Πασχαλινά Έθιμα

Δημοσιευμένο στις 14 Απριλίου 2022 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Έθιμα του Πάσχα

Δημοσιευμένο στις 14 Απριλίου 2022 Κατηγορία: Γενικά,Εργασίες μαθητών,Πάσχα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Φτιάξτε πασχαλιάτικα αυγά με κλωστές

Δημοσιευμένο στις 11 Απριλίου 2022 Κατηγορία: Κατασκευές,Πάσχα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα , ,

Το να φτιάξετε διακοσμητικά πασχαλιάτικα αυγά με νήμα κεντήματος ή κλωστές είναι από τις ωραιότερες κατασκευές. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Είναι καλύτερα να φτιάξετε αρκετά και να τα κρεμάσετε σε γκρουπ σε διαφορετικό ύψος το καθένα ή να τα βάλετε όλα μαζί σε ένα πασχαλιάτικο καλαθάκι. Μπορείτε να τα κρεμάσετε από το φωτιστικό στην τραπεζαρία ή σε ανοίγματα πόρτας.

Τι χρειαζόμαστε:

Μικρά μπαλονάκια
Υγρό που στερεοποιεί υφάσματα ή κόλλα (θα το βρείτε σε καταστήματα κατασκευών & χειροτεχνίας)
Χοντρό νήμα κεντήματος ή φλος για βελονάκι ή κλωστές σε διάφορα παστέλ χρώματα.
Σπαγκάκι, ψαλίδι, καρφίτσα

Πως να το φτιάξετε:Φτιάξτε πασχαλιάτικα αυγά με κλωστές

Φουσκώστε τα μπαλόνια. Φουσκώστε τα τόσο όσο να έχουν το μέγεθος ενός μεγάλου αυγού.
Στερεώστε τα σφιχτά.
Κόψτε τις κλωστές περίπου 0,80 εκατ σε διάφορα χρώματα. Είναι ευκολότερο να τα έχετε έτοιμα παρά να τα κόβετε την τελευταία στιγμή.
Ρίξτε λίγο σκληρυντικό (κόλλα) σε ένα μικρό κυπελάκι.
Μετά βουτήξτε το κομμάτι το νήμα να μουσκέψει.
Βγάλτε το περνώντας το με τα δάκτυλά σας να στραγγίξει το επιπλέον υγρό.
Τώρα τυλίξτε το νήμα γύρω γύρω από το μπαλόνι. Ταιριάξτε τα χρώματα αν το θέλετε χρωματιστό και τυλίγετε μέχρις ότου καλύψετε το μπαλόνι.
Αν το θέλετε μονόχρωμο χρησιμοποιήστε νήμα του ιδίου χρώματος.
Ωραία φαίνονται και διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος από ανοιχτό μέχρι σκούρο.
Δέστε ένα κομμάτι σπάγκο στο δέσιμο του μπαλονιού κρεμάστε το και αφήστε το να στεγνώσει όλη τη νύχτα.
Την άλλη μέρα τρυπήστε το μπαλόνι με μία καρφίτσα. Θα ζαρώσει μέσα και θα το βγάλετε προσεκτικά μαζί με την περισσευούμενη κόλλα που πιθανόν ήταν στις πλευρές του μπαλονιού.
Τώρα το αυγό σας είναι έτοιμο.
Αν θέλετε να το κρεμάσετε δέστε ένα κομμάτι νήμα σαν θηλιά στο ίδιο χρώμα με το αυγό.
http://www.pamebolta.gr

Πασχαλινά αυγά_Οδηγίες για το βάψιμο

Δημοσιευμένο στις 4 Απριλίου 2022 Κατηγορία: Εργασίες μαθητών από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα ,

To view this flipping book you need to have Flash Player 9 or newer installed and JavaScript enabled. Flipsnack is a flash video player that allows you to create stylish flipping books out of your PDF document.

