Αρχική » Βιβλιοθήκη » 12η Φεβρουαρίου: Ημέρα Δαρβίνου

12η Φεβρουαρίου: Ημέρα Δαρβίνου

darvinos k

| Charles Darwin (Κάρολος Δαρβίνος) | 12 Φεβρουαρίου 1809 – 19 Απριλίου 1882 |

Δεν μπορούσε κανείς να κουβεντιάσει με τον Δαρβίνο χωρίς αυτός να του θυμίσει τον Σωκράτη. Υπήρχε η ίδια επιθυμία να ανακαλύψει κάποιον σοφότερο από τον εαυτό του, η ίδια πίστη στην κυριαρχία της λογικής, το ίδιο άμεσο χιούμορ, το ίδιο συμπονετικό ενδιαφέρον για όλους τους τρόπους και τα έργα των ανθρώπων.

[…] Κανένας δεν πάλεψε πιο έντιμα και κανένας δεν υπήρξε πιο τυχερός από τον Κάρολο Δαρβίνο. Ανακάλυψε μια σπουδαία αλήθεια, που ποδοπατήθηκε και καθυβρίστηκε από μισαλλόδοξους και γελοιοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο• έζησε αρκετά για να τη δει, κυρίως με δικές του προσπάθειες, να εγκαθιδρύεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο στην επιστήμη και να ενσωματώνεται αδιάρρηκτα στις πλέον διαδεδομένες ιδέες του ανθρώπου• και μόνο αυτοί που καθυβρίζουν, αλλά δεν τολμούν, τη μισούν και τη φοβούνται. Τι περισσότερο από αυτό θα μπορούσε να επιθυμεί ένας άνθρωπος;

| Απόσπασμα από τη νεκρολογία του T.H. Haxley, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Η έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα” | μτφρ.: Κατερίνα Λιγκοβανλή | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης |

485b0da4aa42d475fd679a4c422dd6ee
Ο Κάρολος Δαρβίνος, όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα ο Τσαρλς Ρόμπερτ Ντάργουιν (Charles Robert Darwin), γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809 στο Σρούσμπερι της Δυτικής Αγγλίας. Ήταν γιος του γιατρού Ρόμπερτ Ντάργουιν και της Σουζάνας Γουέτζγουντ, κόρης του περίφημου αγγειοπλάστη Τζοσάια Γουέτζγουντ.

Η διανοητική ανάπτυξη του μικρού Κάρολου υπήρξε αργή. Στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου τον έστειλαν το 1825 για να σπουδάσει γιατρός, απέτυχε. Η περιγραφή των ασθενειών τού προκαλούσε ρίγος, όπως έλεγε, ενώ οι εγχειρίσεις χωρίς αναισθησία έθιγαν την ευαισθησία του.

Δύο χρόνια αργότερα άρχισε να σπουδάζει θεολογία στο Κέιμπριτζ για να γίνει παπάς. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του έγινε μία πρόσκληση να συνοδεύσει μία εξερευνητική αποστολή, με στόχο να καταγράψει τα ζωικά είδη στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και στη Γη του Πυρός. Για κάθε μέρα από το 1832 έως το 1836 κρατούσε ειδικό ημερολόγιο και μετά το τέλος του ταξιδιού, άρχισε τις συγκριτικές μελέτες. Από το 1839 έως το 1846 πραγματοποίησε γεωλογικές παρατηρήσεις στις Άνδεις της Χιλής και βιολογικές παρατηρήσεις στα νησιά Γκαλάπαγκος.

Το 1859 δημοσίευσε τα πορίσματά του στο βιβλίο «Η προέλευση των ειδών», υποστηρίζοντας ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών.

223

Η θέση αυτή δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την Εκκλησία, που πιστεύει ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Ο Δαρβίνος χαρακτηρίστηκε άθεος και χλευάστηκε ως απόγονος πιθήκων, ενώ κάποιοι από τους υποστηρικτές του σύρθηκαν στα δικαστήρια (Δίκη των Πιθήκων). Σήμερα, πάνω από ένα αιώνα μετά το θάνατό του, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχτεί τη θεωρία του, η οποία επαληθεύτηκε στο μεταξύ μέσα από πλήθος παρατηρήσεων και νεότερων ανακαλύψεων.

Στην προσωπική του ζωή, ο Δαρβίνος ήταν παντρεμένος με την πρώτη του εξαδέλφη Έμα Γουέτζγουντ (1808-1896), με την οποία απέκτησε 10 παιδιά.

Ο Κάρολος Δαρβίνος πέθανε στις 19 Απριλίου 1882 στο Λονδίνο, σε ηλικία 73 ετών.

 

 

Η βιβλιοθήκη μας

βιβλιοθηκης μας 1

Θα μας βρείτε και στο Facebook

fb

Σαν σήμερα

7/10/1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

7/10/1571: Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες, και έγινε στην θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου (Λεπάντο). Σε αυτή, τα χριστιανικά κράτη της Δύσης συνέτριψαν τον στόλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
   - Σχετικές αναρτήσεις

7/10/: Παγκόσμια Ημέρα Χαμογέλου
Η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή της χαμογελαστής φατσούλας (smiley). Ο Χάρβεϊ Μπολ πίστευε ότι το χαμόγελο έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση