Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Δ΄ τάξη

«Η γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρη, όσο και η ελευθερία και η δικαιοσύνη παραμένουν τα σπουδαιότερα αγαθά στην ανθρώπινη κοινωνία.»

(Γράμματα στο μέλλον, Εκπαιδευτική Τηλεόραση)

Τη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στο Σχολείο μας τη διοργάνωσε η Τετάρτη τάξη του Σχολείου, με τη συνεργασία και μαθήτριας μεγαλύτερης τάξης στο αρμόνιο. Οι μαθητές μας απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου το 1973.

Για τη γιορτή μας αξιοποιήσαμε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης “Γράμματα στο μέλλον”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται  “Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που με ένα σύγχρονο τρόπο αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973…”.   Τα πνευματικά δικαιώματα του βίντεο ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιλέξαμε την προβολή της ταινίας για να αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα του Σχολείου μας  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και τους πόρους που έχουμε ελεύθερη πρόσβαση (Εκπαιδευτική Τηλεόραση) για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και άμεση η προβολή των γεγονότων που κληθήκαμε να παρουσιάσουμε.  Έτσι, σαράντα εννιά χρόνια μετά, μάθαμε οι μικροί ή θυμηθήκαμε οι μεγαλύτεροι όσα σημαντικά έγιναν εκείνες τις μέρες.

Ο «μύθος» γύρω απ’ τον όποιο εκτυλίσσεται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι ο εξής: Ένας νεαρός φοιτητής, 31 χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου του 2004, βρίσκει τυχαία κάποια παλιά γράμματα της μητέρας του, Δήμητρας, προς τον πατέρα του Γιάννη. Και οι δυο ήταν φοιτητές στη διάρκεια της Εξέγερσης. Ο Γιάννης αναγκάστηκε από τη δικτατορία  να πάει φαντάρος και να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η Δήμητρα διηγείται στα γράμματα όσα έζησε τις κρίσιμες ημέρες πριν τις 17 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το διαδραστικό βίντεο που προβάλαμε δημιουργήθηκε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα eme-content.  Σε εμβόλιμα σημεία, στα σημεία που σταματάει το βίντεο, αναφέρονται τα ποιήματα και   τα τραγούδια που ακούστηκαν. Ο υποβλητικός τρόπος απαγγελίας από τους μαθητές και η άψογη ερμηνεία των τραγουδιών από τους ίδιους με τη διεύθυνση και υποστήριξη του εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου αποτέλεσαν την προστιθέμενη αξία της γιορτής.  Η επιλογή των ποιημάτων και των τραγουδιών και η εισαγωγή τους στα κατάλληλα σημεία έγινε με μεγάλη προσοχή, ώστε να υποστηρίζει ο λόγος των ποιημάτων και των τραγουδιών τον αντίστοιχο της ταινίας-ντοκιμαντέρ.

 

Αλλάζουμε εμείς και όχι το κλίμα

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων στον τρίτο θεματικό κύκλο «Φροντίζω το Περιβάλλον», η Πέμπτη τάξη ασχολήθηκε με το φαινόμενο  της    Κλιματικής αλλαγής.  Τα δύο τμήματα της  Ε΄ τάξης,  σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Αγγλικών ,αρχικά  διερεύνησαν τι είναι η Κλιματική αλλαγή, ανακάλυψαν τις αιτίες του φαινομένου καθώς και τις συνέπειες που αυτή προκαλεί. Τέλος, πρότειναν λύσεις απλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας, ώστε  να συμβάλλουμε στη μείωση του προβλήματος.



Λήψη αρχείου

Οι δημιουργίες των παιδιών



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

Earth Project

Η παρακάτω παρουσίαση δημιουργήθηκε για το Unit 5 – An ambituous class project . Η παρουσίαση εστιάζει στην Κλιματική Αλλαγή που έχει επηρεάσει τόσο δραματικά τον πλανήτη μας.

Η δομή της είναι προιόν συνεργασίας με τις εκπαιδευτικούς της Ε’ τάξης ,την κυρία Παπασωτηροπούλου και την κυρία Ασημίνα Καβουρά και αποτελεί την συνεισφορά μου στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με το αντίστοιχο θέμα. Ήταν πραγματικά ευκαιρία για τα παιδιά να ασχοληθούν με το σημαντικό αυτό θέμα και στις δύο γλώσσες παράλληλα.Πιο συγκεκριμένα καταφέραμε οι μαθητές της Ε’ τάξης

  • να ευαισθητοποιηθούν για θέματα που αφορούν το περιβάλλον
  • να κατανοήσουν τα αίτια αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
  • να προβληματιστούν και να αναζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν τον πλανήτη μας
  • να αναλογιστούν την ευθύνη του ανθρώπου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλα και την δυναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα.

Οσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο οι μαθητές κατάφεραν να

  • να εμπλουτίσουν και να  αφομοιώσουν λεξιλόγιο σχετικά με το περιβάλλον
  • να χρησιμοποιήσουν το λεξιλόγιο για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου .

Τέλος ενίσχυσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες αλλά και την δημιουργικότητα τους για να δημιουργήσουν ψηφιακές αφίσες (posterMy Wall) αλλά και να δουλέψουν ομαδικά χρησιμοποιώντας διαδικτυακά συνεργατικά εργαλεία όπως το jamboard!


Μετάβαση στο sway.office.com.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Ανακυκλώνουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον…

Στην Γ΄ τάξη μάθαμε για τη σημασία της ανακύκλωσης. Ανακυκλώνουμε από το σχολικό έτος 2021-2022 πλαστικά μπουκαλάκια, χαρτιά και μπαταρίες (ΑΦΗ). Από παλαιότερα έτη συγκεντρώνουμε τα καπάκια για να τα δώσουμε στον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να ανταλλαγούν με αναπηρικά αμαξίδια.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, επίσης, είναι να χρησιμοποιούμε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων και όχι μιας χρήσης, όπως τα μπουκαλάκια για το νερό, γι’ αυτό προτιμάμε να έχουμε παγουρίνο.

Μάθαμε πώς μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε κάποια υλικά, για την ίδια ή και για άλλη χρήση, αντί να τα πετάξουμε. Τέτοια υλικά είναι και τα ρούχα. Στα παλιά χρόνια αντί να πετάξουν τα ρούχα έφτιαχναν καλύμματα για τα κρεβάτια ή χαλιά, που τα ονόμαζαν κουρελούδες. Εμείς φτιάξαμε τσάντες για να μεταφέρουμε το φαγητό μας, αντί να χρησιμοποιούμε πλαστική σακούλα.

Όλες οι τσάντες δημιουργήθηκαν από παλιά ρούχα ή μαξιλαροθήκες, αλλά και από υπόλοιπα υφασμάτων (ρετάλια), που προήλθαν από δύο καταστήματα της πόλης μας. Κάποια παιδιά μοιράστηκαν το ύφασμα που έφεραν με τους συμμαθητές τους. Μαθαίνουμε έτσι τη χαρά να προσφέρουμε και να μοιραζόμαστε. Αυτό το κάνουν πάντα πρόθυμα όλα τα παιδιά και αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Η μητέρα του Κωνσταντίνου Λεβέντη μας έδωσε ένα πολύ καλό και απλό σχέδιο για τη δημιουργία τσάντας και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Η κυρία Αποστολοπούλου Ιωάννα μας χάρισε γενναιόδωρα πάρα πολλά ρετάλια, δηλαδή υπόλοιπα από κουρτίνες και άλλα υφάσματα, τα οποία και διακόσμησαν τις τσάντες των παιδιών. Ο κύριος Διονύσης Κοτσανάς, από ένα εργαστήριο κατασκευής καλυμμάτων επίπλων, μας χάρισε κάποια πολύ γερά κομμάτια από ύφασμα που του περίσσεψε. Έτσι και όσα παιδιά δεν είχαν κάποιο παλιό ρούχο έχουν τώρα την τσάντα πολλαπλών χρήσεων. Τους ευχαριστούμε πολύ!

Κατασκευή τσάντας

Η κατασκευή της τσάντας είναι απλή. Αν έχουμε ραπτομηχανή θα ράψουμε πολύ γερή τσάντα, αλλά και με το χέρι, αν μας βοηθήσει η μαμά, θα δημιουργήσουμε μια πολύ ωραία, πρακτική και γερή τσάντα.

Κάναμε το δικό μας εργαστήριο ραπτικής…

Υλικά για την τσάντα:

Ύφασμα (παλιό τζιν ή παλιά μαξιλαροθήκη ή φούστα),

κλωστή, καρφίτσες, βελόνα

ραπτομηχανή

Οδηγίες:

Κόβουμε ένα ορθογώνιο 41 Χ 56, (τα 3 εκατοστόμετρα από κάθε πλευρά για την ραφή.

Διπλώνουμε στη μέση και ράβουμε τις δύο πλαϊνές διαστάσεις.

Στο τέλος ράβουμε τα χερούλια.

Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα σχέδια, όπως τα δικά μας, να προσθέσουμε λουλουδάκια που κατασκευάζουμε από ωραία υφάσματα, ακόμα και από μπομπονιέρες.

Επίσης, ζωγραφίσαμε πάνω σε βότσαλα και κατασκευάσαμε «ηλιακά λεωφορεία» με χάρτινες συσκευασίες, κάνοντας την ευχή να κυκλοφορούν σύντομα πραγματικά ηλιακά λεωφορεία στους δρόμους.