Η επιστροφή μιας από τις συμμαθήτριές μας από τη γενέτειρα χώρα της μητέρας της, που είναι διαφορετική από την Ελλάδα στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με τη διαφορετικότητά.
- Προκειμένου να επεξεργαστούμε την έννοια με παιγνιώδη τρόπο, εκμεταλλευτήκαμε τα κομμάτια ενός παζλ όπου ολοκληρώνοντας το, σχολιάσαμε τη διαφορετικότητα ως προς : τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά, την ενδυμασία μας, την επικοινωνία μας, τα σπίτια μας και τον πολιτισμό μας.
- Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και προσπαθήσαμε να ενώσουμε τα αντίστοιχα για κάθε πολιτισμό κομμάτια σχηματίζοντας τις ανθρώπινες φιγούρες όπου και συγκεντρώσαμε στο μαγνητικό μας πίνακα.
- .
- Με σκοπό να αντιληφθούμε πως όλοι ανήκουμε στον ίδιο κόσμο και έχουμε ίσα δικαιώματα όπως είχαμε αναγνωρίσει στο πρώτο εργαστήριο, εντοπίσαμε στην υδρόγειο σφαίρα μας, το πού θα μπορούσαμε να συναντήσουμε το κάθε πολιτισμό.
- Θέλοντας να κατανοήσουμε πόσα κοινά ενδιαφέροντα, επιθυμίες, ανάγκες και υποχρεώσεις έχουμε όλοι οι άνθρωποι παρά τη διαφορετικότητά μας παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης και αντιστοίχισης με κάρτες όπου απεικόνιζαν ρεαλιστικά τη καθημερινότητα διαφορετικών πολιτισμών.
- Εντοπίζοντας τη διαφορετικότητα, και στη γλώσσα επικοινωνίας μας με τους υπόλοιπους πολιτισμούς, μία από τις μαθήτριες της τάξης μας έφερε στο σχολείο να ένα βιβλίο με κινέζικα ιδεογράμματα. Αφού το επεξεργαστήκαμε
και οπτικοποιήσαμε κάθε σύμβολο με την αντίστοιχη έννοιά του “μιλήσαμε κινέζικα” καθώς τα παιδιά μπόρεσαν να αναγνωρίζουν ορισμένες από τις λέξεις που είχαμε γράψει στον πίνακα αναφοράς.