Δημοσιευμένο στις 19 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου

Δημοσιευμένο στις 19 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου

Οι Τρεις Ιεράρχες

Δημοσιευμένο στις 27 Ιανουαρίου 2022 Κατηγορία: Αφιερώματα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

ΕΥΧΕΣ

Δημοσιευμένο στις 5 Ιανουαρίου 2022 Κατηγορία: Αφιερώματα,Χριστούγεννα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

ΕΥΧΕΣ

Δημιουργός: geapostoli, στις: 23-12-2021, διάρκεια: 00:03:04

Ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων 2022

Έρευνα

Δημοσιευμένο στις 1 Νοεμβρίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου

Κάντε κλικ στην εικόνα προκειμένου να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο:

3η Ενότητα_28 Οκτωβρίου 1940_η Κατοχή

Δημοσιευμένο στις 21 Οκτωβρίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα ,

ka_01
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Τα έθιμα του Πάσχα

Δημοσιευμένο στις 20 Απριλίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Πασχαλιάτικο κουνελάκι σε κουτί από γάλα

Δημοσιευμένο στις 19 Απριλίου 2021 Κατηγορία: Κατασκευές,Πάσχα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα , ,

Αυτό το λαγουδάκι που γίνεται από χάρτινο κουτί από φρέσκο γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θήκη για πασχαλιάτικα σοκολατένια αυγά ή γλυκά. Μπορείτε να γεμίσετε τον πάτο με λεπτό τσαλακωμένο χαρτί ή ψεύτικο άχυρο και από πάνω να βάλετε μικρα πολύχρωμα σοκολατένια αυγά.

 

Υλικά:

 

 • Ένα άδειο χάρτινο κουτί από γάλα 1 ή 2 λίτρων (ανάλογα με το μέγεθος θα πρέπει να προσαρμόσετε και τα αυτάκια)
 • Κόλλα ή σελλοτέιπ
 • Ψαλίδι,
 • 3 φύλλα άσπρο χαρτί χονδρό ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το χαρτί του εκτυπωτή),
 • Προαιρετικά:  1 στρογγυλό βαμβακάκι για ουρά και χάντρινα ματάκια.

 

Οδηγίες:

 

 • Τυπώστε και κόψτε τα σχέδια από τα συννημένα αρχεία. Αν ο εκτυπωτής σας είναι μαυρόασπρος, χρωματίστε τα σχέδια.
 • Κόψτε το επάνω μέρος του κουτιού από γάλα που θα χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το. Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλο κουτί, μπορείτε να το κόψετε στο ύψος ώστε να γίνει το καλαθάκι όσο ψηλό θέλετε.
 • Καλύψτε το κουτί με το άσπρο χαρτί και κολλήστε (παίρνει περίπου 2 φύλλα).

 

 • Κολλήστε τα σχέδια (μύτη, στόμα, μάτια). Μπορείτε απλά να ζωγραφίσετε το στόμα με μαρκαδόρους και να κολλήσετε ένα πον πον για μυτούλα και χαντρίτσες για ματάκια, ή να τα κολλήσετε από τα σχέδια.
 • Κόψτε το μακρόστενο σχήμα και κολλήστε το στις απέναντι απάνω πλευρές του κουτιού ώστε να χρησιμοποιηθεί για χερούλι. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι για το χερούλι ώστε να είναι πιο σταθερό.

 

Χρωματιστά

Ασπρόμαυρο

http://www.pamebolta.gr/

Τα κόκκινα αυγά

Δημοσιευμένο στις 14 Απριλίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Πασχαλινά ελληνικά έθιμα

Δημοσιευμένο στις 6 Απριλίου 2021 Κατηγορία: Γενικά,Πάσχα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα ,

Λευκά περιστέρια στην Ζάκυνθο

Το «ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο» είναι γεμάτο έθιμα που στο νησί αποκαλούνται «αντέτια». Από αυτά, ξεχωρίζουν τα άσπρα περιστέρια που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, κατά τις προσταγές ενός εθίμου, αντίστοιχου με αυτό της Κέρκυρας. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ψάλλεται με τον ιδιαίτερο «μουσικό» τρόπο της Επτανησιακής παράδοσης, ενώ η Αναστάσιμη ακολουθία πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στον Άγιο Μάρκο. Οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και πραγματοποιούν την ακολουθία το πρωί της Κυριακής.

Αγώνας δρόμου στην Αράχωβα

Διπλή γιορτή για την Αράχωβα, καθώς η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που πέφτει παραδοσιακά κοντά στο Πάσχα γιορτάζεται με την ίδια φροντίδα και ζέση που επιδεικνύουν οι ντόπιοι για την Ανάσταση. Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, ξεκινά η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, οι γηραιότεροι κάτοικοι ξεκινούν από την Εκκλησία και πραγματοποιούν τον «αγώνα της ανηφόρας», ενώ χορευτικά συγκροτήματα έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Παράλληλα, έχουν ετοιμαστεί οι «λάκκοι» σε κάθε γειτονιά, όπου ανάβουν οι φωτιές που θα υποδεχθούν δεκάδες αρνιά – τόσα, ώστε λέγεται πως αν κάποιος δει από μακριά την Αράχωβα, νομίζει πως το χωριό έχει πάρει φωτιά.

Το κάψιμο του Ιούδα στην Θράκη

Στις Μέτρες της Θράκης, τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη ημέρα στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου φτάνει στο τέλος της έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Μόλις ο ιερέας ξεκινήσει να διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και ρίχνουν μέσα της το ομοίωμα, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η καύση οι κάτοικοι συνηθίζουν να παίρνουν μια χούφτα από τη συγκεκριμένη στάχτη την οποία ρίχνουν στα μνήματα. Μπρρρ!

 Η αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο

Αν και η Πάρος αποτελεί από μόνη της ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, το Πάσχα ιδιαίτερα πραγματοποιείται στο νησί το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες των Παθών του Χριστού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού ζωντανεύουν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού. Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι» στη Χαλκιδική

 Αερόστατα στο Λεωνίδιο

Στην όμορφη κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Οι κερκυραϊκοί μπότηδες

Μπότηδες είναι τα κανάτια εκείνα με το λεπτό στόμιο, που, αν έχετε κάνει Πάσχα στην Κέρκυρα, σίγουρα θα έχετε δει να σκάνε στα πόδια σας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης, κατά το οποίο οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων έχει γίνει τεχνητός σεισμός, σαν αναφορά στον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού, ενώ στην συνέχεια, οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

 Ρουκετομανία στο Βροντάδο

Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση. Ο Δήμος βέβαια πλέον έχει θέσει αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στον ρουκετοπόλεμο, για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι τραυματισμοί που παρατηρήθηκαν πριν λίγα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα στον μεταμεσονύκτιο ουρανό είναι μαγευτικό – άλλωστε οι ειδικοί «ρουκετοποιοί» του χωριού εργάζονται γι’ αυτό το υπερθέαμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Στην… πολύπαθη Ιερισσό, ξεχωριστό χρώμα στις πασχαλινές εκδηλώσεις δίνει το έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι» στους λόφους πάνω από την πόλη την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Στην συνέχεια συνοδεύουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι, οι οποίοι τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια, ενώ τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο νεαροί με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού «διπλώνεται» στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι («ζωγραφίτικος»), τσουρέκια και αυγά.

«Μπουλούκια» στην Καλαμάτα

Ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» στην πόλη της Καλαμάτας πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών.

Επίσης, το βράδυ του Μ.Σαββάτου πραγματοποιείται το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

Ο Ζαφείρης στην Ήπειρο

Σε όλη την Ήπειρο, αλλά και σε πολλά μέρη της Μακεδονίας, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Το όνομα ποικίλει από τόπο σε τόπο, αλλού το λένε Μαγιόπουλο, αλλού Φουσκοδέντρι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο ένα παιδί υποδύεται τον Ζαφείρη και παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια, χλόη και φύλλα και τον στολίζουν, ενώ παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες. Αφού τελειώσει το μοιρολόι, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας τα υπόλοιπα πιτσιρίκια. Αυτός που θα πιάσει ο Ζαφείρης, γίνεται την επόμενη χρονιά «νεκρός».

