Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη

Κεραμικό πλακάκι που αναπαράγει σχέδιο για το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη «Πρόσφυγες» (1962). Αποτελεί δημιουργία του κεραμικού εργαστηρίου Valsamakis Ceramics.Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη

Κεραμικό πλακάκι που αναπαράγει σχέδιο για το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη «Πρόσφυγες» (1962). Αποτελεί δημιουργία του κεραμικού εργαστηρίου Valsamakis Ceramics.Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη

Στις 17/12/2022, ημέρα Σάββατο, μια αντιπροσωπευτική ομάδα από τους συμμετέχοντες μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος «Από το σπίτι μας θυμάμαι την τριανταφυλλιά» το οποίο εκπονεί το σχολείο μας επισκέφτηκε την Έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από ξενάγηση η οποία επικεντρώθηκε στα σημαντικότερα εκθέματα του χώρου που μαρτυρούν όλες τις φάσεις της άνθισης και της καταστροφής του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η έκθεση είναι δομημένη και «απλωμένη» σε τρεις αίθουσες-ενότητες και πιάνει το νήμα από την ακμή του ελληνισμού στην Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, εστιάζει στην δραματική περίοδο 1919-1923 και ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη, ο επισκέπτης βλέπει την λάμψη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην Ιωνία και τα δυτικά παράλια, την Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει στον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Στη δεύτερη ενότητα, ακολουθεί η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων. Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και στην επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Στο τέλος της έκθεσης υπάρχει και μια υποενότητα αφιερωμένη στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.

Μετά την  ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον κ.  Νίκο Νικολαΐδη, ιστορικό και συνεργάτη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, οι μαθητές έκαναν έναν δεύτερο γύρο στην έκθεση και ακολουθώντας τους δικούς τους ρυθμούς προσέγγισαν κάποια εκθέματα πιο διερευνητικά για να απαντήσουν σε ένα φύλλο εργασίας που στόχο είχε την εστίαση σε βασικά γεγονότα και έννοιες.

Στο τέλος οι μαθητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί συμμετείχαν σε ένα βιωματικό μάθημα σύγχρονης ιστορίας και την συγκίνησή τους λόγω της αίσθησης συμμετοχής σε ένα νοερό ταξίδι -επίσκεψη στον κόσμο του μικρασιατικού ελληνισμού και «της συνομιλίας» με τους πρωταγωνιστές του.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδὠ

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.