Η Ρομποτική στο σχολείο μας.

Πριν δύο χρόνια έγινε με επιτυχία τμήμα ρομποτικής στο σχολείο μας. Το τμήμα δημιουργήθηκε έπειτα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά μετά από συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής, σχετικά με τους αυτοματισμούς και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

photo2Σκοπός του project αυτού ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους μικροελεγκτές καθώς και στον τρόπο που αυτοί επικοινωνούν με τους αισθητήρες. Μαζί με τους μαθητές μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ σούμο. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήσαμε τον μικροελεγκτή Arduino για δύο λόγους. Πρώτα από όλα το κόστος του, που δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ και δεύτερο γιατί ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο διαδίκτυο αρκετό υλικό σε μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Προμηθευτήκαμε τους διάφορους αισθητήρες που χρειαστήκαμε και ξεκινήσαμε την κατασκευή του ρομπότ. Ο σκοπός του είναι να ανιχνεύει μέσα σε μια περιοχή, ένα αντικείμενο και να το βγάζει μέσα από αυτή. Χρησιμοποιήσαμε ένα ανιχνευτή χρώματος και ένα ανιχνευτή αντικειμένων.

Μετά από προσπάθεια δύο μηνών, η συσκευή που κατασκευάσαμε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Δόθηκε έτσι η αφορμή να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό πρώτα από όλα, έπειτα με την γνώση και τη λειτουργία των διάφορων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιήσαμε, όπως αντιστάσεις, τρανζίστορ, ολοκληρωμένα κυκλώματα κλπ. Μα πιο πολύ από όλα πως μπορούμε να προγραμματίσουμε με απλό τρόπο, ένα microcontroler για να ελέγχει διάφορους αισθητήρες.

Μετά από αυτό φέτος στο σχολείο μας θα δημιουργήσουμε και άλλες τέτοιες ομάδες, ώστε όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ρομποτική και τον προγραμματισμό, μέσα από τα μαθήματα της πληροφορικής που έχουν.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/4gymzogr/?p=815

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση