«Δόντια γερά, τρώγοντας υγιεινά»: 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο τμήμα Β΄-Γ΄-Δ΄ με τίτλο «Ο Γιατρός των Δοντιών»

Το 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Ο Γιατρός των Δοντιών».

Αποτελείται από 3 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:  οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο. Η ρουτίνα (στρατηγική) σκέψης που θα αξιοποιηθεί θα είναι κυρίως οι «Δημιουργικές Συγκρίσεις».

Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές 1. να κατανοήσουν τον ρόλο του οδοντιάτρου και  2. να κατανοήσουν τη σημασία της έννοιας «προληπτική ιατρική» και τον ρόλο της.

1η Δραστηριότητα

Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού «Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος» και δραματοποίηση του παραμυθιού με στόχο να αντιληφθούν οι μαθητές την αξία της προληπτικής ιατρικής που παρέχει ο οδοντίατρος.

.png

 

2η Δραστηριότητα

Διδακτική αξιοποίηση της ιστορίας «Η Δόνα Τερηδόνα» από το Ανθολόγιο της Γ΄-Δ΄ τάξης  (σελ.122). Ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές για τις αρρώστιες των δοντιών και των ούλων (τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Οι μαθητές ανταλλάσουν σχετικές εμπειρίες , επισημαίνεται η σημαντικότητα της σωστής φροντίδας των δοντιών και αναφέρεται  η αναγκαιότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο.

3η Δραστηριότητα

Προβολή βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης: «Τα δόντια…. σαν τα μάτια μας», όπου η οδοντίατρος δίνει οδηγίες και συμβουλές για τη φροντίδα και τη σωστή υγιεινή των δοντιών.

Κατόπιν ακούμε και τραγουδάμε με τα ζουζούνια το τραγούδι: Ο Οδοντογιατρός

«Τρέφομαι υγιεινά-Ζω ποιοτικά»: 4ο Eργαστήριο Δεξιοτήτων στο τμήμα Α΄-Ε΄-ΣΤ΄ με τίτλο «Μαθαίνουμε τραγουδώντας και παίζοντας»

Στο 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων της εν λόγω θεματικής ενότητας με τίτλο: «Μαθαίνουμε τραγουδώντας και παίζοντας» φτιάξαμε το τραγούδι της διατροφής. Παίξαμε επίσης μουσικοκινητικά παιχνίδια με κρίκους και κορδέλες.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Στα κεράσια λέμε ΝΑΙ

Στις μπανάνες λέμε ΝΑΙ

Στα αχλαδάκια λέμε ΝΑΙ

Και στα μήλα λέμε ΝΑΙ

ΟΧΙ λέμε στα λίπη

ΟΧΙ και στα γλυκά

ΟΧΙ στα πατατάκια

Και στα α-να-ψυ-κτι-κά

Στα μπροκολάκια λέμε ΝΑΙ

Στις ντοματούλες λέμε ΝΑΙ

Στα καροτάκια λέμε ΝΑΙ

στις αγκινάρες λέμε ΝΑΙ

ΛΙΠΗ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