Διακρίσεις σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό

Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος  στον 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Σοφία Φίλντιση – “Το δέντρο της σοφίας” .

Συγκεκριμένα, η μαθήτρια του Ε΄1 τμήματος Μυρτώ Κουρνιώτη  κέρδισε τη 2η θέση στον διαγωνισμό νοηματικής ανάγνωσης και ο μαθητής του Ε΄2 τμήματος Νικόλαος Ρουγκάλας κέρδισε τη 2η θέση στον γραπτό διαγωνισμό με τη συγγραφή παραμυθιού.

Θερμά συγχαρητήρια και στα δύο παιδιά!!!

Μυρτώ

Ρουγκάλας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: “Μυθολογία και Διάστημα”

Φέτος η Γ’ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Από τη μυθολογία στο Διάστημα”! Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση, που συνδυάζει την επιστήμη του Διαστήματος με την ελληνική Μυθολογία. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας (συνεργασίες με σχολεία-δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου), καθώς και στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές (κριτική σκέψη, συνεργασία, υπευθυνότητα κ.α.)

Η Γ’ τάξη γνωρίστηκε διαδικτυακά με την αντίστοιχη Γ’ τάξη του Α’ Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να μάθουν για την ιστορία των Αρσάκειων-Τοσίτσειων σχολείων, να γνωρίσουν το σχολικό συγκρότημα και την γύρω περιοχή.

Μια συνεργασία μόλις ξεκίνησε! Ευελπιστούμε να έχει και συνέχεια…

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ : “ACTING GREENER IN SCHOOLS THROUGH DIGITAL NARRATIVES”

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +

ACTING GREENER IN SCHOOLS THROUGH DIGITAL NARRATIVES”

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Για να δείτε τις φωτογραφίες , τα παραμύθια και τα βιντεάκια, πατήστε πάνω στους υπερσυνδεσμους (λέξεις με κόκκινα γράμματα) με το ποντίκι σας ,αριστερό κλικ!

Το Σχολείο μας συμμετέχει το τρέχον σχολικό έτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + , με τίτλο “Acting Greener in Schools through Digital Narratives”. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δ/ντρια της σχολικής μας μονάδας, κα. Σέργη Μαρία, και τους/ις μαθητές/ριες του Ε1΄ τμήματος του σχολείου και αφορά την κλιματική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά, συζητήσαμε με τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή, τι σημαινει κλιματική αλλαγή, πού παρατηρούμε γύρω μας την κλιματική αλλαγή, αιτίες και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έπειτα,τα παιδιά αναζήτησαν στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες και παρουσίασαν στην τάξη παραδείγματα της κλιματικής αλλαγής.

Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος και πώς μπορούμε να συμβάλουμε σ’ αυτήν. Διαφοροποιήσαμε τις έννοιες “ Γραμμική οικονομία” και “Κυκλική οικονομία ”, η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στην ανακύκλωση και τη σημασία της για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο με τίτλο “Η αξία της ανακύκλωσης”. Έπειτα οι μαθητές/ριες ζωγράφισαν παραδείγματα περιπτώσεων γραμμικής και κυκλικής οικονομίας.

Παίξαμε το παιχνίδι της τυφλόμυγας με έναν διαφορετικό τρόπο: Τα παιδιά έφεραν αχρηστα υλικά από το σπίτι τους , τα σκορπίσαμε στην τάξη και στη συνέχεια ένα παιδί με κλειστά τα μάτια, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός συμμαθητή του, έπρεπε να μαζέψει τα άχρηστα υλικά και να τα βάλει στη σακούλα σκουπιδιών που είχαμε κρεμάσει .

Τη δραστηριότητα αυτή την ονομάσαμε “Τα σκουπίδια που φτιάχνουμε σήμερα” και είχε ως απώτερο στόχο τη συζήτηση για τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, για να μειωθούν τα απόβλητα στο τοπικό μας περιβάλλον , καθώς και το πώς αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Αργότερα, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και αξιοποιήσαμε αυτά τα άχρηστα υλικά. Η ομάδα των αγοριών έφτιαξε ένα ρομπότ που το ονόμασε “σκουπιδοφάγο

και η ομάδα των κοριτσιών έγραψε ένα σχετικό παραμύθι.

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού, όπου παρακολουθήσαμε καλές πρακτικές για την έναρξη εκστρατειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την Παγκόσμια Ημέρα Υδροβιότοπων (2 Φεβρουαρίου) παρακολουθήσαμε το βίντεο “ Οι υδροβιότοποι και η σημασία τους ” ( Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου, με την επιμέλεια της επιστημονικά υπεύθυνης του Μουσείου, καθηγήτριας του τμήματιος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Δρ. Νίκης Ευελπίδου)

Επίσης παρακολουθήσαμε απ’ το CINEDU την ταινία “ Οι απόδημοι ”, όπου μία αρκούδα με το αρκουδάκι της αναγκαζονται να μεταναστεύσουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Υλοποιήσαμε διάφορες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Επισκεφθήκαμε το Φράγμα της Φανερωμένης και τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών (όπου τα παιδιά έκαναν και κάποια μικρά πειράματα, που αφορούσαν την κατασκευή των φραγμάτων). Μιλήσαμε για τη λειψυδρία στη Νάξο και για το πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

Επισκεφθήκαμε τη λαγκούνα, όπου ενημερωθήκαμε για την ποιότητα των πετρωμάτων και τη συμβολή των πλακών στην προστασία της ακτής. Επίσης μιλήσαμε για τον υδροβιότοπο της περιοχής.

Επισκεφθήκαμε δύο κέντρα ανακύκλωσης που υπάρχουν στο νησί και καταλήξαμε στο Δημαρχείο, όπου ένας εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου & Μ. Κυκλάδων μας μίλησε, στην αίθουσα “Ι.Καμπανέλλης” ,για την ανακύκλωση και τη σημασία της.

Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν δύο σημαντικές επιμορφώσεις: Η πρώτη από τον κ. Τσελέντη Ιάκωβο, υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “ Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές ” και

η δεύτερη από τη Δρ.Δρ, Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια του τμήματιος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ με θέμα “ Η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη γενικά και στη Νάξο ειδικότερα ”.

Τελικό προϊόν που παράχθηκε – Ψηφιακές ιστορίες :

Οι μαθητές/ριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ασχολήθηκαν με τη συγγραφή τριών σεναρίων. Η επιλογή των θεμάτων έγινε από τα ίδια τα παιδια.

Το 1ο σενάριο είχε θέμα Η ζωή σε έναν Υδροβιότοπο ”.

Αναφέρεται στην εγκατάλειψη ενός Υδροβιότοπου από τα ζώα και τα πουλιά που ζούσαν εκεί, καθώς, λόγω της ξηρασίας, μειώθηκε πάρα πολύ η στάθμη του νερού.

Στο τέλος τα ζώα έκαναν εκστρατεία για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους στην εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού.

Το 2ο σενάριο είχε θέμα Η ανατροπή. Αναφέρεται στη ζωή μιας πόλης, η οποία κινδύνεψε να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της ,εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Την τελευταία στιγμή όμως οι άνθρωποι άλλαξαν τρόπο ζωής και έσωσαν την πόλη.

Το 3ο σενάριο είχε θέμα Ένα πικ νικ με φλογερή κατάληξη. Αναφέρεται σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος, εξαιτίας της ανθρώπινης αμέλειας, και κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον , τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στο τέλος, οι άνθρωποι κατάλαβαν το λάθος τους και θέσπισαν νόμους για την προστασία των δασών.

Και τα τρία αυτά σενάρια , με τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Μυρμηγκάκη Πασχάλη και του καθηγητή της μουσικής κ. Κων/νου Σαρρηκώστα (ο οποίος μελωποίησε το 2ο σενάριο) μετατράπηκαν σε ψηφιακές ιστορίες !!!!

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε εργαστήριο παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων της Νάξου.

Τη Δευτέρα , 15/4/2024,  η Δ’ και η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας , επισκέφθηκαν το εργαστήριο παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων  “Ναξίων Γεύσεις” , της κυρίας Μαριέττας Μαργαρίτου.  Η κυρία Μαργαρίτου εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζει τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού που πουλάει στο μαγαζί της, καθώς και τα σκεύη που χρησιμοποιεί .  Επιπλέον, μοιράστηκε με τους/ις  μαθητές/τριες  τη δική της  παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού κίτρο, επισημαίνοντας   ότι  τα φρούτα, με τα οποία η ίδια φτιάχνει όλες τις  παρασκευές της  ( όπως  κίτρο, βερίκοκο, φράουλα, πορτοκάλι, μανταρίνι, νεράντζι, βύσσινο, ,κυδώνι, παπυλώνα  κ.α. ), παράγονται στη Νάξο.  Στο τέλος , κέρασε τις δασκάλες και τα παιδιά ψωμάκια με βούτυρο και μαρμελάδα βερίκοκο. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαριέττα Μαργαρίτου  για την εγκάρδια υποδοχή της καθώς και  για τα μυστικά των συνταγών της που μοιράστηκε μαζί μας.

171535263464217153526346591715352634677

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάξου

Την Τρίτη 9/4/2024 η ΣΤ’ τάξη και το Ε’2 τμήμα του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημαρχείο της Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής  Αγωγής . Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκαν εγκάρδια ο Δήμαρχος , κύριος Λιανός Δημήτριος και η κυρία Καμπούρη Ελένη , Διευθύντρια  Διοικητικών Οικονομικών , στο τμήμα οικονομικών υπηρεσιών. Τα παιδιά έλαβαν τις θέσεις τους , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κυρία Καμπούρη  ξενάγησε τους/τις  μαθητές /τριες  στην ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τους μίλησε για τα τμήματα από τα οποία αποτελείται ο συγκεκριμένος  Δήμος , τα επαγγέλματα που υποστηρίζει, τα έργα με τα οποία ασχολείται αυτό το διάστημα, τις διάφορες δράσεις του Δήμου σε πολιτιστικό επίπεδο κ.α. Επιπλέον , τα  παιδιά έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα σχετικά με τη διοίκηση των Δήμων (προβλήματα-θέματα που προκύπτουν και απασχολούν τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, πώς γίνονται οι συνεδριάσεις ,τον ρόλο του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων κ.α. ) , την οικονομική οργάνωση  ( έσοδα-έξοδα) αλλά και τις εκλογές που πραγματοποιούνται στους Δήμους ( πότε γίνονται, πώς γίνονται κ.α. ).  Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Καμπούρη Ελένη  για την εξαιρετική ομιλία της  και για την μεταλαμπάδευση  των γνώσεών της  στους/ις μαθητές/τριες του σχολείου μας.

1715340995069 1715340995048IMG fa02e00dbd2d7d1050ef9c1c28c3f407 V