Φέτος θέλοντας ν’ ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και παράλληλα ν’ ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης του συλλογικού προγραμματισμού αναφορικά με τις σχέσεις μαθητών μεταξύ τους, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μία κοινή δράση με μαθητές Γυμνασίου. Σε συνεννόηση με την κα Καλλιόπη, καθηγήτρια φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου αλλά και μητέρα μαθητή μας, ορίσαμε τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος.
ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ:
ΣΤΟΧΟΙ:
- Η συνεργασία των νηπίων και των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου
- Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη μικτών ομάδων (νηπίων και εφήβων)
- Η από κοινού παραγωγή λόγου με θέμα την ειρήνη (ιστορία-παραμύθι)
- Ο ορισμός, σχετικών με το κεντρικό θέμα, εννοιών από τα παιδιά και των δύο ηλικιακών ομάδων και η γραπτή αποτύπωσή τους από τους/τις μαθητές/τριες του Γυμνασίου
- Η συγγραφή από τα παιδιά του Γυμνασίου των παραμυθιών που δημιούργησαν οι ομάδες και η εικονογράφησή τους από τα νήπια
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
Δύο διδακτικές ώρες (περίπου 90 λεπτά)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ:
12 νήπια και 22 μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
- Γνωριμία μαθητών/τριών και περιγραφή – επεξήγηση των δραστηριοτήτων
- Δημιουργία πέντει μικτών ομάδων αποτελούμενων από δύο ή τρία νήπια και τέσσερις ή πέντε εφήβους η καθεμιά – ομαδική εργασία σε τραπέζια εργασίας
- Κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 10 λέξεις και μέσω της συζήτησης και της ανταλλαγής ιδεών θα καταλήξει σε μία ιστορία, η οποία θα περιλαμβάνει τις λέξεις αυτές. (λέξεις: ειρήνη, ισότητα, αγάπη, φιλία, διαφορετικότητα, αποδοχή, διάλογος, διαφωνία, άνθρωπος, χώρα)
- Ανάγνωση των ιστοριών από τους μαθητές του Γυμνασίου στην ολομέλεια ή αφήγησή τους από τα νήπια
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
- Δημιουργία πέντε αμιγών ομάδων, δύο ομάδες νηπίων και τέσσερις ομάδες εφήβων, και προσπάθεια ορισμού σχετικών εννοιών (μοίρασμα εννοιών).
- Καταγραφή των ορισμών και
- Ανάγνωση στην ολομέλεια. Έννοιες: ειρήνη, φιλία, ισότητα, κατανόηση, δικαίωμα, συνεργασία.
Ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της δράσης
Δεύτερο μέρος δράσης
Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου θα γράψουν τις ιστορίες που δημιούργησαν οι ομάδες τους καθώς και τους ορισμούς των εννοιών που έπρεπε να επεξεργαστούν σε ηλεκτρονική μορφή και οι μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου θα ζωγραφίσουν τις εικόνες που θα συνοδεύουν τις ιστορίες και το «λεξικό».
Την Τετάρτη 10 Απριλίου, έχοντας την βοήθεια γονέων συνοδών, επισκεφτήκαμε το γυμνάσιο για την υλοποίηση του προγράμματος. Η υποδοχή των καθηγητών ήταν θερμή. Η δε υποδοχή αλλά και αποδοχή των μεγάλων παιδιών συγκινητική.
Στην τάξη τα παιδιά χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και χρησιμοποιώντας λέξεις – κλειδιά έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες. Επίσης έδωσαν και τους δικούς τους ορισμούς για τις λέξεις που δούλεψαν, ανάλογα βέβαια με το ηλικιακό και μαθησιακό επίπεδο αντίστοιχα.
Επιστρέφοντας στις τάξεις μας, τα παιδιά του γυμνασίου καθαροέγραψαν τις ιστορίες που φαντάστηκαν από κοινού με τους μικρούς φίλους ενώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου με τη σειρά τους τις ζωγράφισαν.
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους…https://www.storyjumper.com/book/read/173380011/vickypap70
https://www.storyjumper.com/book/read/173270001/vickypap70
https://www.storyjumper.com/book/read/173264801/vickypap70
https://www.storyjumper.com/book/read/173261721/vickypap70
https://www.storyjumper.com/book/read/173259621/—-
Μια συνεργασία που πρέπει να μας πει πολλά..