ΕΠΙΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ-ΤΙΤΛΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

Π

Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με τις διατάξεις  του Π.Δ.79/2017 αρθ. 2. παρ. 5, ορίζονται τα εξής: «Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Τίτλοι Προόδου  και αντίγραφα Τίτλου Σπουδών για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης».

Την ίδια ημερομηνία αποστέλλονται από τα νηπιαγωγεία τα Πιστοποιητικά Φοίτησης των μαθητών για την εγγραφή τους στα Δημοτικά και από τα Δημοτικά τα πρωτότυπα των  Τίτλων Σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια, που ανήκουν σύμφωνα με την χωροταξική κατανομή των αποφοίτων από την Β/θμια Εκπ/ση.

Η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2023 – 2024 στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας (δημόσια και ιδιωτικά), είναι η 14η Ιουνίου 2024, ημέρα Παρασκευή . Η ημερομηνία λήξης του τρέχοντος διδακτικού έτους είναι η 21η Ιουνίου 2024, ημέρα Παρασκευή .

Σας ενημερώνουμε πως η επίδοση βαθμολογίας Γ΄ τριμήνου και των  Τίτλων  Προόδου  θα πραγματοποιηθεί κατά ομάδες- τμήματα  στον εξωτερικό χώρο του Σχολείου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ        ΩΡΑ    ΤΑΞΕΙΣ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

14/6/2024

 

9:00΄-10:00΄

 

Α΄ΚΑΙ  Β΄

 

ΥΠΟΣΤΕΓΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

14/6/2024

 

10:00΄-11:00΄

 

Γ ΄ΚΑΙ  Δ΄

 

ΥΠΟΣΤΕΓΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

14/6/2024

 

11:00΄-12:00΄

 

Ε΄ ΚΑΙ  ΣΤ΄

 

ΥΠΟΣΤΕΓΟ

 

Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων θα παραδώσουν στους γονείς- κηδεμόνες  τα έντυπα και θα ενημερώσουν για την πρόοδο των μαθητών.  Μπορείτε, επίσης, να ενημερωθείτε για την επίδοση των μαθητών από τους εκ/κούς ειδικοτήτων που θα παρευρίσκονται στον αύλειο χώρο.

Γονείς που θέλουν βεβαίωση για την εργασία τους θα την ζητήσουν λίγο πριν την επίδοση βαθμολογίας , για να τη λάβουν εκείνη την ώρα.

Επίσης, γονείς που έχετε 2 ή 3 παιδιά μπορείτε να προσέλθετε την ώρα που θα δοθεί η βαθμολογία του ενός τέκνου για να μην περιμένετε το επόμενο τμήμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ

Με εκτίμηση !

Η Δ/ντρια

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ

images Ας πετάξουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να γνωρίσουν τον κόσμο , έχοντας αγάπη και θετικά συναισθήματα , αλλά και επίγνωση της πραγματικότητας… Ας βοηθήσουμε να έχουν καλό ταξίδι και ας είμαστε δίπλα πάντα ….

Αγαπητοί γονείς,

πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σχολείο μας , με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα:

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00΄

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με τίτλο  :   “ΠΛΟΥΤΟΣ”  του Αριστοφάνη – παρουσιάζουν οι μαθητές της Δ΄ τάξης 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00΄:

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ – συμμετέχουν όλοι οι μαθητές σε μια παράσταση με τίτλο «Χορεύοντας σε ρυθμούς παραδοσιακούς με άρωμα Ελλάδας»!

  • ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024:

 ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ με τίτλο :

«Ελληνικός Κινηματογράφος: σκηνές από ταινίες που έμειναν αξέχαστες».

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 : επίδοση τίτλων προόδου και απολυτηρίων
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024:

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Με εκτίμηση!

Η Δ/ντρια

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ 2023-2024: «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ…»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΛΗΞΗΣ 2024 page 0001ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΛΗΞΗΣ 2024 page 0002

4 5

Αγαπητοί γονείς,

Με χαρά σας ενημερώνουμε πως φέτος οι πρωταγωνιστές του Σχολείου μας  θα παρουσιάσουν τη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024 με τίτλο : «Χορεύοντας σε ρυθμούς παραδοσιακούς με άρωμα Ελλάδας» , σε συνέχεια των προηγούμενων εκδηλώσεων… Μια γιορτή όπου θα συμμετέχουν  όλα τα τμήματα, όλοι οι εκπαιδευτικοί , με πολύ χορό, δρώμενα και τραγούδια! Το Σχολείο μας προσπαθεί κάθε χρόνο και  με κάθε τρόπο να μεταλαμπαδεύσει την ΓΝΩΣΗ σε κάθε επίπεδο, να δώσει χαρά στους μαθητές και να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα!!!Η παράδοση είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού και έχουμε ευθύνη να την καλλιεργούμε στο μέγιστο βαθμό!

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  12  Ιουνίου 2024  και ώρα 21:00΄ στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος. Το πρωί δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα λόγω μεταφοράς ωραρίου λειτουργίας του Σχολείου, αλλά θα χρειαστούμε βοήθεια για το στήσιμο των σκηνικών.. Λεπτομέρειες θα λάβετε με ηλεκτρονικό μήνυμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΛΗΞΗΣ 2024 –

Σας  περιμένουμε!

Η Δ/ντρια   Οι Εκπ/κοί   και οι μαθητές του Σχολείου μας

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ: παρουσιάζουν οι μαθητές της Δ΄ τάξης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΣ page 0001 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΣ page 0002

Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία.

Υπόθεση

Στην κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την κακή διανομή του Πλούτου, που, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Αλλά ένας χρηστός πολίτης, ο Χρεμύλος, μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα, περιθάλπουν τον τυφλό, τιμωρημένο από το Δία, θεό Πλούτο, που μικρός τυφλώθηκε για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Ο Θεός Πλούτος λοιπόν ξαναβρίσκει το φως του, μετά την γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρεμύλος με τον δούλο του. Εκείνος δίνει τα πλούτη του στους αγαθούς και τους κακούς τους κάνει φτωχούς. Στην κωμωδία αυτή ο ποιητής δε διακωμωδεί ορισμένα πρόσωπα, αλλά και καταστάσεις και άτομα, όπως στις “Εκκλησιάζουσες”. Γι’ αυτό με τις δύο αυτές κωμωδίες ο Αριστοφάνης περνά από την αρχαία στη μέση κωμωδία.

Κοινωνικό πλαίσιο

Έτσι, με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, στήνεται ένα γαϊτανάκι, το οποίο αποτυπώνει στη σκηνή ένα μωσαϊκό της κοινωνίας της εποχής του Αριστοφάνη, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει τόσο με τη δική μας. Η βασική αντίθεση, στην οποία στηρίζεται το έργο, προβάλλεται από τον επιρρηματικό αγώνα ανάμεσα στον Χρεμύλο και την Πενία, με την τελευταία να ενσαρκώνει την ανάγκη που οδηγεί τον άνθρωπο στην καθημερινή δουλειά για την επιβίωση σαρκάζοντας τη φτώχεια των ημερών του Αριστοφάνη.

Επίκαιρος πάντα ο Αριστοφάνης!!!

2

Ο Αριστοφάνης (445 π.Χ. – 386 π.Χ.) ήταν Αθηναίος σατιρικός ποιητής του 5ου αιώνα π.Χ.. Ο Αριστοφάνης είναι, μαζί με τον Εύπολι και τον Κρατίνο, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περιόδου της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας που χαρακτηρίζεται ως «αρχαία κωμωδία»  και ο μοναδικός, του οποίου σώζονται ακέραια έργα, με εξαίρεση τον Μένανδρο του οποίου σώζεται ακέραιο μόλις ένα έργο. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., συνέγραψε 46 κωμωδίες . Από αυτές σώζονται 11 ακέραιες, ενώ παραδίδονται 924 αποσπάσματα.

Πιστέψτε με …αυτό που θα θυμούνται περνώντας τα σχολικά χρόνια θα είναι οι πρόβες και η παράσταση… Χαίρονται και αυτό είναι  το καλύτερο μάθημα… Μέσα από το θέατρο διδάσκεις ήθος, αλήθεια, αγάπη… τα πάντα…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΣ

Σας περιμένουμε!

Η Δ/ντρια  οι Εκπ/κοί και οι μαθητές

Εγκύκλιος προϋποθέσεων και διαδικασιών για την έγκριση στήριξης μαθητών για το σχολικό έτος 2024-2025

images

Εγκύκλιος προϋποθέσεων και διαδικασιών: α) για την έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης από εκπαιδευτικό, β) για την έγκριση στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και γ) για την έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2024-2025.

Παρακαλώ ενημερωθείτε για την διαδικασία έγκρισης στήριξης μαθητών από Εκπ/κό ΕΑΕ ή  ΕΒΠ ή σχολικό νοσηλευτή.

Αφορά στους μαθητές που έχουν γνωμάτευση με την πρόταση υποστήριξης , είτε βρίσκεται σε ισχύ είτε είναι νέα γνωμάτευση είτε πρόκειται  για αλλαγή βαθμίδας. Σας έχω αποστείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Διαβάστε την εγκύκλιο:

ΕΓΚΥΚΛ.-ΠΑΡΑΛ.-ΣΤΗΡΙΞΗΣ-2024-25

 

Τις αιτήσεις θα τις ετοιμάσουμε ηλεκτρονικά και θα τις υπογράψετε όταν κανονίσουμε το ραντεβού μας.

Με εκτίμηση!

Η Δ/ντρια

 

 

 

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

images

Αγαπητοί γονείς,

σήμερα λάβαμε την παρακάτω εγκύκλιο που αφορά σε έρευνα του ΥΠΑΙΘΑ.

Συγκεκριμένα:

Διενέργεια έρευνας για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και την αποτίμηση της έκτασης των περιστατικών της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ΕΒΙΕ στο πλαίσιο του ν 5029_23 _Ζούμε Αρμονικά Μαζί_ Σπάμε τη Σιωπή_

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), εκ μέρους του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., διεξάγει έρευνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των περιστατικών της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπό στοιχεία 41207/ΓΔ4/18-04-2024 Υ.Α. (Β ́ 2404). Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα διεξάγεται μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών ερευνών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

(Π.Σ.Δ.) https://yourview.sch.gr/ με χρήση κλειδάριθμου ανωνυμοποίησης, τόσο ως προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και ως προς τα σχολεία, και απευθύνεται σε μέλη της σχολικής κοινότητας, δηλαδή:

α) μαθητές/τριες της Ε ́ και της ΣΤ ́ τάξης του Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α ́

τάξης του Λυκείου,

β) εκπαιδευτικούς και

γ) γονείς ή έχοντες/ουσες την επιμέλεια των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών των σχολικών

μονάδων που ανήκουν στο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων που επισυνάπτεται (4 αρχεία).

Οι σχολικές μονάδες έχουν επιλεγεί με αναλογική στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ώστε να γίνει
συλλογή αντιπροσωπευτικών δεδομένων για το σύνολο της χώρας.

Ανάμεσα στις σχολικές μονάδες είναι και το δικό μας.  Αύριο θα δώσουμε στα παιδιά τη Υ.Δ. συγκατάθεσης και παρακαλούμε να την  επιστρέψετε  αμελλητί την Παρασκευή.

Όσοι συμμετάσχετε στην έρευνα θα πάρετε κλειδάριθμο τυχαία και θα προχωρήσετε στην διαδικασία.

Λεπτομέρειες θα διαβάσετε παρακάτω:

48796_ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΡ_ΙΕΠ_ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΒΙΕ

ΣΥΝ_5_ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΝ_2_Δείγμα_ Έρευνας_Γεν Εκπαίδευση_Πρωτοβάθμια

Για κάθε διευκρίνιση θα είμαι στη διάθεσή  σας την Δευτέρα  10:00-12:00.

Με εκτίμηση!

Η Δ/ντρια

Ελένη Σαββάκη

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

αρχείο λήψης 7

Αγαπητοί γονείς,

Σε συνέχεια της διαδικασίας που αφορά στη χωροταξική κατανομή των αποφοίτων Δημοτικών σχολείων σε Δημόσια Γυμνάσια αρμοδιότητας Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά για το σχολικό έτος 2024-2025 και προς διευκόλυνση  των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών,   σας ενημερώνουμε  ως προς τα ακόλουθα:

α) Τα χωροταξικά όρια των σχολικών μονάδων κοινοποιούνται στις σχολικές μονάδες των Δημοτικών και Γυμνασίων, από όπου και δύνανται να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες .

β) Στην περίπτωση που υπάρχει η επιθυμία για αλλαγή σχολείου και μόνο εφόσον αυτή πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους , οι κηδεμόνες των μαθητών υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής στην οποία αναφέρουν τους αποχρώντες λόγους της μετεγγραφής προσκομίζοντας τα έγγραφα και πιστοποιητικά που κατά την εκτίμησή τους τεκμηριώνουν τους λόγους του αιτήματος. Η αίτηση υποβάλλεται με την έναρξη του διδακτικού έτους στις σχολικές μονάδες.

γ) Καμία αίτηση μετεγγραφής δε θα υποβάλλεται απευθείας στη Διεύθυνση Β/μιας Εκπ/σης Πειραιά. Προκειμένου να θεμελιώνεται το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής, πρέπει να έχει προηγηθεί εγγραφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες της αρχικής τους τοποθέτησης.

Για οποιαδήποτε ερώτηση-διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες μπορούν να αποστέλλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση   mail@dide-peiraia.att.sch.gr 

δ) Επισημαίνουμε πως μετεγγραφές δεν πραγματοποιούνται πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.

ε) Τα όρια καθορίζονται από την Περιφέρεια και αλλάζουν ανάλογα τις ανάγκες.

στ) Η κατανομή έγινε με βάση την δ/νση κατοικίας  που δηλώσατε τον Οκτώβριο, με επισύναψη του ανάλογου δικαιολογητικού, οπότε το Σχολείο δε φέρει καμία ευθύνη.

Στις 15/6/2024 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης    «απολύονται»  και τα απολυτήρια αποστέλλονται υπηρεσιακά από το Σχολείο μας στα Γυμνάσια όπου ανήκει ο κάθε μαθητής , σύμφωνα με την χωροταξική κατανομή.

Μαθητές που έχουν πετύχει στις διαδικασίες εισαγωγής μαθητών σε καλλιτεχνικά, μουσικά και  πειραματικά/πρότυπα  γυμνάσια αιτούνται μετεγγραφή με τον ίδιο τρόπο , μετά τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους , στα αντίστοιχα γυμνάσια.

Για λόγους απορρήτου δεν αναρτώνται τα ονόματα μαθητών στο blog.  Θα ενημερωθούν οι μαθητές για το Γυμνάσιο που ανήκουν . Θα ανακοινώσω αύριο την κατανομή…

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Καλή μετάβαση!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ_signed

Όρια ΓΣ Δήμου Πειραιά.2024-25_signed

Με εκτίμηση!

Η Δ/ντρια

Ελένη Σαββάκη

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: λίγα λόγια για τους Αγώνες που μας κάνουν περήφανους!

images 1 images 2 αρχείο λήψης 3 αρχείο λήψης 2 αρχείο λήψης 1 1

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

με αφορμή την Τελετή  Αφής της Φλόγας στην  Αρχαία Ολυμπία και την αυριανή λαμπαδηδρομία που θα πραγματοποιηθεί  στον Πειραιά,  σας παραθέτω μερικές πληροφορίες αν  και δεν φτάνουν σελίδες για να χωρέσουν  το μεγαλείο τους  και λόγια για να περιγράψουν το συναίσθημα , τις αξίες και το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ!!!

Λίγα λόγια για την Ιστορία τους…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι από την Αρχαία Ελλάδα και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο  Πιερ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τερματισμός αθλητή στην Αρχαία Ολυμπία

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στη διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά άγριας ελιάς.

Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν τη σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Η ιστορία των αρχαίων αγωνισμάτων

Αρχικά, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε μόνο το στάδιο, τον αγώνα δρόμου, και περιοριζόταν σε μια μόνο ημέρα. Στη 14η Ολυμπιάδα το 724 π.Χ. προστέθηκε ο δίαυλος, ένας διπλός αγώνας δρόμου και στη 15η Ολυμπιάδα, τέσσερα χρόνια μετά, καθιερώθηκε ένας αγώνας δρόμου μεγάλου μήκους με την ονομασία δόλιχος, ενώ οι 18οι Ολυμπιακοί αγώνες το 708 π.Χ. διευρύνονται με το Πένταθλο και την πάλη. Είκοσι χρόνια αργότερα προστέθηκε η πυγμή, και αργότερα η αρματοδρομία του τέθριππου (ζυγός τεσσάρων ίππων). Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, στην 33η Ολυμπιάδα το 648 π.Χ. προστέθηκαν οι ιπποδρομίες και το Παγκράτιο, που συνδυάζει πάλη και πυγμαχία. Τα αγωνίσματα εφήβων περιορίζονταν στον αγώνα δρόμου, το πένταθλο και την πάλη.

Αναβίωση των Αγώνων

Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα “Ολυμπιακοί αγώνες” στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στη Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πιέρ ντε Κουμπερτέν

Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το “Γυμναστικό” του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να τη βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί τη νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 6 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Ελλάδα τη χώρα που τους γέννησε, και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Μακεδόνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων.

Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία).

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Έπειτα, όμως από την αρχική επιτυχία, οι Ολυμπιακοί είχαν σοβαρά προβλήματα. Στους εορτασμούς στο Παρίσι (1900) και στο Σεντ Λούις (1904) οι αγώνες επισκιάστηκαν από τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες είχαν περιληφθεί. Οι επόμενοι Μεσολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1906 για να γιορτάσουν τα δέκατα γενέθλια των αγώνων. Αν και είχαν διοργανωθεί από τη ΔΟΕ, μια μετέπειτα απόφαση της κήρυξε ότι δεν ήταν επίσημοι Ολυμπιακοί αγώνες. Οι αγώνες του 1906 όμως ξανά προσέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό από παγκόσμιες συμμετοχές. Το 1904 το 80% των συμμετοχών ήταν Αμερικάνοι αθλητές και σηματοδοτούν την αρχή της ανάπτυξης των αγώνων σε δημοσιότητα και μέγεθος.

Διοργανώτριες Πόλεις

Θερινοί Αγώνες

Λίγες ακόμη πληροφορίες…

Με αφορμή την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, την πατριαρχική αντίληψη για τις γυναίκες και τη διοργάνωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων.

Πριν αναφερθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, έχει σημασία να δούμε και σε αυτόν τον τομέα, τη θέση της γυναίκας.

Η Καλλιπάτειρα ήταν η κόρη του περίφημου ολυμπιονίκη πυγμαχίας Διαγόρα. Δίπλα στον πατέρα της λάτρεψε τον αθλητισμό και έζησε τις νίκες των αδερφών της και των παιδιών της, ενώ και ο άντρας της ο Καλλιάνακτας ήταν και αυτός ολυμπιονίκης. Βέβαια χαιρόταν για τις νίκες μετά τους αγώνες, αφού οι γυναίκες απαγορευόταν να τους παρακολουθήσουν, διότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ήταν καθαρά αντρικός, πατριαρχικός και η γυναίκα πολίτης δευτέρας κατηγορίας. Η Καλλιπάτειρα, λοιπόν, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ανατροφή και την εκγύμναση του γιου της Πεισίδορου και, όταν πέθανε ο άντρας της, ανέλαβε η ίδια προσωπικά την προπόνησή του. Ήξερε καλά πώς να προετοιμάζει έναν αθλητή για τους αγώνες, αφού είχε μεγαλώσει σε οικογένεια αθλητών και σε όλη της τη ζωή τούς έβλεπε να προπονούνται. Πίστευε ότι ο γιος της έπρεπε να συνεχίσει την μεγάλη αθλητική παράδοση της οικογένειας, να αγωνιστεί για την μνήμη του πατέρα του και του παππού του και να νικήσει.

Η Καλλιπάτειρα γνώριζε πολύ καλά ότι δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Δεν ήθελε με τίποτα όμως να χάσει τον αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο γιος της, καθώς πίστευε πως εκείνος είχε ανάγκη την παρουσία της. Ντύθηκε, λοιπόν, με ρούχα γυμναστή και πήγε να τον δει στο στάδιο. Σίγουρη πως δεν την καταλάβαινε κανένας, αν μάλιστα καθόταν και ήσυχη. Στην αρχή όλα έγιναν όπως τα είχε υπολογίσει. Ο γιος της νικούσε και το πλήθος τον αποθέωνε. Η ίδια μετά βίας συγκρατούσε τον ενθουσιασμό της. Όταν όμως ο γιος της στέφθηκε νικητής, η Καλλιπάτειρα από τη χαρά της πήδηξε μέσα στο στάδιο και τότε έπεσαν τα ρούχα της και αποκαλύφθηκε το φύλο της. Οι Ελλανοδίκες την συνέλαβαν και κινδύνευε να τιμωρηθεί με θάνατο. Όμως επειδή ήταν κόρη, αδελφή, σύζυγος και μάνα Ολυμπιονικών, της χάρισαν τη ζωή και την άφησαν ελεύθερη και ατιμώρητη.

Το περιστατικό ωστόσο στάθηκε αφορμή να θεσπιστεί ένας νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο και οι γυμναστές έπρεπε να είναι γυμνοί στους αγώνες. Για συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες ούτε λόγος!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν προς τιμή του Ολυμπίου Διός, στην περιοχή της Ολυμπίας, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους. Οι πρώτοι αγώνες στους οποίους καταγράφηκαν τα ονόματα των νικητών διεξήχθησαν το 776 π.Χ. και έκτοτε διοργανώνονταν σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια. Για δώδεκα, περίπου, αιώνες πραγματοποιούνταν αδιαλείπτως. Στο πέρασμα των 1.169 χρόνων έγιναν 293 Ολυμπιάδες και υπολογίζεται πως συμμετείχαν 4.237 αθλητές. Οι αγώνες ξεκινούσαν προς τα τέλη του Ιουλίου.

Αρχικά οι αγώνες διαρκούσαν μία ημέρα, όμως με την πάροδο των χρόνων η προσθήκη πολλών αγωνισμάτων αλλά και η λαμπρή απήχησή τους, ανάγκασαν τους διοργανωτές σταδιακά να αυξήσουν τις ημέρες σε πέντε.

Οι αθλητές διαγωνίζονταν γυμνοί και το έπαθλο του νικητή ήταν ο κότινος, δηλαδή ένα κλαδί αγριελιάς. Ο κότινος, ως βραβείο του νικητή, καθιερώθηκε από την 7η Ολυμπιάδα και μετά, ενώ στις πρώτες έξι Ολυμπιάδες το έπαθλο ήταν ένα μήλο.

Οι Ολυμπιάδες ως βάση χρονολόγησης

Οι ολυμπιακοί αγώνες επέδρασσαν τόσο καθοριστικά στη ζωή των ανθρώπων, ώστε αποτέλεσαν μέσο χρονολόγησης. Οι αρχαίοι χρονολογούσαν με βάση τις ολυμπιάδες, γι’ αυτό φρόντιζαν για την ακριβή τέλεσή τους.

Τα χρόνια που μεσολαβούσαν ανάμεσα στις δύο ολυμπιάδες χαρακτηρίζονταν ως το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος κάθε ολυμπιάδας.

Η χρονολόγηση με βάση τις Ολυμπιάδες γίνεται ως εξής: αν γνωρίζουμε λ.χ. ότι το ιστορικό γεγονός έγινε στην 100ή Ολυμπιάδα κάνουμε τους ακόλουθους υπολογισμούς:

100-1 = 99,99 Χ 4 = 396, 776-396 = 380.

Επομένως το γεγονός αυτό έγινε το 380 π.Χ. Εάν το γινόμενο των Ολυμπιάδων πολλαπλασιαζόμενο επί 4 είναι μεγαλύτερο του 776, τότε αφαιρέτη τοποθετούμε το 776 και το αποτέλεσμα / γεγονός αναφέρεται σε εποχή μ.Χ.

Η Ολυμπία

Στην Δυτική Πελοπόννησο βρίσκεται η Ολυμπία, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στην καταπράσινη κοιλάδα του Αλφειού, στην περιοχή της Ηλείας. Κοντά στο σημείο συμβολής δύο ποταμών του Αλφειού και του Κλαδέου, υπάρχει ένας χαμηλός λόφος σκεπασμένος με πεύκα. Ο λόφος ονομάζεται Κρόνιος, από τον Κρόνο, τον πατέρα του Δία. Ο Κρόνιος λόφος βρίσκεται δίπλα από την ιερή Άλτη, ένας χώρος κατάφυτος από αγριελιές, λεύκες, πεύκα και πλατάνια. Ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. την Άλτη κοσμούσαν ναοί, βωμοί, αγάλματα και άλλα περίτεχνα κτίρια. Στον χώρο αυτό και μέσα στον περίβολο υπήρχαν τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα. Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών, τα λουτρά και οι ξενώνες.

Αν κανείς αναλογιστεί το μέγεθος των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ολυμπία, μπορεί να υπολογίσει ότι οι θεατές που συνέρρεαν σ΄ αυτήν κατά τη διάρκεια των αγώνων πρέπει να ήταν περίπου 40 με 50 χιλιάδες.

Οι Ελλανοδίκες

Οι Ελλανοδίκες ήταν Ηλείοι πολίτες που εκλέγονταν με κλήρο και ήταν οι ανώτατοι άρχοντες των αγώνων. Σκοπός τους ήταν η άρτια διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων.

Οι Ελλανοδίκες όταν εκλέγονταν πήγαιναν για δέκα μήνες να μείνουν στον Ελλανοδικαιώνα που βρισκόταν στην Ήλιδα. Εκεί ενημερώνονταν από τους νομοφύλακες για τα καθήκοντά τους.

Οι κανονισμοί

Τρεις ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους όλοι όφειλαν να υπακούν:

  1. Η εκεχειρία επιβαλλόταν ως απαράβατος όρος για τη διεξαγωγή των αγώνων.
  2. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο όσοι ήταν ελεύθεροι Έλληνες πολίτες και φυσικά άντρες.
  3. Κανένας αθλητής αλλά και προπονητής δεν επιτρεπόταν να παραβεί τους ειδικούς κανόνες που ίσχυαν, είτε αφορούσαν την προπόνηση είτε τους αγώνες.

Χαρακτηριστικό για τη σημασία που έδιναν οι Έλληνες στους ολυμπιακούς αγώνες είναι το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της περσικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας το 480 μ.Χ. έπαιρναν μέρος στην 75η Ολυμπιάδα.

Η συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο το γεγονός της απαγόρευσης της παρακολούθησης των αγώνων από τις γυναίκες. Αντίθετα, Έλληνες, αλλά και βάρβαροι και δούλοι μπορούσαν ελεύθερα να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Θλιβερό να μένεις έκθαμβος από την πρωτοπορία της έλλογης σκέψης τους και παράλληλα το γυναικείο φύλο να μην έχει θέση σε αυτή την ιστορική πορεία.

Η μόνη γυναίκα που μπορούσε να παρακολουθήσει τους αγώνες ήταν η ιέρεια της θεάς Δήμητρας Χαμύνης η οποία καθόταν στον βωμό της θεάς που βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του Σταδίου.

 

Πότε καταργήθηκαν

Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 393 μ.Χ. οπότε ο Θεοδόσιος ο Α’ με διάταγμα απαγόρευσε τη λειτουργία των ειδωλολατρικών ιερών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 426 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β’ με διάταγμα προχώρησε στην καταστροφή των κτιρίων της Άλτης. Δύο σεισμοί ύστερα από λίγες δεκαετίες ήρθαν να αποτελειώσουν το έργο της καταστροφής που άρχισαν οι δύο αυτοκράτορες. Κατά τον 5-6 αι. μ.Χ. εγκαταστάθηκε στην Ολυμπία κοινότητα χριστιανών και έτσι το μοναδικό κτίριο που είχε μείνει όρθιο, το εργαστήριο του Φειδία, μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.

2004 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, γνωστοί και ως Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου 2004. Αυτή ήταν η 28η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Συμμετείχαν 10.625 αθλητές (6.296 άντρες και 4.329 γυναίκες),[1] μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς, από 201 χώρες.[1] Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: ΘεσσαλονίκηΒόλοΠάτρα και Ηράκλειο. Από τους αθλητές ξεχώρισαν, ο Μάικλ Φελπς στην κολύμβηση, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανό/καγιάκ και ο Μαροκινός Χισάμ Ελ Γκερούζ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θεωρούνται κομβικό σημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Υπήρξαν καταλυτικός παράγοντας για τη κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού έργων, όπως των νέων γραμμών της Μετρό της Αθήνας και της Αττικής Οδού που άλλαξαν καθοριστικά το τοπίο της χώρας, και έμειναν επίσης στην ιστορία ως μία από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ τους χαρακτήρισε «αξέχαστους ονειρικούς αγώνες».

2024 ΠΑΡΙΣΙ

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 (γαλλικά : Les Jeux olympiques d’été de 2024), γνωστοί ως Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας (γαλλικά : Jeux de la XXXIIIe Olympiade) και ως Παρίσι 2024, θα είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι και σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής.

Αύριο η φλόγα θα περιπλανηθεί στους δρόμους του Πειραιά … Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά..

 

αρχείο λήψης 5 αρχείο λήψης 4 αρχείο λήψης Athens 2004 logo.svg images 2 1

Ραντεβού στο Δημοτικό Θέατρο στις 19:00΄…

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜOI- ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΑΡΙΣΙ 2024 -ΧΟ (1)

 

Με αγάπη

Η Δ/ντρια

 

 

6Η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

αρχείο λήψης Π 1

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένοι μαθητές/μαθήτριες….

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Καθημερινά οφείλουμε όλοι να «μαθαίνουμε» στα παιδιά μας από την μέρα που γεννήθηκαν και όχι μόλις φτάσουν στο Σχολείο , να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και τους άλλους.. Σεβόμενοι τον εαυτό μας “μαθαίνουμε” να σεβόμαστε τον διπλανό μας και να αποφεύγουμε τις αρνητικές καταστάσεις και τη χρήση βίας.

 Μαθαίνουμε  πως    μόνο με  στρατηγικές διαχείρισης που στηρίζονται στον διάλογο και την ενσυναίσθηση,  συμβάλλουμε στην ομαλή συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη! Μόνο με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ενεργούς πολίτες με ήθος, καλλιέργεια και κοινωνική μόρφωση…

Η βία … φέρνει βία και οι έρευνες δείχνουν πως παιδιά που  βιώνουν τη ΒΙΑ στο σπίτι τους, την μεταφέρουν στο σχολείο και αργότερα ως ενήλικες στην προσωπική τους ζωή!

Λίγα λόγια ….  για να ξεκαθαρίσουμε τον όρο bullying που ακούμε καθημερινά από παιδιά και γονείς,  χαρακτηρίζοντας  ακόμη και μια μικρή χειρονομία…

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Bullying – Ενδοσχολική βία – Εκφοβισμός

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών θεωρείται κοινωνικό πρόβλημα. Ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι « bullying ». Προέρχεται από το ρήμα « bully » που σημαίνει «πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Αφορά σε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Αποτελεί φαινόμενο που ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι:

  • Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί.
  • Φραστικές επιθέσεις, βρισιές, απειλές, προσβολές.
  • Εκβιασμοί, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.
  • Κλοπές.
  • Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση.
  • Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες.

Ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού είναι:

  • Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία.
  • Αδικαιολόγητες απουσίες.
  • Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν.
  • Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία.
  • Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο.
  • Τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα.
  • Έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν.
  • Χάνει συχνά τα πράγματά του.
  • Ζητάει συχνά λεφτά.
  • Αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
  • Υπάρχουν επίμονες ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του
  • Παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.

Ο γονιός οφείλει:

  • Να συζητά με το παιδί του για τα δικαιώματά του, τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου
  • Να ενισχύει τη φιλία και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας
  • Να ενημερώνεται από του εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά του παιδιού του εντός του σχολείου
  • Να διαβεβαιώσει το παιδί – θύμα ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για ό,τι έχει συμβεί
  • Να του υπενθυμίζει ότι το νοιάζεται και ότι ο ρόλος του είναι να το προστατεύει
  • Να το παροτρύνει σε συζήτηση για σχετικά θέματα και να του εξηγεί ότι η κοινοποίηση περιστατικών δεν αποτελεί «κάρφωμα»
  • Να απευθύνεται έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς και στη διεύθυνση του σχολείου
  • Να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, εφόσον το κρίνει αναγκαίο

Προσέξτε όμως…

Η δύναμη όμως που μπορεί να περιθωριοποιήσει τη σχολική βία είναι το δημοκρατικό σχολείο.

Η ανάπτυξη αξιών συλλογικότητας και σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου οδηγούν στην αντιμετώπιση μέσα από τη σχολική διαδικασία, και γενικότερα τη σχολική ζωή, φαινομένων τα οποία οδηγούν σε ξενοφοβία, σε ρατσισμό,  σε τόσα φαινόμενα τα οποία παράγουν τελικά σχολική βία»

Τρόποι αντιμετώπισης μορφών σχολικού εκφοβισμού από εκπαιδευτικούς ….

Τι κάνουμε στο Σχολείο μας…

  1. Στην περίπτωση σωματικής βίας, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από το μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από τον μαθητή – θύμα και αρκετά συχνά του εξηγούν γιατί δεν θα έπρεπε να χτυπήσει ή να σπρώξει.
  2. Στην περίπτωση λεκτικής βίας, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από το μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από τον μαθητή – θύμα, του εξηγούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και συζητούν μαζί του για να επιλύσουν το θέμα.
  3. Στην περίπτωση άσχημης συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από τον μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από το μαθητή – θύμα , του εξηγούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και συζητούν μαζί του για να επιλύσουν το θέμα.
  4. Σε κάθε περίπτωση  ενημερώνονται άμεσα οι γονείς  από τον/την  δάσκαλο/α ή τη Δ/ντρια και συμβουλεύονται να ακολουθήσουν κοινή τακτική και να μην έρθουν μεταξύ τους σε διαπληκτισμό (οι γονείς των μαθητών) , αλλά να συνεργαστούν με υπομονή και διάλογο ,ώστε να υπάρχει  αποκλιμάκωση και να μπορούν τα παιδιά να το ξεπεράσουν και να συνεργαστούν μέσα από βιωματικά παραδείγματα.
  5. Παρακολουθούμε την συμπεριφορά και παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί με υπομονή και διακριτικότητα.

 Αγαπητοί γονείς,

το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είμαστε σίγουροι -πλέον -πως τα αυξανόμενα φαινόμενα σχολικής βίας οφείλονται στην ενασχόληση των παιδιών με ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας και στην παρακολούθηση ταινιών /σίριαλ/τηλεοπτικών παιχνιδιών που προβάλλουν κακά πρότυπα!!!

Για αυτό ..όσο μπορείτε και είναι ακόμη καιρός… βοηθήστε να μεγαλώνουμε σωστά τα παιδιά μας… βοηθήστε μας να λύνουμε τα  προβλήματα και όχι να τα “κρύβουμε” για να μην προκύψουν  διενέξεις…

Παρακάτω θα βρείτε υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μιλήσετε στα παιδιά σας.

Στο Σχολείο μας αναπτύσσουμε καθημερινά παρόμοιες δράσεις , είτε με ανάγνωση κειμένων είτε με βιωματικά παιχνίδια… Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά και όχι τιμωρητικά… Όταν συνεργάζεστε ..το αποτέλεσμα είναι θεαματικό!!!

images

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

1

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνουμε πως η  προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία ορίζεται από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 έως την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 23:59.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Πειραματικά, Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

α) η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) θα διενεργηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

β) η δοκιμασία δεξιοτήτων για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α΄ Γυμνασίου/ Α΄ Λυκείου) των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) θα διενεργηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Οι υποψήφιοι/ιες  μαθητές/τριες θα αξιολογηθούν σε δυο γνωστικά αντικείμενα, γλώσσα και μαθηματικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής.

γ) η δοκιμασία δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία αφορά αποκλειστικά και μόνο στις τάξεις Α’ Γυμνασίου/Α΄ Λυκείου και θα διενεργηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Οι υποψήφιοι/ιες μαθητές/τριες θα αξιολογηθούν σε τρία γνωστικά αντικείμενα, γλώσσα και μαθηματικά (σε κοινές ερωτήσεις με τους υποψηφίους για τα Πρότυπα Σχολεία, κατά τη διάρκεια ταυτόχρονης εξέτασης) και Θρησκευτικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες για έναν ή περισσότερους ή για όλους τους τύπους των ως άνω σχολείων.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών θα κληθούν με πρόσκληση, η οποία θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Δ.Ε.Π.Π.Σ., να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ειδική πλατφόρμα στις αρχές Μαρτίου 2024. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες η ακριβής προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Α) σχετικά με το δίκτυο των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. https://depps.minedu.gov.gr/

Β) για τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μπορείτε να αναζητήσετε στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών-Μίτος, για τα Πρότυπα ΕΔΩ και για τα Πειραματικά ΕΔΩ.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, (ακολουθώντας τη διαδρομή https://www.minedu.gov.gr/gepo-menu-m/dieythynsi-thriskeftikis-ekpaidef… μπορείτε να αναζητήσετε τον πίνακα των Εκκλησιαστικών Σχολείων, την κείμενη νομοθεσία που διέπει την εισαγωγή στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξέταση του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και τα θέματα με τις απαντήσεις τους, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι/ες για το έτος 2023.

Καλή επιτυχία στους μαθητές μας!

Η Δ/ντρια