Τα τραγούδια των πουλιών

Σήμερα γνωρίζουμε τα πουλιά και ακούμε πόσο όμορφα κελαηδά το καθένα κάθε πρωί!

Αν ανοίξουμε το παράθυρο μας και παρατηρήσουμε τους ήχους προσεκτικά, κάθε πρωί που ξυπνάμε, θα διαπιστώσουμε ότι ακούμε κελαηδήματα πουλιών -τι πουλιών, όμως; Αυτό έχει να κάνει με την ώρα που ξυπνάμε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν την ανατολή του ήλιου, κάθε πρωί, συγκεκριμένα πουλιά πιάνουν το τραγούδι!

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με μια γερμανική εφαρμογή που μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τα πολύ πρωινά πουλιά μέσα από το κελάηδημα τους.

Για να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών αυτών πατήστε τον σύνδεσμο.

https://www.nabu.de/nabu_vogeluhr3/index.php?iframed=1

Στο νέο παράθυρο, εμφανίζεται το ρολόι (στα γερμανικά) και αρκεί να μετακινήσετε το δείκτη του ποντικιού στο σύμβολο κάθε πουλιού. Οι μαγευτικές μελωδίες θα σας συναρπάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε όμορφα, ανοιξιάτικα πρωινά της εξοχής.

Τα πουλιά κελαηδούν συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το κελάηδημα τους ακούγεται περισσότερο από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ειδικά από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ειδών κελαηδούν ταυτόχρονα. Συνήθως, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν για να επισημάνουν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.

Σχεδόν όλα τα είδη κελαηδούν πιο έντονα νωρίς το πρωί. Κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο για το πρώτο κελάδημα του, το οποίο καθορίζεται από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ημέρας. Κάθε πρωί, η σειρά με την οποία ακούγονται τα διάφορα είδη πουλιών είναι ίδια.

Η ανατολή του ήλιου είναι η ώρα αναφοράς. Σχεδόν όλα τα είδη πουλιών αρχίζουν το κελάηδημα πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν ξεκινούν τα πρώτα είναι ακόμα σκοτάδι. Καθώς η άνοιξη προχωρά, το πρωινό κελάηδημα μετατοπίζεται πιο νωρίς το πρωί. Ταυτόχρονα, τα πουλιά στις περιοχές με ανατολική έκθεση ακούγονται πάντα νωρίτερα σε σχέση με τα πουλιά των περιοχών με δυτική έκθεση.

Μπορείτε παιδιά, να βγείτε στο μπαλκόνι του σπιτιού σας ή να περπατήσετε σε κάποια κοντινή πλατεία ή πάρκο και τότε σίγουρα θα συναντήσετε αυτούς τους μικρούς φίλους, τα πουλιά να πετούν. Και μόλις βρουν ησυχία σίγουρα θα κατέβουν στο χώμα, για να αναζητήσουν λίγη τροφή. Προσπαθήστε να ακούσετε τα κελαηδήματα τους, τις φωνές τους. Και αν εμπνευστείτε, ζωγραφίστε, σχεδιάστε μια δική σας δημιουργία με αφορμή αυτές τις φωνές.