O Μαχάτμα Γκάντι έλεγε: «Γίνε ΕΣΥ η αλλαγή, που θέλεις να δεις στον κόσμο». Τα παιδιά της Β’ τάξης σήμερα, αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυτη τη διδαχή στην πράξη.
Πού; Mα στο δεύτερο σπίτι τους, στο Σχολείο! Στον χώρο που ξεκουράζονται, παίζουν και χαλαρώνουν: Στο προαύλιο!
Όλα ξεκίνησαν από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο οποίο αυτή τη χρονική περίοδο οι μαθητές έρχονται σε επαφή και επεξεργάζονται έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη καθώς και η σύνδεση τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.
Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να «νοιάζονται και να δρουν».
Μετά από συζήτηση και θέλοντας να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν σχετικά με τον εθελοντισμό, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια καμπάνια ενημέρωσης και δράσης με στόχο ένα πιο καθαρό προαύλιο και παράλληλα τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών.
Αρχικά φιλοτέχνησαν τη βασική αφίσα τους με την οποία ανακοίνωναν ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του προαυλίου.
«ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΘΑΡΟ!» και «ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!» ήταν τα κύρια συνθήματα της εκστρατείας τους, γραμμένα σε ταμπελάκια.
Ήδη στο μάθημα της Γλώσσας είχαν συλλέξει πολύτιμες γνώσεις για το πώς φτιάχνεται μια αφίσα και πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες μέσα από πινακίδες και ανακοινώσεις.
Για να γίνει μάλιστα πιό δυνατό το μήνυμα τους, έφτιαξαν παρόμοιες αφίσες με συνθήματα και τις κόλλησαν σε διάφορα σημεία του προαυλίου για να γίνουν ορατές από όλους!
‘Ετσι λοιπόν, σήμερα, Παρασκευή, οι μικροί εθελοντές της Β’ τάξης φόρεσαν τα γάντια τους, ανασκουμπώθηκαν και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά!
Σκουπιδάκι για σκουπιδάκι δεν έμεινε στην αυλή μας! Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Θέλησαν παράλληλα να δώσουν στους συμμαθητές τους ένα μάθημα οικολογικής συνείδησης.
Κάλεσαν όλες τις τάξεις και τις ενημέρωσαν για το τι είδους απορρίμματα πετάμε στους συμβατικούς σιδερένιους κάδους που έχουμε στην αυλή μας και ποιά προορίζονται αποκλειστικά για τον μπλέ κάδο ανακύκλωσης. Για να μην το ξεχνάνε τα παιδιά, κόλλησαν μια επεξηγηματική αφίσα στον κάδο τονίζοντας τους επίσης ότι τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται πρέπει πρώτα να καθαρίζονται, κι όχι απλά να πετιούνται αμέσως μετά τη χρήση!
Με αυτή τους τη δράση λοιπόν και ενεργώντας συνεργατικά έδωσαν ένα καλό παράδειγμα εθελοντικής ευαισθησίας, ένιωσαν ότι συμμετέχουν με τις μικρές τους δυνάμεις στην προσπάθεια της περιβαλλοντικής φροντίδας κι εμείς δεν έχουμε παρά να τους πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!
( Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί : Mακροβασίλη Έφη, Ανάγνου Έφη )