Εγγραφές μαθητών στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2021-2022

                           

 

        Μαρούσι, 26-2-2021
Αρ. Πρωτ. 35


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αντ. Παρασκευά 18
Τ.Κ.- Πόλη: 15124  Μαρούσι
Τηλ.: 2108061902
email:mail@5nip-amarous.att.sch.gr
ιστολόγιο: blogs.sch.gr/5nipamar

                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ   2021-2022

Στο 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο οι μαθητές που διαμένουν εντός των ορίων της περιφέρειας του σχολείου (παρ. 4, άρθρο 6, Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ 109 Α) όπως αυτή απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη:

Συγκεκριμένα και όπως ορίζεται  με το υπ. αριθμ. πρωτ. .:   Φ.19.1 /160 /1686/26-2-2021   εγκύκλιο της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αττικής, Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας του Υ.ΠΑΙ.Θ, με θέμα  « Ορισμός ορίων σχολικών περιφερειών των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας, σχολικού έτους 2021 – 2022 », τα όρια του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου είναι:

Από τη Λεωφόρο Κηφισίας και Αγίου Κωνσταντίνου (επάνω μέρος –μονά) μέχρι Πλαταιών – Πλαταιών από την πλευρά του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου (μονά), συνεχίζει Ασκληπιού (μονά) – Δημητρίου Γούναρη από την πλευρά του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου (μονά) –  Αθανασίου Διάκου έως Μεσολογγίου  -από Μεσολλογγίου εως Θεμιστοκλέους  –  Θεμιστοκλέους προς σταθμό ΗΣΑΠ (μονά) –  Νεραντζιωτίσσης – Λέκκα (ζυγά) –   Θησέως (ζυγά) – Βασιλίσσης Σοφίας  – Γαρδέλη  – Λεωφόρος Κηφισίας.

Στο Νηπιαγωγείο μας για το σχολ. έτος 2021-2022 εγγράφονται μαθητές γεννημένοι από 1-1- 2016 έως 31-12-2016  και 1-1- 2017 έως 31-12-2017 (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α 133). Από το σχολικό έτος 2021-2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της  παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (Α  167), η φοίτηση των νηπίων που έχουν συμπληρώσει ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Την εγγραφή του μαθητή κάνει ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας αυτού. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων την εγγραφή κάνει αυτός που έχει την επιμέλεια.

Οι εγγραφές  θα πραγματοποιούνται από 1 έως και 20 Μαρτίου σύμφωνα με την περ. α της  παρ. 4 του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (Α 109) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4777/2021 (Α 25). Συγκεκριμένα οι εγγραφές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχ. έτος 2020-2021 και εφεξής γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1, της υπ’αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β 1767)  ΚΥΑ  των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Κυβέρνησης.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Επισημαίνουμε ότι ως «Εγγραφή» νοείται η πρώτη καταχώριση (που γίνεται το 3ο δεκαήμερο του Μαρτίου από τη σχολική μονάδα) των στοιχείων του μαθητή στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου και στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Την περίοδο των εγγραφών  για απορίες ή κάποια βοήθεια μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 210-8061902 ή μέσω mail (αναγράφεται στο λογότυπο), από τις 11.30-13.30.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου στο Νηπιαγωγείο οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα

  1. Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής
    https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή στο Νηπιαγωγείο στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  2. Χρήση κωδικών: οι γονείς/κηδεμόνες , κατά την είσοδο τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  3. Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά)και του κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης του.

Για την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο  απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά σύμφωνα με το Υ.ΠΑΙ.Θ:

  1. Αίτηση εγγραφής- Υπεύθυνη δήλωση.
  2. Πιστοποιητικό γέννησης. Το Πιστοποιητικό  αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος myschool σύμφωνα με την παρ. 4β, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ και  δεν απαιτείται η προσκόμισή του από τους γονείς.
             Οι αλλοδαποί μαθητές, που δεν δύνανται να προσκομίσουν το  πιστοποιητικό γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με ληξιαρχική πράξη γέννησης ή  ομοειδές πιστοποιητικό επίσημα μεταφρασμένο.
  3. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.*
  4. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α 25).
  5. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) σύμφωνα με τη  αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/2052015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.).
  6. Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

