» Οι Μικροί Συντάκτες» (Παρουσίαση – Ενημέρωση για το σχολικό μας περιοδικό)



Λήψη αρχείου

ANIMATION BOX Το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη

DSC02195

Φέτος στον δήμο μας υλοποιήθηκαν «Εργαστήρια για ολόκληρα τμήματα ή τάξεις», από τις 5 έως τις  9 Δεκεμβρίου,  στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το Σχολείο μας συμμετείχε στο δίωρο Εργαστήριο Animation Box, για την παραγωγή ταινίας κινούμενων σχεδίων, ή όπως αναφέρεται από τους συντελεστές του εργαστηρίου:

«Τα παιδιά μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια δημιουργώντας τα ίδια πειραματικά ταινιάκια μερικών δευτερολέπτων.»

Η  Πρώτη τάξη του Σχολείου μας συμμετείχε στο Εργαστήριο Animation Box, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας.

Μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν οι κυρίες Αγγελική Παναγιωτάρα και Νίκη Μπαντούνα (εκπαιδευτικοί). Με προθυμία και χαρά μας παρουσίασαν τη Δράση και μας ανέλυσαν τον τρόπο εργασίας.

Οι μικροί μαθητές μας έγιναν οι  εικαστικοί που ζωγράφισαν μέρος μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, ζωγράφισαν  το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη στον ουρανό και την προσγείωσή του στην καμινάδα ενός σπιτιού.

Χωρίστηκαν σε ομάδες όπου συνεργάστηκαν αρμονικά και κατασκεύασαν το φόντο της σκηνής, που ήταν ο ουρανός, τη φιγούρα του Αϊ-Βασίλη, το έλκηθρο του, το χιόνι, τη στέγη και την καμινάδα του σπιτιού.  Τις άλλες «σκηνές» φιλοτέχνησαν μαθητές άλλων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της περιοχής μας.

Στη συνέχεια  φωτογράφησαν το σκίτσο του Αϊ-Βασίλη πάνω στο φόντο σε συνεχόμενες θέσεις και με τη βοήθεια του Animation Box δημιουργήθηκε ένα ταινιάκι μερικών δευτερολέπτων με κινούμενα σχέδια.

Τέλος έγινε και η προβολή της σκηνής που κατασκεύασαν οι μικροί μαθητές μας.

Η χαρά και ο ενθουσιασμός μας συνόδευσαν στην επιστροφή μας στο σχολείο.

Αποτίμηση της Δράσης : ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών, ομαδική εργασία, συνεργασία αρμονική, ενδιαφέρον για την κατασκευή, ψυχαγωγία, δημιουργικότητα.

 

DSC02204DSC02216 DSC02212DSC02211

 

 

 

 

Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Δ΄ τάξη

«Η γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρη, όσο και η ελευθερία και η δικαιοσύνη παραμένουν τα σπουδαιότερα αγαθά στην ανθρώπινη κοινωνία.»

(Γράμματα στο μέλλον, Εκπαιδευτική Τηλεόραση)

Τη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στο Σχολείο μας τη διοργάνωσε η Τετάρτη τάξη του Σχολείου, με τη συνεργασία και μαθήτριας μεγαλύτερης τάξης στο αρμόνιο. Οι μαθητές μας απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου το 1973.

Για τη γιορτή μας αξιοποιήσαμε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «Γράμματα στο μέλλον». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται  «Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που με ένα σύγχρονο τρόπο αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973…».   Τα πνευματικά δικαιώματα του βίντεο ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιλέξαμε την προβολή της ταινίας για να αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα του Σχολείου μας  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και τους πόρους που έχουμε ελεύθερη πρόσβαση (Εκπαιδευτική Τηλεόραση) για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και άμεση η προβολή των γεγονότων που κληθήκαμε να παρουσιάσουμε.  Έτσι, σαράντα εννιά χρόνια μετά, μάθαμε οι μικροί ή θυμηθήκαμε οι μεγαλύτεροι όσα σημαντικά έγιναν εκείνες τις μέρες.

Ο «μύθος» γύρω απ’ τον όποιο εκτυλίσσεται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι ο εξής: Ένας νεαρός φοιτητής, 31 χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου του 2004, βρίσκει τυχαία κάποια παλιά γράμματα της μητέρας του, Δήμητρας, προς τον πατέρα του Γιάννη. Και οι δυο ήταν φοιτητές στη διάρκεια της Εξέγερσης. Ο Γιάννης αναγκάστηκε από τη δικτατορία  να πάει φαντάρος και να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η Δήμητρα διηγείται στα γράμματα όσα έζησε τις κρίσιμες ημέρες πριν τις 17 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το διαδραστικό βίντεο που προβάλαμε δημιουργήθηκε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα eme-content.  Σε εμβόλιμα σημεία, στα σημεία που σταματάει το βίντεο, αναφέρονται τα ποιήματα και   τα τραγούδια που ακούστηκαν. Ο υποβλητικός τρόπος απαγγελίας από τους μαθητές και η άψογη ερμηνεία των τραγουδιών από τους ίδιους με τη διεύθυνση και υποστήριξη του εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου αποτέλεσαν την προστιθέμενη αξία της γιορτής.  Η επιλογή των ποιημάτων και των τραγουδιών και η εισαγωγή τους στα κατάλληλα σημεία έγινε με μεγάλη προσοχή, ώστε να υποστηρίζει ο λόγος των ποιημάτων και των τραγουδιών τον αντίστοιχο της ταινίας-ντοκιμαντέρ.

 

Αλλάζουμε εμείς και όχι το κλίμα

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων στον τρίτο θεματικό κύκλο «Φροντίζω το Περιβάλλον», η Πέμπτη τάξη ασχολήθηκε με το φαινόμενο  της    Κλιματικής αλλαγής.  Τα δύο τμήματα της  Ε΄ τάξης,  σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Αγγλικών ,αρχικά  διερεύνησαν τι είναι η Κλιματική αλλαγή, ανακάλυψαν τις αιτίες του φαινομένου καθώς και τις συνέπειες που αυτή προκαλεί. Τέλος, πρότειναν λύσεις απλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας, ώστε  να συμβάλλουμε στη μείωση του προβλήματος.



Λήψη αρχείου

Οι δημιουργίες των παιδιών



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου