Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές/τριες του Γ1 επισκέπτονται την γραφική Πλάκα με την πλούσια ιστορία της και την απαράμιλλη ομορφιά της. Με εξαιρετικό ξεναγό τον κ. Παναγιώτη Ανυφαντή κάνουν βόλτα στα όμορφα σοκάκια της και μαθαίνουν την ιστορία επιλεγμένων κτηρίων και χώρων.
Σημείο συνάντησης έξω από το Σταθμό της Ακρόπολης. Περπατούν την οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο του κόσμου, και γνωρίζουν το Μνημείο του Λυσικράτη και τη σχέση του με το αρχαίο θέατρο. Με κατεύθυνση προς τα Αναφιώτικα, κάνουν στάση έξω από την οικία που γυρίστηκε η ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα». Συνεχίζουν για να επισκεφτούν τις βυζαντινές Εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά με την καμπάνα της Ελευθερίας και το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, τον πρώτο ναό στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης.
Ανηφορίζοντας προς την βορειοανατολική πλευρά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης φτάνουν στη συνοικία «τα Αναφιώτικα», που μοιάζει με «κρυμμένο κυκλαδίτικο νησί». Μαθαίνουν ότι την γειτονιά αυτή την πρωτοκατοίκησαν τον 19ο αιώνα οικοδόμοι από την Ανάφη που ήρθαν να εργαστούν για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα και την ανοικοδόμηση της Αθήνας. Κατηφορίζοντας την οδό Θόλου αντικρίζουν το πρώτο Πανεπιστήμιο των Αθηνών (1837-1842), «το Οθώνειο Πανεπιστήμιο», το σημερινό Μουσείο ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών..
Ακολουθεί η επίσκεψη στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων από την προϊστορία, την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή, μέχρι πρόσφατα έργα τέχνης. Από όλα τα εκθέματα ο πίνακας που μαγνητίζει την προσοχή των μαθητών για την εκφραστική του δύναμη είναι ο «Προμηθέας Λυόμενος», ένα μνημειακό έργο διαστάσεων 4 Χ 3 μ, που εντοπίστηκε στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Αποτελεί κορυφαίο έργο του Δανού ζωγράφου Carl Bloch , που φιλοτεχνήθηκε το 1864 για λογαριασμό του νεαρού βασιλιά Γεώργιου Α’, ο οποίος τον παρήγγειλε με την ευκαιρία της ενθρόνισής του (1863).
Η ιστορική περιήγηση ολοκληρώθηκε με μια σύντομη βόλτα στους δρόμους γύρω από το σταθμό «Μοναστηράκι» και μια στάση για ένα αναψυκτικό και ένα νόστιμο σνακ.
Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