ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤ’Δραστηριότητα “Πρωτομαγιά”

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της άνοιξης για πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις αρχαίες εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.   

Την  πρώτη μέρα του Μαΐου επίσης γιορτάζεται η μέρα των εργατών.Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. 
 
ΣΤ’ Δραστηριότητα “Πρωτομαγιά” 28/4/2020-3/5/2020
Παρακαλούμε στείλετε φωτογραφίες που θα αποθανατίσετε μαζί με το παιδί από αληθινά λουλούδια που έχετε σε γλάστρες, κήπους, αυλές και μπαλκόνια, στεφάνια που ίσως κάνετε για την ημέρα . Διαβάστε με το παιδί το ποίημα “Ο Μάης” της Ρένας Καρθαίου , συζητείστε μαζί του τις εικόνες και τα συναισθήματα που του δημιουργούνται.Στη συνέχεια το παιδί καλείται να ζωγραφίσει όπως θέλει το Μάη με τις ευχές για καλή Πρωτομαγιά. Παρακαλούμε στείλετέ μας φωτογραφία της ζωγραφιάς του.
Οι φωτογραφίες παρακαλούμε να αποσταλούν έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2020
Ο Μάης

                                                                                                          

Σ’ ένα στέφανο του Μάη

Όλη η άνοιξη χωράει.

Κύκλους, κύκλους τα λουλούδια,

οι χοροί και τα τραγούδια.

στα χρυσά του ήλιου καφάσια

ωριμάζουν τα κεράσια.

Πέρα ως πέρα φως απλώνει

γλάστρα ανθίζει στο μπαλκόνι.

Είναι ο Μάης δίχως ταίρι

ένα ολάνθιστο παρτέρι.

Σ’ ένα στέφανο του Μάη

Όλη η άνοιξη χωράει.

Ρένα Καρθαίου

Προτάσεις ιδέες για δραστηριότητες
-“To παραμύθι της Πρωτομαγιάς”: https://www.youtube.com/watch?v=GAFZXZJaXpc
Τραγούδι “Πρωτομαγιά” από την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου: https://www.youtube.com/watch?v=6U1Y_7sW2L0  
-Τα παιδιά ζωγραφίζουν λουλούδια και τα κόβουν ώστε να δημιουργήσουν ένα κολλάζ ανοιξιάτικο
-Μπορούν να ζωγραφίσουν λουλούδια, πασχαλίτσες σε πέτρες στρογγυλές
-Διάφορες κατασκευές λουλουδιών ή κολλάζ με πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, ρολά από χαρτί υγείας, κουζίνας κλπ.
Σχετικοί σύνδεσμοι- links: 

Τηλεδιάσκεψη Συλλόγου Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου 27/4/2020

Την Δευτέρα 27 Απρίλη και ώρα 10.30 π.μ. συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου.

1ο θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα Webex  ήταν ο σχεδιασμός της πορείας της εξ’αποστάσεως επικοινωνίας με τα παιδιά και τους γονείς τους μετά τις διακοπές του Πάσχα για όποιο και όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

2ο θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση όλων των μελών του Συλλόγου για την τηλεδιάσκεψη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οποία συμμετείχε η ομάδα στήριξης εξ’αποστάσεως του σχολείου μας την Παρασκευή 24 Απρίλη 2020. Η προϊσταμένη κ.Χριστίνα Κουτσουρούμπη ενημέρωσε τα μέλη για την απόκτηση και προσφορά της πλατφόρμας Webex από το Υπουργείο και για τα Νηπιαγωγεία δίνοντας χώρο στους/στις εκπαιδευτικούς ώστε να επικοινωνήσουν  σύγχρονα με τα παιδιά και τους γονείς τους μέσω της τεχνολογίας.Ο τρόπος και ο χρόνος αυτής της επικοινωνίας θα καθοριστεί από το Σύλλογο Διδασκόντων μετά από ενημέρωση των γονέων με e-mail.

                                                                                                                    Σύλλογος 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ “Πάσχα με τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall
Ε’Δραστηριότητα μέρος β’ «Πάσχα με τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου»  8-30Απριλίου
Γιάννης Ομ. <<ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ>>
Παρουσιάζουμε  το video «Πάσχα με τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» το οποίο ανήκει στο έργο μας eTwinning «H παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» και δημιουργήθηκε από τις συνεργάτιδες εκπαιδευτικούς του έργου των 12ου, 15ου Νηπιαγωγείων Γαλατσίου και 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. 
Παρακαλούμε δείτε μαζί με τα παιδιά το video,αφήστε την τέχνη του El Greco να σας αγγίξει, συζητείστε μαζί τους τι ένιωσαν και καταγράψτε τα συναισθήματά τους. Παρατηρείστε τους πίνακες, τα πρόσωπα και την έκφρασή τους ,τα ζωντανά χρώματα και ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό.τι τους έκανε εντύπωση.
-Παρακαλούμε στείλετε μας συναισθήματα, σκέψεις (σε μορφή Word), ζωγραφιές των παιδιών σχετικές με το θέμα.
Ο παρακάτω σύνδεσμος link οδηγεί στο video:  Πάσχα μέσα από τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: 
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποτυπώνει με τα χρώματα και τα πινέλα του τόσο παραστατικά στον καμβά, μεγάλα και σημαντικά γεγονότα των Παθών του Χριστού.Ο Μυστικός Δείπνος, Ο Κήπος της Γεσθημανή, Η Σύλληψη του Ιησού, Η Σταύρωση, Η Ταφή , η Ανάσταση έχουν αποδοθεί με μοναδικό τρόπο από τον ζωγράφο μας.
Λίγα λόγια για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ηράκλειο Κρήτης, 1 Οκτωβρίου 1541-Τολέδο 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή Ο Έλληνας, ήταν Κρητικός ζωγράφοςγλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής  Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στο Ηράκλειο, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στην Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο.

Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.

Δημιουργός που δεν ξέχασε ποτέ τη μακρινή πατρίδα του ο Θεοτοκόπουλος, την Ελλάδα και την Κρήτη,
επέμενε να μιλάει Ελληνικά. 
Περισσότερα για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στο video παρουσίασής του από τις συνεργάτιδες των 12ου, 15ου Νηπιαγωγείων Γαλατσίου και 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών από το έργο μας «Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» eTwinning 2019-20.
online παιδαγωγικά παιχνίδια  και puzzlesσχετικά με τον ζωγράφο και τα έργα του στο παρακάτω padlet “Πάσχα στο σπίτι”

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ”

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall

<<Θε μου Πρωτομάστορα, μέσα στις πασχαλιές και Συ

Θε μου Πρωτομάστορα, μύρισες την Ανάσταση.>> Ο. Ελύτης

Ε’Δραστηριότητα μέρος α:

<< Καλό Πάσχα>> 8-30 Απρίλη 2020

ΕΥΧΕΣ από μαθητές και εκπαιδευτικούς

  

 

   

 

     

 

   

 

 

 


    Η ελπίδα για πιο όμορφες μέρες δεν σβήνει! Χρόνια Πολλά! κ Καίτη

 

 

 

ΕΘΙΜΑ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

 

 

   

 

  

 

         

 

    

  

 

 

Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού στο “σπιτοσχολειό” , Γιώργος Ψ. 

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς,

καθώς πλησιάζουν οι Άγιες μέρες του Πάσχα συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και να περνάμε το χρόνο μας δημιουργικά.

Τέτοιες μέρες τα σχολεία μας  θα πλημμύριζαν από μυρωδιές <<λαζαράκια, κουλουράκια>>, τα χεράκια μας θα δούλευαν πυρετωδώς <<κάρτες, καλαθάκια, λαμπάδες,  όμορφους στολισμούς>>, θα συζητούσαμε για τα γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας στην παρεούλα μας , θα βάφαμε πασχαλινά  αυγά μας και θα αποχαιρετιζόμαστε με μία ευχή: Kαλό Πάσχα!

Ως Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου Καλό Πάσχα σας ευχόμαστε και φέτος από τα σπίτια μας, με ασφάλεια και προσοχή προσφέροντάς σας με πολλή αγάπη υλικό που μας φέρνει κοντά στα Άγια Πάθη και στην Ανάσταση του Κυρίου μας γνωστοποιώντας μας τα ήθη και έθιμα μας. 

Ε’Δραστηριότητα μέρος α:

<< Καλό Πάσχα>> 8-30 Απρίλη 2020

Η συνεργατική μας παρουσίαση για τα ήθη και έθιμα του Πάσχα έγινε με μεγάλη αγάπη από εμάς σε συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με τις συναδέλφους των 4ου Νηπιαγωγείου και 13ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, τις οποίες ευχαριστούμε από καρδιάς. Παρακαλούμε διαβάσετε, απολαύστε και συζητείστε αυτή την παρουσίαση με τα παιδιά καθώς είναι στο πνεύμα των ημερών διανθισμένη με κείμενα, εικόνες και videos σχετικά με τη γιορτή και κατάλληλη για το επίπεδό τους.

Η παρουσίαση  στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

Παρακαλούμε, στείλετε μας μία φωτογραφία σχετική με κάποιο έθιμο που θα βιώσετε μαζί με τα παιδιά φέτος μέσα από το σπίτι π.χ. βάψιμο αυγών, κουλουράκια… (Παρακαλούμε στις φωτογραφίες όχι πρόσωπα)

-Τα παιδιά μας καλούνται να στείλουν ευχές για το Πάσχα όπως αυτά επιλέξουν π.χ. ζωγραφίζοντας, κάνοντας μία κατασκευή…με ό,τι υπάρχει στο σπίτι… με όποιο τρόπο θέλει το καθένα.

Ε’Δραστηριότητα μέρος β’ “Πάσχα με τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”  8-30Απριλίου
Παρουσιάζουμε  το video “Πάσχα με τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου” το οποίο ανήκει στο έργο μας eTwinning “H παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” και δημιουργήθηκε από τις συνεργάτιδες εκπαιδευτικούς του έργου των 12ου, 15ου Νηπιαγωγείων Γαλατσίου και 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. 
 
-Παρακαλούμε δείτε μαζί με τα παιδιά το video,αφήστε την τέχνη του El Greco να σας αγγίξει, συζητείστε μαζί τους τι ένιωσαν και καταγράψτε τα συναισθήματά τους. Παρατηρείστε τους πίνακες, τα πρόσωπα και την έκφρασή τους ,τα ζωντανά χρώματα και ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό.τι τους έκανε εντύπωση.
-Παρακαλούμε στείλετε μας συναισθήματα, σκέψεις (σε μορφή Word), ζωγραφιές των παιδιών σχετικές με το θέμα.
Ο παρακάτω σύνδεσμος link οδηγεί στο video:  Πάσχα μέσα από τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: 
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποτυπώνει με τα χρώματα και τα πινέλα του τόσο παραστατικά στον καμβά, μεγάλα και σημαντικά γεγονότα των Παθών του Χριστού.Ο Μυστικός Δείπνος, Ο Κήπος της Γεσθημανή, Η Σύλληψη του Ιησού, Η Σταύρωση, Η Ταφή , η Ανάσταση έχουν αποδοθεί με μοναδικό τρόπο από τον ζωγράφο μας.
Λίγα λόγια για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ηράκλειο Κρήτης, 1 Οκτωβρίου 1541-Τολέδο 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή Ο Έλληνας, ήταν Κρητικός ζωγράφοςγλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στο Ηράκλειο, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στην Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο.Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.
Δημιουργός που δεν ξέχασε ποτέ τη μακρινή πατρίδα του ο Θεοτοκόπουλος, την Ελλάδα και την Κρήτη, επέμενε να μιλάει Ελληνικά. 
Περισσότερα για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στο video παρουσίασής του από τις συνεργάτιδες των 12ου,15ου Νηπιαγωγείων Γαλατσίου και 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών από το έργο μας “Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” eTwinning 2019-20.

Πάσχα είναι …

-Μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά παραμύθια online:

https://sciencekidsinkindergarden.blogspot.com/2013/04/blog-post_26.html?fbclid=IwAR1EQf6yX0iDquhWgs8r-yX85OAg0ZwCaPuQugAqqqf4h0xgAOe8QalWBMw

https://issuu.com/tziakidespoina/docs/new_microsoft_powerpoint_presentation.pptx?fbclid=IwAR1qkJ0P2z74jAMWU0t1-SSq7l6goQc9T7doH0_F_UNE9Qw3JlSzvzgVZmM

-Nα παίξετε online πασχαλινά παιδαγωγικά παιχνίδια:

Μετάβαση στο padlet.com

https://learningapps.org/watch?v=pwtpe2z6k20&fbclid=IwAR1EeVxpPrYlyzIXb6IEEGiVb-T3TuVfaQYuEkkQ5uL4tj7qW79biEulVnQ

https://learningapps.org/view10327642?fbclid=IwAR0EfDYboCoqu99GVBBdJpuxJQ_vXkcpeIPMT0mVEKAhoEomGa_DuqNeIq4

https://learningapps.org/view10327642?fbclid=IwAR0EfDYboCoqu99GVBBdJpuxJQ_vXkcpeIPMT0mVEKAhoEomGa_DuqNeIq4

https://learningapps.org/view10369912?fbclid=IwAR0EKoMjNThfSHRm4oet4n_MZNUWts-Fs-yvcrbN9l4ef0LmbmOVdmKY4yA

-Να δημιουργήσετε π.χ.πασχαλινούς σταυρούς με ξυλαράκια κανέλας, κουνελάκια με πλαστικά ποτηράκια χάρτινα αυτιά, βαμβάκι για ουρά  κλπ. και διάφορες δημιουργίες  που προτείνουμε στο ακόλουθο σχετικό κολλάζ “Προτάσεις για πασχαλινές δημιουργίες”

 

 

-Να συζητήσετε για τα σύμβολα του Πάσχα  (πατήστε πάνω να μεγαλώσει η εικόνα)

 

Μην ξεχνούμε το blog μας https://blogs.sch.gr/3niprethymn/

Με πολλή αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου Καλό Πάσχα!!!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ανταπόκριση και επικοινωνία.

Ήθη και έθιμα του Πάσχα με τη συνεργασία 3ου,4ου και 13ου Νηπιαγωγείων Ρεθύμνου

Απρίλης 2020



Λήψη αρχείου

Ήθη και έθιμα του Πάσχα με τη συνεργασία 3ου,4ου και 13ου Νηπιαγωγείων Ρεθύμνου

Απρίλης 2020

https://docs.google.com/presentation/d/1k6OsDjI1hv7AbKC0SGDRlGAWdZ8uHO6F1RsD-PIccWo/edit?fbclid=IwAR2FDlbum8re1D_qK7X3_wwiNMqM17FFtHWkKT7HOc4NjAoXHwH0MoxeyZA#slide=id.p

 

 

Επικοινωνία οnline του Συλλόγου Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall

Την Δευτέρα 6 Απρίλη 2020 ο Σύλλογος Διδασκόντων είχε επικοινωνία online και εξ’αποστάσεως.Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα συνεργασίας και παράλληλα νοσταλγίας για το σχολείο στην κανονική λειτουργία του.Κύριο θέμα η επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα παιδιά και τις οικογένειες στο παρόν πλαίσιο της κατάστασης της πανδημίας του ιού Covid 19. Έγινε ενημέρωση από την προϊσταμένη κ.Χριστίνα Κουτσουρούμπη για θέματα διοικητικά , λειτουργίας του σχολείου καθώς και των αποτελεσμάτων της τηλεδιάσκεψης με την συντονίστρια κ.Ε. Σιμιτζή-Δέλλα  την προηγούμενη εβδομάδα.Ακολούθησε αξιολόγηση των ενεργειών και δράσεων για την μέχρι τώρα πορεία της εξ’αποστάσεως επικοινωνίας και εκπαίδευσης με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας και τις οικογένειές τους .Τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν κρίσεις και απόψεις όπως και ιδέες για τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών ενόψει της περιόδου του Άγιου Πάσχα.

Ας σημειωθεί πως η επικοινωνία του Συλλόγου Διδασκόντων είναι σε αδιάκοπη και συνεχή ροή  μέσω τηλεφωνίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης,viber, messenger.

Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

 

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Η παρούσα ανάρτηση αφορά ενημερωτικό και χρήσιμο υλικό για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.Το υλικό αφορά κανόνες και μέτρα προστασίας κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και στάλθηκε στα σχολεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Διεύθυνσης Α΄/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου. Αφορά σε μορφή pdf  τέσσερα (4) ενημερωτικά φυλλάδια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Κρίνουμε απαραίτητο να ενημερωθούμε όλοι και όλες! 



Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου

 

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Δ’ Δραστηριότητα, “Έναστρη νύχτα” Van Gogh

Copy of Spring College Party Invitation Design – Made with PosterMyWall
Δ’ Δραστηριότητα :<< Ταξιδεύω στην έναστρη νύχτα του Van Gogh και ονειρεύομαι>> 3-7 Aπριλίου 2020
(*Πατήστε πάνω στις εικόνες για να μεγενθυνθούν τα “παιδικά” όνειρα και επιθυμίες!!!)
* Παρουσίαση έργων από κατ’οίκον εκθέσεις!
Η έμπνευση μεγάλη, τα έργα όλων εξαιρετικά!

Η Έναστρη Νύχτα είναι ελαιογραφία σε καμβά του Ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Φιλοτεχνημένος τον Ιούνιο του 1889, απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του  μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.Εκτίθεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Nέα Υόρκη από το 1941 και αποκτήθηκε μέσω του κληροδοτήματος Λίλι Π. Μπλις. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Βαν Γκογκ και είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.
Ο πίνακας απεικονίζει μια νυχτερινή σκηνή με έντεκα δίνες αστεριών και ένα φωτεινό κίτρινο μισοφέγγαρο. Στο φόντο υπάρχουν λόφοι, στη μέση του εδάφους υπάρχει μια φεγγαρόλουστη πόλη με μια εκκλησία με το καμπαναριό και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σκούρα πράσινη σιλουέτα ενός κυπαρισσιού.
Οδηγίες δραστηριότητας
Το παιδί καλείται με τους γονείς του να δει, να παρατηρήσει τον πίνακα του Van Gogh ” Έναστρη νύχτα” ακολουθώντας τις παρακάτω προτεινόμενες ερωτήσεις:
Ποια είναι τα στοιχεία του πίνακα;
Τα φώτα των σπιτιών είναι αναμμένα, τι κάνουν οι άνθρωποι μέσα εκεί;
-Τι σκεφτόταν ο Van Gogh όταν κοιτούσε τον ουρανό;
-Αν μιλούσαν τα αστέρια τι θα έλεγαν;
Στη συνέχεια κουβεντιάζοντας με το παιδί του ζητούμε να μας περιγράψει ένα όνειρο ή μια επιθυμία του και τα καταγράφουμε.Αυτά τα όνειρα και οι επιθυμίες, παρακαλούμε, θα σταλούν σε γραπτή μορφή σε μορφή Word  στο e-mail με το όνομα του παιδιού ως εξής:
Όνομα:
Όνειρο ή επιθυμία:
To κείμενο μπορεί να είναι μία πρόταση, δύο ή και περισσότερες έως μία παράγραφος. 
 
Η δραστηριότητα παρακαλούμε να παραδοθεί έως την Τρίτη 7 Απρίλη 2020.
Με αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου
Προτάσεις ιδέες για δραστηριότητες σχετικά με τον πίνακα:
-Ζωγραφική  των παιδιών  χρησιμοποιώντας κυματιστές και σπειροειδείς πινελιές.
-Με πηλό ή πλαστελίνη προσπαθούν τα παιδιά να κάνουν τον έναστρο ουρανό και το αποτέλεσμα δεν θα είναι για τα μάτια  μόνο αλλά και για τα  χέρια.
Σημείωση: Οι ιδέες προτάσεις καθώς και  ο σχεδιασμός όλης της δραστηριότητας βασίστηκε στο έργο e-Twinning  “H παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” 2019-20 που συμμετέχει το σχολείο μας και στο σχετικό του
“Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων” :  https://stamatia-anna.blogspot.com/