Εμείς θα σας πούμε τι κάνουμε καθημερινά στο σχολείο μας, αν όμως θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο ikid ένα αξιόλογο άρθρο.
Στο νηπιαγωγείο μας, λοιπόν, έχουμε κάποιες ρουτίνες – καθημερινά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες – που μας βοηθούν χωρίς να καταλαβαίνουμε και κυρίως χωρίς να μας κουράζει ή να μας δημιουργεί άγχος και άρνηση, στην κατάκτηση των εννοιών του χρόνου.
«ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΝΕΑ ΜΕΡΑ»
Λέμε την καλημέρα και μια παιδική προσευχή από τις τόσες πολλές που βρίσκουμε στη λογοτεχνία μας!
Αυτόν τον καιρό και με ευκαιρία τα Χριστούγεννα λέμε την προσευχή της Θ. Χορτιάτη από το σχολικό μας ανθολόγιο του παλιού καλού ΟΕΔΒ.
Παναγιά μου, Παναγίτσα
που χεις το Χριστό αγκαλίτσα,
πάρε στη χρυσή ποδιά σου,
τα παιδιά της γης κοντά σου,
άσπρα, μαύρα, κιτρινάκια,
όλα του Χριστού αδερφάκια,
δίπλα στο Χριστό να τα έχεις,
να μπορείς να τα προσέχεις!
Στη συνέχεια βάζουμε στην βδομαδούλα μας την τσάντα που της αρέσει. «Ποια τσάντα θα πάρει σήμερα; Τι χρώμα; Τι γράφει;»

«Ποια ονόματα γράφει η τσάντα; Ποιοι είναι βοηθοί σήμερα; Ποιος θα τα διαβάσει;»
Έρχονται λοιπόν οι βοηθοί, η ομάδα υπηρεσίας, και αναλαμβάνει δράση…
Εμείς οι υπόλοιποι λέμε χαμηλόφωνα τα νέα μας και τις περισσότερες φορές τραγουδάμε τα τραγουδάκια που μάθαμε πρόσφατα.
Αυτήν την εβδομάδα
- Η παγωνιά
- Τα ρούχα του χειμώνα
- Ήταν δέκα στο κρεβάτι (από το αγγλικό τραγουδάκι που θα βρείτε εδώ)
- Το σπουργίτι
- Το ποίημα του Ιανουαρίου
- Το ποίημα του Α και της άσπρης αρκούδας.
Με τόσα τραγούδια και με τόσους τρόπους που τα λέμε (ψιθυριστά, χωρίς φωνή, κλαψιάρικα, θυμωμένα, γελαστά) πέρασε η ώρα και η ομάδα ενημέρωσε το ημερολόγιο της τάξης και κατέγραψε τον καιρό. Είναι έτοιμη να μας ανακοινώσει: Την ημερομηνία
Τον καιρό
Ακολουθεί χειροκρότημα για την ομάδα εργασίας ή υπηρεσίας (ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει πώς να τη λέμε), η οποία τα κατάφερε τέλεια … με συνεργασία και αλληλοβοήθεια, χωρίς καμιά εξωτερική παρέμβαση!
-
Ποια παιδιά έχουν γενέθλια αυτόν τον μήνα;
..δυστυχώς δεν έχουμε καλύτερη φωτογραφία... Τι παρατηρούμε στην φύση; Τι κάνουν οι άνθρωποι; Βλέπουμε αλλαγές στα φυτά; Τα ζώα; Πώς νιώθουμε; Τι φοράμε;
Φτιάχνουμε το δεξί μας γάντι (αμφιπλευρικότητα) και στη συνέχεια ένα όμοιο αριστερό (αντιγραφή, μαθηματικά) Κάθε μήνα τα ίδια … κι όταν αλλάζει η εποχή ή ο χρόνος ακόμα περισσότερα …
- Παραμύθια κι ιστορίες όπως η ιστορία «Η κυρά καλή και η κυρά κακή» . Λαϊκή ιστορία που έχουν ακούσει σχεδόν όλοι σε πολλές διασκευές που μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ. Εμείς στο σχολείο μας διαβάσαμε μια τσέχικη διασκευή από τη σειρά «Τα παραμύθια του κόσμου» εκδόσεις Mos με ηχογράφηση σε κασέτα. Κασέτα; Τι είναι αυτό κυρία, τι είναι το κασετόφωνο;!
- Επίσης παροιμίες αινίγματα και εκφράσεις
-
Σκίτσα και προσωποποιήσεις …
Κάθε χρόνος είναι ένας κύκλος Ώσπου γεννιούνται νέα ερωτήματα… παρατηρώντας το ταμπλώ με τους μήνες και τη γραμμή του χρόνου μια μαθήτρια ρωτάει: “Γιατί κυρία ο Δεκέμβριος είναι μακριά απ τα αδέρφια του;»
Κι εδώ σε θέλω… που λέμε … καλές οι προσωποποιήσεις των μηνών και των εποχών αλλά τώρα… Τι θα πούμε στα παιδιά…. Αυτά τα διαισθάνονται όλα…
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο επιδαπέδιο παιχνίδι: “Το μονοπάτι του χρόνου”
Μας πως να ναι;
....μια διαδρομή με παρελθόν, παρόν και μέλλον...
Καλή σας νύχτα!
Όλοι οι καλοί χωρούν!!!!!!
να έρθω και εγώ στο μονοπάτι σας;;; πάντα πολύ άρτια δομημένο ότι κάνεις Ελένη!! κλέβω ιδέες!! μα πολύ θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μου θύμισες το αγαπημένο μου ποίημα, αν και δεν ξέρω πολλά από ποίηση, αυτό το λατρεύω!! φιλιά!!