Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι!

 

Αγαπητά μας παιδιά και γονείς, σας προτείνουμε κάποια παιχνίδια και δραστηριότητες για να περάσετε τον χρόνο σας ευχάριστα και εποικοδομητικά στο σπίτι.
Τρίλιζα με βότσαλα
Τα πιόνια σας μπορεί να είναι βότσαλα που έχετε διακοσμήσει με δύο σχέδια (π.χ. τα γράμματα Ο και Χ, μέλισσες και πασχαλίτσες κ.α) ή καπάκια από μπουκάλια δύο χρωμάτων. Φτιάχνετε σε χαρτόκουτα ή απλό χαρτί μια σκακιέρα με εννιά κουτάκια. Σκοπός του παιχνιδιού να καταφέρει κάποιος παίκτης να φτιάξει πρώτος με τα πιόνια του μια κάθετη, οριζόντια ή διαγώνια σειρά (τρίλιζα). Για μεγαλύτερη δυσκολία μπορείτε να έχετε μια σκακιέρα με δεκατέσσερα κουτάκια για να παίξετε τετράλιζα.
ΣαΪτοπόλεμος
Αρχικά φτιάχνετε πολλές χάρτινες σαΐτες. Έπειτα, κατασκευάζετε ένα ταμπλό πάνω σε χαρτόκουτα με πέντε τρύπες διαφορετικής διαμέτρου. Δίπλα σε κάθε τρύπα γράφετε τους πόντους που αντιστοιχούν ανάλογα με τη δυσκολία (π.χ ένας κύκλος με μικρή διάμετρο ή ένας κύκλος που βρίσκεται πιο ψηλά θα παίρνει περισσότερους πόντους). Κρεμάτε το ταμπλό σε μια πόρτα κοντά στο ύψος του παιδιού. Σκοπός του παιχνιδιού να συγκεντρώσετε όσους πιο πολλούς πόντους μπορείτε, περνώντας τις σαΐτες μέσα από τις τρύπες του ταμπλό.
Η προβοσκίδα του ελέφαντα
Γι’ αυτό το παιχνίδι χρειάζονται ένα καλσόν, ένα μπαλάκι του τένις και μερικά μισογεμάτα μπουκαλάκια νερό. Δημιουργούμε μια διαδρομή βάζοντας τα μπουκάλια στη σειρά και σε απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε στο ένα «πόδι» του καλσόν το μπαλάκι του τένις και το άλλο το δένουμε στο κεφάλι μας. Ξεκινώντας από την αφετηρία που έχουμε ορίσει, προσπαθούμε να ρίξουμε τα μπουκάλια μόνο με τις κινήσεις του κεφαλιού. Τα χέρια είναι σε όλη τη διάρκεια πίσω στη μέση μας.

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
Μεταμορφώνουμε ένα πλαστικό ποτήρι σε ψάρι. Κρεμάμε από το στόμιο του ένα σχοινί που στην άκρη του έχει δεμένο ένα μπαλόνι με δυο κουταλιές αλεύρι μέσα. Στόχος του παιχνιδιού είναι τινάζοντας το σχοινί να καταφέρουμε να βάλουμε το μπαλόνι – ψαράκι μέσα στο ποτήρι.
Δέσε τα κορδόνια σου
Σχεδιάζουμε σε μια χαρτόκουτα δυο παπούτσια, τα κόβουμε και τα χρωματίζουμε όπως θέλουμε. Ανοίγουμε αρκετά μεγάλες τρύπες όπως έχουν τα πραγματικά παπούτσια για να μπαίνουν τα κορδόνια. Τα παιδιά δοκιμάζουν να περάσουν κορδόνια ή κορδέλες από τις τρύπες και στο τέλος να τα δέσουν. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος εξάσκησης για να μάθουν να δένουν τα κορδόνια τους.
Παιχνίδια με το φως και τη σκιά
Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα ζωάκια, τα τουβλάκια τους ή οτιδήποτε άλλο θέλουν, μπορούν να δημιουργήσουν τις σκιές τους και να τις αποτυπώσουν πάνω σε λευκό χαρτί. Θα εκπλαγούν όταν δουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φτιάξουν μαγευτικά τοπία (ζούγκλα, δάσος κ.α). Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα αντί για λευκό χαρτί, μπορούν να φτιάξουν ένα φόντο με χρωματιστές λωρίδες.
Καλή σας διασκέδαση!!!!

Ιδέες για βάψιμο και διακόσμηση πασχαλινών αβγών

 

Διακόσμηση αβγών με την τεχνική της χαρτοπετσέτας (μέθοδος decoupage)

Βράζουμε τα αβγά μέχρι να γίνουν σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
 
Διαχωρίζουμε τα ασπράδια των ωμών αβγών από τους κρόκους, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.

Ένας πολύ διασκεδαστικός και μαγικός τρόπος να χωρίσουμε τον κρόκο από το ασπράδι που θα ενθουσιάσει τα παιδιά ειδικά αν τα αφήσουμε να το κάνουν μόνα τους!!!
 Σπάμε ένα αβγό σε ένα πιάτο.Στην συνέχεια παίρνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι και πλησιάζουμε το στόμιο του στον κρόκο. Πιέζουμε ελαφρά το μπουκάλι και ο κρόκος θα μπει μέσα στο μπουκάλι χωρίς να σπάσει!
  Επιλέγουμε μια χαρτοπετσέτα με πασχαλινό σχέδιο το κόβουμε ή κόβουμε τη χαρτοπετσέτα σε μικρά κομματάκια. Αλείφουμε το αβγό μας με το ασπράδι και κολλάμε ένα-ένα πάνω σε αυτό τα κομματάκια της χαρτοπετσέτας, ώστε να καλυφθεί ολόκληρο. Θα πρέπει να στρώνουμε ομοιόμορφα την χαρτοπετσέτα, έτσι ώστε να μη ζαρώνει πάνω στο αβγό. Περνάμε κι άλλη μια στρώση ασπραδιού με το πινέλο πάνω από τη χαρτοπετσέτα έτσι ώστε το χαρτί να “μουλιάσει” και να κολλήσει καλά πάνω στο τσόφλι. Προσέχουμε να μην βάλουμε κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο, γιατί όταν στεγνώσει, το περίβλημα του αβγού θα είναι πολύ χοντρό και το αβγό δεν θα σπάει εύκολα. Αφήνουμε τα αβγά να στεγνώσουν κι είναι έτοιμα!
 

Βαφή αβγών με πολύχρωμα γκοφρέ χαρτάκια και φίλτρο καφέ, μια τεχνική που αξιοποιήσαμε πέρυσι στο νηπιαγωγείο σε συνεργασία με μαθητές της Α΄ Δημοτικού, κατά τη διάρκεια του προγράμματος μας “Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”.
 
  Τοποθετούμε χαρτάκια γκοφρέ στη βάση ενός φίλτρου καφέ. Στη συνέχεια τοποθετούμε το αβγό μέσα στο φίλτρο και γεμίζουμε με χαρτάκια γκοφρέ.
 
 Κλείνουμε το φίλτρο και στρίβουμε καλά την κορυφή του. Στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά με νερό το γεμισμένο φίλτρο και αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν τα ανοίξουμε θα έχουν όμορφα πολύχρωμα σχέδια!
Καλή επιτυχία!!!
 
 
 

 

Το Σάββατο του Λαζάρου

 

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Το Σάββατο αυτό το λέμε Λαζαροσάββατο. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και ζούσε με τις δυο αδερφές του, Μάρθα και Μαρία,  στη Βηθανία, μια μικρή πόλη κοντά στα Ιεροσόλυμα. Ήταν τριάντα χρονών, σχεδόν συνομήλικος με τον Ιησού. Κάποτε όμως, έφεραν στον Χριστό την είδηση ότι ο φίλος του αρρώστησε. Όταν έφτασε στη Βηθανία βρήκε τις δυο αδερφές να θρηνούν τον Λάζαρο που είχε πεθάνει πριν τέσσερις μέρες. Ο Ιησούς αναστέναξε και ζήτησε να τον πάνε στον τάφο, κι εκεί δάκρυσε.

Οι αδερφές περίμεναν έξω από τον τάφο με λαχτάρα και πίστη λέγοντας:

 – Κύριε, αν ήσουν εδώ δε θα πέθαινε ο αδερφός μας.
Τότε ο Ιησούς πλησίασε και φώναξε:
 – Λάζαρε, έβγα έξω.

Και ο Λάζαρος, ο αγαπημένος φίλος του Χριστού, αναστήθηκε.

 

Έθιμα και παραδόσεις για το Σάββατο του Λαζάρου
Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό και το πιο διαδεδομένο έθιμο για τη μέρα αυτή είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου ή αλλιώς «λαζαρικά». Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν μια γυναικεία παράδοση στη Θράκη. Τα τραγουδούσαν κοπέλες μικρές και μεγάλες που ονομάζονταν «Λαζαρίνες». Την παραμονή της γιορτής οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στους αγρούς, για να μαζέψουν λουλούδια και να στολίσουν το καλαθάκι τους. Το Σάββατο του Λαζάρου ντυμένες με τις φορεσιές του τόπου τους και με τα καλαθάκια τους στολισμένα γυρνούσαν τα σπίτια τραγουδώντας τον Λάζαρο. Οι νοικοκυρές των σπιτιών τις περίμεναν στο κατώφλι να ακούσουν τα κάλαντα και να τις φιλέψουν με γλυκίσματα ή χρήματα.
 
Τα κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου
Ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια Βάγια,
Ήρθ’ η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια.
Βάγια Βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό τ’ αρνί.
Που ’σουν, Λάζαρε, που είναι η ταφή σου,
πού ’ν’ η μάνα σου κι η δόλια η αδερφή σου;
Βάγια Βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό τ’ αρνί.
 
Τα λαζαράκια
Είναι έθιμο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ανήμερα το πρωί του Σαββάτου, να φτιάχνουν οι νοικοκυρές «Λαζαράκια» (ή «Λαζαρούδια» ή «Λαζαρόνια»). Τα λαζαράκια είναι στην ουσία σταφιδοψωμάκια,νηστίσιμα, που έχουν το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια, όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός, και προσφέρονται στα παιδιά που ψάλουν τα κάλαντα ανήμερα της γιορτής. 

Η συνταγή εικονόλεξο για λαζαράκια

 

Ομοίωμα Λαζάρου

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Κυκλάδες, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Ήπειρος, συνηθίζεται η περιφορά ομοιωμάτων του Λαζάρου (συνήθως πρόκειται για ένα σταυρό με μαντίλα-λευκό πανί).
Κατασκευές Λαζαράκια
(με χάρτινα ποτήρια, χαρτόνια, χαρτοπετσέτες και φίλτρο καφέ)
 
 
Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα 
(από την Κάτια και τον Πέρη)
 
 

Πασχαλινά παιχνίδια!

Memory με πασχαλινά αβγά
Κατασκευάζουμε οι ίδιοι το παιχνίδι, σχεδιάζοντας αβγά πάνω σε χαρτόνι ή χαρτόκουτα. Τα χρωματίζουμε με μαρκαδόρους ή κηρομπογιές ή τέμπερες προσέχοντας να έχουμε φτιάξει το ίδιο σχέδιο επί δύο φορές. Έπειτα τα απλώνουμε ανακατεμένα στο πάτωμα με τη ζωγραφισμένη επιφάνεια προς τα επάνω. Τα παρατηρούμε για λίγα λεπτά ώστε να μπορούμε να θυμόμαστε σε ποια θέση βρισκόταν το καθένα. Τα γυρίζουμε ανάποδα χωρίς να τα μπερδέψουμε και προσπαθούμε να βρούμε τα ίδια ζευγάρια αβγών.
Κατασκευή διακοσμητικών αβγών με αλατοζύμη
Αρχικά για να φτιάξουμε την αλατοζύμη αναμειγνύουμε ίδια ποσότητα αλατιού και αλευριού και προσθέτουμε λίγο νερό  έως ότου γίνει ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε και δίνουμε σχήμα αβγών, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια τα διακοσμούμε. Μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε μια διακοσμητική γιρλάντα ή να στολίσουμε σε κλαδιά μέσα σε ένα βάζο.
Το κυνήγι των πασχαλινών αβγών
Μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι με τα αβγά που φτιάξαμε με αλατοζύμη μέσα στο σπίτι ή στον κήπο. Κρύβουμε τα αβγά σε διάφορα σημεία, αναφέροντας στα παιδιά πόσα έχουμε κρύψει ώστε να μπορούν να υπολογίζουν κάθε φορά το υπόλοιπο που τους μένει να βρουν. Κρατώντας το καλαθάκι τους προσπαθούν να βρουν που είναι κρυμμένα τα αβγά. Μπορούμε να τους βοηθάμε λέγοντας το γνωστό  «ζεστό-κρύο», ή θέτοντας τους αινίγματα π.χ: «Ψάξε εκεί που διατηρούμε φρέσκα τα τρόφιμα».
Πασχαλινές αβγοδρομίες
Γι΄ αυτό το παιχνίδι χρειάζονται ένα κουτάλι και βρασμένα αβγά. Αρχικά ορίζουμε μία διαδρομή με αρχή και τέλος. Τα παιδιά κρατούν το κουτάλι με το αβγό από πάνω. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσουν στο τέρμα χωρίς να πέσει κάτω το αβγό. Αν πέσει κάτω πρέπει να σταματήσουν, να το μαζέψουν και να πάνε στην αρχή της διαδρομής. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται όσες φορές θέλουμε.

 

Προτάσεις για πασχαλινές κατασκευές με απλά υλικά.

Εύκολες πασχαλινές κάρτες με οδηγίες ΕΔΩ
Εύκολες αβγοθήκες με αναλυτικές οδηγίεςΕΔΩ

Αβγοθήκες με ρολά υγείας

 
Πασχαλινά καλαθάκια με ανακυκλώσιμα υλικά
 
Πρωτότυπες κατασκευές
 
Εύκολες πασχαλινές κάρτες
 
Χαρτοϋφαντική για εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας
 
Σχεδιάζουμε ένα αβγό σε χαρτόνι και χαράζουμε με το χαρτοκόπτη  κάθετα αυλάκια. Έπειτα κόβουμε πολύχρωμες λεπτές λωρίδες σε μέγεθος όσο είναι το μήκος του αβγού. Περνάμε την πρώτη λωρίδα ξεκινώντας από την κάτω πλευρά του αβγού και πηγαίνουμε εναλλάξ πάνω-κάτω. Η δεύτερη λωρίδα θα ξεκινήσει από την πάνω πλευρά του αβγού κ.ο.κ    
Πασχαλινές κατασκευές στο Νηπιαγωγείο μας
 
 
 

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ”

 

“Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας” μια αληθινή ιστορία που αγάπησαν τα παιδιά!

 

“Ο Κάπτεν Μπουκ και το νησί της γνώσης” ένα παραμύθι για τη φιλαναγνωσία εμπνευσμένο από το 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής!

Και καλές αναγνώσεις!!!