Αγαπητοί γονείς το 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου  στα πλαίσια της Εβδομάδας δράσης  για τους 17 παγκόσμιους στόχους  θα συμμετέχει με τη  δράση<Ένα μικρό δεντράκι , ένα απέραντο δασάκι>  από τον 15ο Στόχο <Ζωή στη στεριά > που έχει  προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7  Οκτωβρίου 2021  και έχει αναρτηθεί και στο χάρτη του Προγράμματος.

https://inactionforabetterworld.com/2021/09/30/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c-%ce%b4%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ac%ce%ba/

Στα πλαίσια αυτής  της συμμετοχής και της δράσης , σας προτείνουμε το Σαββατοκύριακο να επισκεφθείτε με τα παιδιά   το δάσος του Ωραιοκάστρου , τη λίμνη του Ωραιοκάστρου , το πάρκο του Καλόγερου , για εξερεύνηση, ανακάλυψη, συλλογή <θησαυρών της φύσης>… αλλά και ως αφόρμηση για την θεματική που θα επεξεργαστούμε τις επόμενες ημέρες…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

https://inactionforabetterworld.com/to-programma/

Περιμένουμε να μας στείλετε όμορφες εικόνες και φωτογραφίες  , στο  email του Νηπιαγωγείου.

Καλό Σαββατοκύριακο !!!

 

 

Την Παρασκευή  24 Σεπτεμβρίου 2021, Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού  , οργανώσαμε στην αυλή του Νηπιαγωγείου μια διαδρομή  και προσπαθήσαμε να γίνουμε κι εμείς  μικροί αθλητές  και να αποκομίσουμε μέσα από τη δράση αυτή έστω και για λίγο τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

,

 

Ζωγραφίζουμε στον Ρούλη τον Ασβούλη πως τα περάσαμε το καλοκαίρι

Η Νόνα η Χελώνα

Ο Ρούλης ο Ασβούλης

Η επιγραφή μας 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. Δεξιά και αριστερά τα ζωάκια μας

Μαθαίνω να ζωγραφίζω έναν ασβό. Οι ασβοί είναι φίλοι αγαπημένοι και ο ένας πιάνει το χέρι του άλλου. Στο κάτω μέρος τα παιδιά γράφουν
το μότο του σχολείου μας: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ- 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ζωντανεύουμε το παραμύθι Ο ΑΣΒΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ

Ομαδική εργασία: “Το νηπιαγωγείο μας”

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 

Ειρήνη

Στίχοι: Χ. Σακελλαρίου

ΜουσικήΑ. Καψάσκη

 Η ειρήνη είναι ζεστή φωλιά

γεμάτη ολόχαρα πουλιά

είν’ ήλιος και λουλούδια

και γέλια και τραγούδια.

Έχει η μανούλα τα παιδιά

κόκκινα μήλα στην ποδιά

κι έχει η γιαγιά τα’ αγγόνια

σαν λούλουδα στα κλώνια.

 Τραγούδια ακούς μες στα σχολειά

στις φάμπρικες και στα χωριά

κι είναι τ’ απλό καρβέλι

μοσχοβολιά και μέλι.

Ανάλυση ποιήματος: Ζωγράφισε ότι ακούς από το ποίημα

Αξιότιμοι κύριες κύριοι, καλημέρα και καλή σχολική χρονιά.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό χρήστη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), με τον  οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση  στις υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ)  (https://www.sch.gr/services).

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών Νηπιαγωγείων αλλά και κάθε μαθητή/τριας που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει λογαριασμό χρήστη στο ΠΣΔ για την δυνατότητα αυτή.

Η δημιουργία λογαριασμού για τους μαθητές μπορεί να  γίνει είτε από τον γονέα/κηδεμόνα είτε από το σχολείο (με την σύμφωνη γνώμη του γονέα/κηδεμόνα).

Δημιουργία λογαριασμού μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα

  • Η εγγραφή γίνεται από τη σελίδα  https://register.sch.gr/students   Στην ίδια σελίδα μπορεί αν φτάσει κάποιος από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr ακολουθώντας το σύνδεσμο «Εγγραφή».

  • Η εγγραφή γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή/τριας.  Στη σελίδα υπάρχουν σχετικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η εγγραφή να είναι επιτυχής. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό έγγραφής: https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf

  • Απαιτείται η συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου του μαθητή.  Στους γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και των Α’ και Β’ Τάξεων Δημοτικού Σχολείου, Α Γυμνασίου και Α Λυκείου το σχολείο μπορεί να φροντίσει για την γνωστοποίηση του Αριθμού Μητρώου των αντίστοιχων μαθητών. Για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων ο αριθμός αυτός αναγράφεται στους Ελέγχους Προόδου των μαθητών του προηγούμενου έτους.

  • Συνιστούμε στον γονέα/κηδεμόνα την αναγκαιότητα ορθής αναγραφής της διεύθυνσης email του καθώς επίσης και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.

  • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας θα αποσταλεί email με τα στοιχεία εγγραφής στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας στην ηλεκτρονική αίτηση.

 

Δημιουργία μαθητικού λογαριασμού από το σχολείο σε περίπτωση αδυναμίας του κηδεμόνα:

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για τη δυνατότητα εγγραφής των μαθητών με σκοπό τη δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας στην εγγραφή των μαθητών/τριών σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Σας ευχόμαστε καλή Σχολική Χρονιά και καλή επιτυχία στο έργο σας !

Με εκτίμηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
——————————————————————-
Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών, https://www.sch.gr/helpdesk

 

Αγαπητοί γονείς ,

σας καλωσορίζουμε και φέτος στη σχολική μας μονάδα, το νηπιαγωγείο. Από σήμερα και για έναν ολόκληρο χρόνο όλοι μαζί, παιδιά – εκπαιδευτικοί –γονείς, θα επιχειρήσουμε την πρώτη οργανωμένη βουτιά στη γνώση. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη επαφή κάθε ανθρώπου με την εκπαιδευτική κοινότητα, και οι εμπειρίες καθώς και οι γνώσεις που θα αποκομίσει από αυτήν την επαφή, θα καθορίσουν «εν πολλοίς» και τη στάση του απέναντι στην εκπαίδευση. 

Τη φετινή χρονιά εισάγονται Νέες θεματικές στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων καθώς και η Αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο .

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι στοχοθετημένες δεξιότητες ομαδοποιούνται και καλλιεργούνται σε τέσσερεις κύκλους στοχοθεσίας .

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και προσαρμόζεται ανά ηλικία. 

Οι εκπαιδευτικοί του  Νηπιαγωγείου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρακολούθησαν  τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ.

Ξεκινάμε λοιπόν με τελικό σκοπό την ανάπτυξη μιας χαρούμενης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας των νηπίων, εφοδιασμένης  με όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα κάνουν ομαλή τη μετάβασή τους στο Δημοτικό.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια βασικά που θα πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε να διευκολυνθεί  το έργο μας.

Δείξτε ενδιαφέρον για οτιδήποτε φέρνει μαζί του το παιδί  από το σχολείο (και φυσικά μην το πετάξετε ποτέ!).

Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τί ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας (!!) το παιδί σίγουρα δούλεψε σκληρά και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημά του.

Τα ρούχα του σχολείου να είναι ρούχα για παιχνίδι 

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά θέλουμε να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, γι’ αυτό τα ρούχα τους πρέπει να είναι πρακτικά για την αυτοεξυπηρέτηση τους. Τα “πολυάσχολα” νήπια συχνά περιμένουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να πάνε στην τουαλέτα! Ζώνες και επιπλέον κουμπιά, μπορεί να είναι ωραία, αλλά δημιουργούν δυσκολίες και “ατυχήματα”.

Αποχαιρετισμοί. 

Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα “Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!”, είναι όλα όσα χρειάζονται. Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Εάν στο παιδί σας αρέσει να γνωρίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να πείτε ακόμη κάτι που θα κάνετε μαζί όταν τελειώσει το σχολείο, π.χ. “Θα πάμε μαζί στο πάρκο!”. Και μην πισωγυρίζετε διότι έτσι αυξάνεται δραματικά ο στρεσογόνος παράγοντας. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ψείρες!

Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μην νιώθετε άσχημα. Ενημερώστε τη νηπιαγωγό ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Αν σας πουν ότι το παιδί σας θα είχε όφελος εάν περνούσε από μια περαιτέρω αξιολόγηση σε κάποιο τομέα των αναπτυξιακών του δεξιοτήτων, αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται επιπόλαια.

