Πολιτιστικό – Βυζάντιο – Ακάθιστος Ύμνος
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ
[ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ]
ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ
ΣΤΑΣΙΣ Α’
Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη, εἰπεῖν τῇ Θεοτόκῳ τὸ Χαῖρε (γ’) καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ, σωματούμενόν σε θεωρῶν Κύριε, ἐξίστατο καὶ ἵστατο, κραυγάζων πρὸς αὐτὴν τοιαῦτα·
Χαῖρε, δι’ ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει· χαῖρε, δι’ ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει.
Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδὰμ ἡ ἀνάκλησις· χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀνθρωπίνοις λογισμοῖς· χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ Ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα· χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν Ἥλιον· χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι’ ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις· χαῖρε, δι’ ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε. (περισσότερα…)
Πανωραία Χατζηκώστα, η γυναίκα που αδικήθηκε από την Ιστορία…
Γράφει ο ΑΠΕΛΛΗΣ
Είναι η δεύτερη φορά που γράφω ένα κείμενο για την Πανωραία Χατζηκώστα. Η πρώτη, ήταν σχεδόν πριν από δύο χρόνια στην αρχή ακόμη της κρίσης. Όμως αυτή η φορά, συμπίπτει με το αποκορύφωμα της και ειδικά τώρα, που η Ελλάδα διαβαίνει πάλι το κατώφλι της ανάγκης, η αναφορά σε αυτήν γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη.
Πανωραία! Πόσο ωραίο όνομα αλήθεια και πόσο ελληνικό. Και πως η πρόθεση «παν», όταν προηγείται μιας λέξης, αποδίδει την αίσθηση μιας ατελεύτητης και στον υπερθετικό βαθμό τονισμένης ιδιότητας που την χαρακτηρίζει. Ομολογώ, πως κάποιες φορές νιώθω σαν να έχω πάρει προσωπικά την υπόθεση της αποκατάστασης της μνήμης της Πανωραίας Χατζηκώστα. Σαν να πρόκειται για ένα δικό μου άνθρωπο, που κάποιος τον πρόσβαλλε άδικα και νιώθω την ιερή υποχρέωση να τον υπερασπιστώ από τα σκληρά βέλη της άγνοιας. Με λυπεί η συνεχής προσβολή της, μου φαίνεται ακατανόητη η αδικία που της επεφύλαξε ο νεοελληνικός καθωσπρεπισμός. Την συγκίνηση μου μπορώ να την κρύψω, αυτό που δεν μπορώ να κρύψω είναι τα συναισθήματα που οδηγούν τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο. Για αυτό, σας παρακαλώ φίλοι μου, να συγχωρέσετε τη συναισθηματική φόρτιση που χρωματίζει τις λέξεις. Αυτά τα συναισθήματα μου γέννησε, όταν για πρώτη φορά διάβασα την αληθινή ιστορία της. Τόσο πολύ με άγγιξε. Μια ιστορία, που 186 χρόνια μετά παραμένει στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας, που όσοι την διάβασαν γνωρίζουν, αλλά οι περισσότεροι ακόμη την αγνοούν.
Κάθε φορά, λοιπόν, που ακούω κάποιον να αποκαλεί την Ελλάδα «Ψωροκώσταινα» εξανίσταμαι. Σπεύδω αμέσως να διορθώσω, να εξηγήσω ότι κακώς χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση, ότι πρόκειται για μια ιστορική απρέπεια που λίγοι γνωρίζουν. Και αμέσως μετά, σε κάποια άλλη περίσταση με άλλους ανθρώπους, πάλι τα ίδια. Μοιάζει σαν την Λερναία Ύδρα, που μόλις κόψεις ένα κεφάλι φυτρώνουν άλλα δύο. Τόσο πολύ έχει αλλοιωθεί η εικόνα που έχει ο μέσος Έλληνας για την πατρίδα του και για την Πανωραία Χατζηκώστα. Με μια μόνο του φράση κάνει αθέλητα ένα διπλό κακό. Από τη μια ξεφτιλίζει την πατρίδα του και από την άλλη, χλευάζει ακούσια μια ηρωίδα. Όμως, δεν θα κουραστώ ποτέ να εξηγώ. Όσες φορές και αν χρειαστεί να το κάνω, θα λέω πως στους ψωροκώστηδες και στους ψωρογιώργηδες που μας έφτασαν έως εδώ, αξίζει ο χλευασμός και όχι στην Πανωραία.
Η ιστορία της μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Θα σας την διηγηθώ για να κρίνετε μόνοι σας την αδικημένη αυτή γυναίκα, που μεταβλήθηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο, για να της φορτώνουμε μέχρι σήμερα όλες τις δικές μας αμαρτίες. (περισσότερα…)
Πολιτιστικό – O Ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

O Ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
του EDWIN A. GROSVENOR*
«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;»
Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει κάθε ξένος καθώς το ατμόπλοιο στρίβει το ακρωτήριο Σαράι Μπουρνού από το Μαρμαρά ή κατεβαίνει το Βόσπορο από τη Μαύρη Θάλασσα: «Πού είναι η Αγία Σοφία;», «Ποια είναι η Αγία Σοφία;».
Τα μάτια κάθε ταξιδιώτη αποζητούν να διακρίνουν το περίγραμμα της. Κάθε διήγηση για δοξασίες και θρύλους που την περιβάλλουν καταναλώνεται με δίψα. Συνεπαρμένος, ο επισκέπτης προσηλώνεται στην παρατήρηση των τοίχων, των κιόνων, των αψίδων, των ψηφιδωτών της.
Μετά από χρόνια, στην ησυχία του σπιτιού του, το μεγαλειώδες σχήμα της Αγίας Σοφίας είναι αυτό που, ευκρινέστερα απ’ οτιδήποτε άλλο, προβάλλει στις αναμνήσεις από την Κωνσταντινούπολη.
Και δεν είναι περίεργο. Για πολλούς, Κωνσταντινούπολη δεν σημαίνει παρά Αγία Σοφία. Χιλιάδες άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτε για τα υπέροχα τείχη της πόλης, ούτε σχημάτισαν ποτέ μια νοερή εικόνα από το Βόσπορο, κι όμως το όνομα του ξακουσμένου ναού της τους είναι οικείο. Ακόμα και για εκείνους που δεν τη γνωρίζουν παρά ελάχιστα, η Αγία Σοφία ταυτίζεται με ό,τι πιο μεγαλειώδες, πιο δοξασμένο, πιο ιστορικό και πιο ιερό υπάρχει μέσα στα επιτεύγματα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Κατά μία έννοια η Αγία Σοφία διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο παλαιό μνημείο της Κωνσταντινούπολης. Οι άλλες αρχαιότητες της πόλης ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν δεν έχουν μέλλον. Τα ταλαιπωρημένα τείχη του Θεοδόσιου δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να αντέξουν το σάλο του πολέμου. Πάνω από το σπασμένο Όφι των Δελφών, στον Ιππόδρομο, κανείς χρησμός δεν θα περάσει πια σ’ ένα μελλοντικό ικέτη. Ο ρόλος τους στην ιστορία του κόσμου έχει τελειώσει. Είναι αρχαία, κλασικά, σεβάσμια. Κάθε ημέρα που περνά μας απομακρύνει όλο και περισσότερο απ’ τους καιρούς για τους οποίους χτίστηκαν και από τις αιτίες για τις οποίες σχεδιάστηκαν.
Η Αγία Σοφία ανήκει κι αυτή στο παρελθόν. Ήταν το 537, μία ολόκληρη γενιά πριν από τη γέννηση του Μωάμεθ του Προφήτη, που ο μεγάλος τρούλος της υψώθηκε στον ουρανό, τόσο αιθέριος όσο σήμερα. Κι όμως, μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτή η εκκλησία θα έχει ένα μέλλον εξίσου ένδοξο με το παρελθόν της και ίσως, χωρίς καμιά υπερβολή, ακόμα ενδοξότερο.
(περισσότερα…)
Περιβαλλοντικό – Σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στο ΕΘΙΑΓΕ (Θέρμη-Θεσσαλονίκης)
Στο ΕΘΙΑΓΕ στη Θέρμη μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 8:30π.μ. μέχρι 1:30μ.μ.
Τηλ 2310471110, εσωτερικό 0101 και 0127 κ. Μπλέτσος.
Υπάρχει μια λίστα με σπόρους από 12 ποικιλίες για το 2013 (η τιμή χωρίς το ΦΠΑ 13%):
Καρότο “Μ.Μαγνησία”, 1€ τα 4 γραμ.
Κολοκύθι “Αγ. Παρασκευή”, 1€ τα 3 γραμ.
Λάχανο “Κιλκίς”, 2€ τα 3 γραμ.
Μελιτζάνα “Έμι”, 1,5€ τα 2 γραμ.
Μπάμια “Βελούδο”, 1€ τα 8 γραμ.
Παντζάρι “Θέρμη”, 1,5€ τα 10 γραμ.
Πεπόνι “Κοκ. Μπανάνα”, 1€ τα 2 γραμ.
Πιπεριά “Φλωρίνης” και “Βέροιας”, 2€ τα 3 γραμ.
Ντομάτα “Μακεδονία” και “Αρετή”, 2€ τα 3 γραμ.
Φασόλι “Ζαργάνα Χρυσούπολης”, 2€ τα 100 γραμ.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΘΙΑΓΕ διαβάζουμε:
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι παραγωγοί και καταναλωτές στρέφονται στην παραγωγή και στην κατανάλωση παραδοσιακών λαχανικών.
Η διαιτητική αξία αυτών των λαχανικών που ανέθρεψαν την προπολεμική γενιά, υποτιμήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες γιατί δόθηκε μεγαλύτερη αξία στην εμφάνισή τους.
Η επιλογή αυτή αμφισβητείται τελευταία, και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι παραγωγοί και καταναλωτές στρέφονται στα παραδοσιακά προϊόντα,τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι παραδοσιακές ποικιλίες των λαχανικών παράγουν προϊόντα καλής ποιότητας,τα οποία ικανοποιούν τις συνήθειες των καταναλωτών, καθιερώθηκαν στη συνείδησή τους και παρά τον περιορισμό τους στην καλλιέργεια από τα υβρίδια, επανέρχονται στα χωράφια μας γιατί παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα.
Το πρώην “ΕΘΙΑΓΕ” και σήμερα ΕΛΓΟ- “ΔΗΜΗΤΡΑ”, και ειδικότερα το Τμήμα Λαχανοκομίας του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσσαλονίκη, γνωστό και ως Ελληνική Γεωργική Σχολή, διατηρεί παραδοσιακές ποικιλίες: τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς, κολοκυθιάς, λαχανοκομικού φασολιού, μπάμιας, αρακά, λαχανοκομικού τεύτλου και σπανακιού.
Πολλές από αυτές είναι συνδεδεμένες με την πολιτιστική κληρονομιά περιοχών της βόρειας Ελλάδας όπως: μελιτζάνα “Λαγκαδά”, “Θρακιώτικο πεπόνι”, μπάμια “Πυλαίας”, καρότο “Νέας Μαγνησίας”, κολοκυθάκι “Βασιλικών”, τομάτα “Μακεδονία”, Φασολάκι “Ζαργάνα Χρυσούπολης” κ.λπ.
Το Τμήμα Λαχανοκομίας για να ενισχύσει την προσπάθεια πολλών μικροκαλλιεργητών, να καλλιεργήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες των λαχανικών μας, διαθέτει σπόρους λαχανικών σε μικροσυσκευασίες σε χαμηλή τιμή. Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Τμήματος θα δίνει στους ενδιαφερομένους πρακτικές οδηγίες για τη σωστή καλλιέργειά τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:
Δρ Φ. Μπλέτσος, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Β. Ελλάδας, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 471110
πηγή: ΕΘΙΑΓΕ
Πολιτιστικό – Βυζάντιο – Ιουστινιανός
Διαβάστε στη σελίδα του πολιτιστικού προγράμματος το κείμενο για τoν Ιουστινιανό. Στο τετράδιο του προγράμματος, σχολιάστε το όραμα που είχε για την αυτοκρατορία και τα προβλήματα που αντιμετώπισε προσπαθώντας να το κάνει πράξη.
