25η Μαρτίου – Διπλή Γιορτή

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού. Ας ευχηθούμε Ειρήνη και Ελευθερία σε όλο τον κόσμο!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ! – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

 

25h MARTIOY

25h Martiou

Τα κάλαντα της Άνοιξης – Χελιδονίσματα

 

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» Πρωτομαρτιάτικο έθιμο της Β. Ελλάδας & των νησιών του Αιγαίου. Ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λέγουν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού, που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα»:

Xελιδονάκι πέταξε, ήβρε κήπον κι έκατσε,

και γλυκοκελάηδησε, Μάρτη, Μάρτη μου καλέ.

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ  και Απρίλη θαυμαστέ,

τα πουλάκια αβγά γεννούν κι αρχινούν να τα κλωσούν.

Φέτος, για να καλωσορίσουμε το Μάρτη, το πρώτο μήνα της Άνοιξης, αποφασίσαμε να αναβιώσουμε το έθιμο με τα κάλαντα της Άνοιξης: τα Χελιδονίσματα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει ως τις μέρες μας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να κάνουμε έκπληξη στα παιδιά του διπλανού τμήματος και να τους τραγουδήσουμε τα κάλαντα της Άνοιξης, κρατώντας λουλούδια κι ένα ομοίωμα χελιδόνας στα χέρια μας. Η χαρά τους αλλά και η δική μας ήταν μεγάλη!

Άνοιξης1

20220318 1500581 20220318 150118

 

https://video.link/w/UrXgd