Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς

IMG 20240620 114112IMG 20231220 124904

Στα πλαίσια πρωτογενούς πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στα σχολεία. Εφαρμόστηκε στο σχολείο μας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ το οποίο χρηματοδοτείται υπό τη δράση ERASMUS+ Key Action 3 Policy Experimentation.

Στόχος του προγράμματος είναι η συστημική οργάνωση του σχολείου στη βάση ενταξιακών, αντιρατσιστικών πρακτικών. Βασική αρχή είναι η προώθηση θετικών συμπεριφορών και η μείωση των ανεπιθύμητων. Παράλληλα, υποστηρίζεται η θετική διατύπωση των κανόνων, η εξάλειψη τιμωρητικών πρακτικών και η επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της χρονιάς, ορίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες της σχολικής κοινότητας, σχεδιάζεται ένα ενιαίο σχέδιο δράσης στο οποίο καθορίζονται οι αξίες, οι πρακτικές και οι διαδικασίες που θα εφαρμοστούν όλη τη χρονιά. Σε δεύτερο χρόνο, ενημερώνονται οι μαθητές και οι γονείς για τους σκοπούς του προγράμματος και το όραμα του σχολείου.

Μετά την αξιολόγηση του προγράμματος, διαφάνηκε αλλαγή στις σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους καθώς και στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, οι κανόνες εφαρμόστηκαν πιο συστηματικά μιας και συμφωνήθηκαν από τη μαθητική κοινότητα και διατυπώθηκαν με θετικό πρόσημο. Η Monique Boekaerts, στο εγχειρίδιο «Κίνητρα μάθησης» αναφέρει, ότι τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης δυστυχώς, δεν εμφανίζονται σε όλους τους μαθητές. Ο καλός εκπαιδευτικός πρέπει να φροντίσει και να παρακινήσει τους μαθητές που παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων για μάθηση. Για αυτόν τον λόγο, εφαρμόστηκε σύστημα ομαδικής και ατομικής επιβράβευσης με ανταλλάξιμες αμοιβές. Έτσι, κάθε φορά που οι μαθητές μάζευαν πόντους, κέρδιζαν προνόμια όπως ώρα χαλάρωσης, χορού ή γυμναστικής.

Στόχος μας είναι το σχολείο μας να συνεχίσει να εφαρμόζει το ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ υποστηρίζοντας το όραμά μας για ένα σχολείο με θεμέλια τον ΣΕΒΑΣΜΟ, την ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και τη ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ.

Υπεύθυνη παιδαγωγική ομάδα της δράσης

ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ διευθυντής

ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ειδική παιδαγωγός

ΧΑΣΑΚΙΟΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ εικαστικός

IMG 20240620 114116

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση