5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το ιστολόγιο του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή μαθητών στο πρόγραμμα: ‘Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης’ ( Thessaloniki Model United Nations )

Δεκ 201620
metsai
roubi
stefanidou
tsaktsira
Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Model United Nations) είναι ένα τριήμερο μαθητικό συνέδριο-προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες επιτροπών της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου κατανέμονται σε διάφορες επιτροπές οι οποίες αντιστοιχούν σε πραγματικές επιτροπές του ΟΗΕ και πραγματεύονται ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί ή συζητούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο από τα σώματα του Οργανισμού. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται με γνώμονα τόσο την κάλυψη της διεθνούς επικαιρότητας, όσο και την ανάδειξη ζητημάτων που διαφεύγουν – παρά την σοβαρότητά τους – της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες μαθητές, εκπροσωπεί την χώρα που έχει αναλάβει το σχολείο του σε μία από αυτές τις επιτροπές.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο ΜΗΕ Θεσσαλονίκης κερδίζουν:
γνώσεις σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα. Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα τα οποία απασχολούν τα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
γνώσεις σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τη λειτουργία των υπερεθνικών οργανισμών. Στους μαθητές δίνεται μια προνομιακή ευκαιρία να κατανοήσουν πως λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.
ένα μάθημα δημοκρατίας. Οι μαθητές συμμετέχουν έμπρακτα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε ποικίλες διαδικασίες – ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Ο διάλογος, η συνεργασία, η αντιπαράθεση, η σύνθεση απόψεων, ο σεβασμός του αντιπάλου και της διαφορετικότητας και φυσικά η ψηφοφορία είναι ορισμένες εμπειρίες που έχουν οι συμμετέχοντες μαθητές στο ΜΗΕ Θεσσαλονίκης.
Επίσης δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές:
να κάνουν έρευνα. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των μαθητών είναι η μελέτη της πολιτικής της χώρας που εκπροσωπούν , αλλά και των θεμάτων που θα συζητηθούν στην κάθε επιτροπή.
να δράσουν εκτός του στενού σχολικού πεδίου.
να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες. Μέρος της προσομοίωσης αποτελεί ο διάλογος και η αντιλογία. Οι μαθητές παίζοντας το ρόλο διπλωματών καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των θέσεων και πολιτικών των χωρών που εκπροσωπούν. Τους δίνεται δηλαδή η ευκαιρία να εκφραστούν δημόσια και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους μπροστά σε μικρά και μεγάλα ακροατήρια.  
να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα. Το ΜΗΕ Θεσσαλονίκης, όπως και η πλειοψηφία των αντίστοιχων προσομοιώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, λαμβάνουν χώρα στα Αγγλικά, μια από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. 
να συναναστραφούν με συνομηλίκους τους, από διαφορετικές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, από άλλους Νομούς αλλά και από χώρες του εξωτερικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eTwinning School Label

eTwinning

Project_A: Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Project_A: Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Επισκεφθείτε το blog της ομάδας, \'κλικάροντας\' στην εικόνα

Translate

European Radio Logo

Cyber_Crime_Unit

Cyber_Crime_Unit

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Τράπεζα Θεμάτων

Τράπεζα Θεμάτων

WebRadio 5ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης 2014-2015

HIGH5 School Web Radio
Σχολικό Δίκτυο
Πρόληψη Σχολικής Βίας

IMPACT

e-yliko
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ιστορικό

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Θεσσαλονίκης

EKETA

EKETA

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων