Bravo schools 2022

sdgs schools logo tagline bottom 1

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο
Bravo Schools 2022
μας εντάσσει στο διεθνές σχολικό δίκτυο

του World’s Largest Lesson και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών
για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους in Αction SDGs Schools Club.

Ο Έπαινος συμμετοχής του σχολείου μας και οι βεβαιώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών!

5ο 2

.jpg.jpg

1.jpg

 

Η σηματοδότηση ένταξης του σχολείου μας στο in Αction SDGs Schools Club καθώς και τo σήμα του Πρεσβευτή των 17 Παγκόσμιων Στόχων.

sdgs schools logo tagline bottom 1

in action eimai presveytis

 

 

Καλοκαιρινή γιορτή: “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές”

Μία καλοκαιρινή γιορτή ταξιδιάρικη γεμάτη περιπέτειες, με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο του Αντώνη Παπαθεδούλου “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές”! Οι μικροί μαθητές παίξανε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, περάσανε όλες τις πειρατικές δοκιμασίες και κέρδισαν άξια το πειρατικό καπέλο και μια θέση στο πειρατικό καράβι της φιλίας! Αφού πήραμε ενέργεια τρώγοντας παγωτά, ακολούθησε μία ξεχωριστή μάχη με βόμβες από νερό! Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων για την προφορά των παγωτών και των δέντρων. Ευχαριστούμε θερμά την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κ. Τάνια Τσιγγίδου για την τιμή που μας έκανε να συμμετέχει στο πειρατικό μας ταξίδι! Με την τελευταία μας δοκιμασία οι μικροί πειρατές αφήσανε για πάντα το αποτύπωμα τους στον νησί του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, φυτεύοντας τα δέντρα της γνώσης! Στο καλό μικρά μας, θα έχετε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!…

1

1 1

0

 

3

5

2

.jpg

.jpg

3

.jpg

 

ΣΚΟΙΝΙ .jpg

.jpg

.jpg

.jpg

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

.jpg

 

1

2

1

 

.jpg

.jpg

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Θεματικός Κύκλος «Φροντίζω το Περιβάλλον»-Υποενότητα:Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

Τίτλος: «Στα μονοπάτια του Δάσους»

Δεξιότητες που επιδιώχθηκε να αναπτυχθούν: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα ενσυναίσθηση και ευαισθησία, υπευθυνότητα , επίλυση προβλήματος, αναστοχασμός

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Η απεργία των λουλουδιών»

Με τον ερχομό του Μαΐου βγήκαμε έξω στην αυλή του σχολείου μας και παρατηρήσαμε τα φυτά και τα χρώματα που παίρνει η φύση την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης τα παιδιά βρήκαν στα κλαδιά ενός δέντρου ένα σημείωμα. Τι μπορεί να έγραφε και από ποιον να ήταν. Μαζευτήκαμε στην ολομέλεια και το ανοίξαμε. Ήταν ένα ποίημα με τον τίτλο«Απεργία λουλουδιών». Αφού πρώτα το διαβάσαμε στη συνέχεια συζητήσαμε τι σημαίνει η λέξη απεργία και τι θα συμβεί εάν τα λουλούδια απεργήσουν. Οι ιδέες των παιδιών καταγράφηκαν δημιουργώντας έναν εννοιολογικό χάρτη.

1 2

Έπειτα τα παιδιά δούλεψαν σε πέντε ομάδες εργασίας με σκοπό την δραματοποίηση του ποιήματος. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε τα αιτήματα των λουλουδιών, η δεύτερη τα συναισθήματα, η τρίτη την κατασκευή της τηλεόρασης, η τέταρτη τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τέλος η πέμπτη τα καπέλα των λουλουδιών. Τα παιδιά συνεργάστηκαν αποτελεσματικά μεταξύ τους και το αποτέλεσμα τα ενθουσίασε.

2

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Τα στάδια ανάπτυξης του φυτού»

Διαβάσαμε το παραμύθι «Μεγαλώνει- Μεγαλώνει το φυτό» και μιλήσαμε για τα στάδια ανάπτυξης του. Μελετήσαμε εγκυκλοπαιδικά βιβλία, που έφεραν μαθητές από το σπίτι τους, τα οποία μας βοήθησαν να συλλέξουμε πληροφορίες και να λύσουμε τυχόν απορίες μας. Ακόμη, παρακολουθήσαμε στον διαδραστικό πίνακα το υπέροχο παραμύθι του EricCarle «Το σποράκι». Στη συνέχεια κάθε ομάδα εργασίας φύτεψε τα δικά της όσπρια σε διάφανο σακουλάκι και τα κολλήσαμε στο παράθυρο της τάξη μας με σκοπό την παρατήρηση της ανάπτυξης του φυτού.

3 1

Ακολούθησαν γλωσσικές και μαθηματικές δραστηριότητες καθώς και δύο ατομικές κατασκευές με τα μέρη και τα στάδια ανάπτυξης του φυτού.

 

4

Το εργαστήρι ολοκληρώθηκε με ένα πείραμα. Τοποθετήσαμε πέντε βάζα όσες και η ομάδες εργασίας μας. Κάθε ομάδα ανέλαβε να χρωματίσει το νερό της στο αντίστοιχο χρώμα και στη συνέχεια τοποθετήσαμε μέσα από μία άσπρη μαργαρίτα. Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις και τις κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας. Τι θα γινόταν εάν οι μαργαρίτες λοιπόν ρουφούσαν το χρωματιστό νερό;

5 1

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Οι φίλοι μας τα δέντρα»

Διαβάσαμε την ιστορία «Η ιστορία του πεύκου» και μιλήσαμε για τα οφέλη που μας προσφέρουν τα δέντρα. Παρατηρήσαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από διάφορα είδη δέντρων και μάθαμε πληροφορίες για το κάθε ένα. Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Τα δέντρα και οι καρποί τους» και στη συνέχεια παίξαμε στην ολομέλεια το επιτραπέζιο «Η μηλιά», ένα παιχνίδι που βοηθάει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Έπειτα τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες εργασίας όπου κάθε ομάδα κατασκεύασε το δικό της δέντρο και στη συνέχεια έφτιαξε μία ιστορία με πρωταγωνιστή το δέντρο της.

Το εργαστήρι έκλεισε με την εκμάθηση του τραγουδιού «Το δέντρο που φυτέψαμε».

6

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Μια βόλτα στο δάσος»

Διαβάσαμε το παραμύθι «ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ, στο δάσος» της Ζαραμπούκα και συζητήσαμε για τα δάση. Δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη με θέμα «Τα δάση μας προσφέρουν» όπου καταγράψαμε τις πρότερες ιδέες των παιδιών.

Στη συνέχεια τα παιδιά με αφορμή το παραμύθι δούλεψαν ομαδικά και κατασκεύασαν μία μακέτα με θέμα το δάσος.

7

Μία μητέρα μας έφερε στο σχολείο μας λουλούδια, χώμα και γλαστράκια. Κάθε ομάδα εργασίας μεταφύτεψε το δικό της λουλούδι, έγραψε σε ταμπελίτσα το όνομα του λουλουδιού της και ήταν υπεύθυνη για το πότισμα του και την φροντίδα του.

8

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Το δάσος καίγεται»

Με αφορμή το παραμύθι που διαβάσαμε «Οι μέρες της σιωπής» της Έφης Λαδά συζητήσαμε για  τις συνέπειες που έχει η καταστροφή ενός δάσους, λόγω πυρκαγιάς, για τη ζωή του αλλά και για τη ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά πρότειναν τρόπους για την προστασία του και τις κατέγραψαν σε μικρές ταμπελίτσες τις οποίες τοποθέτησαν στην μακέτα που κατασκεύασαν στο προηγούμενο εργαστήριο.

Τοποθετήσαμε στην ολομέλεια καρτέλες αναφοράς με διάφορα αίτια που προκαλούν πυρκαγιά. Τα παιδιά κλήθηκαν να τις ταξινομήσουν σε τρεις κατηγορίες: α) Ανθρώπινες ενέργειες από λάθος, επειδή δε γνωρίζουμε ή αδιαφορούμε. β) Ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση και γ) Φυσικές αιτίες.

Επιπλέον παρακολουθήσαμε το βίντεο «Πρόληψη πυρκαγιών στο δάσος», διαβάσαμε το βιβλίο «τα τέσσερα στοιχεία- ΦΩΤΙΑ» και παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια με το μελισσάκι, BeeBot.

9

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Αναζητώντας βοήθεια από τους ειδικούς»

Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βιομηχανικής Περιοχής  Κομοτηνής,  για να πληροφορηθούν για τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κατά την επίσκεψή δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν διάφορα πυροσβεστικά οχήματα και να μάθουν πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, να φορέσουν τη στολή του πυροσβέστη, να πάρουν συνέντευξη από τους πυροσβέστες και τέλος να ρίξουν νερό με την μάνικα, κάτι που τα ενθουσίασε ιδιαίτερα.

10

Το 5ο εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την ηχοϊστορία «Πυρκαγιά στο δάσος». Τα παιδιά πρώτα άκουσαν την ιστορία και στη συνέχεια σε ζευγάρια την εικονογράφησαν. Τέλος πρότειναν έναν τίτλο και η ηχοϊστορία μας έγινε βιβλιαράκι.

11

7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Αναλαμβάνοντας δράση»

Το εργαστήριο δεξιοτήτων  με τίτλο «Στα μονοπάτια του δάσους» ολοκληρώθηκε με δεντροφύτευση. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έκανε δωρεά στο σχολείο μας εφτά δέντρα,  τα οποία φυτέψαμε μαζί με τα παιδιά στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.

12

 

Έκθεση έργων etwinning-Ενδοσχολική Επιμόρφωση-Ενημέρωση: “Υγιεινή Διατροφή στην Προσχολική και Σχολική ηλικία”

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής ευχαριστούνε θερμά την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο MSc κ. Ευστρατία Καλλίδου, μητέρα μαθήτριας μας, που ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκληση μας. Είχαμε έτσι τη χαρά να παρακολουθήσουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση με θέμα “Υγιεινή διατροφή στην προσχολική και σχολική ηλικία”, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου μας. Στον ίδιο χώρο διοργανώθηκε έκθεση με τα έργα των νηπίων από τα εργαστήρια δεξιοτήτων και το έργο etwinning “Η κάμπια του Eric Carle, οδηγός μου για να γνωρίσω τα ζωάκια του κόσμου”, που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

εκπαιδευτικοί

.jpg

Eric

.jpg

.jpg

.jpg