ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Θ’ Δραστηριότητα “Collage με τον Ηenri Matisse, κολάζ με τον Ανρί Ματίς”

“Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” παρουσιάζει τον Ανρί Ματίς (Henri Matisse), έναν  από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αντιθέτως ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ. Άφησε το πινέλο του και πήρε το ψαλίδι και το χαρτί δημιουργώντας μερικά από τα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα σήμερα έργα του.

The Snail 1953 Henri Matisse 1869-1954 Purchased with assistance from the Friends of the Tate Gallery 1962 http://www.tate.org.uk/art/work/T00540

 

 Έμπνευση για κολλάζ από τον ζωγράφο Ανρί Ματίς (Henri Matisse). 

Απολάυστε τα μοναδικά έργα των μαθητών στο video.

 

Οδηγίες θ’ δραστηριότητας: “ Collage με τον Ηenri Matisse, κολάζ με τον Ανρί Ματίς”19-25 Μαΐου 2020 

Παρακαλούμε δείτε μαζί με το παιδί το video παρουσίασης του ζωγράφου Ανρί Ματίς, Henri Matisse που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί-συνεργάτες του έργου μας των 2ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και 2ου Νηπιαγωγείου Πλαγιαρίου και απολαύστε την σπουδαία τέχνη του. Στη συνέχεια ενθαρύννετε το παιδί να πάρει το ψαλίδι χαρτοκοπτικής και με ό,τι χαρτιά υπάρχουν στο σπίτι και οδηγό τη φαντασία του ας δημιουργήσει το δικό του κολάζ με ελεύθερο θέμα δίνοντας έναν τίτλο σε αυτό. Παρακαλούμε στείλετέ μας φωτογραφία αυτού του κολάζ με τον τίτλο του. 

Πατώντας στην παρακάτω εικόνα θα οδηγηθείτε στο video παρουσίασης για τον  Matisse

παιδαγωγικά παιχνίδια σχετικά με τον ζωγράφο και το έργο του

https://learningapps.org/watch?v=p99zvr0w320  

online puzzles

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=184a51151646 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2bb03861009d

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0bfc8a7bda7f 

 https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2ab877a438b4

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=35a5ec4d92e1 

 https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1f911853535d

 

με αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

 

Λίγα λόγια για το collage (κολάζ)

Η λέξη «collage» (κολάζ) προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «coller» που σημαίνει κολλάω και περιγράφει την τεχνική που δημιουργείται κολλώντας διαφορετικές φόρμες από διάφορα υλικά δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο και που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στον χώρο της τέχνης μέσα στον 20ο αιώνα. 

 Τα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνική του collage είναι πολλά και διάφορα με πρωταγωνιστή το χαρτί σε διάφορες ποιότητες, κομμάτια από χαρτιά, ύφασμα ή ταπετσαρίες, κομμάτια από ξύλο, φωτογραφίες, σύρματα, κλπ.

                                                                                                                 “Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” eTwinning 2019-20 εξ’αποστάσεως

 Προβολή βίντεο YouTube e Twinning Henri Matisse 720p

e Twinning Henri Matisse 720p

 

«Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021».

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2020-21 γίνονται από 15 έως 30 Μαΐου 2020.

Πληροφορίες: 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

Τηλ. 2831022984

Οδός:Ψιλλάκη 1 

Τα όρια του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Ακολουθεί η σχετική εγκύκλιος



Λήψη αρχείου

Μάιος τηλεδιασκέψεις

Η 2η online επικοινωνία μας με τα παιδιά και τους γονείς του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020. Θέμα της τηλεδιάσκεψής μας ήταν ο ζωγράφος Henri Matisse  με το έργο του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική του κολλάζ. Παρουσιάσαμε το video παρουσίασης του ζωγράφου από το έργο eTwinning “Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” 2019-20 που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται εξ’αποστάσεως.

Kατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκτός των άλλων ζητήθηκε από τα παιδιά να μαντέψουν τον τίτλο του έργου του Μatisse “Το σαλιγκάρι”.Oι απαντήσεις των παιδιών στο παρακάτω συννεφόλεξο:

 

Μετά την παρακολούθηση του  βίντεο εξέφρασαν κα την γνώμη τους για τα έργα του ζωγράφου

 

 

————————————————————————————

 

Την Τετάρτη 13 Μάη επικοινωνήσαμε με τηλεδιάσκεψη -μέσω της πλατφόρμας Webex-εκπαιδευτικοί,μαθητές και γονείς . Μερικοί από εμάς  “ειδωθήκαμε” και μιλήσαμε για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες και νιώσαμε χαρά και συγκίνηση. Είπαμε τα νέα μας, στείλαμε φιλιά και χαιρετισμούς και εκφράσαμε την λαχτάρα μας να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο νηπιαγωγείο μας!

Στην ερώτηση << Τί σας λείπει πιο πολύ από το σχολείο;>> τα παιδιά απάντησαν με χαρά :

 

Μία λέξη για την τηλεδιάσκεψη μας από τα παιδιά 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Η’ Δραστηριότητα “Gustav Klimt o ζωγράφος του χρυσού χρώματος”

Tα έργα μας εμπνευσμένα από τον ζωγράφο Gustav Klimt στο παρακάτω video:

 

Gustav Klimt video με τα έργα των παιδιών

“Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” eTwinning 2019-20 εξ’αποστάσεως

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς, 

το πρόγραμμά μας “Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” όπως γνωρίζετε είναι ένα έργο eTwinning στο οποίο ιδρυτές/συντονιστές είναι το σχολείο μας το 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου μαζί με  το 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου. Στο έργο μας συμμετέχουν ακόμη 19 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα από την Κρήτη ως τη Μακεδονία μας.Το έργο μας με τη σύμφωνη γνώμη των συνεργατών εκπαιδευτικών συνεχίζεται εξ’αποστάσεως και με τη δική σας συμμετοχή και ανταπόκριση με τα παιδιά από το σπίτι μας δίνει  συγκινητικά αποτελέσματα και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό.
 
 ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Η’ Δραστηριότητα “Gustav Klimt, ο ζωγράφος του χρυσού χρώματος” 12-18 Μαΐου 2020
Οδηγίες δραστηριότητας
Παρακαλούμε δείτε και απολαύστε το video παρουσίασης του ζωγράφου Gustav Klimt που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί των 3ου και 13ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους πίνακες του ζωγράφου  παρατηρώντας τα χρώματα, τα σχέδια και τα μοτίβα τους. Στη συνέχεια σας δίνουμε διάφορες ιδέες προτάσεις ώστε να επιλέξετε μαζί με το παιδί το οποίο θα ασχοληθεί και θα εκφραστεί όπως θέλει, με ό,τι θέλει και ό,τι του αρέσει. Αφεθείτε στον κόσμο του ζωγράφου με τα χρυσά χρώματα, τις ωραίες φιγούρες, τα ζωντανά τοπία, τα σχήματα και τις ξεχωριστές συνθέσεις.
Το παιδί μπορεί να …
  • ζωγραφίσει όποιον πίνακα του άρεσε περισσότερο 
  • αναπαραστήσει με το σώμα του  έναν πίνακα
  • εκφραστεί ελεύθερα με το σώμα του δείχνοντας  συναισθήματα που ένιωσε βλέποντας τους πίνακες
  • πει (εσείς θα… το γράψετε) μία λέξη ή πρόταση ή μια μικρή ιστορία σε συνεργασία μαζί σας για όποιον πίνακα του άρεσε περισσότερο 
  • παίξει με τα online παιδαγωγικά παιχνίδια του προγράμματος που αφορούν τον ζωγράφο Klimt
  • όποια ιδέα δική σας σχετική με το θέμα είναι αποδεκτή  
Παρακαλούμε επιλέξτε μαζί με το παιδί 1 έως 2 από τις προτεινόμενες ιδέες μας ή τη δική σας και στείλετέ μας φωτογραφία έως την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020
Με αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Ζ’ Δραστηριότητα ” Η γιορτή της μητέρας”

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall

Δείτε το βιβλίο μας για τη γιορτή της μητέρας ,2o τμήμα, πατώντας στην εικόνα:

Πατήστε για να ξεφυλίσετε το βιβλίο για την Γιορτή της Μητέρας (1ο τμήμα)  εδώ.

 

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Είναι κινητή εορτή όπως και <<η γιορτή του πατέρα>>. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!  

Για αυτή την ημέρα επιλέξαμε το έργο του Gustav Klimt, ενός μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου από το έργο eTwinning “Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” που συνεχίζεται εξ’αποστάσεως. Ο πίνακάς μας είναι μέρος ενός γνωστού έργου του ζωγράφου και απεικονίζει τη Μητέρα με το παιδί. Η φιγούρα της μητέρας έχει μια ελαφρώς ονειρική ποιότητα, όπως και το παιδί.

Ζ’ Δραστηριότητα “Η γιορτή της μητέρας” 5-10 Μαΐου 2020

Οδηγίες δραστηριότητας 

Παρατηρείστε με το παιδί τον πίνακα, συζητείστε το θέμα του για τα πρόσωπα που απεικονίζει, τη σχέση μεταξύ τους. Μεταφερθείτε μαζί με το παιδί στο χρόνο και στο χώρο που απεικονίζει, τη μητρική αγκαλιά και τη σχέση μητέρας-παιδιού, θυμηθείτε μαζί του τις δικές σας ανάλογες μοναδικές στιγμές.

Στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει ανάλογα με τον πίνακα εσάς και εκείνο.Παρακαλούμε στείλετέ μας τη ζωγραφιά του παιδιού.Συζητείστε με το παιδί ενθαρρύνοντάς το να εκφράσει τους λόγους που αγαπά τη μαμά του.Καταγράψτε από 1 έως 3 λόγους και στείλετέ μας τα σε μορφή Word  ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τις μανούλες.

Χρόνια πολλά μανούλες 

Με αγάπη Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

 

Λίγα λόγια για τον πίνακα

Μέρος από τον πίνακα «Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας» 1905 «The Three Ages of Woman» «Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας» είναι ελαιογραφία του Gustav Klimt, που ολοκληρώθηκε στην Αυστρία το 1905. Το έργο τοποθετείται στην Χρυσή Περίοδο του Κλιμτ, που περιλαμβάνει και άλλα δημοφιλή έργα, όπως το «Φιλί». Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση στολισμού και τη χρήση χρυσής και μεταλλικής μπογιάς. Το έργο αυτό είναι μέρος του κινήματος Αρτ Νουβό, λόγω της χρονικής περιόδου και των διακοσμητικών του στοιχείων. Σήμερα εκτίθεται στη Galleria Nazionale d’Arte Moderna στη Ρώμη της Ιταλίας. Η νεαρότερη φιγούρα του πίνακα , ένα παιδί, συνδέεται με τη νεαρή γυναίκα, η οποία είναι η μητέρα της. Είναι τα μόνα δύο άτομα του πίνακα που αγγίζονται (στον πίνακα υπάρχει και η φιγούρα γυναίκας σε γηραιά ηλικία). Η νεαρή γυναίκα έχει λουλούδια γύρω από το κεφάλι της, τα οποία συμβολίζουν την ομορφιά και την άνοιξη. Μερικές φορές η μητέρα και το παιδί  χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό  συμβολισμό για τη μητέρα θεά και πτυχές της οικογενειακής ζωής. Ο ίδιος ο Κλιμτ προήλθε από μια οικογένεια επτά παιδιών με γονείς δημιουργικούς. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά όπως φαίνεται από  πίνακές του, όπως η Μητέρα και το Παιδί, χωρίς έλλειψη αγάπης.

 Υλικό σχετικό με τη γιορτή της μητέρας

– “Θα σ’αγαπώ ό,τι κι αν γίνει” Gliori Debi εκδ.Πατάκη,βιβλίο για τη μαμά:  https://www.slideshare.net/stamatiademogianni/ss-61684384  

-Αξίζει να διαβάσετε το παραδοσιακό παραμύθι “η ευχή της μάνας” που δημοσιεύουμε στο blog μας παρακάτω
– ευχές για τη γιορτή της μητέρας:    https://www.youtube.com/watch?v=f7TIUk3q_Wo
τραγούδια για τη μαμά

ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Η ευχή της μάνας

     Μια φορά κι έναν καιρό, στα παλιά τα χρόνια, ζούσε μια γυναίκα που είχε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο. Ο πατέρας τους πέθανε, όταν  αυτά ήταν πολύ μικρά και η μάνα τους για να τα ζήσει δούλευε σε διάφορες δουλειές, γιατί ήταν πολύ φτωχιά.

     Μεγάλωσε και τα τέσσερα παιδιά και τα πάντρεψε, αλλά όλα έμεναν μακριά. Από την κούραση και από την ταλαιπωρία αρρώστησε και δεν μπορούσε πια να δουλέψει. Και έπεσε στο κρεβάτι πολύ βαριά. Οι γείτονες δεν την έβλεπαν να πηγαίνει στην ξένη δουλειά και ανησύχησαν. Πήγε το πρωί μία γειτόνισσα για να δει τι είχε και δεν πήγε στη δουλειά και την βρήκε στο κρεβάτι πολύ άρρωστη.

     — Έλα, γειτόνισσα, να πας να φωνάξεις την πρώτη μου κόρη να έρθει, που τη χρειάζομαι.

     Πάει τότε η γειτόνισσα στην πρώτη κόρη και τις λέει να πάει στην μάνα της που είναι πολύ άρρωστη. Εκείνη δεν δέχτηκε να πάει, γιατί έπλενε και είχε τα ρούχα μέσα στη σκάφη.

     — Δεν μπορώ να πάω να την δω, γιατί πλένω.

     Όταν πήγε η γειτόνισσα και της είπε ότι η κόρη σου δεν μπορεί να έρθει γιατί έχει τα ρούχα μέσα στην σκάφη και πλένει, η άρρωστη μάνα αναστέναξε, δάκρυσε και της είπε:

     — Σου εύχομαι, κόρη μου, η σκάφη να γίνει το σπίτι σου και να το σέρνεις όπου πας στα όρη και στα βουνά, όλη σου τη ζωή.

Από τότε η κόρη της έγινε χελώνα.

     Τότε, έστειλε τη γειτόνισσα στη δεύτερη κόρη. Κι αυτή όμως βρήκε δικαιολογία ότι ύφαινε.

     — Δεν μπορώ να έρθω γιατί έχω στον αργαλειό το νήμα.

     Τότε πάλι η μάνα δάκρυσε και την καταράστηκε.

     — Άντε κόρη μου, να υφαίνεις μέρα νύχτα και σταματημό να μην έχεις. Να σου χαλάνε οι άνθρωποι τα υφαντά και να σε κυνηγούν παντού.

     Κι από τότε έγινε η αράχνη.

     Μετά την έστειλε στο γιο της, μα κι εκείνος αρνήθηκε.

     — Πες της μάνας μου ότι δεν μπορώ να έρθω, γιατί βάζω στους τοίχους αστυβές [=άγριους θάμνους με σκληρά αγκάθια], για να μην μου τους χαλούν.

     Τότε η μάνα αναστέναξε πάλι και του είπε:

     — Να έχεις την κατάρα μου κι οι αστυβές να γίνουν αγκάθια στο σώμα σου και να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα.

     Από τότε έγινε ο σκαντζόχοιρος.

     Τότε θυμήθηκε τη μικρή της κόρη και η γειτόνισσα πήγε και σ’ αυτή.

     Όταν είδε την γειτόνισσα να πηγαίνει στο σπίτι της τόσο πρωί, απόρησε.

     — Καλώς την, της είπε. Πώς είναι και ήρθες τέτοια ώρα;

     Η  γειτόνισσα της είπε ότι την γύρευε η μάνα της, που είναι πολύ άρρωστη. Η κόρη της εκείνη τη στιγμή ζύμωνε κι είχε το ζυμάρι μέσα στη σκάφη. Παράτησε όμως το ζύμωμα κι, όπως ήταν με τη ζύμη στα χέρια, έτρεξε στη μάνα της. Ούτε που ήθελε να πλυθεί, για πιο γρήγορα.

     Όταν την είδε η μάνα της, της λέει.

     — Γιατί, κόρη μου, είναι τα χέρια σου με τις ζύμες;

     — Ζύμωνα, μάνα, κι έτρεξα να δω τι έχεις.

     Τότε η μάνα της την αγκάλιασε, τη φίλησε και της λέει.

     — Να έχεις την ευχή μου, κόρη μου! Να πετάς από λουλούδι σε λουλούδι, να μαζεύεις το μέλι από τα λουλούδια, να φέρνεις την γλυκασιά. Να είσαι χρήσιμη στον κόσμο. Το ζυμάρι που είναι στα χέρια σου να γίνεται κερί, για τις εκκλησίες. Χωρίς εσένα και το κερί σου, να μην μπορεί να λειτουργήσει ο παπάς.     Έτσι έγινε η μέλισσα.

Γι’ αυτό και η παροιμία λέει:

«Ευχή γονέα έπαρε και στο βουνό ανέβα».

(Πηγή: Αφήγηση της Ειρήνης Χριστοδούλου από τη Λέρο, ετών 80, τον Ιανουάριο του 2003, http://dim-ag-marin-lerou.dod.sch.gr/selides/el/com-ellin1.htm)από το blog :http://paleochori-lesvos.blogspot.com/2016/05/blog-post_30.html

Προβολή βίντεο YouTube Χρόνια Πολλά Μαμά! Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας

Χρόνια Πολλά Μαμά! Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας

Προβολή βίντεο YouTube ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Προβολή βίντεο YouTube ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Προβολή βίντεο YouTube Μαμά (Παιδικό Τραγούδι)

Μαμά (Παιδικό Τραγούδι)

Προβολή βίντεο YouTube Μάνα- Μητέρα- Μαμά- Μανούλα

Μάνα- Μητέρα- Μαμά- Μανούλα