Φρόντισε με και επαναχρησιμοποίησέ με!

Καλησπέρα αγαπημένα μας παιδιά, γονείς/κηδεμόνες,

η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μας συνεχίζει σύγχρονα και ασύγχρονα.Λόγω των επικείμενων συνθηκών, οι εκπαιδευτικές μας δράσεις από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων αναδιαμορφώνονται εκ νέου προσαρμοσμένες στην ψηφιακή μας πραγματικότητα.  Οι μαθητές μας αυτόν τον καιρό έρχονται σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης , την αξία αυτής και τον αντίκτυπο της στην καθημερινότητα μας και στο περιβάλλον μας καθώς και τον ενεργό ρόλο που πρέπει όλοι να κατέχουμε σ’ αυτήν την διαδικασία.
Σήμερα στην διαδικτυακή μας τάξη διαπραγματευτήκαμε την σημασία της επαναχρησιμοποίησης υλικών με παιγνιώδη τρόπο.Έχοντας διαπραγματευτεί τον όρο ανακύκλωση, τα ανακυκλώσιμα υλικά και τους αντίστοιχους κάδους, κάναμε λόγο για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών με διαφορετικό τρόπο. Είδαμε εικόνες και πήραμε ιδέες πως υλικά που έχουμε τοποθετήσει στους οικιακούς κάδους ανακύκλωσης μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά και να πάρουν άλλη μορφή.
Τα παιδιά μας, έχοντας ενεργό ρόλο, καλλιεργούν την φαντασία τους, την οικολογική τους συνείδηση και  μέσα από τις κατασκευές τους καλούνται να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργαστούν με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας τους, να οξύνουν την στρατηγική τους σκέψη και την κριτική τους ικανότητα. Με αρωγό την δημιουργία παιχνιδιού,η έμπνευση μας γίνεται κινητήριος δύναμη και τα υλικά που διαθέτουμε γίνονται το μέσον για ευφάνταστες δημιουργίες είτε για κινητικά παιχνίδια είτε λαμβάνουν χώρο στο συμβολικό μας παιχνίδι.

Πάμε να δούμε κάποια παιχνίδια που μπορούμε να κατασκευάσουμε;

παιχνίδια
πυραμίδα: Στήνουμε τα κουτιά μας , και τα χτυπάμε με ένα μπαλάκι! Όσο περισσότερα κουτάκια πέσουν τόσους πόντους μαζεύουμε!

μπόουλινγκ: Βάζουμε τα κουτιά ή τα μπουκάλια μας σε μια σειρά και πετάμε  ένα μπαλάκι με σκοπό να πέσουν τα μπουκάλια κάτω!

μπάσκετ: Τοποθετούμε ένα κουτί από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί πλαστικό) , σε ένα ψηλό σημείο και πετάμε μέσα μπαλάκια (είτε αυτοσχέδια από χαρτί /αλουμινόχαρτο είτε μπαλάκια που ήδη διαθέτουμε)

κρίκοι: χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας γίνεται το κέντρο όπου πετάμε μέσα αυτοσχέδιους κρίκους από χάρτινα πιάτα ή αυτοσχέδιους με χαρτί!

Εκτός από παιχνίδια αξιοποιούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουμε δικές μας δημιουργίες!

  

Τίποτε δεν πάει χαμένο… βάζουμε την φαντασία μας και αξιοποιούμε  ότι υλικά έχουμε και μεγαλουργούμε!! Αναμένουμε τα δικά σας παιχνίδια!!!

Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου