ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Γνωρίζουμε τους νέους φίλους μας και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας .
Φιλοτεχνούμε το πρώτο γράμμα-φωνούλα του ονόματός μας με δακτυλομπογιές …..
και με κηρομπογιές.
Μαθαίνουμε το όνομα του νηπιαγωγείου μας και κατασκευάζοντας το σχολείο μας-μια όμορφη κάρτα γεμάτη με χαρούμενα παιδιά….
αλλά και μια όμορφη αφίσα με το νηπιαγωγείο μας !
Ενθουσιασμένοι συμμετέχουμε στις πρώτες δημιουργικές εργασίες καλλιτεχνικών -το πρώτο μας κολάζ!
Κουβεντιάζουμε για τους κανόνες της σχολικής ομάδας κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα.
Εικονογραφούμε την ιστορία ” Ασημάκης , το πολύχρωμο ψαράκι” του Μ.Pfister, και κουβεντιάζουμε για τη χαρά να μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας και να κάνουμε νέους φίλους.
Με αφορμή το βιβλίο ” Τα χέρια δε κτυπάνε , τα χέρια αγαπάνε” , κατασκευάζουμε ομαδική αφίσα και καταθέτουμε τις ιδέες μας σχετικά με πόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1η Οκτωβρίου –Γιορτάζει η γιαγιά κι ο παππούς σε όλο τον κόσμο!
Επεξεργαστήκαμε βιβλία –παραμύθια σχετικού περιεχομένου, φιλοτεχνήσαμε με κηρομπογιές γλυκιές ευχές, μάθαμε τραγούδι για την προσφορά της γιαγιάς και του παππού και φτιάξαμε ένα δωράκι – καρτούλα για να το προσφέρουμε με αγάπη. Όλα τα παιδιά ανέφεραν πώς περνούν μαζί τους , προβληματίστηκαν και κατέθεσαν τις ιδέες τους πώς μπορούν τα ίδια να δείξουν την αγάπη τους στη γιαγιά και τον παππού. Οι δασκάλες μας κατέγραψαν τις ιδέες μας σε μπαλονάκια για να τους τα χαρίσουμε!
ΝΗΠΙΟ…ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ
Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στο 30 Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας – Νηπιοβιβλιοσκώληκες που διοργανώνουν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς. Η δράση υλοποιείται από τις 2/10 έως και 31/12/2023.
Ποιος θα διαβάσει τα περισσότερα βιβλία;
Οδηγίες εγγραφής συμμετοχής – Νηπιοβιβλιοσκώληκες
4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων
Με αφορμή την ανάγνωση βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας, κουβεντιάζουμε , προβληματιζόμαστε και προτείνουμε τρόπους για την προστασία των ζώων . Τι είναι τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ ζωάκια και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά;
Ζωγραφίζουμε το αγαπημένο μας ζωάκι.
Φτιάχνουμε μάσκες και παίζουμε διασκεδαστικά ψυχοκινητικά παιχνίδια με τα ζώα του δάσους.
Απολαύσαμε το μύθο του Αισώπου ” Το λιοντάρι και το ποντίκι” και κατασκευάσαμε πολύχρωμα λιονταράκια.
Παρατηρούμε ,θέτουμε ερωτήματα κι ακούμε με προσοχή τις πληροφορίες των συμμαθητών μας που έχουν κατοικίδιο ζωάκι . Με χαρά φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τη Ζιζέλ , το σκυλάκι του Παναγιώτη. Ο φίλος μας , μας έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή φροντίδα της!
Αγαπάμε πολύ όλα τα ζωάκια και φτιάχνουμε ένα Αλφαβητάρι που θα πλαισιώσει τη Δανειστική Βιβλιοθήκη μας.
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023
Τι είναι οι εκλογές;
Ποιος μπορεί να ψηφίσει; Τι κάνει ο Δήμαρχος για τη γειτονιά μας; Με ποιο τρόπο ψηφίζουν οι γονείς μας; Τι είναι το ψηφοδέλτιο και η κάλπη; Πώς βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Προσεγγίσαμε τη διαδικασία των εκλογών βιωματικά και πήραμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μας!
Διοργανώσαμε με κέφι στο νηπιαγωγείο μας τις ” Φρουτο….εκλογές! ” και συμμετείχαμε σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας. Η υπεροχή του κερασιού έναντι των υπολοίπων φρούτων που προτείναμε είναι φανερή! Θαυμάστε τα αποτελέσματα!
15 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος των χεριών
Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές…
Γιατί και πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Τι είναι τα μικρόβια; Πού ζουν; Είναι όλα επικίνδυνα; Αναζητήσαμε απαντήσεις σε βιβλία γνώσεων, παρακολουθήσαμε videos ανάλογης θεματολογίας, μάθαμε τραγούδι για το σωστό πλύσιμο των χεριών και καθημερινά εξασκούμαστε βιωματικά… Θαυμάστε το σουπλά που κατασκευάσαμε τυπώνοντας τις παλαμίτσες μας!
16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Διατροφής
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Διατροφής , κουβεντιάσαμε για τις αγαπημένες μας τροφές, επισκεφτήκαμε την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς- Καραμπουρνάκι και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαβάσαμε βιβλία, τραγουδήσαμε και φτιάξαμε μια όμορφη κάρτα. Ένα Ετήσιο Σχέδιο Δράσης με τίτλο ” Ο Θησαυρός της Διατροφούλας “ ξεκινά !( ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις στην σχετική ετικέτα ης αρχικής σελίδας).
28η Οκτωβρίου – Γιορτάζει η πατρίδα μας
Προσεγγίσαμε τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, της σημαίας και την Εθνική επέτειο με ποικίλο εποπτικό υλικό, ποιήματα και τραγούδια. Ενθουσιασμένοι φτιάξαμε το ΟΧΙ με δακτυλομπογιά και την ελληνική σημαία.
Κουβεντιάσαμε για τα αγαθά της Ειρήνης και τα δεινά του πολέμου κι όλοι μαζί φωνάξαμε ΟΧΙ στον πόλεμο, θέλουμε αγάπη κι Ειρήνη εμείς!
Παρατηρήσαμε χρώματα , σχήματα και γραμμές στις σημαίες του κόσμου και με φαντασία φτιάξαμε μια ξεχωριστή σημαία!
Στη γιορτούλα μας χαρούμενα είπαμε όλοι το ποιηματάκι μας και περήφανα τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο.
31η Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης
Παρουσιάσαμε τον κουμπαρά μας και κάναμε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το υλικό, το μέγεθος και το σχήμα τους.
Παρατηρήσαμε το σχήμα, τα χρώματα και την αρίθμηση των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων . Κατασκευάσαμε με χαρά έναν κουμπαρά γατούλα.
Απολαύσαμε το βιβλίο Αποταμιεύω του M. Cinders , προσφέροντας καροτάκια στο μικρό λαγό ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της αποταμίευσης !
Διασκεδάσαμε με το λαϊκό παραμύθι ” Ο μέρμηγκας κι ο τζίτζικας “ και δραματοποιήσαμε την ιστορία !

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Γνωριμία με τα μουσικά όργανα της τάξης μας και πολλά πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια…
Στις 6/11/2023 παρακολουθήσαμε στο θέατρο Σοφούλη τη θεατρική παράσταση ” Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει “, μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της ενσυναίσθησης εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Λ.Σεπούλδεβα.
8 Νοεμβρίου-Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας
Παρουσιάζουμε στους φίλους μας, αεροπλάνα και ελικόπτερα της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας που φέραμε από το σπίτι μας. Τα ομαδοποιούμε με διάφορα κριτήρια, συμμετέχουμε σε σειροθετήσεις και αντιστοιχήσεις. Με φαντασία φτιάχνουμε το δικό μας αεροπλάνο με γλωσσοπίεστρα & μανταλάκια και χαρούμενοι πετάμε ψηλά χάρτινες σαΐτες.
Αποχαιρετώντας….το Φθινόπωρο!
Αποχαιρετούμε ένα ζεστό Φθινόπωρο, με λίγα πρωτοβρόχια και με αλλαγές στη φύση ( χρώματα, θερμοκρασία, δέντρα κλπ) που έγιναν αντιληπτές μόλις τέλη Νοεμβρίου.