Πώς έβλεπε το δικό του ρόλο, ως αυτοκράτορα; Συμφωνείτε με την συγκεντρωτική διοίκηση που ασκούσε; Τι θα κάνατε στη θέση του; Ποιές θα ήταν οι δικές σας προτεραιότητες και επιλογές;
Πολιτιστικό – Ιουλιανός ο Παραβάτης & Μέγας Βασίλειος
Διαβάστε στη σελίδα του πολιτιστικού προγράμματος το κείμενο για τoν Ιουλιανό τον Παραβάτη. Στο τετράδιο του προγράμματος, σχολιάστε τη στάση του Ιουλιανού απέναντι στο Χριστιανισμό. Τι φανερώνει το περιστατικό που συνέβη στην Αντιόχεια, για την θρησκευτική πίστη του λαού της αυτοκρατορίας;
Την ίδια εποχή ζει ο Μέγας Βασίλειος. Διαβάστε το βίο του και αφού δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, σχολιάστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ως άνθρωπος και ως επίσκοπος. Πώς αντιμετωπίζει τον εκάστοτε αυτοκράτορα; Ποια θέση κρατά στα κοινωνικά και θεολογικά θέματα;
Και οι δύο παρακολουθούν, με μεγάλη επιτυχία, κλασσικές σπουδές. Ακολουθούν, όμως, στη ζωή τους διαφορετικούς δρόμους. Τι πιστεύετε ότι προκαλεί αυτή την απόκλιση; Μπορείτε, από τις πράξεις τους, να καταλάβετε πώς έβλεπαν τις κλασσικές σπουδές και πώς την θρησκεία;
Περιβαλλοντικό – Γιορτή ανταλλαγής σπόρων στην Κρήτη
Μια από τις πολλές πρωτοβουλίες διάσωσης παραδοσιακών ποικιλιών, μέσω ελεύθερης και δωρεάν διάδοσης και ανταλλαγής σπόρων μεταξύ μικρών καλλιεργητών, πραγματοποιείται το Σάββατο στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Αν και είναι μάλλον μακρυά για να την επισκεφτούμε, ας τη γνωρίσουμε σαν ιδέα και σαν μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια.
2η γιορτή ανταλλαγής σπόρων το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 στην Ιεράπετρα
Για τη διάσωση, διατήρηση και αναδιανομή των παραδοσιακών ποικιλιώνΗ βιωσιμότητα και η ευκολότερη διάθεση των ντόπιων ποικιλιών της Ελλάδας, διασφαλίζεται με την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών ομάδων που συγκεντρώνουν και μοιράζουν τον πλούτο τους με υπομονή και επιμονή. Οι διασπορείς συλλέγουν, διασώζουν, καλλιεργούν και αναδιανέμουν στις γιορτές που διοργανώνουν, παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και βοτάνων. Παραδοσιακές ποικιλίες από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν είναι υβρίδια και έτσι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και υπερήφανοι που κρατάμε τον δικό μας σπόρο κάθε χρόνο.
Σας περιμένουμε στην 2η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών που διοργανώνουν οι διασπορείς το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, από τις 12:00 – 4:00μμ, στην πόλη της Ιεράπετρας, [στο λοφάκι με το μύλο, στο πρώην εργοστάσιο ΜΙΝΩΣ, απέναντι από το ΕΠΑΛ] για να προμηθευτείτε σπορικά παραδοσιακών ποικιλιών και να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον σπόρο που θα πάρουμε από την γιορτή, πώς θα εξάγουμε και θα διατηρήσουμε τον σπόρο από τις ποικιλίες που θα καλλιεργήσουμε και τι θα πρέπει να προσέξουμε.
Να σημειώσουμε ότι:Στην γιορτή δεν επιτρέπεται η διακίνηση εμπορικών υβριδίων.Στην γιορτή δεν επιτρέπεται η διακίνηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO΄s).Οι σπόροι που διακινούνται μέσω των διασπορέων δίδονται εντελώς δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2842080365Aλεξ. Παπάγου 2 τ.κ. 72200 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ τηλ. 28420-8036
www.diasporeis.gr
Πηγή: http://www.ftiaxno.gr/2013/02/2-2-2013.html
Δείτε και την γιορτή του ΠΕΛΙΤΙ στη Δράμα το 2012
ΠΕΛΙΤΙ / Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων / PELITI FESTIVAL 2012
Περιβαλλοντικό – Επίσκεψη στο ΚΠΕ Νάουσσας
Στα πλαίσια του προγράμματος, θα επισκεφτούμε το ΚΠΕ Νάουσσας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα:
Αειφορική Διαχείριση της Γεωργικής Γης (Νόστιμα υγιεινά προϊόντα από τη μάνα Γη)
Η αναγκαιότητα.
Η μελέτη ορθών γεωργικών πρακτικών και η επίδραση αυτών στο περιβάλλον θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την έννοια και την αναγκαιότητα της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων, της γεωργικής γης και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γνωριμία βιωματικά με τρόπους ανακύκλωσης οργανικών υπολειμμάτων, η επίσκεψη σε κτήματα βιοκαλλιεργητών, η σύγκριση γεωργικών πρακτικών αποτελούν τους κύριους άξονες ανάπτυξης του προγράμματος.
Οι παιδαγωγικές αρχές του προγράμματος:
Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και ο προσανατολισμός του περιβαλλοντικού προγράμματος προς την κατεύθυνση μελέτης ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των ανθρώπινων έργων με εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στην διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμα μας. Δίνεται έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών με συζήτηση έρευνα, κριτική και δημιουργική επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται στο πεδίο. Κύριο μέλημα μας οι ίσες ευκαιρίες στην οικοδόμηση της γνώσης και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που απαιτούνται για την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αειφορία.
Μεθοδολογική προσέγγιση:
Με ένα συνδυασμό παιδαγωγικών μεθόδων προσπαθεί η Π.Ο του Κέντρου μας να προωθήσει της παιδαγωγικές αρχές τους στόχους του προγράμματος. Η σύνταξη του εννοιολογικού χάρτη με την παρουσίαση της κεντρικής έννοιας/ιδέας, τη διακλάδωση σε γενικές έννοιες, την υποδιαίρεση σε μερικές έννοιες, τη χρήση εννοιών που εκφράζονται με ουσιαστικό και τις σχέσεις μεταξύ εννοιών που εκφράζονται με ρήμα, πρόθεση, μικρή φράση, σχόλιο. Με τον καταιγισμό ιδεών (Brain storming). Με τη μελέτη πεδίου ώστε να εμπλακούν οι μαθητές/τριες σε άμεσες παρατηρήσεις, στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων. Με την εργασία στο πεδίο οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες (παρατήρηση, καταγραφή στοιχείων, φωτογράφηση, καταγραφή απόψεων με ερωτηματολόγια). Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με την οργάνωση και επεξεργασία των πληροφοριών, των μετρήσεων και των άλλων στοιχείων σε πίνακες, κολάζ κ.ά.
Στόχοι του προγράμματος
Να γνωρίσουμε τις αειφορικές και μη πρακτικές σε γεωργία και κτηνοτροφία
Να υιοθετήσουν την τεχνική της κομποστοποίησης
Να γνωρίσουν τις καλλιέργειες της περιοχής της Νάουσας
Βασικές έννοιες
Κομποστοποίηση
Αποικοδόμηση
Βιολογική γεωργία
Αειφορικές πρακτικές
Ολοκληρωμένη καλλιέργεια
Δομή του προγράμματος:
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ξεκινά στις 9.00 το πρωί. Οι εκπαιδευτικοί – συντονιστές του προγράμματος γνωρίζονται με τους μαθητές/τριες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου μας. Ακολουθεί ο καταιγισμός ιδεών, η κατασκευή του εννοιολογικού χάρτη και η συζήτηση. Στο διάλλειμα που ακολουθεί 10.30 -10.45 προσφέρεται κολατσιό και στις 11.00 ξεκινούν οι δράσεις στο πεδίο. Οι δράσεις υλοποιούνται σε κτήματα βιολογικής και ολοκληρωμένης καλλιέργειας καθώς και στον αύλιο χώρο του Κέντρου και διαρκούν έως τη 1.30 ακολουθεί επιστροφή στους χώρους του Κέντρου ολοκλήρωση του προγράμματος και αξιολόγηση του μέχρι στις 2.30. Παρέχεται (προαιρετικά) γεύμα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Αναχώρηση στις 15.00.
ΤετράδιοΓεωργία.pdf — PDF document, 6,640 kB (6,800,294 bytes)
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες, εντυπώσεις και φωτογραφίες, μετά την επίσκεψη.