Στην περίπτωση των μαθητών/-τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από ΚΕ.Σ.Υ.  ή κρατικό ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη κρατική αρμόδια υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν  αποτελεί  προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Οι γονείς των μαθητών μπορούν να προσκομίσουν αυτοπρόσωπα και κατόπιν ραντεβού στο νηπιαγωγείο τα απαιτούμενα προς έλεγχο δικαιολογητικά, το διάστημα από 1 έως 20  Μαρτίου ώστε να ελεγχθούν εμπρόθεσμα και να γίνει δεκτή  η αίτησή τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

*Τα προνήπια που φοιτούν στο σχολείο μας δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια,  εγγράφονται κατευθείαν στο νηπιακό τμήμα.(σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 του ΠΔ79/2017 (Α109).

* Η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή αποδεικνύεται από τα ακόλουθα:

  • στοιχεία που προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του γονέα- κηδεμόνα (χωρίς τα οικονομικά δεδομένα)
  • συμβολαιογραφική πράξη ιδιοκτησίας
  • ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης που έχει κατατεθεί ή καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στην Εφορία.
  • Λογαριασμό ΔΕΚΟ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Τα Έντυπα Ατομικά Δελτία Υγείας (ΑΔΥΜ) για τους μαθητές που θα εγγραφούν στο Νηπιαγωγείο και θα φοιτήσουν για πρώτη φορά για το σχολικό έτος 2021- 2022 υπάρχουν στο Σχολείο ή μπορείτε να το βρείτε στα Χρήσιμα έγγραφα.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ
https://dipe-v-ath.att.sch.gr/Febr2021/26/Egkyklios_eggrafwn_nipiwn_2021_2022.pdf

Επίσης δείτε αναλυτικά  εδώ τις οδηγίες χρήσης εφαρμογής

 

 Η  Προϊσταμένη  του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου
   Χ. Φράγκου

 

Μ ,μ… όπως μάσκες!!

Αγαπημένα μας παιδιά, γονείς, κηδεμόνες,

Άλλη μια εβδομάδα εξ ‘ αποστάσεως εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε!Την Παρασκευή στην διαδικτυακή μας τάξη είχαμε χαρούμενο αποκριάτικο κλίμα μαθαίνοντας για τα έθιμα της Αποκριάς. Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά, αφού ακούσουμε ένα αποκριάτικο τραγουδάκι.

Το Καρναβάλι

Σε όλο τον κόσμο ξακουστό,

Με χαρά γλέντι και χορό,

Μα και άρματα εντυπωσιακά

Που ξετρελαίνουν τα παιδιά.

Ποιο έθιμο είμαι;

Η συνηθέστερη έννοια που έχει σήμερα η λέξη «Αποκριά» ή «Καρναβάλι» είναι εκείνη η μεγάλη εορταστική λαϊκή εκδήλωση μεταμφιεσμένων ανθρώπων που διασκεδάζουν στους δρόμους τραγουδώντας, χορεύοντας, πίνοντας, ξενυχτώντας, πειράζοντας άλλους ανθρώπους, λέγοντας αστεία. Η προέλευση όλων αυτών των εκδηλώσεων και των εθίμων αυτής της περιόδου είναι ειδωλολατρική και εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Οι μεταμφιέσεις υπήρχαν ήδη από την αρχαία Ελλάδα, καθώς κατά τη διάρκεια των διονυσιακών γιορτών οι οπαδοί του Διονύσου φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με την τρυγία (δηλ. το σκούρο κατακάθι του μούστου) και γενικότερα προσπαθούσαν να έχουν τη μορφή ανθρωπόμορφου τράγου, επειδή έτσι πίστευαν ότι έμοιαζαν οι Σάτυροι (δαιμονικές θεότητες) που συνόδευαν το Διόνυσο στα γλέντια του.

ΠΑΤΡΑ: Το καρναβάλι πραγματοποιείται εδώ και 160 χρόνια. Είναι φυσικά επηρεασμένο από τις παραδόσεις και άλλων λαών,  αλλά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Το πατρινό καρναβάλι περιλαμβάνει τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, μικρών και μεγάλων, τα μπορμπούλια, το σοκολατοπόλεμο ,δεκάδες άρματα, χαρούμενες μελωδίες, βεγγαλικά και φυσικά το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Το έθιμο του καρναβαλιού συναντάται και σε χώρες του εξωτερικού. Πάμε να δούμε πως αποτυπώνουν το Καρναβάλι στον καμβά τους ζωγράφοι.

Τι απεικονίζουν οι παραπάνω εικόνες; Πού βρίσκονται; Tι κάνουν; Τι χρώματα χρησιμοποιούνται;

 

Το Γαϊτανάκι

Σε κάθε αποκριάτικο χορό,

Σίγουρα θα πρωταγωνιστώ.

Με χρωματιστές κορδέλες στολισμένο

Ένα στύλο κεντρικό

Και χορεύοντας τριγύρω ένα σωρό,

Νιώθω στ αλήθεια βασιλιάς

Της τρελής Αποκριάς!

Ποιο έθιμο είμαι;

 

 

“Γαϊτανάκι μου πλεγμένο

στην ανέμη τυλιγμένο

Ροδίτικο ‘ναι το νερό, ροδίτικια κι η βρύση

Ροδίτισσα κι η κοπελιά που πάει για να γεμίσει

Γαϊτανάκι μου πλεγμένο

στην ανέμη τυλιγμένο

Ροδίτικο ‘ ναι το πανί, ροδίτικο το χτένι,

Ροδίτισσα κι η κοπελιά που κάθεται και υφαίνει.”

Απόκριες χωρίς γαϊτανάκι δεν γίνεται, γι αυτό κι εμείς θα μιλήσουμε για το γαϊτανάκι, το οποίο είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας. Το γαϊτανάκι  είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνι ή γαϊτάνιν (μεταξωτό κορδόνι) που προέρχεται από το ελληνιστικό γαϊτάνη (θηλυκό) ή γαϊτανόν (ουδέτερο).

Στο γαϊτανάκι χρειάζονται δεκατρία άτομα, ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι υπόλοιποι 12 κρατούν από μία κορδέλα. Συνήθως όλοι είναι μεταμφιεσμένοι. Οι κορδέλες λέγεται ότι συμβολίζουν τις ζεστές ακτίνες του ήλιου και οι χορευτές τους 12 μήνες του χρόνου.

Οι χορευτές σε ζευγάρια άνδρες και γυναίκες χορεύουν τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει. Έτσι, πλέκοντας τις χρωματιστές κορδέλες μια φορά προς τα μέσα, μια προς τα έξω, ο αέναος κύκλος του χρόνου αλλά και της ζωής εναλλάσσονται συνεχώς.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε παιδιά να χορεύουν γαϊτανάκι

 

Πάμε ν ακούσουμε το Γαϊτανάκι

 

Ο “Φανός” της Κοζάνης.

Το βράδυ της Αποκριάς

Φωτιές ανάβουν σε κάθε κοζανίτικη γειτονιά.

Φωτιές γιορτινές, φωτιές της χαράς

Του γλεντιού, του χορού,

Του τραγουδιού.

Ποιο έθιμο είμαι;

 ΚΟΖΑΝΗ «Οι Φανοί» είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις διάφορες γειτονιές της Κοζάνης και οι ντόπιοι τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια (στο τοπικό ιδίωμα), που σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, κάθε μέρα μια γειτονιά ανάβει τον δικό της «Φανό», ενώ το βράδυ της Κυριακής (της Μεγάλης Αποκριάς) ανάβουν όλοι οι «Φανοί» σ’ όλες τις γειτονιές και η πόλη ζει ένα ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι ως το πρωί.

 

Πάμε να παίξουμε!