Διαβάσαμε παραμύθια, παρατηρήσαμε ποικίλες φθινοπωρινές εικόνες ( δέντρα, ζώα , πουλιά κι ανθρώπινες δραστηριότητες) και τις αλλαγές στα δέντρα της αυλής του σχολείου μας . Συλλέξαμε πολύχρωμα φθινοπωρινά φύλλα ….
τα ομαδοποιήσαμε με διάφορα κριτήρια…..
τα σειροθετήσαμε, τα μετρήσαμε….
με φαντασία φτιάξαμε Φθινοπωρινές κομμώσεις…..
και ξεχωριστά δεντράκια!
17η Νοέμβρη
Εντυπωσιαστήκαμε από τους ήρωες της ” Ντενεκεδούπολης ” της Ε. Φακίνου, που μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε με απλό τρόπο τις έννοιες της ελευθερίας έκφρασης , της δημοκρατίας αλλά και των χαρακτηριστικών ενός ¨καλού” αρχηγού!
Θαυμάστε τα ντενεκεδάκια που κατασκευάσαμε και ζωγραφίσαμε εμείς….
αλλά και τη δική μας Ντενεκεδούπολη!
Απολαύσαμε την ιστορία και στο κουκλοθέατρο της τάξης μας από τις δασκάλες μας.
Κουβεντιάσαμε για το μήνυμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και το πλαισιώσαμε με ένα στεφάνι περιστεριών τιμώντας τον αγώνα και την προσφορά τους.
Αποχαιρετούμε το Φθινόπωρο με μια ομαδική εργασία γεμάτη φθινοπωρινά χρώματα !
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ανυπομονούμε να έρθουν τα Χριστούγεννα! Ας φτιάξουμε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης!
Στολίδια, στολιδάκια, φτιάξαμε πολλά, για του δέντρου τα κλαδάκια, για παιχνίδια και χαρά!
Με τύλιγμα μαλλιού, φτιάξαμε ένα διαφορετικό δεντράκι -στολιδάκι….
με ζυμαράκι φτιάξαμε πολλά και διαφορετικά σχέδια-στολίδια…
καθώς και χάρτινα διακοσμητικά!
Ετοιμάσαμε το γράμμα μας για τον Αη Βασίλη και το διακοσμήσαμε με πολύ χαρά!
Φιλοτεχνήσαμε την πρόσκληση για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτούλα μας ” Μαγικά Χριστούγεννα “…
και στολίσαμε την τάξη μας με γιορτινές ομαδικές εργασίες γεμάτες ζεστές χαρούμενες ευχές !
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά φτιάχνοντας τη δική μας βασιλόπιτα στο σχολείο!
Φορέσαμε τις ποδιές και τους σκούφους του ζαχαροπλάστη, ακολουθήσαμε τη συνταγή προσεκτικά, μετρήσαμε και ανακατέψαμε τα υλικά , βάλαμε μέσα το τυχερό φλουρί, την αφήσαμε να φουσκώσει και…έτοιμη για ψήσιμο!
Το φλουρί κέρδισε ο φίλος μας ο Άγης και μαζί κέρδισε ένα όμορφο επιτραπέζιο παιχνίδι!
Διαβάσαμε το λαϊκό παραμύθι ” Η κυρά Καλή κι οι 12 μήνες ” , κουβεντιάσαμε για τα χαρακτηριστικά των μηνών και των εποχών και φτιάξαμε το δικό μας ημερολόγιο εποχών.
Χιονανθρωπάκια φτιάξαμε πολλά με διάφορα υλικά αλλά και χιονονιφάδες με χαρτοδιπλωτική, μεγάλες και μικρές!
Με τα χιονανθρωπάκια μας, χορέψαμε χαρούμενοι και παίξαμε διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια τοποθετώντας τα σε διαφορετικές θέσεις ως προς το σώμα μας(έννοιες χώρου) , φτιάξαμε διάφορα σχήματα (κύκλους, τετράγωνα, τρίγωνα, ελλείψεις κλπ), γραμμές κι άλλες συνθέσεις και χοροπηδήσαμε ανάμεσα, από πάνω , τριγύρω κλπ!
