Σημαία είναι ένα κομμάτι υφάσματος με τα διακριτικά σημεία και χρώματα ενός έθνους, στρατιωτικού σώματος, συλλόγου κλπ. (Τεγόπουλος – Φυτράκης 1997). Τα εμβλήματα και τα χρώματα των σημαιών προσδιορίζονται από την ιστορία και τους θρύλους κάθε χώρας.
Σημαία, λοιπόν, ένα εθνικό σύμβολο για κάθε λαό. Με τον Εθνικό Ύμνο αποτελούν τα διακριτικότερα σύμβολα ενός λαού.
Από τα προϊστορικά χρόνια και σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνίας, οι κοινωνικές ομάδες είχαν ένα σύμβολο σε κοντάρι. Οι λόγοι δημιουργίας του ήταν για να ξεχωρίζουν από τους άλλους.

Σαν μια ταυτότητα … συμβολίζει την ιδέα της Πατρίδας και της ενότητας.
Η ελληνική σημαία με το λευκό και το γαλάζιο χρώμα της και το σημείο του σταυρό καθορίστηκε από την Α Εθνοσυνέλευση της Επιδαύραυ το 1822. Οι 5 γαλάζιες και 4 λευκές λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές των λέξεων: E-ΛEV-ΘE-PI-A Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ κι ο σταυρός συμβολίζει την πίστη στη θρησκεία. Δανείζεται το λευκό χρώμα απ τον αφρό των κυμάτων και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.
Στο σχολείο μας, μέσα από πολλά παιχνίδια και κατασκευές, ήρθαμε σε επαφή με πολλές απ’ τις σημαίες των κρατών του κόσμου.
Παρατηρήσαμε, περιγράψαμε, συγκρίναμε και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των σημαιών. Αναγνωρίσαμε διάφορα χρώματα, σχήματα και εμβλήματα που υπάρχουν σε αυτές και προσπαθήσαμε με ζωγραφική και κατασκευές να τις «αναπαράγουμε».
Παίξαμε παιχνίδια όπως το παρακάτω …
Έχουν όλοι από μια σημαία. Βάζουμε ένα εμβατήριο (ρυθμό για παρέλαση) και λέμε ένα χρώμα ή έμβλημα. Τα παιδιά που έχουν στη σημαία τους αυτό το χρώμα ή έμβλημα κάνουν παρέλαση. Όμοια συνεχίζουμε με άλλο χρώμα ή έμβλημα. Αν πούμε «όλες οι σημαίες μαζί» κάνουν παρέλαση όλοι.
Και την ημέρα της γιορτής κάναμε παρέλαση με την «δική» μας ελληνική σημαία
… σε σχήμα καρδιάς, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε, αγαπάμε την Ελλάδα!
Καλημέρα σε όλους!