήσουν τι φταίει και ποιες είναι οι δυνατότητές τους… Πολλοί μαθητές μας με μαθησιακές δυσκολίες τα κατάφεραν καλύτερα στη ζωή από κάποιους που είχαν ΑΡΙΣΤΑ και αποστήθιζαν ευκολότερα τα κείμενα!!! Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες , ειδικές ικανότητες, φοιτούν στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης , απλά γιατί ακολούθησαν τις δυνατότητές τους… και οι γονείς πολύ νωρίς κατανόησαν τις δυσκολίες , τις δέχθηκαν και τις αξιολόγησαν όσο μπορούσαν καλύτερα ..Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό! Προτιμούμε ένα παιδί ευτυχισμένο, χαρούμενο, γελαστό παρά έναν άνθρωπο “πολυγνώστη”, αλλά δυστυχισμένο, αγέλαστο, επικριτικό και καταθλιπτικό…
Αγαπητοί γονείς,
βλέποντας όσα διαδραματίζονται καθημερινά και μιλώντας με τους περισσότερους από εσάς , πιστεύω πια πως η συναισθηματική νοημοσύνη μικρών και μεγάλων , η ψυχική υγεία , οι κοινωνικές δεξιότητες και η επίγνωση των ατομικών ικανοτήτων του κάθε ατόμου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην Γνώση και στην πρόοδο του παιδιού . Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτογνωσία, ηρεμία, διάλογος, ίδια αντιμετώπιση και από τους δυο γονείς, σταθερότητα στη “συνέπεια”, αποδοχή της πραγματικότητας και φυσικά μεγάλη υπομονή για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε υγιείς ανθρώπους…
Δυστυχώς η διαχείριση του εαυτού μας και των προσδοκιών μας , δεν μας αφήνουν να δούμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά …
Συνταγές δεν υπάρχουν , ούτε πρέπει να νιώθετε ενοχές και να κάνετε σύγκριση πως οι άλλοι γονείς είναι καλύτεροι από εσάς, λίγη ενσυναίσθηση όμως θα βοηθήσει και σας υπόσχομαι πως όλα θα είναι διαφορετικά, όταν σκύψετε πάνω στη δυσκολία με άλλο μάτι… και δείτε σφαιρικά και ποιοτικά τη λύση που σίγουρα υπάρχει πάντα…Απαιτείται συνεργασία, ομαδικότητα , πειθαρχία, μέθοδος και εμπιστοσύνη απέναντι στο Σχολείο , σε αυτούς που ασχολούνται με τα παιδιά σας και φυσικά διαρκής επαγρύπνηση … Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ως είστε δίπλα τους κάθε στιγμή, και αρκεί μισή ώρα να τους το δείξετε … Αποφύγετε την σύγκριση με τα παιδιά των φίλων σας ακόμη κα με τα άλλα δικά σας παιδιά και σκεφτείτε πώς είστε εσείς ως παιδιά και ως ενήλικες…. Μοιάζετε καθόλου μαζί τους;;; Ακόμη αποφύγετε την κριτική των άλλων παιδιών, των συμμαθητών και την άποψη πως οι άλλοι πάντα φταίνε… Τα παιδιά ξέρουν … και αν τους δείξουμε εμπιστοσύνη θα τα κερδίσουμε.. αν όχι τα χάσαμε…
Όσοι γονείς επιθυμείτε βεβαίωση θα ενημερώσετε εγκαίρως για να την παραλάβετε την ώρα αποχώρησης – διαφορετικά την επόμενη ημέρα θα την ζητήσουν τα παιδιά.
Με εκτίμηση!
Η Δ/ντρια
Η εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά Δημοτικά σχολεία και Πειραματικά Νηπιαγωγεία διέπεται από τις διατάξεις των παρ. 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 18 του ν. 4692/2020 (Α΄111).
Η παρ. 5 του άρθρου 18 ορίζει ότι: «Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση, ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, τον χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου…. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάταιαπό τον τόπο διαμονής των μαθητών.».
Για τα νήπια που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2024-25 σε Πειραματικό Νηπιαγωγείο, συνδεδεμένο με Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, καθώς και τους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού οι οποίοι το σχολικό έτος 2024- 25 φοιτούν σε Πειραματικό Δημοτικό και επιθυμούν να φοιτήσουν στο συνδεδεμένο Πειραματικό Γυμνάσιο, ισχύει η παρ. 6 του άρθρου 18 που ορίζει ότι: «Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ. σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13, γίνεται χωρίς να διενεργηθεί νέα κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας.»
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ισχύουν τα ακόλουθα για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ τάξη Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων κατά περίπτωση:
Οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια εγγράφουν τους/τις μαθητές/τριες στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο ανήκουν χωροταξικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα κεφάλαια Α’, Β ‘ και Γ’ της παρούσας κατά το χρονικό διάστημα 6-26 Μαρτίου 2025.
Στη συνέχεια, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, (Αρχικήà Εκπαίδευση à Εγγραφή σε σχολείο à Εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά σχολεία) προκειμένου να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α μαθητής/τρια στη δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή σε Πειραματικό Δημοτικό της προτίμησής του. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η εφαρμογή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής κλήρωσης, το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων καθώς και η ημερομηνία κλήρωσης ορίζονται με Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) https://depps.minedu.gov.gr/ και στις ιστοσελίδες των Πειραματικών σχολικών μονάδων. Στην ίδια ιστοσελίδα ανακοινώνεται η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολείο, βαθμίδα και Περιφέρεια, για το σχολικό έτος 2025-26.
Οι παραπάνω μαθητές/τριες εγγράφονται αυτοδίκαια, χωρίς κλήρωση, στην Α΄ τάξη του συνδεδεμένου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017 (Α’ 109).
Οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο φοίτησης ότι δεν επιθυμούν την εγγραφή του/της μαθητή/τριας στο συνδεδεμένο Πειραματικό Δημοτικό το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025. Ακολούθως, εγγράφουν τους/τις μαθητές/τριες στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο ανήκουν χωροταξικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα κεφάλαια Α, Β, και Γ της παρούσας, μέχρι και την 26η Μαρτίου 2025.
Μετά τη διεξαγωγή της δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης για την εισαγωγή σε Πειραματικά Δημοτικά, οποία για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 και την έκδοση των αποτελεσμάτων ανά σχολική μονάδα, οι επιτυχόντες/ούσες μαθητές/τριες εγγράφονται στο Πειραματικό Δημοτικό επιτυχίας τους. Τα επιμέρους θέματα και διαδικασίες ρυθμίζονται με σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ).
Οι υπόλοιποι/ες υποψήφιοι/ες (επιλαχόντες/ούσες) θα εγγραφούν στο Δημοτικό σχολείο που ανήκουν χωροταξικά και στο οποίο έχουν ήδη καταθέσει αίτηση και δικαιολογητικά εγγραφής. Οι επιλαχόντες/ούσες οι οποίοι/ες καλούνται να εγγραφούν στα Πειραματικά Δημοτικά προκειμένου να καλύψουν κενούμενες θέσεις μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, ακολουθούν τη διαδικασία της μετεγγραφής (κεφ. Η’ της παρούσας).
Ο κατάλογος με τα Πειραματικά Σχολεία της χώρας καθώς και σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) https://depps.minedu.gov.gr.