28η Οκτωβρίου

Μάθαμε για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και για όλα όσα ακολούθησαν (πόλεμος, κατοχή) μέσα από κουκλοθέατρο, εικόνες, τραγούδια, βίντεο, ακόμη και “γράμμα” ενός στρατιώτη από το μέτωπο. Μιλήσαμε για τη σημαία μας και για τις σημαίες άλλων χωρών, για τον πόλεμο και την ειρήνη, μάθαμε να αναγνωρίζουμε τις λεξούλες “ΟΧΙ”, “ΑΕΡΑ” και “ΕΛΛΑΔΑ”. Και παίξαμε το bingo της 28ης Οκτωβρίου με αντίστοιχες εικόνες και λέξεις.

 

Γνωρίσαμε τη φωτογράφο Βούλα Παπαϊωάννου μέσα από τις φωτογραφίες της από εκείνη την εποχή και μιλήσαμε για το τι καταλαβαίνουμε και τι νιώθουμε με την κάθε φωτογραφία. Ένα μέρος της γιορτής ήταν ποιήματα αντίστοιχα με την φωτογραφία της κ. Παπαϊωάννου που παρουσίαζε κάθε παιδί.

  Επίσης πραγματοποιήσαμε μια ψυχοκινητική άσκηση για την 28η Οκτωβρίου. Γίναμε οι Έλληνες που ξεκίνησαν για το μέτωπο, που χαιρέτησαν τους δικούς τους,που κουβαλούσαν τα όπλα τους, που πέρασαν κάτω από συρματοπλέγματα, που κρύφτηκαν, που έτρεξαν να επιτεθούν φωνάζοντας “Αέρα!”, οι γυναίκες που κουβαλούσαν τρόφιμα και πολεμοφόδια, οι νικητές που φώναζαν “Ζήτω!” και ανέμιζαν την Ελληνική σημαία! Η συγκεκριμένη άσκηση ενθουσίασε τα παιδιά και την επανέλαβαν πολλές φορές μόνα τους!

 

 

Ακολούθησε ο εορτασμός της επετείου του 1940, με τραγούδια, ποιήματα και παρουσιάσεις φωτογραφιών της εποχής.

 

 

 

 

Στη λαϊκή αγορά!

Ένα μέρος που μπορούμε να δούμε όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής είναι η λαϊκή αγορά. Γι’ αυτό την Παρασκευή που γίνεται η λαϊκή αγορά του Μακροχωρίου την επισκεφτήκαμε! Εκεί είδαμε από κοντά όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά, είδαμε ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλες υγιεινά τρόφιμα, όπως τα όσπρια και τα ψάρια. Φυσικά παρατηρήσαμε και όλους τους υπόλοιπους πάγκους για να γνωρίσουμε τι άλλο πωλείται στη λαϊκή. Είδαμε πάγκους με παπούτσια, ρούχα, είδη προικός, λουλούδια και γλυκά ή κουλουράκια, τα οποία μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινά, αλλά πού και πού επιτρέπεται να τα τρώμε. (Οπότε και πήραμε να δοκιμάσουμε και από αυτά!)

 

 

 

 

 

Κι αφού είδαμε όλα αυτά, στο δρόμο της επιστροφής πετύχαμε μια κυρία που είχε βάλει τη σκάλα της για να φτάσει ρόδια από μια ροδιά. Παρατηρήσαμε το δέντρο και το φύλλωμά του και η κυρία μας έδωσε κι εμάς ρόδια! Την ευχαριστούμε! Με τα χέρια γεμάτα, αλλά και το μυαλό μας γεμάτο εικόνες, επιστρέψαμε στο σχολείο μας! Ήταν ένας εκπαιδευτικός περίπατος που μας άρεσε πολύ!

   

Φρουτοσαλάτα!

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής. Σε συνδυασμό με το Φθινόπωρο που ασχολούμαστε αυτήν την εβδομάδα ήταν ευκαιρία να μιλήσουμε για τα φρούτα,τους καρπούς και τα λαχανικά του φθινοπώρου. Μιλήσαμε για τα διατροφικά οφέλη τους, διαχωρίσαμε τα φρούτα από τα λαχανικά που υπήρχαν στο μαγαζάκι μας, κάναμε σχετικά φύλλα εργασίας και την ημέρα λοιπόν της υγιεινής διατροφής τα παιδιά έφεραν στο σχολείο διάφορα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Το κάθε παιδί παρουσίασε στους υπόλοιπους τι έφερε και τα παιδιά παρατήρησαν τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, τα έπιασαν να νιώσουν το βάρος τους, την υφή τους και τα μύρισαν. Έπειτα προσπάθησαν με κλειστά μάτια να αναγνωρίσουν ποιο φρούτο ή καρπό έπιαναν.

 

 

Τα φρούτα καθαρίστηκαν και φτιάξαμε μια θρεπτική πολύχρωμη φρουτοσαλάτα! Την δοκιμάσαμε κι αυτήν και τους ξηρούς καρπούς. Παίξαμε και τους “γευσιγνώστες”, αναγνωρίζοντας με κλειστά μάτια τι δοκιμάζαμε.

 

  

Ήταν ένα πλούσιο πρωινό σε βιταμίνες, αρώματα και γεύσεις!

 

Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα δεντράκια…

Ήρθε το φθινόπωρο και η φύση γύρω μας αλλάζει. Βγήκαμε στην αυλή και παρατηρήσαμε τα δέντρα της, αλλά και τα δέντρα έξω από αυτήν. Αρκετά φύλλα έχουν πέσει, κάποια έχουν αλλάξει χρώμα, κάποια αντιστέκονται στο αεράκι και είναι ακόμη στα κλαδιά. Επιστρέφουμε στην τάξη και συζητάμε για αυτά που είδαμε. Ακούσαμε το Φθινόπωρο του Σταμάτη  Σπανουδάκη , αφεθήκαμε να χορέψουμε στο ρυθμό του τραγουδιού και παρατηρήσαμε τις εικόνες και τα χρώματα στο βίντεο     https://www.youtube.com/watch?v=wuaWSAZJhsw  . Τραγουδήσαμε το “Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα δεντράκια”  κι αποδώσαμε με τα δαχτυλάκια μας τους ήχους της βροχής. Με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων κάναμε τους ήχους του φθινοπώρου και παίξαμε φθινοπωρινά κινητικά παιχνίδια.

 

 

 

 

Στον γραπτό λόγο προσπαθήσαμε να ξαναγράψουμε με σταγονίτσες και φυλλαράκια τη λέξη “φθινόπωρο”. Οπότε μιλήσαμε για τη φωνούλα Φ, που αρχίζει το φθινόπωρο. Κάναμε και μια ατομική δημιουργία στην οποία στολίσαμε με Φ (για φύλλα) ένα δεντράκι και συμπληρώσαμε με δακτυλομπογιές φύλλα πεσμένα στο έδαφος.

 

 

Με αφορμή τα φυλλοβόλα δέντρα και τα αειθαλή παίξαμε κινητικό παιχνίδι, όπου στη λέξη φυλλοβόλα κάναμε τα φύλλα που πέφτουν και πέφταμε κάτω και στη λέξη αειθαλή σηκωνόμασταν ψηλά σαν τα φύλλα που μένουν ψηλά στα δέντρα. Όποιος μπερδευόταν έβγαινε απ’ το παιχνίδι μέχρι να μείνει ένας νικητής. Παίξαμε και κάτι αντίστοιχο με τις μουσικές καρέκλες, αλλά με τα γράμματα Φ και Α στο πάτωμα. Περάσαμε και το μονοπάτι του Φ ή του Α.

  

  

  

Κάναμε μια ομαδική δημιουργία ενός φθινοπωρινού δέντρου απλώνοντας με αλουμινόχαρτο τις δακτυλομπογιές για ουρανό και σκίζοντας γλασέ χαρτί στα χρώματα του φθινοπώρου για τα φύλλα.

   

 

 

 

 

 

 

Σήμερα γάμος γίνεται…

Η θεματική ενότητα “Η οικογένειά μου” ολοκληρώθηκε με τη δραματοποίηση ενός γάμου. Κάναμε κλήρωση για το ποιος  θα είναι ο γαμπρός, η νύφη, οι γονείς του ζευγαριού, ο παπάς, οι κουμπάροι, ποιοι θα μοιράζουν μπομπονιέρες και οι υπόλοιποι ήταν καλεσμένοι. Τα παιδιά ετοίμασαν τις μπομπονιέρες με καραμέλες, ετοιμάστηκαν στέφανα, βέρες, ρούχα και αξεσουάρ μεταμφίεσης και στην αυλή του σχολείου έγινε ο γάμος μας!

 

   

   

 

 

 

  

Και φυσικά μετά το μυστήριο ακολούθησε το γλέντι! Ζευγάρι, συμπέθεροι, κουμπάροι και καλεσμένοι χόρεψαν σε ζευγάρια, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, λαϊκά και σύγχρονα τραγούδια! Να μας ζήσουν! Και πάντα ευτυχισμένοι!

 

 

 

 

Η οικογένειά μου-Το σπίτι μου

Η πρώτη και πιο αγαπημένη ομάδα στην οποία ανήκει ένα παιδί δεν είναι άλλη από την οικογένειά του. Τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μας λοιπόν έφεραν φωτογραφίες από την οικογένειά τους και μας παρουσίασαν τα μέλη της.

Επιπλέον με τη βοήθεια του google maps, βρήκε το κάθε παιδί το σπίτι του ή τον δρόμο στον οποίο μένει και το έδειξε στους υπόλοιπους.

    

Ακολούθησε ένα παιχνίδι ρόλων, όπου ο κάθε ένας παρίστανε κάποιο μέλος μιας οικογένειας. Κι έπειτα ζωγράφισε ο καθένας μια μέρα με την οικογένειά του και παρουσίασε τις εικόνες σαν μια μικρή ταινία στους υπόλοιπους.

 

  

Σκεφτήκαμε και τι είναι για μας η οικογένεια, είτε τα μέλη της είναι όλα μαζί ή ακόμη κι αν ζούνε χωριστά. Τις γλυκές αυτές λεξούλες  που βρήκαμε τις γράψαμε σε χαρτάκια και τις ανακατέψαμε σε ένα μπολ, και διαλέγοντας καθένας από μία, μαγειρέψαμε το μαγικό φίλτρο της οικογένειας. Το βάλαμε σε ένα βάζο, προσθέσαμε και μπόλικη χρυσόσκονη, γιατί μαγεία στο νηπιαγωγείο χωρίς χρυσόσκονη δε γίνεται, και ήταν έτοιμο! Το μεσημέρι, πριν φύγουμε για το σπίτι, πήραμε όλοι μια γεμάτη κουταλιά μαγικού φίλτρου! Έτοιμοι με τα πιο όμορφα συναισθήματα και τις πιο απλές πράξεις αγάπης να συναντηθούμε με την οικογένειά μας!

 

  

 

Επίσκεψη στο κατάστημα των μικρών ζώων

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Τα ζώα”, που αναπτύχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, επισκεφτήκαμε το κατάστημα μικρών ζώων του κ. Κεχαΐδη στο Μακροχώρι. Εκεί είδαμε διάφορα μικρά ζωάκια που μπορεί να αποκτήσει κάποιος για κατοικίδια: χελωνάκια που ζουν στο νερό, ψαράκια και πουλάκια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά τα ζωάκια, κάτι που τους ενθουσίασε.

   

Στην συνέχεια ο κ. Κεχαΐδης εξήγησε στα παιδιά ότι τα μικρά ζωάκια χρειάζονται αγάπη, αλλά και καθημερινή φροντίδα. Έτσι γνωρίσαμε τι μπορεί να πουλάει ένα τέτοιο κατάστημα: τροφή για τα κατοικίδιά μας, παιχνίδια και αξεσουάρ, υλικά για τον καθαρισμό του ίδιου του ζώου, αλλά και του χώρου που ζει. Μας έδειξε λοιπόν τις διαφορετικές τροφές, τάισε τα μικρά ζωάκια και μας άφησε να δοκιμάσουμε να τους δώσουμε κι εμείς τροφή.

  

Για το τέλος είχαμε και μια έκπληξη. Μας έβγαλε έναν παπαγάλο από το κλουβί του και τον άφησε να πετάξει ανάμεσά μας και να καταλήξει στον ώμο του.

  

Περάσαμε πολύ όμορφα!Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία!

Μόλις επιστρέψαμε στο σχολείο, όσα παιδιά ήθελαν αποτύπωσαν αυτά που είδαμε με ζωγραφική.

   

 

Τα γενέθλια των ζώων!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων…

τα παιδιά, αφού γιορτάζουν τα ζωάκια, αποφάσισαν ότι πρέπει να τους κάνουν ένα πάρτι! Και φυσικά χρειάζονται μια τούρτα για να σβήσουν και  κεράκια!

   

Ξεκινήσαμε ξεφυλλίζοντας βιβλία με εικόνες

και πληροφορίες για τα ζωάκια…

 

 

 

 

…χωρίσαμε τα ζώα σε ομάδες 

ανάλογα με το πού και ζουν

(και πότε)…

 

 

 

… βρήκαμε σε κάθε μανούλα ζωάκι 

ποιο είναι το μικρό της…

 

 

 

… κάναμε παζλ με  

ζωάκια…

 

 

 

… γίναμε “ντετέκτιβ” ζώων 

με το μεγεθυντικό μας

φακό…

 

 

… αναγνωρίσαμε κάθε ζώο  

μέσα από ένα αίνιγμα…

 

 

 

… μεταμορφωθήκαμε με μάσκες σε ζωάκια…

 

 

… ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο …

 

και φυσικά χορέψαμε με το αγαπημένο μας ζωάκι από το Νηπιαγωγείο!

Γιατί άλλωστε πάρτι χωρίς χορό δεν γίνεται!

 

 

 

Γιορτή του παππού και της γιαγιάς !!!

Σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου γιορτάζουν η γιαγιά και ο παππούς. Για το λόγο αυτό καλέσαμε στο Νηπιαγωγείο μας τη γιαγιά Θοδώρα.

Μας μίλησε για την μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δικών της χρόνων και των εγγονών της.

Μας μίλησε για τα δικά της παιδικά και μαθητικά χρόνια και για τα παιχνίδια που παίζανε.

Στη συνέχεια μας έδειξε ένα παιχνίδι που έπαιζε όταν ήταν παιδί «τις μπίλιες» και το παίξαμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά για να την ευχαριστήσουν ζωγράφισαν και της δώρισαν ζωγραφιές τους.

Η γιαγιά Θοδώρα φεύγοντας κέρασε τα παιδιά μπισκότα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και της είπαν να ξαναέρθει στο Νηπιαγωγείο.

Στη συνέχεια αναφέραμε τι είναι αυτό που αγαπούν πιο πολύ να κάνουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Φυσικά οι βόλτες και το παιχνίδι είχαν την τιμητική τους. Τέλος όλοι μαζί αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δώρο για τον παππού και τη γιαγιά και να το χαρίσει το κάθε παιδί στους δικούς του.

Χρόνια πολλά παππού και γιαγιά!!

Να είστε πάντα καλά και να φροντίζετε τα εγγονάκια σας με όλη σας την αγάπη!!!