• Ημερολόγιο

  Μάιος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

  Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
 • Σαν σήμερα

  1. 28/05/1979: Υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 • Σκακιστική άσκηση

 • Άκουσε την Ιστορία σου

  Άκουσε την Ιστορία σου

Επιστρέφουμε στο σχολείο με ασφάλεια!

Ανακοίνωση

Παρακαλούνται οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να γραφτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2020-2021 να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα και να την αποστείλουν στο e-mail του σχολείου: 88dimath@sch.gr

Αίτηση Ολοημέρου

Επιστολές προς γονείς

Αγαπητοί γονείς,

Σας προωθούμε τις επιστολές της Δ.Ο.Ε. και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. η «Αθηνά».

Επιστολή Δ.Ο.Ε. (Διδασκαλική Ομoσπονδία Ελλάδας) προς γονείς

Επιστολή Συλλόγου Αθηνά προς τους γονείς για τις κάμερες στην τάξη

19η Μαΐου. Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με νόμο το 1994 από την Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

ceb3ceb5cebdcebfcebacf84cebfcebdceafceb1-cf80cebfcebdcf84ceafcf89cebd

19η Μαΐου. Θυμόμαστε τον Ελληνισμό του Πόντου.

      Ο  όρος γενοκτονία καθιερώθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης της Γερμανίας, όταν καταδικάστηκε η γερμανική ναζιστική ηγεσία για τα εγκλήματα πολέμου κατά των Εβραίων και σημαίνει την συστηματική προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού, μίας φυλής  ή θρησκευτικής ομάδας από μία συγκεκριμένη περιοχή. Ως νομική έννοια διατυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καθιερώθηκε στις 9/12/1948, με τη σύμβαση της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τρεις γενοκτονίες συντελέστηκαν τον 20ο αιώνα, οι οποίες πλήγωσαν παγκοσμίως το αίσθημα του ανθρωπισμού. Των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και η πιο πρόσφατη των  Εβραίων. Εξ’ αυτών οι δύο αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως, άμεσα των Εβραίων και έμμεσα των Αρμενίων.

     Με την Γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωντανό  κομμάτι του Ελληνισμού ριζωμένο για 3.000 περίπου χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Μικράς Ασίας στις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Ο Ποντιακός Ελληνισμός παρουσίαζε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη και αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια των Νεότουρκων και του μετέπειτα ηγέτη τους Κεμάλ Ατατούρκ που ήθελε να υφαρπάξει τον πλούτο της περιοχής και να εξαφανίσει το Ελληνικό – Χριστιανικό  στοιχείο από την περιοχή.

wpe76b7330_0a_01

Η περιοχή του Πόντου

     Με το τρίπτυχο «ένα κράτος, μια θρησκεία, ένας λαός», και έχοντας ως συμβουλάτορες Γερμανούς αξιωματικούς,  οι Νεότουρκοι αρχικά και στη συνέχεια ο Μουσταφά Κεμάλ, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις δύο πρώτες γενοκτονίες.

     Το 1915 είναι το ορόσημο για τους Έλληνες του Πόντου: εφαρμόζεται εκτεταμένα το σχέδιο εξόντωσης των Ποντίων, με τα ευρωπαϊκά κράτη απασχολημένα στις εχθροπραξίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα σχεδόν, αρχίζει να συντελείται και η γενοκτονία των Αρμενίων, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για απάνθρωπο νεοτουρκικό σχέδιο.  Άτακτες ορδές Τούρκων αρχίζουν να επιτίθενται στα διάσπαρτα ελληνικά χωριά σκοτώνοντας, λεηλατώντας, κακοποιώντας τις γυναίκες και τελικά παραδίδοντάς τα στις φλόγες. Και βέβαια όσοι απέμειναν ζωντανοί μετά τις επιδρομές εκτοπίζονταν, με τις εξοντωτικές πορείες να στερούν τη ζωή στον άμαχο και ταλαιπωρημένο πληθυσμό. 

     Την ώρα που συνεχίζονται οι εθνοκαθάρσεις, το 1916 χτυπιέται η Σαμψούντα, με τον ελληνικό πληθυσμό να υποφέρει φρικιαστικά δεινά. Μόνο η Τραπεζούντα γλιτώνει την καταστροφή γιατί είναι πλέον κάτω από ρωσικό ζυγό. Όταν μάλιστα ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε την πόλη το 1918, ο μισός τουλάχιστον ελληνικός πληθυσμός ακολούθησε τα στρατεύματα στην οπισθοχώρησή τους, εξαιτίας της τουρκικής απειλής που καραδοκούσε. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου  Πολέμου, ο Ποντιακός Ελληνισμός θεώρησε πως τα δεινά του είχαν πάρει τέλος, αφού θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην ελληνική επικράτεια. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο, καθώς δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τις απομακρυσμένες ποντιακές περιοχές από την τουρκική εισβολή και οι Πόντιοι προχωρούν στο περίφημο Ποντοαρμενικό Κράτος, με την ήττα ωστόσο του αρμενικού στρατού στο Ερζερούμ από τον Μουσταφά Κεμάλ να αφήνει τον ποντιακό ελληνισμό στο έλεος των Νεότουρκων. Το 1919 αρχίζει η δεύτερη φάση της γενοκτονίας, με νέους – ακόμα πιο σφοδρούς – διωγμούς από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο βίαιους και απάνθρωπους από τους προηγούμενους.  Στις 19 Μαΐου 1919 έρχεται η καθοριστική στιγμή για την τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού, με την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα και κατόπιν την εισβολή στην Τραπεζούντα: οι μαζικές εκτελέσεις, ο ξεριζωμός και το κλίμα τρομοκρατίας αναγκάζουν τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις εστίες του. Όσοι επιβιώνουν, καταφεύγουν στα βουνά, με τις κακουχίες και τις στερήσεις σε βασικά αγαθά να μετατρέπουν την έξοδο σε πορεία θανάτου.  Όσοι γλιτώνουν και από αυτή τη δοκιμασία, διαπιστώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε ενέδρα, με τις αγχόνες να είναι ήδη στημένες και να τους περιμένουν. Οι Πόντιοι συγκροτώντας αντάρτικες ομάδες προσπαθούν να ανατρέψουν την δολοφονική επέλαση  των Τούρκων αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η επιχείρηση είναι πολύ καλά οργανωμένη και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το τέλος του Ποντιακού Ελληνισμού είχε έρθει. Το ζοφερό σχέδιο των Τούρκων εκκαθαριστών πέτυχε τον αποτρόπαιο σκοπό του: την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών, τον αφανισμό του  Ποντιακού  Ελληνισμού από την προ αιώνων πατρώα του γη.  Ο βίαιος  αφανισμός των Ελλήνων από τα προγονικά εδάφη πληρώθηκε με  353.000  ψυχές την περίοδο 1916-1923.

     Το προσφυγικό ποντιακό ρεύμα προς την Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 1922 και θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 1923, ενώ το 1924 ο χριστιανικός πληθυσμός του Πόντου θα περιληφθεί στην ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ποντίων που αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα δεν είναι ακριβείς, καθώς περισσότεροι από 1.200.000 μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ελληνική επικράτεια κατά τη δεκαετία του ’20, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τις τραγικές μνήμες και να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Παρηγοριά και ελπίδα τους στάθηκε η εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, σύμβολο της βαθιάς τους πίστης,  η οποία μεταφέρθηκε κι εγκαταστάθηκε σε νέο ναό στις παρυφές του όρους Βερμίου, κοντά στην Βέροια. 

Panagia-Soumela

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εγγραφές των μαθητών στις σχολικές μονάδες Π.Ε για το σχολικό έτος 2020-2021 θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 ΜΑΪΟΥ.

 (Ώρες κατάθεσης δικαιολογητικών 11:30 – 13:00)

(Για το σχολικό έτος 2020-2021 στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως 31-12-2014)

Δικαιολογητικά για την εγγραφή:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. (Δεν απαιτείται η προσκόμιση του, διότι αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ).

β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) (Το έντυπο θα δοθεί από τη σχολική μονάδα).

δ. Πρόσφατο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή (λογαριασμός ΔΕΚΟ, μισθωτήριο οικίας).

ε. Βεβαίωση φοίτησης νηπιαγωγείου.

στ. Βεβαίωση εργασίας γονέων ή κάρτα ανεργίας (για το Ολοήμερο).

 

Πρόσθετα δικαιολογητικά κατά περίπτωση:

 • Εάν το παιδί πάσχει από χρόνια ασθένεια, σχετική ιατρική γνωμάτευση.
 • Τυχόν διάγνωση από ΚΕ.Σ.Υ. ή Αναγνωρισμένο Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.
 • Δικαστική απόφαση ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό Επιμέλειας (σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης)

Σημείωση: 
Τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

 Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών, ο κηδεμόνας προσέρχεται στο χώρο του Σχολείου με τις απαραίτητες προφυλάξεις (μάσκα, γάντια κλπ.)

Οι Διευθυντές των 34ου & 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Τσίκος Βασίλειος & Γλάρος Σταμάτιος

Χριστός Ανέστη !

Χριστός Ανέστη !

Χρόνια πολλά. Το Αναστάσιμο Φως του Χριστού να φωτίζει όλον τον κόσμο !

Χρήσιμες δραστηριότητες στο σπίτι για τους νεαρούς πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού

Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε χρήσιμες δραστηριότητες και ένα οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι που προτείνει το SaferInternet και το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.