
“Δανείζομαι – Επιστρέφω – Μοιράζομαι – Μαθαίνω “
Τον Ιανουάριο του 2025 με μεγάλη χαρά έγινε η έναρξη της Δανειστική μας Βιβλιοθήκης! Έτσι ένα πολύχρωμο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξεκίνησε για τα παιδιά μας, με βασικούς συνταξιδιώτες τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Πώς λειτούργησε και ακόμα λειτουργεί;
Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να δανείζεται κάθε Παρασκευή ένα βιβλίο της επιλογής του από τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου μας και να το επιστρέφει την επόμενη Δευτέρα. Μαζί με το βιβλίο, παίρνει στο σπίτι το “μαγικό Παραμυθοκούτι” – ένα ειδικό κουτί που περιέχει υλικά για να δημιουργήσει ΜΑΖΙ με το γονιό του κάτι σχετικό με την ιστορία που διάβασε: μία χειροτεχνία , μια κατασκευή ή ακόμα κι ένα μικρό θεατρικό με φιγούρες!
Συμβόλαιο Ευθύνης. Υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Στην αρχή του προγράμματος, παιδί και γονιός υπογράφουν ένα “Συμβόλαιο Δανεισμού”, μια συμβολική πράξη που υπενθυμίζει την αξία της ευθύνης και του σεβασμού απέναντι στα βιβλία και στους άλλους αναγνώστες. Το συμβόλαιο αυτό ενισχύει τη συνέπεια, τη συνεργασία και τη φροντίδα. Συζητήσαμε στο σχολείο για τις υποχρεώσεις του καλού αναγνώστη αλλά και τα δικαιώματά του και υποσχεθήκαμε ότι όλοι ,μαζί γονείς παιδιά και εκπαιδευτικοί, θα φροντίσουμε ώστε το πρόγραμμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης θα πετύχει!!
Κάθε Δευτέρα το παιδί επιστρέφει στο σχολείο με τον φάκελο του Δανεισμού που περιέχει το βιβλίο που δανείστηκε και διάβασε , ένα φύλλο δραστηριοτήτων και ο τυχερός/τυχερή με το “μαγικό Παραμυθοκούτι” . Στην ολομέλεια το κάθε παιδί μιλάει για το βιβλίο που διάβασε, για το φύλλο δραστηριοτήτων που συμπλήρωσε και ο κάτοχος του Παραμυθοκουτιού παρουσιάζει με μεγάλη χαρά και περηφάνεια την κατασκευή του. Εξηγεί με ποιον την έφτιαξε, τι υλικά χρησιμοποίησε , τι τον δυσκόλεψε, πως εμπνεύστηκε στην δημιουργία του.
Αυτό που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο και συγκινητικό συνάμα ,είναι το πώς με ανυπομονησία και λαχτάρα περίμεναν τα παιδιά να πάρουν το Παραμυθοκούτι στο σπίτι τους και να φτιάξουν κάτι μαζί με τους γονείς τους , αλλά και με πόσο πραγματικά μεγάλο ενθουσιασμό μοιράζονταν την εμπειρία τους από τη συνεργασία με τους γονείς τους και με πόση περηφάνια έδειχναν τα δημιουργήματά τους. Αλλά και οι γονείς έδειχναν παρόμοιο ενθουσιασμό που τους δινόταν το ερέθισμα για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους ώστε τα παιδιά να έχουν μόνο θετικά αισθήματα από αυτή την από κοινού δράση.
Τα συναισθήματα όλων…
-
Τα παιδιά νιώθουν υπερηφάνεια και χαρά: είναι υπεύθυνα για ένα βιβλίο, το φέρνουν στο σπίτι τους και μοιράζονται την ιστορία με την οικογένειά τους. Μέσα από το Παραμυθοκούτι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους.
-
Οι γονείς αισθάνονται σύνδεση με τη σχολική ζωή του παιδιού και απολαμβάνουν κοινό χρόνο με σκοπό και ουσία, γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα.
-
Οι εκπαιδευτικοί βλέπουν τα παιδιά να ανθίζουν: αναπτύσσουν τη γλωσσική έκφραση, την ενσυναίσθηση ,την αγάπη για το διάβασμα και απολαμβάνουν τη σύνδεση σχολείου και οικογένειας
Η εμπειρία της κοινής ανάγνωσης ενός παραμυθιού και της δημιουργικής δραστηριότητας με το Παραμυθοκούτι δεν είναι απλώς μια παιδαγωγική πρακτική — είναι μια βαθιά συναισθηματική διαδικασία, που ενισχύει δεσμούς, καλλιεργεί αξίες και φέρνει το σχολείο πιο κοντά στο σπίτι.Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λοιπόν αλλά και το Παραμυθοκούτι είναι εργαλεία που γεφυρώνουν δύο κόσμους – το σχολείο και την οικογένεια – όχι θεωρητικά, αλλά πρακτικά και βιωματικά.Γονιός και παιδί αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο μαζί με σκοπό την ανάγνωση και τη δημιουργία. Δεν είναι μια “εργασία”, αλλά μια κοινή δράση με συναισθηματικό υπόβαθρο.Έτσι, επιτυγχάνεται ένας από τους πιο ουσιαστικούς στόχους της προσχολικής αγωγής:
Η σύνδεση σχολείου – οικογένειας ως σταθερός πυλώνας μάθησης και συναισθηματικής ανάπτυξης.
Αφήστε μια απάντηση