Καθαρή θάλασσα

Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, ασχοληθήκαμε με τη θάλασσα. Μιλήσαμε για τα πλάσματα της θάλασσας, παρατηρήσαμε εικόνες, είδαμε βιντεάκια στο διαδίκτυο,  διαβάσαμε ιστορίες, παίξαμε παιχνίδια , ζωγραφίσαμε.

Συζητήσαμε το τι μας προσφέρει και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτήν.

Αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να την προστατέψουμε από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια και γενικότερα από σκουπίδια που δύσκολα διαλύονται στο νερό.

Έτσι έγινε η εισαγωγή για την καλοκαιρινή μας γιορτή που θα έχει ως θέμα: «Καθαρή παραλία».

Μαθαίνουμε για τα έντομα

Ξεχωρίσαμε τα έντομα σε αυτά που πηδάνε, περπατάνε και πετάνε. Διαβάσαμε το βιβλίο «Εξαφανίστηκε, εξαφανίστηκε η κάμπια». Μάθαμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, της μέλισσας και της πασχαλίτσας.

Μάθαμε αινίγματα για τα έντομα. Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης. Διαβάσαμε από τους μύθους του Αισώπου την ιστορία «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» και τη δραματοποιήσαμε.  Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι «Περνάει .. περνάει η μέλισσα».

18 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα μουσείων

Το σχολείο μας μέσα από δραστηριότητες που ανέπτυξε προσπάθησε να αναδείξει την αξία των μουσείων τη σημερινή εποχή. Μέσα από το διαδίκτυο περιηγηθήκαμε σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γνωρίσαμε  αγάλματα, αγγεία, προτομές, αρχαίες επιγραφές κ. ά. Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν το άγαλμα ή το αγγείο που τους εντυπωσίασε περισσότερο.

Μητέρα και παιδί

Πολλοί ζωγράφοι έχουν υμνήσει με τα έργα τους το πολυαγαπημένο πρόσωπο όλων τη μητέρα. Με αφορμή την ημέρα της μητέρας παρατηρήσαμε και γνωρίσαμε τον πίνακα “Μητέρα και παιδί” του Φιλανδού ζωγράφου Albert Edelfelt.  Στο τέλος  προσπαθήσαμε να το ζωγραφίσουμε και να το αναπαραστήσουμε.

 

Γιορτή Μητέρας

Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή μέρα, δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.  Διαβάσαμε στην τάξη μας αρκετές ιστορίες που ήρωας τους ήταν εκείνη. Αυτές οι ιστορίες μας έκαναν να προβληματιστούμε, να διασκεδάσουμε, ξύπνησαν την περιέργεια μας και κέντρισαν τη φαντασία μας. Παράλληλα κατανοήσαμε την έννοια της μητρικής αγάπης και τα παιδιά προσπάθησαν να εκφράσουν τι είναι αυτό που νιώθουν για εκείνη και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους.

Προβληματιστήκαμε για το δώρο που θα προσφέραμε στη μαμά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα λουλούδι και ένα σουπλά με τα προσωπάκια μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου!!!

Φέρνουμε λουλούδια και τα φυτεύουμε

Τα παιδιά έδειξαν έναν ενθουσιασμό για τα λουλούδια και τα χρώματα τους. “Να φέρουμε λουλούδια” είπαν. Είπαμε ότι θα ήταν μια ωραία ιδέα να φέρναμε ακόμη και να φυτεύαμε λουλούδια. Αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε για τα  λουλούδια: Πού βλέπουμε λουλούδια;  Αν θέλουμε να αγοράσουμε που θα τα βρούμε; Πώς λένε το μαγαζί που πουλάει λουλούδια; Τι λουλούδια βγαίνουν τώρα την άνοιξη; Αναζητήσαμε εικόνες στο διαδίκτυο με ανοιξιάτικα λουλούδια….Μιλήσαμε για τα ονόματα τους. Τους πρότεινα όσα μπορούν να φέρουν κάποιο λουλούδι από το σπίτι για να φυτέψουμε.

Και να τα πρώτα μας λουλουδάκια καταφθάνουν στο νηπιαγωγείο.  Ευκαιρία να μάθουμε τα ονόματα τους και να τα φυτέψουμε στα παρτεράκια της αυλής μας.   Με την βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που με πολύ χαρά δέχτηκαν να συμβάλλουν στη προσπάθειά μας να αλλάξουμε λίγο την αισθητική του σχολείου, η δράση μας υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.   Να το αποτέλεσμα!!!!!!!!!!       ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ   ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΜΟΡΦΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