Οι νηπιαγωγοί βλέπουν το παιδί σας όχι μόνο όπως είναι τώρα αλλά όπως θα είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Επιθυμούν να του προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια το συντομότερο δυνατό, οπότε δείξτε εμπιστοσύνη. Δεν είναι κάτι κακό, κάτι που να σας κάνει να ντρέπεστε. Πολλά παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ. προκειμένου να βοηθηθούν.

Αν υπάρχει κάτι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το!

Όχι όμως ενώπιον όλων των γονέων και των παιδιών την ώρα της αποχώρησης. Επιδιώξτε την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τις νηπιαγωγούς και μιλήστε γι’αυτό που σας απασχολεί. Και οι νηπιαγωγοί επιθυμούν όπως κι εσείς, το παιδί σας να είναι χαρούμενο και είναι πρόθυμες να διορθώσουν τα λάθη τους.

Δώστε προσοχή στις ανακοινώσεις, που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου ή σε σημειώματα μέσα στην τσάντα του παιδιού.

Μπορεί να περιέχουν νέα σχετικά με διάφορες δράσεις της τάξης, όπου μπορεί να ζητείται η συμμετοχή σας, κι αν δεν δώσετε προσοχή τότε τις συνέπειες τις υπομένει άθελα του το ίδιο το παιδί.

Συνέπεια στην ώρα. 

Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του.

Στο σχολείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία.

Μην αποκρύπτετε σημαντικές πληροφορίες.

Εμπιστευτικά μιλήστε στις νηπιαγωγούς για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και οτιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψουν πάνω σ΄αυτές.

Όχι απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο.                                                                        

 Περιστασιακά μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ατυχήματα συμβαίνουν.                                                                                    

 Οι νηπιαγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό μέσα στη σχολική μέρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μην δουν κάτι κάποια στιγμή. Είναι αναπόφευκτο.

Ενισχύστε τις γνώσεις  που μεταφέρει το παιδί από το σχολείο με επιπλέον δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Έτσι το βοηθάτε να εμπεδώσει τις νέες γνώσεις και τελικά να ενισχύσει τη δυναμική της ομάδας στην τάξη.

Ακολουθήστε τους κανόνες που το παιδί έχει μάθει στο σχολείο, και αντικειμενικά ισχύουν, για να τους ακολουθήσει κι αυτό.

Με το να αμφισβητείτε τη σημαντικότητά τους, το σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να συμπαθήσουν τη δασκάλα τους αμέσως (προφανώς ούτε και εσείς!).

Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Υποστηρίξτε τις νηπιαγωγούς και αποφύγετε τις όποιες ενστάσεις σας μπροστά στο παιδί. Γίνεται το σωστό παράδειγμα στη δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων.

Στο νηπιαγωγείο κάθε παιδί

«Θα αναπτύξει  όλες τις κινησιο -αισθητικές, αντιληπτικές, μνημονικές, γλωσσικές και μεταγλωσσικές ικανότητες, που θα  το καθιστούν έτοιμο να εκπαιδευτεί αβίαστα και αποτελεσματικά, χωρίς να δυσκολευτεί/πιεστεί/απογοητευτεί στην εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης, ένα χρόνο αργότερα στην Α΄ Δημοτικού».

Η σχολική τσάντα:

Τα πράγματα που καθημερινά χρειάζεται να φέρνει το παιδί στο σχολείο είναι αρκετά. Μια ευρύχωρη τσάντα βοηθά σημαντικά το νήπιο να οργανώνει και να ταχτοποιεί μόνο του τα πράγματα του. Αποφύγετε επιπλέον τσαντάκια φαγητού, λόγω οικονομία χώρου στην τάξη αλλά και στο ψυγείο του σχολείου.

Ø  Ιδανικά η σχολική τσάντα του νηπιαγωγείου θα πρέπει να  έχει:

o   Τάπερ με δεκατιανό.

o   Σκεύος μεταλικό με το μεσημεριανό φαγητό, κατάλληλο για να ζεσταίνεται στον ηλεκτρικό φούρνο του σχολείου.

o   Κουτάλι ή πιρούνι.

o   Μια αλλαξιά ρούχα (με εσώρουχα και κάλτσες) ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

o   Υφασμάτινο πετσετάκι φαγητού (σουπλά).

o   Παγουρίνο ή μπουκάλι με νερό.

o   Ατομικά χαρτομάντιλα ή μωρομάντιλα.

Στα ατομικά είδη του παιδιού, καλό θα ήταν να γραφτούν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα και το επίθετο του.

Ø  Ελέγχετε καθημερινά το περιεχόμενο της τσάντας του παιδιού για ανακοινώσεις από το σχολείο ή άλλο.

Προαιρετικό ολοήμερο τμήμα:

Στο ολοήμερο τμήμα τα νήπια  θα πρέπει να έχουν ένα μαξιλαράκι παιδικό, ένα σεντονάκι, κι ένα κουβερτάκι σε μια τσάντα – σακούλα με το όνομα τους η οποία θα δίνεται κάθε Παρασκευή για πλύσιμο-καθάρισμα-αερισμό και θα έρχεται τη Δευτέρα για να χρησιμοποιηθεί όλη την εβδομάδα.

Καλές συνήθειες:

Μπορώ να τα καταφέρω μόνος/η μου

Η συμβολή των γονέων είναι απαραίτητη προκειμένου τα νήπια να είναι εξοικειωμένα με συνήθειες, που διευκολύνουν την προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας έτσι ώστε:

Ø  Να παίζουν με άλλα συνομήλικα παιδιά.

Ø  Να ακούν και να παρακολουθούν οδηγίες.

Ø  Να μοιράζονται πράγματα με τους άλλους.

Ø  Να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους και να ακολουθούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

Ø  Να ντύνονται και να ξεντύνονται μόνα τους.

Ø  Να αναγνωρίζουν και να φροντίζουν τα ατομικά τους πράγματα.

Ø  Να τρώνε μόνα τους.

Ø  Να απαντούν όταν τα καλούν με το όνομα τους.

Ø  Να ακούν με προσοχή τις οδηγίες της δασκάλας τους.

Ø  Να βάζουν και να βγάζουν το μπουφάν τους και να το κρεμάνε μόνα τους.

Ø  Να μαζεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Ø  Να τακτοποιούν μόνα την τσάντα τους.

Ø  Να ζητούν τη βοήθεια της δασκάλας τους ή κάποιου φίλου τους, όταν χρειάζονται.

κοτσίδες ή κότσο.

Πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους;

Για τους γονείς αντί για συμβουλές, παρουσιάζουμε ένα ερωτηματολόγιο, που θα τους βοηθήσει στον προσανατολισμό των αναγκών του παιδιού καθώς και στη βελτίωση των σχέσεων τους με το σχολείο.

Έτσι ας αναρωτηθεί ο καθένας:

Α. Στην καλλιέργεια της γλώσσας και της σκέψης

  1. Ακούω προσεκτικά το παιδί μου;
  2. Δείχνω ενδιαφέρον σε ό,τι μου λέει το παιδί μου;
  3. Απαντώ σε ερωτήσεις του παιδιού μου;
  4. Συζητώ με το παιδί μου ή απαντώ σε εντολές μόνο;
  5. Απαντώ στο παιδί μου με πλήρεις προτάσεις ή θεωρώ πολλά πράγματα αυτονόητα;
  6. Κάνω δηλώσεις που δημιουργούν συνομιλία;
  7. Συζητώ με το παιδί μου αυτά που βλέπει στην τηλεόραση;
  8. Συζητώ με το παιδί μου πάνω στις εμπειρίες που κουβαλά από το σχολείο;
  9. Διαβάζω ιστορίες, παραμύθια ή άλλα στο παιδί μου;
  10. Δίνω την ευκαιρία στο παιδί μου να με βλέπει να διαβάζω;
  11. Φέρνω βιβλία στο παιδί μου, αγοράζω βιβλία με το παιδί μου γι’αυτό το ίδιο;
  12. Μαθαίνω στο παιδί μου να φροντίζει τα βιβλία του;
  13. Δημιουργώ μια ήρεμη ατμόσφαιρα για διάβασμα;

Εξηγώ στο παιδί μου το γιατί πρέπει να γίνει κάτι έτσι ή αλλιώς ώστε να συνδέει την αιτία με το αποτέλεσμα και να γίνει ικανό για συλλογισμούς

  1. Υποστηρίζω το παιδί μου να ενδιαφέρεται και να υπηρετεί κοινές ευθύνες και συμφέροντα και όχι μόνο τα του εαυτού του;
  2. Βοηθώ το παιδί μου να έχει ομαλή σχέση με τη φύση και να την προστατεύει τόσο όσο αυτό είναι στις δυνάμεις του;

Β. Στην καλλιέργεια της λογικομαθηματικής σκέψης

  1. Δημιουργώ καταστάσεις προβληματισμού που να καλλιεργούν τη μαθηματική σκέψη;
  2. Παίρνω το παιδί μου μαζί για ψώνια, ώστε να γίνεται η εφαρμογή των μαθηματικών στη ζωή;
  3. Διδάσκω στο παιδί μου τη σοφία της οικονομίας με το να τεκμηριώνω γιατί πρέπει να αγοράσω αυτό το προϊόν και όχι κάποιο άλλο;
  4. Διδάσκω στο παιδί μου να εκτιμά την αξία του χρήματος και την εργασία που κρύβει κάθε αγαθό;

Γ. Στη συναισθηματική του ισορροπία

  1.  Χαμογελώ συχνά μέσα στο σπίτι;
  2. Επαινώ το παιδί μου για όλες τις προσπάθειές του που αποβλέπουν σε θετικές πράξεις;
  3. Συζητώ με το παιδί μου για τα λάθη του, για το καλό και το κακό, για το αληθινό και το ψεύτικο, για το ωραίο και το άσχημο;
  4. Αποφεύγω να το συγκρίνω με άλλα παιδιά;
  5. Υποστηρίζω το παιδί μου να γίνει υπεύθυνο;
  6. Ενθαρρύνω το παιδί μου να δοκιμάζει νέα πράγματα;
  7. Στέλνω το παιδί μου στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση;
  8. Αποφεύγω να συζητώ, μπροστά στο παιδί μου για τα λάθη, που κατά τη γνώμη μου , έχει κάνει ο δάσκαλος, συζητώντας αυτά μόνο με το δάσκαλο, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση στα πρότυπα;

Δ. Στις συναντήσεις με τους γονείς

  1. Παρακολουθώ τις συνελεύσεις των γονέων;
  2. Γνωρίζω το σκοπό του Συλλόγου Γονέων;
  3. Προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως εθελοντής;
  4. Βοηθώ στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του σχολικού προγράμματος;

Ε. Γενικότερα

  1. Στέλνω το παιδί μου στο σχολείο καθημερινά και στην ώρα του;
  2. Βάζω το παιδί μου στο κρεβάτι, σε μια λογική ώρα;
  3. Εκφράζω μια θετική στάση προς το σχολείο;
  4. Επικοινωνώ με το δάσκαλο τακτικά, μαθαίνοντας για την πρόοδο του παιδιού μου;
  5. Παρακολουθώ τις σχολικές εργασίες και ανακοινώσεις που φέρνει το παιδί μου στο σπίτι;

Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση μεταξύ γονέων και σχολείου θα συντελέσει στην ανάπτυξη μιας θετικής αντίληψης του παιδιού για τον εαυτό του, για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης συμπεριφοράς και ενός σταθερού προσανατολισμού στη ζωή

Συνεργασία σχολείου και οικογένειας:

Η οικογένεια αποτελεί το βασικό και σταθερό σημείο αναφοράς για το παιδί. Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο των παιδιών τους, οι πρώτοι τους δάσκαλοι. Μπορούν να δώσουν πληροφορίες για στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα του, καθώς και για τις εμπειρίες που βιώνει στο σπίτι και έξω από αυτό.

Όταν τα νήπια αντιλαμβάνονται ότι το σχολείο και το σπίτι συνεργάζονται αρμονικά, νιώθουν ασφαλή, καθώς οι δυο κόσμοι τους ενώνονται. Επιπρόσθετα η συνεργασία τα βοηθάει να αναπτύξουν θετικές στάσεις για το σχολείο, τη μάθηση, να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους, τη συμπεριφορά τους και τις επιδόσεις τους.