 

 

Ένα κύριο χαρακτηριστικό των αποκριών, οι μάσκες μεταμφίεσης αποτέλεσε κίνητρο  να ασχοληθούμε με την φωνούλα Μ,μ!
Παρακάτω προτείνονται κάποιες δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επαφή με την φωνούλα Μ,μ , ώστε οι μαθητές μας να την γνωρίσουν και να μπορούν να την αναγνωρίσουν. Προτείνεται οι δράσεις να γίνονται αποσπασματικά με παιγνιώδη διάθεση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

1η Δραστηριότητα:

Σχηματίστε στο πάτωμα το “Μ” και “μ” με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι (χαρτοταινία, σχοινί, κορδέλα…) και περπατήστε το.

2η Δραστηριότητα:

Ξαπλώστε στο πάτωμα και σχηματίστε το “Μ” με τα σώματά σας.

3η Δραστηριότητα:

Σχηματίστε τη φωνούλα “Μ” και “μ” με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι (πλαστελίνη, χάντρες, κουμπιά, φασόλια…).

4η Δραστηριότητα:

Η φωνούλα  “Μ” φωνάζει ή είναι ήσυχη; Σχηματίστε το με τα χείλη σας. Την φωνούλα ποιανού ζώου σας θυμίζει;

5η Δραστηριότητα:

Διαβάστε στα παιδιά σας το αγαπημένο τους παραμύθι και ζητήστε τους να εντοπίσουν τις λέξεις που άκουσαν που αρχίζουν από τη φωνούλα “Μ”.

6η Δραστηριότητα:

Διαβάστε στα παιδιά το παρακάτω ποίημα και ζητήστε τους να πουν λέξεις που άκουσαν από τη φωνούλα Μ.

7η Δραστηριότητα:

Ζητήστε από τα παιδιά σας να κυκλώσουν ή να κόψουν από εφημερίδες ή περιοδικά με το “Μ” και “μ”.

8η Δραστηριότητα:

Ζητήστε τους να σκεφτούν λέξεις που αρχίζουν από “Μ”.

9η Δραστηριότητα:

Φτιάχνουμε την κάρτα του “Μ”. Σε χαρτί Α4 σχεδιάζουμε το “Μ” και “μ” και το γεμίζουμε με χρώματα και σχέδια. Γύρω γύρω να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν πράγματα που αρχίζουν από “Μ” (μαργαρίτα, μήλο, μέλισσα…).

10η Δραστηριότητα:                                                                                                  

Ακούμε την εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων ελληνικής παραγωγής. Στοχεύει στη μάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ψυχαγωγία. Η γνωριμία του παιδιού με  τους ήχους της γλώσσας γίνεται μέσα από 24 έμμετρες χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές ιστορίες.

Κλείνοντας σας παραθέτουμε μια θεατρική δράση που στοχεύει στην επαφή των παιδιών με την φωνούλα Μ,μ μέσα από χιουμοριστικό τρόπο!
Καλή προβολή!

Τέλος , δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η καθιερωμένη δράση φιλαναγνωσίας μας! Για αυτό το Σαββατοκύριακο , το παραμύθι μας  είναι εμπνευσμένο από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων και την θεματική Φροντίζω το περιβάλλον, που έχει στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές μας!
Καλή ανάγνωση!Αναμένουμε τις εντυπώσεις σας!
ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ-Φιλαναγνωσία

Σας περιμένουμε με χαρά την Δευτέρα στην ψηφιακή μας παρεούλα!
Με εκτίμηση ,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

 

 

 

Αποκριά …αποκριά…. φέρε μας γέλιο και χαρά!

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, αγαπημένα μας παιδιά,

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ξεκίνησε, “άνοιξε” όπως λέμε το τριώδιο! Η έναρξη του τριωδίου και τα αποκριάτικα έθιμα που είναι πλούσια στην πατρίδα μας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, μας δίνουν την ευκαιρία για γνώσεις, και κυρίως για παιχνίδι για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους που ξαναγίνονται για λίγο παιδιά.

Πάμε να μπούμε στο αποκριάτικο κλίμα με αυτό το τραγουδάκι!

