Φυτολόγιο

Μετά τον περίπατο μας στην ανοιξιάτικη φύση αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα φυτολόγιο. Ζητήσαμε από τους γονείς να μας φέρουν λουλούδια και φύλλα από διάφορα φυτά και εμείς μαζί με αυτά που μάζεψαν τα παιδιά, τα βάλαμε μέσα σε βιβλία για να ξεραθούν και να τα βάλουμε στο φυτολόγιο της τάξης. Στη συνέχεια τα παιδιά, κάτω από τα αποξηραμένα λουλούδια και φύλλα αντέγραψαν ή έγραψαν μόνα τους το όνομα του φυτού. Η ιδέα άρεσε πολύ στα παιδιά αλλά και στους γονείς, που μας έφεραν πολλά και διαφορετικά λουλούδια και φύλλα και τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την ενεργή συμμετοχή τους.

 

Ανοιξιάτικος περίπατος

Επιτέλους ο καιρός έφτιαξε και αποφασίσαμε να κάνουμε έναν περίπατο για να δούμε την ανοιξιάτικη φύση.

Είδαμε ανθισμένες ροδακινιές με τα ροζ λουλούδια, παπαρούνες στα χωράφια, τριανταφυλλιές με φανταστικά χρώματα.

Παρατηρήσαμε και τη μέλισσα να τριγυρνάει στα λουλούδια και να μαζεύει την πολύτιμη γύρη.

Τα παιδιά μάζεψαν λουλούδια και φυτά  για το φυτολόγιο της τάξης μας και επιστρέψαμε στο σχολείο ενθουσιασμένοι από την ομορφιά, τα αρώματα και τα χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης !!!!!

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Τα παιδιά τίμησαν τον αγώνα των προγόνων μας για ανεξαρτησία και ελευθερία παρουσιάζοντας στους γονείς σκετς και ποιήματα.                                                                                                                                                                            Χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια σχετικά με την μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.

«Ελληνόπουλα ένα κι ένα, διαλεχτά και προκομμένα, είσαστε για την πατρίδα μια τρανή χαρά κι ελπίδα…»

Χελιδονίσματα στο σχολείο μας

Τραγουδήσαμε τα ανοιξιάτικα κάλαντα σε σπίτια γονιών, φίλων που ήταν κοντά στο σχολείο μας και στην Α και Β τάξη του 3ου Δημοτικού σχολείου.                                                                                                                                                        Όλη αυτή την εβδομάδα προετοιμαζόμασταν για αυτή την μέρα. Μάθαμε ένα από τα τραγούδια που έλεγαν για τα χελιδονίσματα (υπάρχουν πολλά, ανάλογα με την περιοχή), βάλαμε στεφάνια, πήραμε καλαθάκια και ξεκινήσαμε…

Σας ευχόμαστε Καλή Άνοιξη!!!!!!!

Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου

Σήμερα επισκεφτήκαμε τα γραφεία του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο, έμαθαν για την ιστορία του τόπου και της παραδοσιακής φορεσιάς του Ρουμλουκιού. Ντύθηκαν με παραδοσιακές φορεσιές και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Την ξενάγηση έκανε ο Αχιλλέας Τσιάρας, χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, που τον ευχαριστούμε πολύ.

Ευχαριστούμε επίσης τις κυρίες του συλλόγου για την ζεστή φιλοξενία.

Η κυρά Σαρακοστή

Μιλώντας για τις εμπειρίες των παιδιών της Καθαράς Δευτέρας, τα νηστίσιμα φαγητά, το πέταγμα του χαρταετού εξήγησα στα παιδιά τι είναι η Σαρακοστή.                                                                                                                                      Τα παιδιά έφτιαξαν την δικιά τους «κυρά Σαρακοστή», μια χάρτινη κούκλα με 7 πόδια, που την πήραν σπίτι τους για να μετρούν τις 7 εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, κόβοντας ένα πόδι κάθε Κυριακή, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

6 Μαρτίου – Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Διαβάσαμε την ιστορία  “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε” .
Τα χέρια είναι για να … χαιρετιόμαστε, για να ….χαϊδεύουμε, για να …. μετράμε, για να ….παίζουμε με τα παιχνίδια μας,  για να ….ζωγραφίζουμε, για να …ντυνόμαστε, για να …δίνουμε φιλάκια και για άλλα πολλά.
Είπαμε πως ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον και πρέπει να είμαστε όλοι φίλοι.
 Συζητήσαμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε στο σχολείο.
Ακούσαμε την ιστορία από το Μικρό Αναγνώστη για τη σχολική βία: “Tα μπαλόνια της φιλίας”
Κατασκευάσαμε χεράκια από χαρτόνι για την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και τα πήραμε σπίτι μας.