Σας ενημερώνουμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή 3 μαθητές του Νηπιαγωγείου μας δύο νήπια από το Βασικό Τμήμα1 και το Ολοήμερο και ένα νήπιο από το Βασικό Τμήμα 2 έχουν βρεθεί θετικά στην covid 19 και νοσούν με ήπια συμπτώματα.
Η 17η Ιανουαρίου 2022 ήταν η πρώτη μέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων και αυτό σημαίνει ότι τα νήπια των τμημάτων αυτών που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα τη συγκεκριμένη ημέρα , θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά είτε με self test (3) είτε με rapid test (2) για 5 ημέρες δηλαδή έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.
Σας παραθέτουμε και το σχετικό πίνακα από το ΥΠΑΙΘ:
Επίσης για τα νήπια που απουσιάζουν ισχύει κανονικά ο διαγνωστικός -προληπτικός έλεγχος με τα 2 self test την εβδομάδα και η δήλωση τους στην πλατφόρμα edupass έτσι ώστε να ενημερώνεται το σχολείο και κατ’ επέκταση και η Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά τα rapid test μπορείτε κατόπιν ραντεβού να επικοινωνείτε με το Κέντρο Υγείας Διαβατών στο τηλέφωνο 2310 781481 για διενέργεια δωρεάν rapid test.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε και για τα νέα πρωτόκολλα σχετικά με την covid 19, στις σχολικές μονάδες.
Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και ελπίζουμε η νέα χρονιά να φέρει σε όλους υγεία και θετικά συναισθήματα!
Σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο:
Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μέχρι και αύριο το απόγευμα δωράν self test για τους μαθητές (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους). Την Κυριακή πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε το τεστ ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές είναι αρνητικοί .
Ο σωστός έλεγχος μέσω των τεστ είναι πολύ σημαντικός για να παραμείνουμε υγιείς.
Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τα τεστ πρέπει να γίνουν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου (για να έρθουν τη Δευτέρα στο σχολείο ), τη Δευτέρα 10/1 (για να έρθουν την Τρίτη στο σχολείο ) και την Πέμπτη 13/1 (για να έρθουν στο σχολείο την Παρασκευή)
Το αποτέλεσμα του self test θα εξακολουθείτε να το δηλώνετε στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr και καλύτερα το βράδυ έτσι ώστε να φαίνεται το πρωί στην πλατφόρμα και να εκδίδετε όσοι έχετε τη δυνατότητα τη Σχολική Κάρτα για covid 19.
Σας παρακαλούμε να μην στέλνετε στο mail του Νηπιαγωγείου , γιατί αυτό φαίνεται στην πλατφόρμα edupass.
Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά, θα διενεργούνται δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ, όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το τεστ θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).
Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.
ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
από την/ον 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχέδιο δράσης τμήματος- Θεματικός κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον: «Αγαπώ και προστατεύω τα ζώα»
Ο δικός μας τίτλος
«Αγαπώ και προστατεύω τα ζώα»
Αναφορά σε:
Α) Δεξιότητες
Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα
Δεξιότητες Ζωής
Δεξιότητες του Νου
Ψηφιακές δεξιότητες
Β)Στόχος:
Η διασύνδεση , η ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, η εκπαίδευση , κριτική σκέψη, η θετική στάση, απέναντι σε θέματα που αφορούν την προστασία των ζών του πλανήτη και ιδιαίτερα στα ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Γ)Επιπρόσθετοι στόχοι
1)Η γνωριμία με τον χάρτη (απεικόνιση των ηπείρων στον χάρτη και την υδρόγειο σφαίρα) απεικόνιση στεριάς και θάλασσας.
2) Η γνωριμία των παιδιών με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
3) Η ανάδειξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο εντοπισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που απειλούν την ύπαρξη των ζώων.
4)Να προσανατολίζονται σε δράσεις που θα καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό στα άλλα είδη ζωής και θα αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις του ανθρώπου προς αυτά.
5)Η ανάδειξη τρόπων επίλυσης του προβλήματος μέσα από διαδικασίες ανάπτυξης του διαλόγου και της διερευνητικής μάθησης.
4/10 1o Εργαστήριο Διάρκεια: 2 ώρες
Παγκόσμια μέρα προστασίας ζώων
Με αφορμή αυτή τη μέρα αναπτύσσουμε στην ολομέλεια διερευνητικό διάλογο για τα ζώα. Αναφορά στις ομάδες που χωρίζονται ανάλογα με το μέρος που ζούνε (οικόσιτα, θάλασσας, δάσους, ζούγκλας. Ανάδειξη των ήδη κατακτημένων γνώσεων.
Κατασκευή σελιδοδείκτη με τα ζώα της ζούγκλας και κάρτας με το αγαπημένο τους ζωάκι.
