Την Τετάρτη στις 7-6-23 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας μαζί με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Γκανούρη Βασιλική πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα Καλά Νερά Μαγνησίας και παρακολούθησαν πρόγραμμα ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με υπεύθυνη την ναυαγοσώστρια Ραφαηλίδη Όλγα. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κος Δημακόπουλος Ιωάννης ο οποίος είναι και υπεύθυνος εκπαίδευσης της ΕΑΝΕ (Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας)
Οι μαθητές με την παρουσίαση του κου Δημακόπουλου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεθόδους διάσωσης με τη βοήθεια ομοιώματος (ανδρεικέλου) και σωσιβίου ναυαγοσώστη, αλλά και με δικά τους μέσα που συνήθως έχουν στη θάλασσα όπως σκοινί σωσίβιο, μπάλα, σανίδα.
Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά ένιωσαν για λίγο μικροί διασώστες και περήφανα για τον εαυτό τους γιατί συνειδητοποίησαν ότι έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να προσφέρουν τη βοήθεια τους. Μάλιστα τα παιδιά συνειδητοποίησαν και εξέφρασαν την άποψη, πως η αθλητική ναυαγοσωστική ως άθλημα προσφέρει όλα τα οφέλη που προσφέρει μια αθλητική δραστηριότητα αλλά ξεχωρίζει, από τα υπόλοιπα αθλήματα, γιατί μόνο αυτή δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θα ασχοληθεί μαζί της να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Κατόπιν οι μαθητές ενημερώθηκαν από την κα Ραφαηλίδη για τους κινδύνους που κρύβει το νερό και πώς πρέπει να αντιδράσουν αν τους τσιμπήσει κάτι ή αν πάθουν κράμπα ενώ κολυμπούν ή νιώσουν αδιαθεσία ενώ βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Συνειδητοποίησαν ότι όταν δείχνουν την ανάλογη προσοχή και γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο νερό δεν κινδυνεύουν από αυτό αλλά μπορούν να ψυχαγωγούνται, να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη του. Επίσης έκαναν μαθήματα πρώτων βοηθειών με ομοίωμα και έμαθαν τί πρέπει να κάνουν αν κάποιος δεν έχει τις αισθήσεις του και πώς να αντιμετωπίσουν μια ρινορραγία ή μια αιμορραγία από χτύπημα. Πάνω απ’ όλα κατάλαβαν πόσο σημαντική και υπεύθυνη είναι η δουλειά του ναυαγοσώστη.
Στο τέλος είχαν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν και να παίξουν στη θάλασσα νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.