Η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας χτίζεται σταδιακά και απαιτεί χρόνο, ενέργεια διάθεση και συστηματική προσπάθεια κι από τις δυο πλευρές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αποδοτικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς θεωρείται η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Επικοινωνία με τους γονείς:

Για την ανάπτυξη συνεργασιών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συστηματική επικοινωνία με τους γονείς.

Αυτή επιτυγχάνεται με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους:

Ø  Τακτές προγραμματισμένες συναντήσεις με το σύνολο των γονέων της τάξης όταν δύναται δια ζώσης ή μέσω της πλατφόρμας webex.

Ø  Ατομικές προγραμματισμένες συναντήσεις με τους γονείς.

Ø  Πίνακας ανακοινώσεων, στο εσωτερικό του νηπιαγωγείου (διάδρομος), ο οποίος απευθύνεται στους γονείς.

Ø  Γραπτή επικοινωνία μέσω ανακοινώσεων, φυλλαδίων που μοιράζονται σε κάθε παιδί.

Αυτοπεποίθηση:

Στη διάρκεια του πρώτου μήνα οι εκπαδευτικές δραστηριότητες στο χώρο του Νηπιαγωγείου περιελάμβαναν μια σειρά από μαθήματα-παιχνίδια που στόχο είχαν να μάθουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ξεχωριστό , ότι πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά το σώμα μας και να μιλάμε για τα συναισθήματά μας.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής τα παιδιά σχηματίζουν μια εικόνα για τον εαυτό τους, μια εικόνα που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ή όχι της αυτοεκτίμησής τους. Το έργο των γονέων και των δασκάλων είναι να βοηθήσουμε ώστε αυτή η εικόνα να είναι θετική. Αυτό που επιζητούμε είναι τα παιδιά να νιώθουν ικανά να τα βγάλουν πέρα με καινούργιες καταστάσεις ή προβλήματα, με άλλα λόγια να έχουν αυτοπεποίθηση. Το πρώτο βήμα για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης τους είναι να βοηθήσουμε να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους. Ο έπαινος και η ενθάρρυνση βοηθά τα παιδιά να δοκιμάζουν καινούργα πράγματα. Η αίσθηση ότι έχουν και αυτά κάτι να προσφέρουν στο σπίτι, στο σχολείο και στο παιχνίδι, τους δίνει ένα αίσθημα αξίας και βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

 

Αλλεργίες:

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για τυχόν αλλεργίες των παιδιών σε τρόφιμα ή σε ουσίες.

Φάρμακα στο νηπιαγωγείο;

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων σε νήπια από τις Νηπιαγωγούς.

Νηπιαγωγείο και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες
όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που
έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο
σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος Ο
υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και
Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’
εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός
έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική
μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα
με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.
Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής)
είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και
το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων.
Για τα νήπια-προνήπια επισημαίνεται η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
όσο και στα διαλείμματα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικείωσή τους
με τη χρήση της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η
αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων
προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική
εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και
ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε  το σχετικό ΦΕΚ:

Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2021 – 2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους (ΦΕΚ 4187/B/10-09-2021)

FEK4187B_10_09_2021

 

-Αγαπητοί γονείς στόχος μας τη φετινή χρονιά είναι να κινηθούμε  με μοναδικό γνώμονα  την παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης για τα νηπιάκια μας όπως κάθε χρόνο βέβαια. Στην προσπάθεια αυτή ελπίζουμε και προσδοκούμε στην βοήθεια και συμπαράσταση σας που την θεωρούμε πολύτιμη, αναγκαία και αναντικατάστατη.

Καλή και δημιουργική Σχολική Χρονιά με υγεία  για όλους μας!!!

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ωραιοκάστρου.

 

Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας ανακοινώνουν:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
  • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio

unnamed

Την  Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021   και ώρα 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός  της νέας Σχολικής χρονιάς 2021-22!!!

Oι μαθητές μας θα προσέλθουν με μάσκες και χωρίς τσάντες επιδεικνύοντας τη δήλωση του self test.

Ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία δήλωσης του test στην ιστοσελίδα https://self-testing.gov.gr/

Καλή Σχολική χρονιά!!!

Photodentro: Αγιασμός στο σχολείο (κόμικ)