Εγκατάσταση Μετεωρολογικού Σταθμού στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Πλαίσιο του Προγράμματος cityCLIM.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εγκατάσταση ενός νέου, προηγμένου μετεωρολογικού σταθμού στις εγκαταστάσεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, ως μέρος του προγράμματος cityCLIM. Το πρόγραμμα cityCLIM, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί στη βελτίωση της αστικής κλιματικής παρατήρησης και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας το έργο με τίτλο «Κλιματικές υπηρεσίες πόλεων επόμενης γενιάς με τη χρήση προηγμένων μοντέλων καιρού και νέων πηγών δεδομένων”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ηorizon 2020”.

Το κύριο αντικείμενο του έργου (https://www.cityclim.eu/) είναι η παροχή πληροφοριών για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ακόμη τρεις ευρωπαϊκές πόλεις -Καρλσρούη, Λουξεμβούργο, Βαλένθια- μέσα από την ανάλυση πραγματικών δεδομένων και την αξιολόγησή τους με τη βοήθεια προηγμένων μοντέλων πρόγνωσης καιρού πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης.

Στο πλαίσιο του έργου, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρέχονται ενημέρωση και έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίου κύματος καύσωνα.

Ο μετεωρολογικός σταθμός είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα όργανα μέτρησης που παρέχουν ακριβή δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, όπως

  • θερμοκρασία,
  • υγρασία,
  • ατμοσφαιρική πίεση,
  • ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου,
  • καθώς και ύψος βροχής.

Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου στον σύνδεσμο: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IMELIS19, επιτρέποντας στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα να τα χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα cityCLIM παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και να κατανοήσουν καλύτερα τα μετεωρολογικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μέσω της κατανόησης και της διαχείρισης των κλιματικών συνθηκών.

Η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού είναι μια σημαντική προσθήκη στις υποδομές του σχολείου μας και προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε θερμά το πρόγραμμα cityCLIM και το μετεωρολόγο κ. Παρανό Χρυσόστομο για τη στήριξη και τη συνεργασία και την αναλυτική παρουσίαση στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Σχολείου μας. Ο κύριος Παρανός εξήγησε στους μαθητές μας πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του 21ου αιώνα, επηρεάζοντας τον πλανήτη μας με διάφορους τρόπους. Η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, στο προαύλιο του σχολείου. Στη σημερινή εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου κ. Χατζηαντωνίου Ευάγγελος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου κ. Σουπιάδης Παναγιώτης.

IMG 3691 IMG 3692 IMG 3693 IMG 3694 1 IMG 3696 IMG 3697

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση