Συμβόλαιο φιλίας

Όλες οι τάξεις συζήτησαν, σκέφτηκαν και αποφάσισαν ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κανόνες για σωστές φιλικές σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητριών. Το αποτέλεσμα είναι μια αφίσα, το δικό μας συμβόλαιο φιλίας, από τα παιδιά του 6ου Δ.Σ. Αμαλιάδας!

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Γ΄ τάξη – Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Ευ Ζην

Ευ Ζην: Μαθαίνω για το σώμα μου – Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Η ενότητα για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση αποτελεί το θέμα για την Ενότητα Ευ Ζην στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της Γ΄ Δημοτικού.

Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση αποτελεί νέο αντικείμενο για την Γ΄ τάξη και, καθώς απουσιάζει σχετικό θέμα από το αναλυτικό πρόγραμμα (ΑΠ) της τάξης, ήταν αρκετά δύσκολη η οριοθέτηση του θέματος. Παρόλο που υπάρχουν κάποια σενάρια στο διδακτικό υλικό του ΙΕΠ δεν υπάρχει στο ΑΠ στοχοθεσία για το θέμα αυτό, οπότε έπρεπε να καλύψουμε με κάποιον τρόπο το έλλειμμα αυτό. Τα σχετικά διδακτικά σενάρια που υπάρχουν στο ΙΕΠ μας βοήθησαν αρκετά, αυτό όμως που βοήθησε καθοριστικά ήταν η ύπαρξη του θέματος αυτού στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου. Οπότε, με βάση τα διδακτικά σενάρια του ΙΕΠ και το Α.Π. της Αγωγής Υγείας της Κύπρου σχεδιάσαμε το δικό μας διδακτικό σενάριο για τη θεματική ενότητα Ευ Ζην των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Πολύ καλό διδακτικό υλικό υπάρχει από την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Α. Ασκητή, αλλά και από το Π.Ι. της Κύπρου, το “Ταξίδι ζωής”. Επίσης πολύ καλό διδακτικό υλικό αποτελεί αυτό του οργανισμού “Ελίζα”. Στα διδακτικά αυτά πακέτα υπάρχουν διάφορες ενότητες, από τις οποίες μπορεί κάποιος να επιλέξει για να διαμορφώσει το δικό του διδακτικό σενάριο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του.

Το “Ταξίδι ζωής”   περιέχει ενότητες σχετικές με το θέμα αυτό, ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες, σχετικές και με την ενότητα “Ενδιαφέρομαι και ενεργά”.  Είναι πολύ καλό υλικό!

Το τετράδιο μαθητή από το πρόγραμμα ELIZA  “Το σώμα μου είναι δικό μου”  έχει πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μαθητές, με βασικές έννοιες που πραγματευόμαστε.

Πριν την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη πρέπει να προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς, στην οποία θα πρέπει να αναφέρουμε τους στόχους του μαθήματος και τα μέσα με τα οποία θα υλοποιηθούν. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις δικές τους απόψεις για το θέμα και να τους πείσουμε για την αξία του προγράμματος. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα βρούμε χρήσιμες ιδέες στην  Παρουσίαση του Π.Ι. Κύπρου για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (Περιεκτική Σεξουαλική Αγωγή).

Το σενάριο:



Λήψη αρχείου

Ενδεικτικές εργασίες των  μαθητών