Διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια των μαθημάτων Τεχνολογία και Πληροφορική, να επισκεφθούν το Ίδρυμα Ευγενίδου. Οργανώθηκαν τρείς διδακτικές επισκέψεις, μία για κάθε τμήμα της Γ’ Γυμνασίου.

Τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας Arduino. Το Arduino είναι μία πλακέτα ανοικτού κώδικα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους, η οποία μπορεί να προγραμματιστεί και να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων και κατασκευών.  Στο εργαστήριο, ήρθαν σε επαφή με την πλακέτα, τον μικροελεγκτή και τον τρόπο χρήσης του. Εξοικιώθηκαν με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να δημιουργήσει μια πειραματική κατασκευή και έφτιαξαν το πρώτο τους κύκλωμα. Στη συνέχεια, προγραμματίζοντας την πλακέτα Arduino, είδαν πώς μπορούν να ελέγξουν αυτό το κύκλωμα.

Επίσης, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον γραφικό σχεδιασμό με τον οποίο συνδυάζονται σύμβολα, εικόνες και λέξεις για την οπτική αναπαράσταση μιας ιδέας. Βασικό εργαλείο του γραφικού σχεδιασμού είναι τα διανυσματικά γραφικά, που βασίζονται σε μαθηματικούς τύπους και γεωμετρία. Με την επεξεργασία και σύνθεση απλών σχημάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε περίπλοκες και εντυπωσιακές εικόνες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μεταμορφώθηκαν σε γραφίστες και δημιούργησαν το ψηφιακό εικονίδιο μιας εφαρμογής (app icon). Με τα διανυσματικά γραφικά δεν χρειάζεται να είμαστε «καλοί» στη ζωγραφική για να δημιουργήσουμε τα δικά μας σχέδια, αρκεί να έχουμε αναλυτική σκέψη, παρατηρητικότητα και το κατάλληλο δωρεάν λογισμικό.

Πατήστε εδώ για φωτογραφικό υλικό.

Κατηγορίες: Διδακτικές Επισκέψεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.