Οι Απόκριες διαρκούν 3 εβδομάδες, γι’ αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και «Προφωνή«, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή» ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου«, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η  λέξη «Απόκριες» είναι σύνθετη από τις λέξεις «από» και «κρέας». Σημαίνει δηλαδή, την αποχή από το κρέας την τελευταία εβδομάδα του τριωδίου, που μας προετοιμάζει για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)

Στη μέση της Αποκριάς, βρίσκεται και η «Τσικνοπέμπτη». Την ημέρα αυτή συνηθίζεται να τρώμε ψητό κρέας στα κάρβουνα, εξ ου και το όνομά της, από τον καπνό που ονομάζεται «τσίκνα».

Το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Οι μάσκες που φοράμε τις Απόκριες, δεν είναι άλλο από μια εξέλιξη των αρχαίων προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί, όταν έπαιζαν στις θεατρικές παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του θεού Διονύσου. Ο Διόνυσος προστάτευε τη γεωργία και τ’ αμπέλια κι ήταν ο θεός του κρασιού και του γλεντιού. Πίστευαν ότι ο Διόνυσος χάριζε στους ανθρώπους τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Όπως τώρα, έτσι και τότε, η βλάστηση της γης, ερχόταν την άνοιξη. Καθώς λοιπόν ο Διόνυσος έφερνε την άνοιξη, οι Έλληνες εκείνης της εποχής, ετοίμαζαν γιορτές και πανηγύρια για να τον υποδεχτούν, να τον ευχαριστήσουν για τη βλάστηση και να τον παρακαλέσουν να καθίσει με την άνοιξη στη γη, όσο μπορεί περισσότερο.

Σ’ αυτή τη γιορτή, που την έλεγαν “Ανθεστήρια” (ανθίζουν τα λουλούδια) διασκέδαζαν κι οι ίδιοι πάρα πολύ, γιατί η άνοιξη πάντα φέρνει χαρά. Πώς διασκέδαζαν; Έτρωγαν κάθε λογής φαγητά, έπιναν κρασί, χόρευαν όλη την ώρα, φορούσαν μάσκες στα πρόσωπά τους, πείραζαν  ο ένας τον άλλο.


Πάμε να δούμε μερικές εικόνες από καρναβάλια από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.


Καρναβάλι στην Πάτρα


Καρναβάλι στην Νάουσα


Καρναβάλι Βενετίας

Η Ιστορία του Αρλεκίνου

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί. Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι. Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδία ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει ! Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο ! Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία. Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια. Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι. -Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή; Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα. -Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι. -Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του. Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά. Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!

Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους πίνακες ζωγραφικής που εμπνεύστηκαν ξακουστοί ζωγράφοι από τον Αρλεκίνο.

 


“Ο Ακροβάτης και ο νεαρός Αρλεκίνος”, Πάμπλο Πικάσο


“Ο Πάολο σαν Αρλεκίνος με λουλούδια”
. Του Πάμπλο Πικάσο.


“Ο Αρλεκίνος”
 του Ιμπρεσιονιστή Πολ Σεζάν

Τι απεικονίζουν οι πίνακες; Τι χρώματα χρησιμοποιούνται; Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται παρατηρώντας τους; Τι τίτλους δίνετε σε αυτούς; Πάμε να γίνουμε μικροί ζωγράφοι και να ζωγραφίσουμε τον Αρλεκίνο!

Πάμε να φτιάξουμε ένα παζλ με τον Αρλεκίνο!

 

Πάμε να παίξουμε!
εδώ  και εδώ

 

Οι Γρίφοι του Καρναβαλιού!

Ραντεβού πάλι αύριο

στην ψηφιακή μας τάξη!
Με αγάπη,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

 

 

 

Δες με αλλιώς και ξανά χρησιμοποίησέ με!

Αγαπημένοι μας γονείς/κηδεμόνες, παιδιά μας,

Ευχόμαστε να είστε όλοι υγιείς και ασφαλείς. Στο πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του  Εργαστηρίου Δεξιοτήτων , συνεχίζουμε τον θεματικό άξονα Φροντίζω το περιβάλλον με τίτλο Δες με αλλιώς και ξανά χρησιμοποίησέ με. Οι μαθητές μας μέσα από βιωματικές δράσεις όπου κατέχουν ενεργό ρόλο έρχονται σε επαφή με ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία αξιοποιούν με διαφορετικό τρόπο, κάνοντάς τα παιχνίδια.

Τραγουδήσαμε για την ανακύκλωση

 

 

Πάμε να παίξουμε ψηφιακά παιχνίδια να αναστοχαστούμε τα όσα έχουμε συζητήσει για την ανακύκλωση.
Ψάχνω να βρω την λέξη που αναγράφεται

 

Συνεχίζουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά , δημιουργώντας νέες κατασκευές με την προσωπική μας υπογραφή!
Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

Φρόντισε με και επαναχρησιμοποίησέ με!

Καλησπέρα αγαπημένα μας παιδιά, γονείς/κηδεμόνες,

η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μας συνεχίζει σύγχρονα και ασύγχρονα.Λόγω των επικείμενων συνθηκών, οι εκπαιδευτικές μας δράσεις από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων αναδιαμορφώνονται εκ νέου προσαρμοσμένες στην ψηφιακή μας πραγματικότητα.  Οι μαθητές μας αυτόν τον καιρό έρχονται σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης , την αξία αυτής και τον αντίκτυπο της στην καθημερινότητα μας και στο περιβάλλον μας καθώς και τον ενεργό ρόλο που πρέπει όλοι να κατέχουμε σ’ αυτήν την διαδικασία.
Σήμερα στην διαδικτυακή μας τάξη διαπραγματευτήκαμε την σημασία της επαναχρησιμοποίησης υλικών με παιγνιώδη τρόπο.Έχοντας διαπραγματευτεί τον όρο ανακύκλωση, τα ανακυκλώσιμα υλικά και τους αντίστοιχους κάδους, κάναμε λόγο για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών με διαφορετικό τρόπο. Είδαμε εικόνες και πήραμε ιδέες πως υλικά που έχουμε τοποθετήσει στους οικιακούς κάδους ανακύκλωσης μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά και να πάρουν άλλη μορφή.
Τα παιδιά μας, έχοντας ενεργό ρόλο, καλλιεργούν την φαντασία τους, την οικολογική τους συνείδηση και  μέσα από τις κατασκευές τους καλούνται να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργαστούν με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας τους, να οξύνουν την στρατηγική τους σκέψη και την κριτική τους ικανότητα. Με αρωγό την δημιουργία παιχνιδιού,η έμπνευση μας γίνεται κινητήριος δύναμη και τα υλικά που διαθέτουμε γίνονται το μέσον για ευφάνταστες δημιουργίες είτε για κινητικά παιχνίδια είτε λαμβάνουν χώρο στο συμβολικό μας παιχνίδι.

Πάμε να δούμε κάποια παιχνίδια που μπορούμε να κατασκευάσουμε;

παιχνίδια
πυραμίδα: Στήνουμε τα κουτιά μας , και τα χτυπάμε με ένα μπαλάκι! Όσο περισσότερα κουτάκια πέσουν τόσους πόντους μαζεύουμε!

μπόουλινγκ: Βάζουμε τα κουτιά ή τα μπουκάλια μας σε μια σειρά και πετάμε  ένα μπαλάκι με σκοπό να πέσουν τα μπουκάλια κάτω!

μπάσκετ: Τοποθετούμε ένα κουτί από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί πλαστικό) , σε ένα ψηλό σημείο και πετάμε μέσα μπαλάκια (είτε αυτοσχέδια από χαρτί /αλουμινόχαρτο είτε μπαλάκια που ήδη διαθέτουμε)

κρίκοι: χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας γίνεται το κέντρο όπου πετάμε μέσα αυτοσχέδιους κρίκους από χάρτινα πιάτα ή αυτοσχέδιους με χαρτί!

Εκτός από παιχνίδια αξιοποιούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουμε δικές μας δημιουργίες!

  

Τίποτε δεν πάει χαμένο… βάζουμε την φαντασία μας και αξιοποιούμε  ότι υλικά έχουμε και μεγαλουργούμε!! Αναμένουμε τα δικά σας παιχνίδια!!!

Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου