Στο πλαίσιο της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» στην κατηγορία των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου απέσπασε 7 συνολικά βραβεία για την παράστασή του «Ο Ήλιος Πάει … διακοπές;».
Το θέμα της παράστασης έχει ως αφετηρία τη λειτουργία του ηλιακού μας συστήματος και αποτελεί διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία επιστημονικού θέματος μέσα από τις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης.
Έχοντας τα παραπάνω ως αφετηρία, η Παιδαγωγική Ομάδα του Σχολείου με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Κυρατζή Αντώνη, Μπουνίτση Δέσποινα, Γώγου Βίβιαν, Διψάνα Αλεξάνδρα, Μπλάκου Θεοδώρα, Κουτάλου Χριστίνα και Ναούμ Ντέμη, δραματοποίησαν με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο (αλλά και με χιούμορ) επιστημονικές έννοιες όπως η κίνηση των πλανητών, οι δορυφόροι τους και η ταχύτητα του φωτός και δημιούργησε τη συγκεκριμένη παράσταση.
Αφορμή για το σενάριο της παράστασης (Κυρατζής Αντώνης, Μπουνίτση Δέσποινα) αποτέλεσε το τραγούδι των Δημήτρη Μπασλάμ και Σωκράτη Μάλαμα «Ο Ήλιος θέλει διακοπές», όπου ο ήλιος αποφασίζει ότι χρειάζεται διακοπές γιατί βαρέθηκε να ακούει καθημερινά τα παιδιά να γκρινιάζουν στις μαμάδες τους ότι τα ξυπνάει.
Τους μαθητές καθοδήγησε θεατρικά η θεατρολόγος του σχολείου, Μπουνίτση Δέσποινα, η οποία είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, ενώ μαζί με τη μουσικό του σχολείου, Γώγου Βίβιαν έγραψαν του στίχους και χορογράφησαν το τραγούδι της παράστασης.
Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τους μαθητές Λυκείου, Χαλούλη Ηλία και Τσιγάνη Κωνσταντίνο που έπαιξαν ζωντανά μουσική στην παράσταση και τον Άγγελο Καστώρη που ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στην πρόσκληση του σχολείου να βιντεοσκοπήσει την παράσταση και να κάνει το μοντάζ σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού.
Τα βραβεία που απέσπασε η παράσταση είναι:
· Καλύτερη συνολική παρουσίαση
· Καλύτερο σενάριο
· Καλύτερη σκηνοθεσία
· Καλύτερη μουσική επένδυση
· Καλύτερα σκηνικά και κοστούμια
· Καλύτερη χορογραφία
· Διάδοση και προώθηση της παράστασης
Το «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοποριακή δράση, όπου μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται στα σχολεία. Η δράση αυτή είναι μία πρωτοβουλία της ScienceView (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και Συγγραφέων Επιστήμης), με συνεργαζόμενους φορείς το τήμα ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, την Ελληνογερμανική Αγωγή, και το Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 194810/ΓΔ4, 13-11-2017).