Εκπαιδευτικό Σενάριο για τη διδασκαλία της Γλώσσας στη Β΄ δημοτικού

Μια πρόταση διδασκαλίας για την ενότητα 22 της Γλώσσας Β΄δημοτικού με τίτλο: “Πώς γίνεται; Πώς παίζεται;” Το σχέδιο διδασκαλίας εμπλέκει σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση και αξιοποιεί και την ηλεκτρονική τάξη.ΣΕΝΑΡΙΟ Τ4Ε.jpg

“Αφήστε τα μάτια των παιδιών να λάμψουν με ένα παραμύθι…”

Συνεργατικό έργο Etwinning

“Let the childrens’ s eyes glitter with a fairytale…” by Hans Christian Andersen («Αφήστε τα μάτια των παιδιών να αστράψουν με ένα παραμύθι…» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Σύμφωνα με τις δημιουργούς του έργου «Η ιδέα του έργου είναι να χρησιμοποιηθούν τα παραμύθια του Άντερσεν για ένα σύνολο συνεργατικών δραστηριοτήτων στις οποίες όλα τα σχολεία που συμμετέχουν εργάζονται από κοινού.»

Τα Σχολεία που συμμετέχουν έχουν επιλέξει από ένα παραμύθι του Άντερσεν με κάποιον χαρακτηριστικό και πολύ γνωστό ήρωα. Εμείς επιλέξαμε το “Ασχημόπαπο” πραγματοποιώντας δραστηριότητες που ορίζονται από το έργο.

Αρχικά μάθαμε τη βιογραφία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Γι’ αυτό τα παιδιά έφεραν δικά τους βιβλία του Άντερσεν ή και των γονέων τους ή άλλων συγγενών τους, ώστε να αντιληφθούν τη διαχρονική αξία των ωραίων παραμυθιών και γενικά των καλών βιβλίων.      Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου παρακολουθήσαμε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Αναμόρφωσης της Σχολικής Βιβλιοθήκης, σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου παραμυθά, αλλά και με άλλες δράσεις σχετικά με τη φιλαναγνωσία.

Τα παιδιά έφτιαξαν σελιδοδείκτες με επίκαιρο θέμα (πασχαλινό) αλλά και, κυρίως, με θέμα τον αγαπημένο ήρωά τους το Ασχημόπαπο. Επίσης έφτιαξαν το «αξεσουάρ» που είναι η μακέτα της λίμνης με τους ήρωες του παραμυθιού, δηλαδή τα ζώα που εμφανίζονται στο παραμύθι, φτιαγμένα όλα από πλαστελίνη. Η δημιουργικότητα των παιδιών είναι εξαιρετική! Όμως βλέπουμε και τα έργα των εταίρων μας και παραδειγματιζόμαστε!

Συνδέσαμε την επεξεργασία του παραμυθιού με την ενότητα «Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με την έννοια της διαφορετικότητας και έγραψαν τα παιδιά σε ομάδες διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…