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε έναν ήπιο χειμώνα…αν και δε χιόνισε φέτος στην πόλη μας , εμείς φτιάξαμε συνεργαζόμενοι ομαδικές κατασκευές , μάθαμε τόσα πολλά για τις χειμερινές συνήθειες των ζώων και των ανθρώπων κι εντυπωσιαστήκαμε από τις χιονονιφάδες που με τόση χαρά φτιάξαμε με χαρτοδιπλωτική !
Ο χιονάνθρωπός μας είναι επίσης ξεχωριστός…καθώς φτιάχτηκε συνεργατικά με άχρηστα ανακυκλώσιμα υλικά στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ” Η μελισσούλα της Ανακύκλωσης “.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας – Νηπιοβιβλιοσκώληκες που διοργάνωσαν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2023.
Η βιβλιοθηκάριος επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας και παρέδωσε στους συμμετέχοντες βιβλιοφάγους μαθητές μας τον Έπαινο Συμμετοχής αλλά και όλα τα νήπια ένα σακουλάκι με το μικρό Νηπιοβιβλοσκώληκα ως μια αφορμή για να επισκεφτούν όλα τα παιδιά την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας.
Στις 23/2/2024 παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση ” Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας “ στο κινηματοθέατρο Αθήναιον.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα της Άνοιξης , προσεγγίζοντας το λαϊκό μύθο και φορώντας βραχιολάκια-μαρτάκια .
Κουβεντιάζουμε για τις αλλαγές στη φύση….
και υποδεχόμαστε το Καρναβάλι χορούς, τραγούδια, φτιάχνοντας απίθανες μάσκες , ξεφαντώνοντας την Τσικνοπέμπτη με το γαϊτανάκι και άλλα αποκριάτικα παιχνίδια και φυσικά τσικνίζοντας στον αποκριάτικο μπουφέ που ετοίμασαν οι δασκάλες με τη βοήθεια των γονιών μας.
Ινδιάνοι, πειρατές , αρλεκίνοι , πριγκίπισσες και τόσοι άλλοι, μας μάγεψαν, μας ταξίδεψαν , μας διασκέδασαν τόσο πολύ!
Φτιάξαμε πολύχρωμους αυτοσχέδιους κλόουν με το όνομα μας και ….
ζωηρά καρναβαλάκια – κούκλες κουκλοθεάτρου με χαρτοσακούλες.
Με ποικιλία υλικών κατασκευάσαμε χαρταετούς…..
τραγουδήσαμε κι ακούσαμε παταμύθια….
κι ετοιμαστήκαμε να τους πετάξουμε ψηλά την Καθαρά Δευτέρα!
Καλά Κούλουμα!
Την επόμενη μέρα , γευτήκαμε στο σχολείο μας σαρακοστιανά εδέσματα και μοιραστήκαμε τις εντυπώσεις μας από το πέταγμα του χαρταετού.
Φιλοτεχνήσαμε και το παραδοσιακό ημερολόγιο της κυρα-Σαρακοστής, αναμένοντας το Πάσχα σε 7 εβδομάδες όσα και τα ποδαράκια της!
Η γιορτή του Ευαγγελισμού κι γιορτή της πατρίδας μας πλησιάζουν…
Ενημερωθήκαμε για τα γεγονότα της διπλής γιορτής, ακούσαμε ιστορίες , παρατηρήσαμε , μιλήσαμε ,ζωγραφίσαμε και χρωματίσαμε την ελληνική σημαία, φτιάξαμε διάφορες χειροτεχνίες , τραγουδήσαμε το Θούριο και χορέψαμε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πρωταπριλιά! Με αφορμή την ιστορία του Πινόκιο, λέμε διασκεδαστικά ψέματα και τραγουδάμε !
Για κάθε ψεματάκι η μύτη του Πινόκιο μεγαλώνει!
Φτιάξαμε υπέροχες μάσκες Πινόκιο ….
και παίξαμε το παιχνίδι Αλήθεια ή Ψέματα ;
Κάθε παιδί φιλοτέχνησε τα γράμματα Α και Ψ και σήκωνε το ανάλογο στην ιδέα – πρόταση των φίλων του!
Ακούσαμε επίσης με προσοχή την ιστορία του Ψεύτη Βοσκού και κουβεντιάσαμε για τα διασκεδαστικά ψέματα της Πρωταπριλιάς αλλά κι εκείνα που μπορεί να μας προκαλέσουν πολλά προβλήματα !
Στις 2 Απριλίου 2024, Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου , επισκεφτήκαμε την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς-Καραμπουρνάκι και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Η Βάγια Κουκουβάγια μας ενημέρωσε για τα γενέθλια του σπουδαίου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τους κανόνες του μικρού αναγνώστη αλλά και τα διάφορα είδη των βιβλίων.
Σε ζευγάρια ως μικροί εξερευνητές αναζητήσαμε να βρούμε συγκεκριμένα είδη παιδικών βιβλίων π.χ παραμύθια, γνώσεων, για γράμματα, αριθμούς, με ήχους, υφασμάτινο, σκληρόδετο κλπ και τα παρουσιάσαμε στην ολομέλεια.
Φιλοτεχνήσαμε σελιδοδείχτες για να θυμόμαστε την Παγκόσμια γιορτή των παιδικών βιβλίων!
Τα χελιδόνια έφτασαν στην αυλή του σχολείου μας! Τα παρατηρήσαμε, τα ζωγραφίσαμε , τραγουδήσαμε, ακούσαμε παραμύθια και φυσικά τα κατασκευάσαμε.
Η φύση πλημυρίζει με ανθισμένα λουλούδια! Ας φέρουμε την ομορφιά της άνοιξης στην τάξη μας ζωγραφίζοντας ….
Το Πάσχα πλησιάζει….
Με βιβλία κι άλλο έντυπο υλικό γνωρίσαμε τη ζωή του Χριστού, τα πασχαλινά ήθη κι έθιμα.
Φτιάξαμε πολλές κατασκευές…
…διασκεδάσαμε παίζοντας διάφορα παιχνίδια με πασχαλινά αβγά και φτιάχνοντας ποικίλες συνθέσεις.
Ενθουσιασμένοι βάψαμε αβγά για να γεμίσουμε τα καλαθάκια μας!
Γεμίσαμε με ευχές τις πασχαλινές μας κάρτες και συνεργαστήκαμε για να ομορφύνουμε την τάξη μας !
ΜΑΪΟΣ
Στις 13/5/24 επιστρέψαμε στο σχολείο μας μετά τις πασχαλινές διακοπές μας και χαρούμενοι τσουγκρίσαμε τα αβγά μας.
Γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο , τη γιορτή της μητέρας …μία εβδομάδα αργότερα καθώς έτυχε φέτος μέσα στις πασχαλινές διακοπές μας! Ακούσαμε ιστορίες για την προσφορά της , μάθαμε τραγούδια και χαρίσαμε στις μανούλες μας , υπέροχες καρτούλες που φτιάξαμε με τις ζωγραφιές μας και φυσικά πολλά πολλά φιλάκια και γλυκιές αγκαλιές!
Ας ομορφύνουμε το σχολείο μας, φυτεύοντας με ανοιξιάτικα λουλούδια!
Μικροί κηπουροί εν δράσει! Παρατηρήσαμε τα λουλούδια που πρόσφεραν οι γονείς μας, τα συγκρίναμε , τα ομαδοποιήσαμε , φτιάξαμε ένα Ανθοπωλείο στην τάξη μας και φυσικά τα μεταφυτεύσαμε στις ζαρντινιέρες της αυλής μας.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Το καλοκαίρι έφτασε ! Φέρνει ανεμελιά , θαλασσινή αύρα και φυσικά καλοκαιρινές διακοπές!
Ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε τους φίλους , τις δασκάλες , τα παιχνίδια μας με μια όμορφη γιορτή που θα περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση ” Οι διακοπές των ψαριών “ ,τραγούδια και πολύ χορό! Φιλοτεχνήσαμε την πρόσκληση της γιορτής μας…..
κι ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη χαρά μας και να διασκεδάσουμε παρέα με τους γονείς και τους συγγενείς μας.







































































































































































