Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής κακοποίησης και του εκφοβισμού

Κάτω από: Πρόσφατα Άρθρα | 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2025 8:04 μμ |

Στις 19 Νοεμβρίου 2025,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης, το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε σε εκπαιδευτική – βιωματική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Κοινωνική Πρόνοια του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Η συμμετοχή μας στη δράση συνδέεται με το πρόγραμμα ενεργής πολιτειότητας που εκπονεί το σχολείο μας με τίτλο «Ένα δικαίωμα για μένα, ένα δικαίωμα για σένα» και συγκεκριμένα με τους στόχους: 4-ποιοτική εκπαίδευση, 5- ισότητα των φύλων, 10-λιγότερες ανισότητες, 16- ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το θεατρικό δρώμενο «Τα φιλαράκια μου», το οποίο παρουσιάστηκε από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με τη συγγραφέα του ομώνυμου παραμυθιού Άννα Δενδρινού. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από τη Χορωδία της «Μέριμνας», καθώς και βιωματικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων «Η γέφυρα της αγάπης» και το ομαδικό παιχνίδι συνεργασίας και συντονισμού «Ας μείνει η μπάλα πάνω στο χρωματιστό πανί».

Στο τέλος της δράσης, διανεμήθηκαν στα παιδιά ενημερωτικά φυλλάδια και συμβολικό υλικό, με σκοπό τη διάχυση των μηνυμάτων της εκδήλωσης στο σύνολο της σχολικής κοινότητας και στις οικογένειες, δεδομένου ότι στη δράση συμμετείχαν μόνο τα νήπια.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, καθώς ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες που αφορούν τα δικαιώματά τους, τον σεβασμό προς τον εαυτό και τους άλλους, την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.
Η βιωματική προσέγγιση συνέβαλε στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής τους ανάπτυξης, ενώ παράλληλα λειτούργησε προληπτικά ως προς φαινόμενα παιδικής κακοποίησης και σχολικού εκφοβισμού, βοηθώντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν ασφαλείς και μη ασφαλείς συμπεριφορές και να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Η μετακίνηση των μαθητών και μαθητριών πραγματοποιήθηκε με τα πόδια, μέσα από δρόμους της πόλης μας, με τελικό προορισμό τον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Η διαδρομή αποτέλεσε μια ευχάριστη και βιωματική εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν όλοι μαζί, να παρατηρήσουν το αστικό περιβάλλον και να απολαύσουν τον περίπατο ως μέρος της εκπαιδευτικής δράσης. Στην ομαλή μετακίνηση συνέβαλαν και γονείς των μαθητών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξη και συνεργασία τους.

2

Συζήτηση και προετοιμασία πριν από την δράση.Δημιουργία εννοιολογικού πίνακα.

20251119 100731 20251119 101019 20251119 103108 20251119 103202 20251119 103444 20251119 1045571 1 20251119 104749 20251119 1048471070f5c01 06b0 4f9e 91ca b97e5c597e79

20251119 112256

Συνέχιση της δημιουργίας αφίσας μεσα στην τάξη.Διάχυση της γνώσης !



Δεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.