Πηγή: www.in2life.gr

Δέσποινα Ιορανίδου , Δ΄τάξη

“Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά”: Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Δημοσιευμένο στις 27 Μαρτίου 2021 Κατηγορία: Παγκόσμιες ημέρες από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Αφίσα και μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021. Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. Ο Roger Mello, σχεδίασε στα ελληνικά κάποιες από τις χειρογραφές που αποτελούν μέρος του εικαστικού.

Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε όπως κάθε χρόνο το μήνυμα στα ελληνικά. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εκτύπωσε και διανέμει την αφίσα.

Οι Ήρωες του 1821

Δημοσιευμένο στις 16 Μαρτίου 2021 Κατηγορία: Αφιερώματα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα ,

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δημοσιευμένο στις 1 Φεβρουαρίου 2021 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

 Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με στόχο οι μαθητές να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται τη θετική και ποιοτική  χρήση του διαδικτύου, πως το διαδίκτυο διευκολύνει τη ζωή μας και τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου η ενασχόλησή μας με τον ψηφιακό κόσμο να έχει θετικό πρόσημο.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 τάξης 5ου Δ. Σ. Γιαννιτσών μαζί με τη δασκάλα τους Γεσθημανή Αποστολίδου, στα πλαίσια υλοποίησης  του Εκπαιδευτικού Π ρ ο γ ρ άμματος «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021,εκτός των άλλων δράσεων, εξέδωσαν την Εφημερίδα με τίτλο «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Μικρά ξωτικά έρχονται τα Χριστούγεννα!

Δημοσιευμένο στις 23 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Χριστούγεννα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα , , ,

Αρχίστε να φτιάχνετε αυτή την όμορφη παρέα από Χριστουγεννιάτικα ξωτικά!

Υλικά

•    Χάρτινα πιάτα
•    Χοντρό χαρτί η χαρτόνι
•    Γκοφρέ χαρτί
•    Νερομπογιές ή ότι άλλο χρώμα θέλετε
•    Πινέλο
•    Μαρκαδόρους ή χρωματιστά μολύβια
•    Ψαλίδι, κόλλα
•    Πον πον, ματάκια χαντρίτσες, πούλιες ή χάντρες ή χρυσόσκονη με κόλλα

Πώς να το φτιάξετε:

 1. Πάρτε ένα χάρτινο πιάτο για να φτιάξετε το κεφάλι του ξωτικού. Ζωγραφίστε επάνω στο χαρτί δύο αυτάκια μυτερά όπως βλέπετε στην εικόνα και κόψτε τα.
 2. Κολλήστε στην καλή πλευρά του πιάτου τα αυτιά.
 3. Γυρίστε το πιάτο από την ανάποδη. Βάψτε όλη την πίσω επιφάνεια του πιάτου με νερομπογιά σε χρώμα ροζ ή ότι άλλο προτιμάτε για το πρόσωπο του ξωτικού. Βάψτε επίσης και τα αυτάκια του. Μπορείτε να κάνετε το δέρμα του ροζ ή καφέ η ακόμη και κόκκινο!
 4. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε λίγη καφέ νερομπογιά με άσπρη για να γίνει πιο ανοικτό. Αφήστε τη μπογιά να στεγνώσει.
 5. Μετά κολλήστε στο πρόσωπο τα ματάκια και ένα πον πον για μυτούλα.
 6. Με ένα μαρκαδόρο ζωγραφίστε το στόμα και αν θέλετε ζωγραφίστε και τα αυτάκια για να γίνουν πιο αληθινά!
 7. Κόψτε ένα τρίγωνο από πράσινο χαρτί ( ή ζωγραφίστε το) για να φτιάξετε το καπέλο. Μετά κάνετε ένα κομμάτι ζικ ζακ  κόκκινο για τη βάση του καπέλου.
 8. Κολλήστε τα κομμάτια του καπέλου στο κεφάλι του ξωτικού. Επίσης κολλήστε ένα μικρό κόκκινο κυκλάκι στην κορυφή του καπέλου.
 9. Κόψετε λωρίδες από χαρτί γκοφρέ τσαλακώστε τις και κολλήστε τις δεξιά και αριστερά στο κεφάλι για να φτιάξετε τα μαλλιά.
 10. Αφήστε να στεγνώσει καλά και μετά διακοσμήστε το δωμάτιό σας!

Άλλες ιδέες

 • Μπορείτε να δώσετε διάφορες εκφράσεις στα ξωτικά σας, ζωγραφίζοντας διαφορετικά το στόμα, ή ζωγραφίζοντας από πάνω τα μάτια για να τα κάνετε νυσταγμένα ή απορημένα.
 • Μπορείτε να φτιάξετε λίγο διαφορετικά τα μαλλιά ή να κόψετε άλλο σχήμα καπέλα.
 • Μπορείτε επίσης να τα στολίσετε με χρυσόσκονη ή να κολλήσετε χαντρούλες ή πούλιες ή ακόμη και μικρά κουδουνάκια.
 • Ζωγραφίστε ρίγες στο καπέλο ή κολλήστε λωρίδες διαφορετικού χρώματος. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας ώστε να φτιάξετε μία χαρούμενη παρέα από ξωτικά ή ελφ!
 • Μπορείτε και να τα κάνετε μαριονέτες, κολλώντας ένα μακρύ ξυλάκι στο πίσω μέρος του πιάτου. Αν δεν έχετε μακρύ ξυλάκι ενώστε δύο κοντά με κόλλα όπως φαίνεται στην εικόνα..
Για ηλικίες από:
5-9
9-12
12+

Πηγή:http://www.pamebolta.gr

Τσαϊκόφσκι – Σουίτα Ο Καρυοθραύστης

Δημοσιευμένο στις 22 Δεκεμβρίου 2020 Κατηγορία: Βίντεο,Τραγούδια,Χριστούγεννα από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα , , ,

Σουίτα είναι μια σειρά από ξεχωριστά μουσικά κομμάτια  που παίζονται διαδοχικά.

Η σουίτα μπαλέτου παίχτηκε πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το 1892 και συνάντησε μια αρκετά ψυχρή αποδοχή.

Στην Ευρώπη το μπαλέτο πέρασε απαρατήρητο όταν παίχτηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934.Από τότε όμως κερδίζει διαρκώς σε δημοτικότητα και αποτελεί μια δημοφιλή μορφή Χριστουγεννιάτικης διασκέδασης.

 • Η σουίτα Καρυοθραύστης μας ταξιδεύει στο πιο εμπνευσμένο και φανταχτερό τοπίο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε-Στο Βασίλειο των Ζαχαρωτών- όπου οι νιφάδες του χιονιού χορεύουν και τα βουνά αναβλύζουν μέλι.
 • Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και η Κλάρα παίρνει για δώρο έναν παράξενο παλιό καρυοθραύστη με ρυτιδιασμένο ανθρώπινο πρόσωπο.Αργά εκείνη τη νύχτα, γλιστρά κρυφά στο κάτω δωμάτιο να ψάξει τον καρυοθραύστη της , για να ανακαλύψει τα μολυβένια στρατιωτάκια να πολεμούν ενάντια στα ποντίκια που τα οδηγεί ο σκληρός βασιλιάς τους με τα πολλά κεφάλια.
 • Η Κλάρα διώχνει με γενναιότητα τα ποντίκια και εκδηλώνει την αγάπη της για τον Καρυοθραύστη, ελευθερώνοντάς τον έτσι από τα μάγια και μεταμορφώνοντάς τον ξανά σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
 • Εκείνος τότε παίρνει την Κλάρα για να την παντρευτεί στο μαγικό κόσμο των Ζαχαρωτών.
 • Οι διαθέσεις και τα χρώματα εναλλάσσονται σε μια συναρπαστική φαντασία μαγείας και περιπέτειας.

https://www.youtube.com/watch?v=bBwYzngxqJE

Επόμενη σελίδα »