Αποκριάτικα έθιμα

 
 
Πίνακας αναφοράς για τις Απόκριες
  

“Τα παιχνίδια του Φλεβάρη” είναι ένα παραμύθι που διαβάσαμε για να “χαιρετήσουμε” τον Κουτσοφλέβαρο αλλά και για να βρούμε αφορμή να ασχοληθούμε με την αγαπημένη γιορτή των μικρών αλλά και των μεγάλων..τις Αποκριές.      

Τι είναι απόκριες; τι σημαίνει η λέξη; τι συνηθίζουμε να κάνουμε; δηλαδή ποια είναι τα ήθη και ποια τα έθιμα στον τόπο μας αλλά και σε όλο τον κόσμο;
 
  •  Τις Απόκριες φοράμε μάσκες και ντυνόμαστε μασκαράδες… Είπαμε όλοι τι θα ντυθούμε, είδαμε πως μεταμφιέζονται οι Κουδουνάτοι στις Σέρρες αλλά και οι Γενίτσαροι με την Μπούλα στη Νάουσα. Μάθαμε ότι το πιο μεγάλο καρναβάλι στον κόσμο γίνεται στην μακρινή Βραζιλία ενώ στην Ελλάδα το μεγαλύτερο καρναβάλι γίνεται στην Πάτρα. Ακόμα εντυπωσιαστήκαμε από το καρναβάλι στην Βενετία …τόσο που αποφασίσαμε και μεις να φτιάξουμε φανταχτερές μάσκες:
 
Διαλέξαμε πατρόν, σχεδιάσαμε, κόψαμε και στολίσαμε όπως προτιμούσε ο καθένας μας!!!
 
  •  Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας στολές ή να μας βοηθήσουν οι γονείς μας όπως τον Αρλεκίνο …στην Βενετία… Διαβάσαμε λοιπόν τον θρύλο του Αρλεκίνου. Την περίληψη του παραμυθιού την πήραμε από εδώ http://books.vres.gr/book.php?book_id=74949  ” Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή… Ένα αγόρι φτωχό που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για το γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στο γιο της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή”.

       

  • Παίζουμε χαρτοπόλεμο με σερπαντίνες και κομφετί.

 

  • Κάνουμε αστεία και διασκεδάζουμε όπως οι κλόουν
Χαρούμενοι, μοναδικοί και αστείοι κλόουν!!!!!!!

 

  • Χορεύουμε παραδοσιακά και άλλα τραγούδια.
 
  • Μαθαίνουμε ήθη και έθιμα απ όλη την Ελλάδα:
  •   

    Τζαμάλες από τα Γιάννενα
    Κάναμε αναπαράσταση του εθίμου στην τάξη και στη συνέχεια το ζωγραφίσαμε ... με εμμονή στη λεπτομέρεια!

     

     Γαϊτανάκι από τους πρόσφυγες της Μ.Ασίας. Τι είναι πρόσφυγες; … Ευκαιρία να απαντήσουμε και να μάθουμε για τους πρόσφυγες. Η πόλη μας, το Περιστέρι, χαρακτηρίστηκε από πολλούς προσφυγούπολη.        

        

    Δώδεκα πολύχρωμες κορδέλες κι ένα κοντάρι λέει το έθιμο. Εμείς διπλασιάσαμε τις κορδέλες για να χορέψουμε όλοι!!!!!!

     

        Κάνουμε φάρσες και αστεία… όπως στο Γαλαξίδι που παίζουν αλευροπόλεμο! 

         

    Σήμερα και χθες κάναμε μια μικρή παρένθεση λόγω της 25ης Μαρτίου αλλά από αύριο θα συνεχίσουμε τα αποκριάτικά μας …ως την Παρασκευή που θα κάνουμε το αποκριάτικο πάρτι μας όπου και πάλι θα χορέψουμε, θα παίξουμε και θα μάθουμε κι άλλα αποκριάτικα έθιμα όπως και πέρσι. Μπορείτε να δείτε το αποκριάτικο πάρτι στην περσινή μας ανάρτηση κάνοντας κλικ εδώ!!!!     

           

    Ως τότε να περνάτε καλά και να διασκεδάζετε!!!!!!!      

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *