Διατροφική Πυραμίδα

Αγαπητοί γονείς- κηδεμόνες, γλυκά μας παιδιά

Ευχόμαστε να κυλάει όμορφα η εβδομάδα σας και να είστε όλοι καλά!
Συνεχίζουμε την θεματική ενότητα Διατροφή από το Εργαστήρι Δεξιοτήτων  του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ,κάνοντας  λόγο για την σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην ζωή μας. Στα πλαίσια της σύγχρονης εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευσης, διαμέσου της διερευνητικής μάθησης μέσα από ερωτήσεις της εκπαιδευτικού, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες στην ψηφιακή μας τάξη. Η άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών και  των εκπαιδευτικών για τις διατροφικές τους επιλογές , αποτέλεσε έναυσμα για να αναφερθούμε στην αξία της κάθε τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναφερόμενοι οι μαθητές μας στις τροφές που καταναλώνουν συχνά, προσπαθήσαμε από κοινού να τις κατηγοριοποιήσουμε στις ομάδες που ανήκουν.
Παρουσιάσαμε στην ψηφιακή μας τάξη την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Η διατροφική πυραμίδα ,πέρα από την ομαδοποίηση των τροφών αποτέλεσε ερέθισμα να συζητήσουμε για την σημασία της συχνότητας κατανάλωσης τροφών, σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή! Η βάση της αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή της σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα να βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις.  Τροφές στην βάση της πυραμίδας είναι το ψωμί,τα ζυμαρικά, το ρύζι, και μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά. Σημαντική θέση στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα κατέχουν τα φρούτα , τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ελαιόλαδο , που συνιστάται να καταναλώνουμε τρεις φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια και τα πουλερικά , μας προφέρουν σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην ανάπτυξη του οργανισμού μας και στην ευεξία μας, και προτείνεται η κατανάλωση τους δυο φορές εβδομαδιαίως. Επιπλέον , δεν είναι λίγα τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά με μια εγκράτεια , μια φορά την εβδομάδα. Τέλος τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη το ιδανικό θα ήταν να περιοριστούν στον βαθμό που μπορούμε, μια φορά στις δέκα μέρες θεωρείται μια ικανοποιητική συχνότητα.

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την διατροφική πυραμίδα διαδραστικά.

Η Πυραμίδα των τροφών

Έτοιμοι να πάμε να φτιάξουμε την δική μας διατροφική πυραμίδα;
Σ’ ένα φύλλο χαρτί , ζωγραφίζω τρόφιμα στην βαθμίδα της πυραμίδας όπου ανήκουν, ανάλογα με την συχνότητα κατανάλωσης που προτείνεται.
Αν υπάρχει διαθεσιμότητα έντυπης μορφής τροφών την αξιοποιώ και κάνω κολλά μαζί με ζωγραφική για την κατασκευή της τροφικής πυραμίδας!

Συλλογιζόμενοι τις δικές μας διατροφικές συνήθειες ,αναρωτηθήκαμε αν υπάρχουν διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε με σκοπό να υιοθετήσουμε  πιο υγιεινές!
Τι λέτε, υπάρχουν;

Πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά;

Σας περιμένουμε με χαρά αύριο να ολοκληρώσουμε την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη!
Καλό απόγευμα!

Με εκτίμηση ,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

Μια σκέψη στο “Διατροφική Πυραμίδα

Τα σχόλια είναι κλειστά.