Εκπαιδευτικό βίντεο με πληροφορίες για τον ασβό ( ζωάκι- ήρωα της τάξης για την φετινή χρονιά). Crack the code: ο Ασβός στέλνει μήνυμα στα παιδιά χρησιμοποιώντας κώδικα και τα παιδιά καλούνται να τον σπάσουν.
Παιχνίδι μνήμης από το φωτόδεντρο
7/102021 2ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
Ανάγνωση του παραμυθιού «Ξουτ». Τα παιδιά εκφράζουν με γκριμάτσες τα συναισθήματα τους. Επαναλαμβάνουμε την χρονική αλληλουχία που υπάρχει στην ιστορία. Τα παιδιά παίρνουν ρόλους και αναπαράγουν το παραμύθι. Εναλλάσσονται οι ρόλοι.
Φύλλο εργασίας στο οποίο κυκλώνουν το συναίσθημα που βίωσαν πιο έντονα και ζωγραφίζουν και το «αφεντικό» που τους έκανε περισσότερο εντύπωση.
Τραγούδι «Σκυλάκι μοναχό». (χτυπάμε χέρια και πόδια ρυθμικά)
13/10/2021 3ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
«Τα αδεσποτάκια» Εκπαιδευτική ταινία με θέμα τα αδέσποτα.
Εισάγουμε τη λέξη αδέσποτα
Καλούνται να θυμηθούν ή να φωτογραφίσουν αν βλέπουν αδέσποτα ζώα στην διαδρομή που κάνουν κάθε μέρα από το σπίτι στο σχολείο.
Τους παροτρύνουμε να μπουν στη θέση τους. Τί μπορεί να σκέφτονται; Τί αισθάνονται; Πως βρέθηκαν στον δρόμο; Μιλάμε για την υπευθυνότητά μας και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την ζωή των αδέσποτων ζώων. Από τί κινδυνεύουν; Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε; Μπαίνουμε στη διαδικασία να ψάξουμε στο διαδίκτυο για φιλοζωικές εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή μας και συζητάμε για το πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να ενημερωθούμε.
20/10/2021 4ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Παρακολουθούμε ένα βίντεο με τις πρόσφατες πυρκαγιές – καταστροφές στην χώρα μας.
Στην ολομέλεια συζητάμε για το τι μπορεί να συνέβη στα ζώα που ζούσαν σε κείνες τις περιοχές. Αναρωτιόμαστε: πώς είναι τώρα εκείνα τα ζώα; ζουν; πού; Τί μπορεί να αισθάνθηκαν; Χρησιμοποιώντας τον κώδικα προσπαθούμε να βγάλουμε από το δάσος που καίγεται τον ασβό μας που κινδυνεύει. Αποφασίζουμε ότι καλό θα ήταν να ενημερωθούμε πιο εμπεριστατωμένα καλώντας την πυροσβεστική. Προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την υπηρεσία. Τίθεται το ερώτημα: με ποιόν τρόπο θα τους καλέσουμε; Θα τους στείλουμε επιστολή ή πρόσκληση; Μήπως να τηλεφωνήσουμε ή τελικά να στείλουμε ένα e mail (ηλεκτρονική αλληλογραφία);
3/11/2021 5ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 2ώρες
«Προσκαλούμε την Πυροσβεστική»
Στην ολομέλεια οι μαθητές/τριες, με αφορμή την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οργανώνουμε ένα ερωτηματολόγιο για τον πυροσβέστη που θα μας επισκεφτεί .Έχουν συναντήσει πληγωμένα ή τραυματισμένα ζώα στην προσπάθειά τους να σβήσουν κάποια φωτιά; Πώς είναι; Τί μπορεί να αισθάνονται; είναι ήρεμα ή επιθετικά; Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή; Μαθαίνουμε για τον ευρωπαϊκό αριθμό βοήθειας τον 112
Στο τέλος του εργαστηρίου γίνεται αξιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά απαντώντας σε ενδεικτικές ερωτήσεις του/της εκπαιδευτικού.
10/11/2021 6ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Εκπαιδευτικό βίντεο για τα υπό εξαφάνιση ζώα.
Με διευρευνητικές ερωτήσεις μαθαίνουμε αν τα παιδιά γνωρίζουν ζώα που κινδυνεύουν γενικά και ιδιαίτερα στην χώρα μας. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες. Μελετούμε τον χάρτη και τοποθετούμε καρτελάκια με τα ζώα υπό εξαφάνιση στο μέρος που ζουν. Εξηγούμε τι απεικονίζει το καφέ, το πράσινο και το μπλε στον γεωφυσικό χάρτη. Αναρτούμε ερωτηματολόγιο με τα ερωτήματα που μας απασχολούν. Από τι κινδυνεύουν τα ζώα; υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε; Χωριζόμαστε σε ομάδες και ψάχνουμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις οργανώσεις WWF και ΜΟΜ. Αποφασίζουμε να καλέσουμε κάποιον από τον «Αρκτούρο» Οργανώνουμε το ερωτηματολόγιο.
Αφού ενημερωθούμε ετοιμάζουμε ομαδική μακέτα που θα σταλεί στο καταφύγιο του Αρκτούρου.
17/11/2021 7ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Μιλάμε για τα δικαιώματα των ζώων. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο για την παγκόσμια χάρτα. Τα παιδιά σε ομάδες των τριών ζωγραφίζουν από ένα ή δύο δικαιώματα για την δημιουργία αφίσας.
Ακολουθεί ιδεοθύελλα , ενημέρωση γονέων και των φορέων που συμμετείχαν στα εργαστήρια με δημιουργία ψηφιακής αυτή την φορά αφίσας.
Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου υποδεχθήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την κ.Βαρύτιμη Αλεξανδρίδου που μας αφηγήθηκε τη χριστουγεννιάτικη ιστορία<Οι καλικάντζαροι και η Μαριγώ στο μύλο>…
-Τα παραμύθια είναι βγαλμένα απ’ τη ζωή γιατί και η ζωή δεν είναι παρά ένα …παραμύθι!!!
Λοιπόν….
Κρύψτε τους κουραμπιέδες σας!
Ανάψτε τη φωτιά!
Σσσσσσσσσσς!!!
Ακούσαμε, γελάσαμε, εντυπωσιαστήκαμε, μάθαμε , χαλαρώσαμε , παίξαμε, …μα πάνω από όλα μαγευτήκαμε ….
Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που υποστήριξε τη δράση και προπάντων την κυρία Βαρύτιμη που αφιλοκερδώς μας γοήτευσε και μας ταξίδεψε…
Κατά την επίσκεψη τηρήθηκαν όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης κατά της διασποράς του κορονοϊού.
από την/ον 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχέδιο δράσης τμήματος- Θεματικός κύκλος “Φροντίζω το περιβάλλον”: Σε ένα δάσος μια φορά
Τίτλος: “Σε ένα δάσος μια φορά”
Αναφορά σε:
Α) Δεξιότητες
Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα Δεξιότητες Ζωής Δεξιότητες του Νου Ψηφιακές δεξιότητες Β)Στόχος: Η διασύνδεση , η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση , η θετική στάση, απέναντι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον
Γ)Επιπρόσθετοι στόχοι:
1)Η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα στο δασικό οικοσύστημα.
2) Η η ανάδειξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο εντοπισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον.
3)Η ανάδειξη προληπτικών μέτρων, μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλήματος, διερευνητικής μάθησης.
3/10/2021
1ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
Αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουμε με τους μαθητές/μαθήτριές μας αξιοποιώντας την ταυτότητα του εκάστοτε προγράμματος <Μικροί εξερευνητές>.
Απολαμβάνοντας τις ομορφιές του δάσους μας έστειλαν φωτογραφίες στο μέιλ του σχολείου, μάζεψαν φύλλα, κλαδιά, βελανίδια,άκουσαν τους ήχους από τα πουλιά, επισκέφθηκαν τη λίμνη που βρίσκεται δίπλα στο δάσος κλπ.
Με την επιστροφή μας στο Νηπιαγωγείο παρουσιάζουμε στην ομάδα τους θησαυρούς μας , συζητάμε για αυτά που μας εντυπωσίασαν και σε ατομικό φύλλο εργασίας αποτυπώνουμε ότι μας έκανε εντύπωση.
Απολογισμός επίσκεψης, προβληματισμοί. Στο τέλος προσπαθούμε με μια λέξη να εκφράσουμε αυτό που νιώσαμε. Μοτίβα με υλικά από το δάσος.
Συμμετέχουμε στην Ελληνική εβδομάδα δράσης για τους 17 στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης-In Action SDGS Week 2021- δίνοντας έμφαση στον 17ο στόχο-ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, με δράση στις 7/10/2021.
Στην αυλή του Νηπιαγωγείου πλέον προσπαθούμε να κάνουμε συγκρίσεις των δέντρων του δάσους και της αυλής, παρατήρηση, κάνουμε μετρήσεις, ομαδοποιήσεις των δέντρων , μαζεύουμε φύλλα, φωτογραφιζόμαστε , και συμμετέχουμε με φύτεμα δέντρων.
Φτιάχνουμε μία αφίσα από φύλλα με τον τίτλο του 17ου στόχου ‘Ζωή στη στεριά’. Ατομικό φύλλο εργασίας ‘Ζωή στη στεριά’.
13/10/2021
3ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
<Προστάτεψε με>
Παρακολουθούμε το βίντεο <Καμπάνια για τα δέντρα>
Τα δέντρα του δάσους και πως αυτά κινδυνεύουν
Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη .
<Τι πρέπει να έχει ένα δάσος;>
<Από τι κινδυνεύει;>
Φύλλο εργασίας , να γράψουν τα δέντρα του δάσους και να τα ζωγραφίσουν.
Συμμετοχή στην εβδομάδα κωδικοποίησης code week:
20/10/2021
4ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
<Φωτιά Στο δάσος>
Παραμύθι <Στο δάσος>
<πρόληψη πυρκαγιών στο δάσος> βίντεο
Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, τίθενται ερωτήσεις από τον/την εκπαιδευτικό:
ποια νομίζετε ότι είναι τα οφέλη του δάσους;
πού οφείλονται οι πυρκαγιές στο δάσος;
εκτός από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλού οφείλονται;
τι συμβαίνει όταν το δάσος παίρνει φωτιά;
η καταστροφή ενός δάσους τι συνέπειες έχει για τη ζωή του ίδιου του δάσους αλλά και για τη ζωή του ανθρώπου;
με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε;
Αφού συζητήσουμε για τις αιτίες που κινδυνεύει το δάσος, ο/η εκπαιδευτικός παρουσιάζει σε κάθε ομάδα καρτέλες και ζητά να τις ταξινομήσουν σε τρείς κατηγορίες:
α) Ανθρώπινες ενέργειες από λάθος, επειδή δε γνωρίζουμε ή αδιαφορούμε.
β) Ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση
γ) Φυσικές αιτίες.
Χωριζόμαστε σε τρεις ομάδες και ζωγραφίζουμε τις αιτίες της καταστροφής και δημιουργούμε ένα βίντεο για να το κοινοποιήσουμε .
3/11/2021
5ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
<Προσκαλούμε την Πυροσβεστική>
Στην ολομέλεια οι μαθητές/τριες, με αφορμή το βίντεο που είδαν στο προηγούμενο
εργαστήριο εκφράζουν την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να καλέσουν έναν Πυροσβέστη ή να οργανώσουν και μια επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τίθεται το ερώτημα «Με ποιόν τρόπο θα τον καλέσουμε;
Θα του στείλουμε μια επιστολή ή μια πρόσκληση;
-Τι θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Πυροσβέστη;
Από τις επιπλέον πληροφορίες που πήραμε από τον Πυροσβέστη μάθαμε ότι για να περιορισθεί η καταστροφή εξαιτίας της φωτιάς λαμβάνεται ένας αριθμός προληπτικών μέτρων και ότι σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία 199.
Οι μαθητές/τριες ανά δύο στη γωνιά του Υπολογιστή, αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο πληροφορίες για φορείς της περιοχής τους, εθελοντικές οργανώσεις για τα δάση, που θα τους υποστηρίξουν στην επιτυχία του προγράμματος και θα αναπτύξουν συνεργασίες.
Οι πυροσβέστες αφού συστήθηκαν μας παρουσίασαν τον εξοπλισμό τους: χιτώνιο,κράνος, μπότες, γάντια, σακίδιο κλπ.
Μας έδειξαν το πυροσβεστικό όχημα, τη σκάλα, τους πυροσβεστήρες, τα δοχεία αφρού, τα φορεία, τα αλυσοπρίονα, τα δισκοπρίονα, το λάστιχο με τη μάνικα, τα λάστιχα που συνδέονται για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μεγάλη απόσταση και άλλα πολλά. Ακούσαμε και τον ήχο της σειρήνας.
Στο τέλος έγινε εικονική επίδειξη κατάσβεσης φωτιάς στο αυτοκίνητο της κ. Ντίνας.
Εμείς βάψαμε ένα πυροσβεστικό όχημα και γράψαμε τον τριψήφιο αριθμό κλήσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στο τέλος του εργαστηρίου γίνεται αξιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά απαντώντας σε ενδεικτικές ερωτήσεις του/της εκπαιδευτικού.
10/11/2021
6ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
<Μύθοι του δάσους-το δάσος στην αρχαιότητα>
Ανακαλύπτουμε τη σημασία του δάσους στην αρχαιότητα , μύθος για το δάσος, ο θεός του δάσους, οι νύμφες του δάσους και δημιουργία κουίζ.
Δράσεις Διατήρησης της Άγριας Ζωής
Αρκούδα
https://www.callisto.gr/wildlife/arkoyda
Ίχνη ζώων δάσους
https://www.slideshare.net/second1964/ss-16947591
Προσπαθούμε να συνθέσουμε ένα πάζλ στο ed puzzle.
17/11/2021
7ο Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
<Τι θα κάνω για να προστατέψω το δάσος;>
Στην ολομέλεια τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουμε για να προστατέψουμε το δάσος;
Ακολουθεί ιδεοθύελλα , ενημέρωση γονέων και δημιουργία ψηφιακής αφίσας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή