Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

27 Σεπτεμβρίου, πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού και η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις στην αυλή του σχολείου! Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο μπάλες και ρακέτες, χρησιμοποίησαν  τον εξοπλισμό του σχολείου και την διαμόρφωση της αυλής, αθλήθηκαν και διασκέδασαν με πολλές κινητικές δραστηριότητες.

Τα παιδάκια μας έπαιξαν μπάσκετ, τένις, κουτσό, έκαναν ασκήσεις ρυθμικής γυμναστικής, ασκήσεις στα λάστιχα ισορροπίας και στόχου, αγώνες ταχύτητας, αγώνες μετ’ εμποδίων, σκυταλοδρομίες και τόσα άλλα…

Ήταν μια υπέροχη μέρα γεμάτη άθληση, παιχνίδι και πολλά παιδικά χαμόγελα!

  

   

   

              

 

  

 

 

Σχήματα στην τάξη μας…

Μετά την ενασχόλησή μας με τα χρώματα, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα σχήματα. Είδαμε τα σχήματα σε πίνακες αναφοράς και είπαμε ποιο είναι το καθένα, σκεφτήκαμε αντικείμενα που έχουν το κάθε σχήμα, κατηγοριοποιήσαμε τα τουβλάκια της τάξης ανάλογα με το σχήμα της έδρας τους, κάναμε κινητικά παιχνίδια με τα σχήματα, φτιάξαμε το περίγραμμά τους στο δάπεδο της τάξης με διάφορα υλικά και παίξαμε αντίστοιχα παιχνίδια στον υπολογιστή.

           

  

  

                 

Πώς γίνονται τα χρώματα;

Τα παιδιά αναζήτησαν στο σπίτι μαζί με τους γονείς τους στο διαδίκτυο με τι χρώματα ζωγράφιζαν οι πρόγονοί μας. Τις πληροφορίες αυτές έφεραν στο σχολείο και συζητήσαμε πώς έφτιαχναν οι άνθρωποι τα χρώματα με υλικά που έπαιρναν από τη φύση, ενώ αναζητήσαμε και στο διαδίκτυο εικόνες από τη ζωγραφική σε σπήλαια και τοιχογραφίες.

Γνωρίσαμε ποια χρώματα είναι τα βασικά και αναρωτηθήκαμε πώς γίνονται τότε τα υπόλοιπα χρώματα. Κι έτσι κάναμε πείραμα! Σε ποτηράκια βάλαμε νερό και ρίξαμε κομματάκια γκοφρέ χαρτί με τα βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Είδαμε ότι το νερό πήρε χρώμα από το γκοφρέ και βγάλαμε το χαρτί.   

Έπειτα ανάμεσα σε δύο ποτήρια χρωματιστού νερού (με διαφορετικό χρώμα) τοποθετήσαμε ένα άδειο ποτήρι. Κόψαμε κομμάτια από χαρτί κουζίνας και βυθίζαμε τη μια άκρη στο ποτήρι με το χρωματιστό νερό και την άλλη στο άδειο ποτήρι. Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε ήταν ότι το νερό “σκαρφάλωνε” στο χαρτί! Το έβρεχε πιο ψηλά και το χρωμάτιζε.

Αφήσαμε τα ποτήρια για αρκετή ώρα έτσι και, αφότου επιστρέψαμε από το διάλειμμα, παρατηρήσαμε τι είχε συμβεί. Η έκπληξή μας ήταν διπλή! Τα άδεια ποτήρια είχαν μέσα νερό! Και το νερό είχε ένα καινούριο χρώμα! Που είχε προκύψει από την μίξη των δύο βασικών χρωμάτων. Έτσι διαπιστώσαμε πώς γίνονται και τα δευτερεύοντα  χρώματα. Τα αποτελέσματα του πειράματος τα αποτυπώσαμε και στο χαρτί.

Χρώματα στην τάξη μας…

Αυτές τις μέρες στο Νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με τα χρώματα…

Διαβάσαμε παραμύθια…  

Τραγουδήσαμε “Το τραγούδι των χρωμάτων” …https://www.youtube.com/watch?v=8zHSHCbqHb0

Αναζητήσαμε αντικείμενα στην τάξη και τα χωρίσαμε σε ομάδες με βάση το χρώμα τους     

         

Παίξαμε παιχνίδια στην αυλή με τα χρώματα

  

Κάναμε ασκήσεις λεπτής κινητικότητας με χρώματα

  

Παζλ με τα χρώματα, αλλά και γραπτός λόγος

Παιχνίδια με τα χρώματα στον υπολογιστή

Και φυσικά ζωγραφική με χρώματα πολλά!

Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Με αφορμή το γεγονός ότι στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, συζητήσαμε με τα παιδιά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του αυτοκινήτου. Αναζητήσαμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως με τα πόδια, με πατίνι, με ποδήλατο. Αποφασίσαμε να αφήσουμε το “αυτοκίνητό μας” και να μετακινηθούμε στην τάξη με άλλους τρόπους…

    

Κι αφού το ποδήλατο είναι το αγαπημένο μέσο μετακίνησης των παιδιών, δεν μπορούσαμε παρά να επεκταθούμε σε αυτό. Διαβάσαμε και συζητήσαμε το παραμύθι “Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας”, στο οποίο το “μαγικό” αυτό ποδήλατο, ο Ποδηλατάκιας, έμαθε στον Κωστάκη τι πρέπει να προσέχει αυτός και οι φίλοι του όταν κάνουν ποδήλατο. Κυρίως, όμως, τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους.

Και ακολούθησε η μέρα “Τα ποδήλατα στο Νηπιαγωγείο”! Τα παιδάκια ήρθαν στο σχολείο με τα ποδήλατά τους! Έκαναν ποδήλατο ελεύθερα στην αυλή, αλλά και σε συγκεκριμένη διαδρομή, “ποδηλατόδρομο”, μοιράστηκαν με χαρά τα ποδήλατά τους με όσους δεν είχαν το δικό τους, έκαναν αγώνες ποδηλάτου και το διασκέδασαν πολύ!

  

  

 

 

Το όνομά μου το γλυκό… που πολύ το αγαπώ!

Το όνομά μου είναι ένα στοιχείο του εαυτού μου, το πρώτο που δίνω σε κάποιον που γνωρίζω και η πρώτη λέξη που μαθαίνω να αναγνωρίζω. Το όνομά μου που αγαπώ,  τώρα μπορώ και να το βρω! Αυτός είναι ο στόχος από τα πολλά παιχνίδια που κάναμε αυτές τις μέρες στο νηπιαγωγείο μας.

Παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου ονόματος… 

ψάξαμε μέσα στην τάξη για να το βρούμε… 

    

το ψάξαμε με κλειστά ματάκια

μέσα στο πολύχρωμο ρυζάκι…

 

 

 

 

Αφού το βρήκαμε, το αντιστοιχίσαμε με το δικό μας “παιδάκι” που χρησιμοποιούμε όταν παίζουμε στις γωνιές του νηπιαγωγείου και δοκιμάσαμε πώς θα το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που πηγαίνουμε σε κάποια γωνιά για να παίξουμε.

Σειρά είχε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Η κυρία έκρυψε στην τάξη το αρχικό μας και η τάξη σκοτείνιασε… Ευτυχώς ο Τσέστερ, το ρακούν, μας έστειλε γυαλιά νυχτερινής όρασης και φακό…

  

  

Κι έτσι πήραμε το αρχικό μας γράμμα, παίξαμε και χορέψαμε μαζί του, πήγαμε βόλτα στο δάσος, κυνηγήσαμε πεταλούδες, μαζέψαμε λουλουδάκια, τσαλαβουτήξαμε στα λασπόνερα, το πλύναμε, το απλώσαμε, το βάψαμε, το στολίσαμε, βρήκαμε άλλες λεξούλες που αρχίζουν απ’ την ίδια φωνούλα και … περάσαμε όμορφα! Παρέα με το γλυκό μας ονοματάκι!

 

 

 

Παιχνίδια με τους κανόνες

Όπως σε όλες τις ομάδες, έτσι και στην τάξη μας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν κάποιοι κανόνες που τους ακολουθούμε όλοι. Αυτούς τους κανόνες ψάξαμε να βρούμε… Αναρωτηθήκαμε ποιες συμπεριφορές είναι σωστές, ποιοι τρόποι είναι ευγενικοί και ποιοι όχι. Με διάφορα παιχνίδια, κατηγοριοποιήσεις και παιχνίδια ρόλων, συμφωνήσαμε ποιοι θα είναι οι κανόνες της τάξης μας και ότι θα τους ακολουθούμε όλοι!

         

Το μαγικό φιλάκι της μαμάς…

Οι πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο μπορεί να είναι δύσκολες για κάποια παιδάκια, αλλά υπάρχει ένας τρόπος μυστικός, για να είναι πιο γλυκός ο αποχωρισμός… Διαβάσαμε λοιπόν την ιστορία του Τσέστερ, που είναι ένα ρακούν που δεν θέλει να αφήσει τα παιχνίδια, τους φίλους του, αλλά και τη μαμά του, και να πάει στο σχολείο. Η μανούλα του εξηγεί ότι στο σχολείο θα παίξει με καινούρια παιχνίδια, θα κάνει καινούριους φίλους και όσο για τη μαμά… έχει έναν μαγικό τρόπο να του δώσει την αγάπη της μαζί του στο σχολείο! Του δίνει λοιπόν ένα γλυκό φιλί στη μέση της παλάμης του.Όταν ο Τσέστερ είναι στο σχολείο, μπορεί να ακουμπήσει το χεράκι του στο μάγουλό του και όλη ζεστασιά και η αγάπη της μανούλας να φτάσουν μέχρι την καρδούλα του! Έτσι θα νιώσει τη μαμά του κοντά, όσο αυτή είναι μακριά! Μας άρεσε το κόλπο του Τσέστερ, γι’ αυτό είπαμε να το κάνουμε κι εμείς… Ζωγραφίσαμε την παλάμη μας σε ένα χαρτάκι και το δώσαμε στη μανούλα μας, για να μας δώσει κι αυτή εκεί το μαγικό της το φιλάκι!Έτσι, όσο θα είμαστε στο σχολείο, μπορούμε να βλέπουμε και να αγγίζουμε το φιλάκι της μανούλας και να νιώθουμε όλη της την αγάπη!

Πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο

Την πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο είχαμε μια ευχάριστη επίσκεψη από την κυρία κουκουβάγια. Την γνωρίσαμε και γνωριστήκαμε και μεταξύ μας! Με κουκουβάγιες τέλειωσε η πρώτη μέρα…  για να καλωσορίσουμε τα μικρούλια μας!

 

 

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο μας

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας. 

Ευχόμαστε μια καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!

Και μην ξεχνάτε κάθε μέρα στο σχολείο να φέρνετε μαζί σας …:

διάθεση για παιχνίδι, για φιλίες, για καινούριες γνώσεις κι εμπειρίες και κυρίως … γλυκά χαμόγελα και αγάπη!